ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
«Καπνός» εργατικές αποταμιεύσεις 15 δισ. ευρώ

Στον αέρα οι απώλειες στα αποθεματικά από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν

Κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν νέο χτύπημα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού το κούρεμα των αποθεματικών θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων
Κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν νέο χτύπημα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού το κούρεμα των αποθεματικών θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων
Το «κούρεμα» που συναποφασίζουν κυβέρνηση - τρόικα, θα οδηγήσει σε νέο κύκλο κλοπής και αφαίμαξης των αποταμιεύσεων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά των ταμείων είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα, σε ομόλογα που παρακρατά υποχρεωτικά η Τράπεζα της Ελλάδας και σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών.

Το «κούρεμα» είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αποτελειώσει και την περιουσία των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των μονοπωλίων, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μοιράσει κάποια ψίχουλα για την κάλυψη των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, θα τα αναπληρώσει με νέα αντιλαϊκά χαράτσια, με παραπέρα περικοπές ή μέσα από νέο δανεισμό, το πιθανότερο απ' όλα μαζί.

Η δήθεν «εξαίρεση» που παζαρεύει η κυβέρνηση, αφορά μόνο σε ομόλογα (όχι ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια) και στην καλύτερη περίπτωση θα συνοδευτεί από την επιμήκυνση και ανταλλαγή με άλλα ομόλογα, που σύμφωνα με ορισμένα κέντρα θα έχουν μηδενική ετήσια απόδοση (zero coupon), με την υπόσχεση ότι θα τα καταβάλλουν όλα μαζί στη λήξη τους, δηλαδή ενδεχομένως και ποτέ. Σκόπιμα θα αφήσουν «ανοιχτούς» τους όρους της «ανταλλαγής» με άλλοθι την υποτιθέμενη συνολική «διαπραγμάτευση».

Το προηγούμενο ενδέχεται να αποδειχτεί «δευτερεύον» μπροστά στη μαζική κατρακύλα των μετοχών, τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων και μέσα από το χρηματιστήριο. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υποχρεώσει τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύσουν και σε μετοχές τραπεζών, που ήδη πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει για τη συνέχεια ούτε για την τύχη που θα έχουν οι μετοχές των τραπεζών που θα περάσουν κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του δημοσίου, είναι της τάξης των 26 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενο «κούρεμα» της τάξης του 60%, σημαίνει ότι εργατικές αποταμίευσης της τάξης των 15,6 δισ. ευρώ θα γίνουν καπνός στο βωμό της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της πολιτικής σωτηρίας των τραπεζών, ενώ οι δεσμεύσεις ότι τα ποσά αυτά θα καλυφθούν, μάλλον είναι παχιά λόγια για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικού παράγοντα που συμμετείχε στη Σύνοδο, ότι «τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν μπορούν να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο, τα ομόλογα που διαθέτουν δε χρησιμοποιούνται για την πληρωμή συντάξεων, αφού μετέχουν σε ένα κοινό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων δεν πρόκειται να καλυφθούν από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη συμφωνία.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
«Κουρεύουν» το χρέος, θερίζουν το λαό

Προαπαιτούμενο της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας η πτώχευση της εργατικής λαϊκής οικογένειας

Η λυκοσυμμαχία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική απέναντι στους λαούς, όσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Eurokinissi

Η λυκοσυμμαχία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική απέναντι στους λαούς, όσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Σε νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, ολοκληρωτική πτώχευση της λαϊκής οικογένειας και πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, οδηγούν τα παζάρια της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, τους ντόπιους και ξένους τραπεζικούς ομίλους, για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, σαν όχημα για να προχωρήσει η προαποφασισμένη ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή το πρωί και των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, το απόγευμα της ίδιας μέρας, έγιναν μέσα σε κλίμα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και τα κράτη - μέλη που συνδέουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους με τη μια ή την άλλη δύναμη εντός της ΕΕ.

Εφεραν, ταυτόχρονα, στην επιφάνεια τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αστικές κυβέρνησης στην καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει και επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα να συνδεθεί ο αγώνας για την παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, με την οργανωμένη πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και της αστικής εξουσίας, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης και των μέτρων.

Οι αποφάσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας, έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, διασφαλίζουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, κυρίως με την ανακεφαλαιοποίηση των «απωλειών» που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
  • Δεύτερον, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων σηματοδοτεί τεράστιες και μόνιμες απώλειες στα αποθεματικά τους, γεγονός που θα αξιοποιηθεί σαν όχημα για νέο μεγάλο τσεκούρι σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και κοινωνικές δαπάνες.
  • Τρίτον, η όποια λογιστική μείωση του χρέους δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα όφελος στο λαό. Οσα χρήματα «εξοικονομηθούν», θα καταλήξουν ξανά στην πλουτοκρατία, με τη μορφή εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι το κούρεμα δεν αφορά την αποπληρωμή των δανείων από την τρόικα (120 δισ.) και όσων λήγουν μετά το 2020.
Τα παζάρια για το «κούρεμα»

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι η Γερμανία προωθεί ένα κούρεμα της τάξης του 60%, ενώ η Γαλλία αντιπροτείνει 40%, αφού οι γαλλικές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Η Ενωση των Τραπεζών (ΙΙF) προτείνει «κούρεμα» μέχρι 40%, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο δήλωσε μετά τη λήξη της Συνόδου ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βασίζεται στη σχετική έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στη συγκεκριμένη έκθεση, προτείνεται μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% με 60%. Χτες το απόγευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι έχει επέλθει τελική συμφωνία για «κούρεμα» της τάξης του 50%.

Τα παζάρια, ωστόσο, θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Στόχος τους, οι όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για τους εγχώριους τραπεζικούς και μονοπωλιακούς ομίλους της κάθε χώρας και κυρίως η αποτροπή του «ντόμινο» στους κόλπους της Ευρωζώνης, με επόμενους κρίκους την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος από αυτό της Ελλάδας. Παρότι η γαλλική κυβέρνηση ζητάει το «κούρεμα» να γίνει σε εθελοντική βάση, με όσες ιδιωτικές τράπεζες το επιθυμούν, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβληθεί από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Στις αντιθέσεις εμπλέκονται και οι αμερικάνικες ασφαλιστικές εταιρείες που σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας θα κληθούν να πληρώσουν τα περιβόητα «CDS» (ασφάλιστρα κινδύνου).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος του «κουρέματος», νέα δεινά και μέτρα περιμένουν τον ελληνικό λαό. «Καταλήξαμε σ' ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά η ίδια πρέπει να πάρει νέα δέσμη μέτρων και νέες αποφάσεις», δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκαθάρισαν, παράλληλα, ότι «την Τετάρτη (σ.σ. στη νέα Σύνοδο Κορυφής) δε θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης.

Οι κοινές δηλώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί έγιναν μετά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο. Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έδινε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση σημειώνοντας μόνο ότι «έγινε σε καλό κλίμα», διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι έγινε «πλήρης προπαρασκευή των τελικών αποφάσεων». Χτες αργά το βράδυ υπήρξε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Λιτότητα και μέτρα διαρκείας

«Η στρατηγική "Ευρώπη 2020" και το "Σύμφωνο για το Ευρώ" συνεχίζουν να καθοδηγούν την Ενωση και τα κράτη - μέλη για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την προώθηση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (...) που επιτρέπουν πολύ υψηλότερο βαθμό εποπτείας και συντονισμού για την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών (...) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Αυτά σημειώνονται στο κείμενο των συμπερασμάτων των «27» και αποτελούν το νέο οδοστρωτήρα που θα περάσει από τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης. Ο Χ. Βαν Ρομπάι παρουσίασε στους ηγέτες των κρατών - μελών τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα κείμενα των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι δημοσιονομικοί όροι και να υπάρχουν κυρώσεις στα κράτη - μέλη που δεν προχωρούν σε δραστικές μειώσεις των δημόσιων ελλειμμάτων και των χρεών, δηλαδή σε τσεκούρωμα των κοινωνικών δαπανών.

«Υπάρχει συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία, αλλά και για περιορισμένες αλλαγές στα κείμενα των συνθηκών με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία», σημείωσε ο Βαν Ρομπάι. Παράλληλα, η ΕΕ δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Το δρόμο που άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα ακολουθήσουν άμεσα Ιταλία και Ισπανία με τη λήψη πρόσθετων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, όπως δεσμεύτηκαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αύριο το βράδυ, σε νέα Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ωστόσο τόσο οι 27 εταίροι της ΕΕ όσο οι 17 των κρατών - μελών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την Κυριακή:

1) Δραστικό κούρεμα του χρέους, ελεγχόμενη δηλαδή απαξίωση μέρους του κεφαλαίου που εκφράζεται με ομόλογα του ελληνικού κράτους.Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΕ - ΔΝΤ και ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέα δανειακής συμφωνίας, διαπραγματεύονται κούρεμα πάνω από 50% με τις ιδιωτικές τράπεζες για ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους σχεδόν 160 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι το 2020.

2) Χορήγηση νέων πακέτων στήριξης στο τραπεζικό κεφάλαιο.Περίπου 110 δισ. ευρώ είναι τα νέα πακέτα ζεστού χρήματος και εγγυήσεων που θα προσφέρουν μέχρι τον Ιούνιο οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στους τραπεζίτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών που θα υποστούν απώλειες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

3) Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.Μέσω της αναθεώρησης των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ, ώστε να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά προγράμματα λιτότητας σε βάρος των λαών της Ευρώπης και να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες για την επιβολή κυρώσεων στα δημοσιονομικά «απείθαρχα» κράτη - μέλη.

4) Προώθηση και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως υπαγορεύονται από το «Σύμφωνο για το Ευρώ». Στόχος είναι μέχρι το Μάρτη του 2012 (όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα της Συνόδου) η καθολική επιβολή σε όλα τα κράτη - μέλη νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους» προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία

Σε ανακοίνωση για τις συνέπειες από το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Σε χορωδία κυβερνητικά στελέχη, "μάνατζερ" των Ταμείων και μεγαλοδημοσιογράφοι, προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό ότι το κούρεμα που ετοιμάζεται δε θα επηρεάσει τα Ταμεία. Καμία εμπιστοσύνη. Ολες οι κυβερνήσεις και οι διορισμένοι διοικητές μέχρι σήμερα χρησιμοποίησαν τα λεφτά των Ταμείων, για να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες άτοκα, να παίζουν στο χρηματιστήριο, να στηρίζουν τις τράπεζες, αγοράζοντας ομόλογα στο όνομα της ανάπτυξης.

Ηδη τα Ταμεία έχουν χάσει πολλά δισεκατομμύρια από το προηγούμενο κούρεμα και θα φορτωθούν και τη νέα ζημιά στο όνομα της "σωτηρίας της πατρίδας". Θα εκβιάσουν πάλι τους εργαζόμενους ότι αν δεν μπούμε στη νέα αγορά θα χάσουμε περισσότερα, και με "λύπη" θα ανακοινώσουν ότι λόγω του κουρέματος δεν υπάρχουν λεφτά και πρέπει να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις. Δίνουν τα πάντα για να σωθεί το κεφάλαιο. Το κούρεμα που ετοιμάζεται, οι ανταγωνισμοί για το ποιος καπιταλιστής θα χάσει λιγότερα δείχνουν ότι ο καπιταλισμός δεν παίρνει από μερεμέτια, γίνεται ολοένα πιο αντιδραστικός, επιτίθεται με λύσσα. Οι αντιθέσεις και τα παζάρια στην ΕΕ και παγκόσμια καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν καμία θυσία, για να σωθούν αυτοί που τους εκμεταλλεύονται. Στα Ταμεία συγκεντρώνεται ο κόπος των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Αυτοί που τους κλέβουν στο μισθό χρωστάνε στα Ταμεία, αυτοί να πληρώσουν. Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πασχίζει για «ανάσα» στο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμφανίσει τα παζάρια για «μείωση» του χρέους σαν «θετικό γεγονός για τη χώρα και το λαό», επιδιώκοντας να κρύψει με κάθε τρόπο ότι θα συνοδευτεί από κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Την ώρα που ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν μετά τη Σύνοδο ότι «το χρέος πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε», στο παρασκήνιο τα κυβερνητικά στελέχη συνέχιζαν τις διαβουλεύσεις για τους όρους της νέας δανειακής συμφωνίας και το ύψος του «κουρέματος».

Το δραστικό «κούρεμα» έχει αποδεχτεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση. «Επιδιώκουμε μια οριστική καθαρή λύση, νομικά και θεσμικά ασφαλή, αποδεκτή σε εθελοντική βάση από τον ιδιωτικό τομέα, που θα είναι βιώσιμη», σημείωναν ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Στόχος της κυβέρνησης και συνολικά της ευρωζώνης είναι να μη χαρακτηριστεί το «κούρεμα» «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή «στάση πληρωμών» από την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες ότι το «κούρεμα» δεν αφορά το δάνειο της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενώ σημείωναν ότι δεν έχει τεθεί θέμα για αλλαγή των όρων αποπληρωμής τους, της «περιόδου χάριτος» και του ύψους των επιτοκίων. Επίσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποφασίστηκε η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ στο 95% για τους πόρους που προορίζονται για την Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί «τονωτική ένεση» στο ντόπιο κεφάλαιο που θα καρπωθεί τις κοινοτικές επιδοτήσεις, στο όνομα των επενδύσεων.

ΚΚΕ
Οι διευθετήσεις αφορούν τα μονοπώλια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο, που εξέδωσε το Σάββατο για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το κούρεμα του χρέους που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της στην ΕΕ δε γίνεται για την ανακούφιση του λαού, πρόκειται για διευθέτηση των ζημιών που προσωρινά θα υποστούν ορισμένες τράπεζες και άλλα μονοπώλια. Για το λαό, όπως και αν το καταλήξουν, θα σημάνει νέα επίθεση στη ζωή του, με νέα μνημόνια. Τώρα πρέπει πιο αποφασιστικά να υψωθεί η μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, για να αποκρουστούν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί σε βάρος του λαού. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, συμμετοχή στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, αυτή είναι η μόνη λύση για το λαό. Οι κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας, συνεργασίας, αντιμνημονιακές και άλλες είναι για να τον υποτάξουν και να τον δέσουν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για το λεγόμενο «κούρεμα» του χρέους και τις συνέπειες στο λαό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ΕΕ της κρίσης και των οξυμένων αντιθέσεων είναι σφαγείο εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Το λεγόμενο κούρεμα του χρέους που αποφασίζει σημαίνει για το λαό επανεκκίνηση νέων βάρβαρων μέτρων και μνημονίων, για να καλυφθούν οι ζημιές της πλουτοκρατίας και να επανακάμψει η υψηλή κερδοφορία της. Θα φέρει νέα δραστική μείωση μισθών, νέα ληστεία στα ασφαλιστικά Ταμεία με δραματικές συνέπειες για συντάξεις, παροχές και όρια συνταξιοδότησης. Η κρίση, το χρέος, η κρατική χρεοκοπία, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα είναι μονόδρομος για τον καπιταλισμό και τα κόμματα που τον υπηρετούν, όχι για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο λαός μπορεί να σωθεί από τα καπιταλιστικά αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα. Ο δρόμος για να ζήσει καλύτερα, να κατακτήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και να αναπτυχθεί η χώρα προς όφελός του είναι ένας και μοναδικός. Να γίνει ο πλούτος λαϊκή περιουσία με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους προς τα μονοπώλια και τα ιμπεριαλιστικά κράτη. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ