ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
«Pass» Υγείας

Αν κάτι δείχνουν τα στοιχεία από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, είναι αφενός η μεγάλη αξία της πρόληψης για την αντιμετώπιση ειδικά τέτοιων ασθενειών και αφετέρου τους τεράστιους κινδύνους από την απουσία ουσιαστικής και οργανωμένης πρόληψης, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης ήταν εξαρχής «κουτσουρεμένο», καθώς απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες από 50 μέχρι 69 ετών, ενώ μοίραζε πελατεία στον ιδιωτικό τομέα με το «αζημίωτο». Από τις 80.000 γυναίκες που ανταποκρίθηκαν, σε 4.700 εντοπίστηκαν ευρήματα, ευτυχώς σε πρώιμο στάδιο. Κι ενώ η κυβέρνηση βαφτίζει «πρόληψη» αυτά τα κουτσουρεμένα προγράμματα, τα Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές ΠΦΥ, που αποστολή τους θα έπρεπε να είναι η ολοκληρωμένη πρόσληψη σε γειτονιές, σχολεία, χώρους δουλειάς, ρημάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, οι εφημερίες δεν βγαίνουν, τους λείπει βασικός εξοπλισμός κ.ο.κ. Με αποσπασματικά προγράμματα και ...«pass Υγείας», «τόσο όσο» επιτρέπουν οι «αντοχές της οικονομίας», η Πρωτοβάθμια Φροντίδα ρημάζει και τα δυσθεώρητα κενά αξιοποιούνται για να δίνεται «χώρος» στην επιχειρηματική δράση. H oυσιαστική πρόληψη για τον λαό περνάει μέσα από τον αγώνα για χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας στο ύψος των πραγματικών αναγκών, σε σύγκρουση με την πολιτική του «κόστους - οφέλους» και της Υγείας - εμπόρευμα, που υπηρετούν από κοινού οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Τάλε κουάλε

«Με κυβέρνηση Τσίπρα ούτε με το κιάλι δεν βλέπει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα» έλεγε προχτές ο πρωθυπουργός, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει ότι «Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες ασύμβατες». Είτε έτσι είτε αλλιώς, έννοιες ασύμβατες είναι οι λαϊκές ανάγκες από τη μια και οι στόχοι του κεφαλαίου από την άλλη, όπως αυτός της «επενδυτικής βαθμίδας». Πολύ απλά γιατί προϋπόθεση γι' αυτή είναι η «σταθερότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας, που μεταφράζεται σε κλιμάκωση της πολιτικής που εξαθλιώνει τον λαό, επιταχύνει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, πολλαπλασιάζει τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα» και καλλιεργούν προσδοκίες στον λαό ότι πλάι στο κεφάλαιο κάτι θα «τσιμπήσει» κι αυτός. «Οταν ξεπερνούμε τους στόχους μας και όταν δεν διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη, εν προκειμένω, πρωτογενών πλεονασμάτων, προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα», έλεγε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε με παραμύθια περί «επαναφοράς» της 13ης σύνταξης, με «αναδιάταξη του δημοσιονομικού χώρου» από μια «δίκαιη ανάπτυξη» και άλλα παρόμοια. Ομως, όποια «διαρρύθμιση» και να της κάνουν, με «pass» και αντίδωρα που δίνουν ένα και παίρνουν δέκα από την άλλη τσέπη, το μόνο σίγουρο είναι πως η «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα «πλεονάσματα» για το κεφάλαιο αποτελούν μόνιμη «φυλακή» για τις λαϊκές ανάγκες. Εξω απ' αυτά τα δεσμά είναι οι λύσεις και η προοπτική για τον λαό και γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει το ΚΚΕ, τη δική του δύναμη.

Εχουν πείρα

Για «ενθάρρυνση» των συλλογικών διαπραγματεύσεων μίλησε προχτές ο πρωθυπουργός και ανέλυσε το πόσο καλό είναι «να αποκτήσουμε μια κουλτούρα όπου εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να συνεννοούνται για το τι τελικά είναι καλό για τις επιχειρήσεις τους». Για άλλη μια φορά, όσοι ευθύνονται για το ξήλωμα των Συλλογικών Συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τις εξαίρουν, αρκεί οι εργαζόμενοι να προσέρχονται με διάθεση συναίνεσης και «εργασιακής ειρήνης», υιοθετώντας τους στόχους της εργοδοσίας. Γιατί αυτό σημαίνει να υπάρχει «κουλτούρα συνεννόησης» για το «καλό της επιχείρισης», σαν να κάθονται στο τραπέζι δύο συνέταιροι στην ίδια δουλειά! Πού συναντιέται - για παράδειγμα - το καλό του μεγαλοξενοδόχου, που έσκασε από τα κέρδη το προηγούμενο καλοκαίρι, με αυτό του ξενοδοχοϋπαλλήλου, που δουλεύει με 14 διαφορετικές «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, είναι στο πόδι ήλιο με ήλιο και για τον μισό περίπου χρόνο ζει με το επίδομα ανεργίας, αν ανήκει στους «τυχερούς»; Πουθενά! Κι αν η κυβέρνηση «ενθαρρύνει» τάχα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί στέλνει τις δυνάμεις καταστολής σε ρόλο μπράβου της εργοδοσίας εκεί που οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους δουλειάς; Γιατί νομοθετεί - σε συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - αντιαπεργιακούς νόμους και την περιστολή των διαδηλώσεων; Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από κλάδους και χώρους δουλειάς όπου συνάδελφοί τους πέτυχαν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας παλεύοντας οργανωμένα σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, τους αντεργατικούς νόμους που στηρίζουν τα κέρδη της. Σ' αυτές τις μεγάλες μάχες, το ΚΚΕ δεν έλειψε λεπτό από το πλευρό τους κι αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και αποφασιστικής ενίσχυσής του στις εκλογές.

Χαριεντίσματα

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση... Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κρούσμα «στενών επαφών» με φασιστοειδή, αυτήν τη φορά στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου σε «αδέσμευτο» ψηφοδέλτιο οι συνδικαλιστές του χώρεσαν όχι μόνο με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και με υποψήφιο της Χρυσής Αυγής! Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να νομιμοποιήσουν ως αντιπρόσωπο για το Εργατικό Κέντρο τον υποψήφιο της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης για δήμαρχο Πύργου! Ολα αυτά λίγες μόνο μέρες μετά τις «στενές επαφές» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), τους σεσημασμένους δηλαδή αντικομμουνιστές που οργανώνουν τις «γιορτές μίσους» στο Βίτσι και στον Γράμμο. Και το ερώτημα παραμένει: Πόσα τέτοια φασιστοειδή «χωράει» τελικά η «προοδευτική» - τρομάρα τους! - διακυβέρνηση; Ηρθε η ώρα για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, που νιώθει αηδία βλέποντας αυτά τα προεκλογικά «χαριεντίσματα», να γυρίσει την πλάτη στους πρωταγωνιστές τους. Εκείνους δηλαδή που με τη στάση τους επιβεβαιώνουν ότι το σάπιο σύστημα τρέφει και υποθάλπει τους φασίστες, για να τους αξιοποιεί κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Καταργούνται οι έκτακτοι νόμοι του Βίσμαρκ κατά των σοσιαλιστών στη Γερμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα νομιμοποιείται έπειτα από 12 χρόνια παρανομίας.

1918 Το 3ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ επικυρώνει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του εργαζόμενου και καταπιεζόμενου λαού.

1919 Οι αντιπρόσωποι της Διάσκεψης του Παρισιού για την Ειρήνη αποφασίζουν τη συγκρότηση της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ).

1925 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

1940 Η «Παλιά ΚΕ» του ΚΚΕ καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση», που είχε κατασκευάσει η Ασφάλεια του Κ. Μανιαδάκη.

1945 Εκατό χιλιάδες λαού της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο ενάντια στις παραβιάσεις των λαϊκών ελευθεριών και στην τρομοκρατία, για πραγματικά δημοκρατική - αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τιμωρία των δοσίλογων.

1952 Αμνηστεύονται τα στελέχη του ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) που στις 31/5/1951 είχαν προβεί σε στρατιωτικό κίνημα, το οποίο ακυρώθηκε εν τη γενέσει του έπειτα από παρέμβαση του στρατάρχη Παπάγου.

1968 Ολοκληρώνεται η επιτόπια έρευνα αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στα στρατόπεδα της Γιούρας και της Λέρου. Η αντιπροσωπεία έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελέστατη και λεπτομερή έκθεση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των εξόριστων, τα βασανιστήρια και το γενικότερο τρομοκρατικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα.

1972 Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακοινώνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα μόνιμων ιδιόκτητων αμερικανικών βάσεων, για την εξυπηρέτηση των ναυτικών μονάδων του 6ου Στόλου.

1972 Ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη στις ζούγκλες της αμερικανικής νήσου Γκουάμ ο 56χρονος πια λοχίας του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού Σοΐτσι Γιοκόι, ο οποίος παρέμενε στη θέση του, μη αντιλαμβανόμενος τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1982 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Σουσλόφ, ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ (1954 - 1982).

1985 Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΔΑ.

2011 Μαζικές διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα την πτώση του Προέδρου της χώρας Χ. Μουμπάρακ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org