ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οχτώ μερόνυχτα στους καταπέλτες

Απεργία - προμήνυμα ότι οι αγώνες θα κλιμακωθούν

Νέα δυναμική δημιούργησε ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, οι οποίοι με τέσσερις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, παρέμειναν με αποφασιστικότητα στους καταπέλτες από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη μέχρι και σήμερα στις 6 τα ξημερώματα. Οι ναυτεργάτες έδωσαν έναν ακόμα μεγάλο αγώνα, με το βάρος της οργάνωσης και της περιφρούρησης να έχει πέσει στις πλάτες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Εναν αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει, όπως σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα για λογαριασμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών συνολικά του κεφαλαίου.

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία οι ναυτεργάτες στραπατσάρισαν ξανά την πολιτική επιστράτευση, αλλά και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των εφοπλιστών, ενώ στις συσκέψεις που έγιναν στα καράβια τέθηκε με επιτακτικό τρόπο η ανάγκη για την κλιμάκωση της πάλης με προοπτική την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής,

Κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, χτες το πρωί η πλειοψηφία της ΠΝΟ, στη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων των τριών ταξικών ναυτεργατικών σωματείων για συνέχιση του αγώνα με νέα 48ωρη. Πρόταση που συσπείρωσε δύο ακόμα ναυτεργατικά σωματεία. Κάτω από την παρέμβαση των ναυτεργατών η Εκτελεστική Επιτροπη αποφάσισε να παραμείνουν ακινητοποιημένα τα πλοία των εταιρειών, που παραβιάζουν τη ΣΣΕ και οφείλουν δεδουλευμένα (όπως η ΑΝΕΚ και η ΝΕΛ). Χτες το απόγευμα, η ΑΝΕΚ με επιστολή της προς τα ναυτεργατικά σωματεία, δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει τη ΣΣΕ.

Τα ταξικά σωματεία

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ χαιρετίζουν τη συμμετοχή των ναυτεργατών στον απεργιακό αγώνα, ενώ τονίζουν ότι η πλειοψηφία της Εκτελεστικής της ΠΝΟ με την απόφασή της «αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, όλους τους εργαζόμενους, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, τα λαϊκά στρώματα, θα είναι συνεχής με αμείωτη ένταση. Συντάξεις, γιατροί, φάρμακα, ΣΣΕ βρίσκονται στη "κλίνη του Προκρούστη", ανατρέπονται». Καταλήγουν: «Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους να μην επιτρέψουν την κατάργηση των ΣΣΕ, την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, την κατεδάφιση και ενσωμάτωση του ΝΑΤ στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Ολοι στη μάχη για την εφαρμογή των ΣΣΕ. Ολοι στη μάχη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κοινός ο εχθρός ναυτεργατών και αγροτών

Τον απεργοσπαστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ στον προχτεσινό εκβιαστικό απόπλου καραβιού των «Μινωικών Γραμμών» από το Ηράκλειο και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη απεργία των ναυτεργατών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Τονίζει ότι οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) και του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, η δήμαρχος Φαιστού (ΠΑΣΟΚ) με τη σιωπηρή ή και φανερή συνενοχή των βουλευτών Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, από κοινού με τον περιφερειάρχη Κρήτης (ΠΑΣΟΚ) εκτέλεσαν ό,τι δεν μπόρεσε η κυβέρνηση με την πολιτική επιστράτευση, ενισχύοντας φαινόμενα «κοινωνικού κανιβαλισμού». Τονίζει επίσης ότι ευθύνες φέρει και η κυβερνητική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που σε ακόμη μια ναυτεργατική απεργία λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα στο εργατικό κίνημα, ενισχύοντας την τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού».

Απευθυνόμενη στους αγρότες η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι ο μόνος που ωφελείται από το σπάσιμο της απεργίας είναι η ίδια πολιτική που καταδικάζει στο μαρασμό την ύπαιθρο και την αγροτική οικογένεια, αφαιρεί δικαιώματα και πετάει στην ανεργία τους ναυτεργάτες. «Η ίδια πολιτική ευνοεί τους σύγχρονους τσιφλικάδες, μεγαλέμπορους και εφοπλιστές με νέες φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και κατοχυρώνει τη νόμιμη κλοπή της παραγωγής του εργάτη και του αγρότη».

ΛΑΡΙΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία

Παράσταση διαμαρτυρίας, στο κατάστημα του ΟΑΕΔ, στη Λάρισα, πραγματοποιούν σήμερα, στις 10 π.μ., εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, στα πλαίσια των πολύμορφων αγωνιστικών παρεμβάσεών τους, που αποφασίστηκαν πριν λίγο καιρό σε κοινή σύσκεψή τους, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων.

Χτες το πρωί, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη, η οποία όμως δεν ήταν στην Περιφέρεια, αν και λίγο νωρίτερα ο υπεύθυνος του γραφείου της είχε ενημερώσει ότι θα είναι εκεί. Ηταν, όμως, εκεί η αστυνομία, που είχε ειδοποιηθεί σχετικά.

Σχολιάζοντας το γεγονός σε ανακοίνωσή τους το ΕΚΛ και οι Τοπικές Γραμματείες των αγωνιστικών συσπειρώσεων αναφέρουν: «Η κ. Γερακούδη απουσίαζε όταν φτάσαμε στο γραφείο της. Στις 9 το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Ραούλη, σύμβουλο της ΓΓ, μας δήλωσε ότι μπορούμε να την επισκεφθούμε. Θεωρούμε αυτή τη συμπεριφορά απαράδεκτη προς τους εκπροσώπους συνδικάτων και συλλόγων, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της ανεργίας. Και ενώ η ΓΓ έφυγε για τη Λαμία, όπως μας δηλώθηκε, φρόντισαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία που την βρήκαμε εκεί όταν πήγαμε, λες και θα πήγαιναν τίποτα εγκληματίες στην παράσταση διαμαρτυρίας. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην ανεργία που αποφασίστηκαν θα συνεχιστούν με παραστάσεις και διαμαρτυρίες στη ΔΕΗ, στην Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, στις ΔΕΥΑ, στους δήμους και σε άλλες υπηρεσίες, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, θ' αναπτυχθεί πολύμορφη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα με αποδέκτες και συμμέτοχους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργία σήμερα στα περισσότερα Μέσα

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα περισσότερα Μέσα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ενάντια στις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΔΣ των Σωματείων, σήμερα θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στο τραμ, στο μετρό, ενώ στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) θα γίνει στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως 4 μ.μ.)

Την Πέμπτη 27 Οκτώβρη σε απεργία κατεβαίνουν και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ όλης της χώρας ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει, στην εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, στις παραβιάσεις συνολικά των όρων της κλαδικής ΣΣΕ και άλλα. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 7 π.μ. στο σταθμό λεωφορείων στον Κηφισό.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέα παρέμβαση στο «LEROY MERLIN»

Νέα συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής «LEROY MERLIN»,πραγματοποίησαν, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, δυνάμεις του ΠΑΜΕ,του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων και άλλων ταξικών σωματείων, καταγγέλλοντας την παράνομη απόλυση εργαζόμενου, που έγινε στην επιχείρηση, επειδή πρωτοστατούσε στη οργάνωση των συναδέλφων του για τη δημιουργία Σωματειακής Επιτροπής. Και απαίτησαν από την εργοδοσία να πάρει, άμεσα, πίσω την απόλυση, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους μέχρι την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας «ξεγελιέται» η εργοδοσία αν νομίζει πως θα ξεμπερδέψει έτσι εύκολα με τους εργαζόμενους», τονίζοντας πως «η απάντηση θα είναι σκληρή και αποφασιστική σε όποιον εργοδότη σκέφτεται κάτι τέτοιο».

Καταγγέλλοντας την επιχείρηση της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους σημειώνει ότι «τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, απέναντι στην απεργιακή φρουρά που βρέθηκε για να περιφρουρήσει και να στηρίξει την απεργία των εργαζομένων, η εργοδοσία απάντησε καλώντας την αστυνομία, απειλώντας να φέρει ακόμα και τα ΜΑΤ». Και προσθέτει πως «με ανάλογο τρόπο και την πρώτη μέρα της απεργίας κάλεσε την αστυνομία, δίνοντάς της μάλιστα και εντολές. Προσπάθησε ακόμη και να προπηλακίσει την απεργιακή φρουρά αξιοποιώντας ακόμη και μπράβους της υπηρεσίας φύλαξης της επιχείρησης. Εφτασε ακόμα στο σημείο να παίρνει φωτογραφίες των συναδέλφων που ήταν στην απεργιακή φρουρά, για να τους φακελώσει και να τους τρομοκρατήσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ