ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ
Στο έλεος της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας

Σε λίμνες μετατράπηκαν οι δρόμοι της Αριδαίας
Σε λίμνες μετατράπηκαν οι δρόμοι της Αριδαίας
Τις πληγές τους μετρούν για άλλη μια φορά βιοπαλαιστές στη χώρα μας από πλημμύρες. Αυτήν τη φορά οι κάτοικοι της Πέλλας, που τη Δευτέρα χτυπήθηκε από ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, είδαν το βιος τους να καταστρέφεται από την ανυπαρξία υποδομών ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων.

Ο δήμος Σκύδρας ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του μεγάλου όγκου νερού, των φερτών υλικών και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε υποδομές, σε δρόμους και σε γεωργικές καλλιέργειες. Η Σκύδρα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι αποδέκτης του όγκου των υδάτων από την Αριδαία, την Εδεσσα, τον Αγρα και άλλες περιοχές. Εσκασε το ανάχωμα που «ακουμπάει» στους οικισμούς Σανδάλι, Δάφνη, Καλύβια, Ασπρο, Λιποχώρι. Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού έχουν πλημμυρίσει, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Στον δήμο Αλμωπίας έχουν προκληθεί ζημιές σε καταστήματα και υπόγεια στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας, στο γήπεδο του Αλμωπού, που μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, και σε χωράφια, ενώ η κυκλοφορία είχε διακοπεί σε αρκετά σημεία. Χθες δεν λειτούργησαν όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από χθες ξεκίνησαν να υποβάλλονται αιτήσεις για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών, και παράλληλα συγκροτήθηκαν κλιμάκια υπαλλήλων για την καταγραφή των ζημιών.

Στην Πιερία, φερτά υλικά μεταφέρθηκαν στα ρέματα, δημιουργήθηκαν προβλήματα σε φρεάτια κατά μήκος του οδικού δικτύου (π.χ. επαρχιακή οδός Κατερίνης - Νέας Εφέσσου - Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα), ενώ υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας σε επαρχιακούς δρόμους.

Αποτέλεσμα της έλλειψης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ κάνει λόγο για διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τα σωματεία τους, τους συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, αγωνιστικά να απαιτήσουν: «Αμεση καταγραφή των ζημιών και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων. Γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων. Γενναία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο. Σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες υποδομές που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να ενισχυθούν το προσωπικό και τα μέσα Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού».

Αναδεικνύει ότι η κατάσταση που προκλήθηκε από την ισχυρή καταιγίδα «δεν είναι "φυσικό φαινόμενο", δεν "έτυχε", αλλά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Ολοι αυτοί στην καλύτερη περίπτωση εφησυχάζουν τον κόσμο, προβάλλοντας ορισμένες αποσπασματικές παρεμβάσεις οι οποίες και δεν λύνουν το πρόβλημα. Καμαρώνουν για την τουριστική ανάπτυξη στα Λουτρά Πόζαρ, που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών, αλλά αφήνουν την περιοχή ανοχύρωτη.

Η αλήθεια είναι ότι τα κονδύλια για έργα Πολιτικής Προστασίας είναι ελάχιστα και ανεπαρκή, βρίσκονται στα "αζήτητα" ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κρατικών και τοπικών προϋπολογισμών. Τα αντιπλημμυρικά θεωρούνται έργα "ακριβά", "μη επιλέξιμα", δεν ανταποκρίνονται τις περισσότερες φορές στα κριτήρια "κόστους - οφέλους" που θέτουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις.

Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι κεντρική και τοπική διοίκηση αποτελούν τμήματα ενός ενιαίου αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού, ο οποίος είναι πολύ ικανός στο να προστατεύει τα κέρδη των λίγων, να προωθεί επενδύσεις, και τελείως αναποτελεσματικός και ανίκανος να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών.

Ως ΚΚΕ έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ότι η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας συνιστά ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού. Επιβεβαιώνεται και σε αυτόν τον τομέα ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ο λαός να απαιτήσει με την πάλη και τη δράση του να ληφθούν τώρα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με εντοπισμένα προβλήματα. Μέτρα για τη συνολική και ολόπλευρη προστασία του απέναντι σε κάθε είδους φαινόμενα. Ταυτόχρονα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να βάλει πλώρη για έναν δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

Σοβαρά προβλήματα και στην Ηπειρο

Αρκετά προβλήματα προκλήθηκαν και σε όλη την Ηπειρο από την κακοκαιρία από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα. Λόγω των θυελλωδών ανέμων έπεσαν δέντρα, έγιναν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και στην Πρέβεζα πλημμύρισαν περιοχές στο παραλιακό μέτωπο, με συνέπεια αρκετές κοινότητες της Λούρου να μείνουν χωρίς ρεύμα. Ζημιές έγιναν και σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στην περιοχή της Ανάληψης, στο Καλαμίτσι και στο Ακτιο, με τους αγρότες να καταγγέλλουν ότι έρχονται για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με καταστροφές, ενώ δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί από καταστροφές του περασμένου Μάρτη. Στην περιοχή της Παραμυθιάς προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και κτηνοτροφικές μονάδες.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Γραμματέα της ΚΟΒ Παραμυθιάς Χρυσηίδα Γεωργίου και τους δημοτικούς συμβούλους Ηλία Κουτσή και Ηλία - Δημήτρη Χρήστου, βρέθηκε στη Δημοτική Ενότητα Αχέροντα. Συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής και τους τόνισαν ότι το Κόμμα θα λάβει κάθε πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά και να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον 25 σπίτια στο Σκάνδαλο και 45 στην Αγορά, 2 σταβλικές εγκαταστάσεις, 1 τυροκομείο και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών σε όλη την περιοχή.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Φτάνει πια! Οχι άλλα αιολικά στην Κάρυστο
  • Κινητοποίηση σήμερα στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Στο πλευρό τους το ΚΚΕ. Βουλευτές του κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαιτώντας να σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την έκταση του δήμου Καρύστου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη, στις 11.30 π.μ., σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στη νότια Καρυστία ενάντια στις νέες αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών, κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς της περιοχής κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθοδο στην Αθήνα, απαιτώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Στο πλευρό τους στέκεται το ΚΚΕ, συνεχίζοντας να στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, μεταφέροντας την οργή και τις διεκδικήσεις των κατοίκων.

Οπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ στον δήμο Καρύστου βρίσκονται σε φάση λειτουργίας ή εγκατάστασης περίπου 500 ανεμογεννήτριες, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από κάθε δήμο της χώρας και αντιστοιχεί στο 12% της πανελλαδικής παραγόμενης ισχύς από αιολικά.

Σημειώνουν ότι οι αιτήσεις για νέα υλικά, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, αφορούν περίπου 300 ακόμα ανεμογεννήτριες και τονίζουν ότι «οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς του δήμου Καρύστου έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στη συνέχιση της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην περιοχή μέσα από πολλές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες». Και προσθέτουν:

«Η κατάσταση αυτή στον δήμο Καρύστου αποδεικνύει πως η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής από τους ενεργειακούς ομίλους καμιά σχέση δεν έχει με την υποτιθέμενη προσπάθεια για μείωση της τιμής του ρεύματος ή την προστασία του περιβάλλοντος. Μοναδικό κριτήριο της ανάπτυξης εκατοντάδων αιολικών στην Κάρυστο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, είναι τα επιχειρηματικά κέρδη. Αλλωστε, η άλλη πλευρά του "δάσους ανεμογεννητριών", που συνεχώς μεγαλώνει στα βουνά της νότιας Εύβοιας, είναι το πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και τα τρελά κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί πίνουν νερό στην πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" χτίζοντας διαχρονικά το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει: Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το χρηματιστήριο ρύπων, την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων με ζεστό χρήμα από το "Πράσινο Ταμείο" και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία είχε τελευταία εξέλιξη την ψήφιση στην Ευρωβουλή, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, της Οδηγίας της ΕΕ για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ορίζοντας "περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ", στις οποίες ο στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή».

Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

- Για να σταματήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών σε όλη την έκταση του δήμου Καρύστου.

- Για τη συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, από δημόσιο φορέα και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

- Για να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

- Για τη σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του "πράσινου" και των υπόλοιπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της μητέρας

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα αποφυλάκισης της μητέρας της 12χρονης από τον Κολωνό, θύματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βιασμού. Η μητέρα, που κατηγορείται για μαστροπεία της κόρης της - κάτι που η ίδια αρνείται - και είχε κριθεί προφυλακιστέα, είχε ζητήσει από το Συμβούλιο την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η κατηγορούμενη είναι ύποπτη τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων αν αποφυλακιστεί.

Η 37χρονη από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με μαστροπεία και η ίδια κατήγγειλε τον Ηλία Μίχο, επιχειρηματία, τότε μέλος της ΝΔ και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org