ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τις εγκληματικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού

Συγγενείς θυμάτων στην έναρξη της δίκης ζητούν να αποδοθούν ευθύνες

Eurokinissi

Συγγενείς θυμάτων στην έναρξη της δίκης ζητούν να αποδοθούν ευθύνες
Συνεχίζονται στη δίκη για το Μάτι οι συγκλονιστικές μαρτυρίες που καταδεικνύουν πως οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εχθρικό αστικό κράτος των υποβαθμισμένων υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Συγγενείς των 104 θυμάτων της πυρκαγιάς του Ιούλη του 2018 τόνιζαν χθες και προχθές ότι ήταν μόνοι και αβοήθητοι, ενώ όλοι ζητούν την απονομή δικαιοσύνης για τους νεκρούς, με την τιμωρία όλων των υπευθύνων γι' αυτήν την τραγωδία. Η Ελένη Παπαποστόλου, που έμεινε στη θάλασσα περίπου 4 ώρες μαζί με τους γονείς της, ανέφερε ότι ο ιερέας πατέρας της άφησε την τελευταία του πνοή στη θάλασσα, όπου βρέθηκαν προσπαθώντας να φύγουν από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους, αφού ο κόσμος σπρώχτηκε να εγκλωβιστεί μέσα στο Μάτι. «Δεν υπήρχε καμία βοήθεια. Κολυμπούσαμε και μας διέσωσαν οι ψαράδες του καϊκιού "Αγία Αννα", όπως και άλλο κόσμο».

Η Μαρία Τσέκου και τα δύο της παιδιά αναφέρθηκαν στην απώλεια του συζύγου και πατέρα τους όταν οι ίδιοι αποφάσισαν να φύγουν από το Μάτι, εκείνος όμως έμεινε πίσω για να βοηθήσει έναν γείτονά του με κινητικά προβλήματα. «Μάθαμε ότι τον πήγαν στον "Ευαγγελισμό". Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 25% εσωτερικά. 20 μέρες νοσηλεύτηκε. Δεν μπορώ αυτήν τη μέρα να την ξεχάσω όσο ζω», είπε η σύζυγος του θύματος, ενώ η κόρη του, Χρυσάνθη Τσέκου, ανέφερε ότι «μια ζωή θα μας κυριεύει αυτό το "γιατί"».

Ο Εμμανουήλ Πατελάρος μίλησε για την απώλεια της μητέρας του: «Είδα στις ειδήσεις ότι είχε πιάσει φωτιά στην περιοχή. Κατά τις 5 πήρα τη μητέρα μου και μου λέει γεμάτη αγωνία ότι "έχει πολύ καπνό και δεν ξέρω τι να κάνω". Της είπα να κατέβει στο υπόγειο να κλείσει τα παράθυρα. Στις 6 ξαναπήρα, δεν απαντούσε (...) Θυμάμαι, την είχα ρωτήσει αν ακούει κάτι, σειρήνες, ή περιπολικά. Οχι, μου απάντησε. Η σορός της βρέθηκε απανθρακωμένη δυο δρόμους πιο πέρα». Η Κασσιανή Πολίτου έχασε επίσης την μητέρα της στις φλόγες στο σπίτι τους, στον Αγιο Ανδρέα, επειδή δεν πρόλαβε να φύγει. Η Ιλόνα Σαρίεβα έχασε τη δική της μητέρα στο Μάτι, ηλικίας 56 χρόνων. «Είχε πάει στο Κόκκινο Λιμανάκι για μπάνιο. Δεν έμενε εκεί. Μια φίλη της είχε εξοχικό εκεί. Πήρε το αμάξι για να φύγει, αλλά δεν μπόρεσε», είπε με πόνο.

Στην κατάθεσή του ο Μιχαήλ Σκαραμαγκάς, που έχασε και τους δύο γονείς του, είπε κλαίγοντας: «Εχασα τους γονείς μου, το σκυλί μου, το σπίτι και καταστράφηκε όλη η περιοχή. Και έχω μια αίσθηση μήπως φταίω κιόλας. 200 μέτρα από τη Μαραθώνος ήταν το σπίτι μας. Δεν είχε κλαδί καμένο. Γιατί την κλείσανε;».

Ο Αντώνης Γιαννακοδήμος, μόνιμος κάτοικος, που έχασε τον πατέρα του από την πυρκαγιά, είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια εκείνος και η οικογένειά του έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους άλλες δύο φορές, κατά τις οποίες ειδοποιήθηκαν έγκαιρα από τις Αρχές, πράγμα που όπως τόνισε δεν συνέβη εκείνη τη μέρα. Η Σουμέλα Χατζηλαζαρίδου, που παραθέριζε στο Μάτι, είπε ότι αντιλήφθηκε από μόνη της τη φωτιά: «Κανείς δεν μας ειδοποίησε να φύγουμε, κάνεις δεν ήρθε και μέσα στη θάλασσα». Διασώθηκε από ένα ψαροκάικο από την Εύβοια. Ο Γιώργος Πολυμερόπουλος τη μέρα της φωτιάς βρισκόταν στο σπίτι του, όταν κάποια στιγμή είδε καπνό: «Η πιο ασφαλής λύση ήταν να πάμε στη θάλασσα. Εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι η μητέρα μου είχε καεί σε πολλά σημεία και δεν ήταν καλά». Εξήγησε πώς νοσηλεύτηκε, τα τρία χειρουργεία που έκανε. Η ίδια η μητέρα του, Δήμητρα, με 40% μοσχεύματα, στην κατάθεσή της είπε ότι σώθηκε χάρη σε μια γειτόνισσα.

Η Αθανασία Χριστιάνα Φράγκου, που στο κτήμα της οικογένειάς της βρέθηκαν 26 άνθρωποι καμένοι, ανέφερε πως ο σύζυγός της «πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει τις πόρτες του οικοπέδου τους για να βρουν διέξοδο οι πολίτες» και έτσι σώθηκαν 40 άνθρωποι. Επίσης εξέφρασε την ενόχλησή της για τη διαπόμπευση που όπως είπε υπέστη η οικογένειά της, όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τούς αποκαλούσαν «καταπατητές» για ένα οικόπεδο «που είχε όλα τα χαρτιά από το κράτος», το οποίο τους κατηγορεί.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της γιαγιάς μας, ΓΙΑΝΝΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, προσφέρουμε στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ «Vodafone» νότια.

Τα εγγόνια της Αριάδνη και Δημήτρης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΣΧΙΖΑ προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αη Λευτέρη.

Ελισάβετ Λατάνη

***

Ο σύντροφος Γ. Α. και η συντρόφισσα Ε. Κ., στη μνήμη των γονιών τους, ΑΝΤΩΝΗ και ΕΛΕΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ, και του αδελφού τους, ΒΑΣΙΛΗ, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Χαλκίδας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ενός εξαιρετικού ανθρώπου και φίλου του ΚΚΕ, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος το ποσό των 30 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Χαλκίδας του ΚΚΕ.

Στεφανία Κωνσταντινίδου

ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΧΙΖΑΣ
Ευχαριστήριο

Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την οικογένεια του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΥΔΑ για την κατ' επανάληψη προσφορά στο Παράρτημά μας στη μνήμη του. Οι χειρονομίες αυτές για έναν ναυτεργάτη που πάλεψε στη ζωή του μέσα από τεράστιες δυσκολίες και διωγμούς και δεν λύγισε, τιμώντας την τάξη και την οικογένειά του, είναι φάρος που σκορπά τα σκοτάδια του ατομισμού και της φοβίας. Εκφράζει την ασίγαστη θέληση του λαού να ζει σε μια κοινωνία στα μέτρα των ανθρώπων, που δεν πτοείται από την ανελέητη πλύση εγκέφαλου για να υποταχθεί σε αλλότρια συμφέροντα και να χάσει τον προσανατολισμό του, πάντα κοντά στους συνάδελφους του και στον κόσμο της εργασίας και της προκοπής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org