ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Επιβεβαίωση του δόγματος «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»

Η αντιπαράθεσή τους, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας Ράμμου, εξελίσσεται σε έναν κουρνιαχτό συγκάλυψης του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου που ψήφισαν και υλοποιούν από κοινού

Η επιβεβαίωση του δόγματος «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», που προκύπτει από ένα σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο με εθνικούς νόμους, ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Οδηγίες που έχουν στηρίξει και υλοποιήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ήρθε χτες ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή το έγγραφο του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου, με τα αποτελέσματα έρευνας για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των παρακολουθούμενων είναι ένας υπουργός αλλά και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έδωσε τα αποτελέσματα της έρευνας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ενώ στη συνέχεια έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων. Ακολούθησε συνάντηση Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την Υγεία, με σενάρια για ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, κάτι με το οποίο φαίνεται να υπάρχουν αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον σύντομο διάλογό του με την ΠτΔ μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε «αγωνία και προβληματισμό» «για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος» και κάλεσε «το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», ξεχνώντας ότι αυτό το ίδιο πολιτικό σύστημα έχει υπογράψει φαρδιά - πλατιά το θεσμικό πλαίσιο του «βούρκου» όπου οργιάζουν παρακολουθήσεις και υποκλοπές. Και, βέβαια, έδειξε και πάλι την «αλά καρτ» ευαισθησία του, μιας και το θέμα των συνακροάσεων - παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το «πέταξε» στο καλάθι των αχρήστων, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που 7 ολόκληρα χρόνια μετά την καταγγελία του ΚΚΕ, το 2016, συνεδρίασε για το θέμα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για τις υποκλοπές. Εκανε λόγο για «πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή» και για εκτεταμένη παρακολούθηση «πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των ΕΔ».

Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης σε δήλωσή του σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».

Δεν ξέρουν τίποτα...

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου αφενός να επιχειρεί να αθωώσει την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και πως δεν γνωρίζει τίποτα για επισυνδέσεις, αφετέρου να επιτίθεται με δριμύτητα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ αλλά και στον Αλ. Τσίπρα. Κατηγόρησε τον Α. Ράμμο για «περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», στο πλαίσιο της οποίας έδρασε «κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου» και με κίνητρο τη «δημιουργία εντυπώσεων». Τον κατηγόρησε ακόμα για συστηματική αγνόηση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, που αν και διατηρούσε «συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ (...) δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον πρωθυπουργό».

Και κατέληξε: «Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα, θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: Μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη, που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει. Σήμερα όμως εξέλιπε κάθε αμφιβολία».

Συνεχίζοντας τη δικομματική κοκορομαχία, αργότερα, το βράδυ, ο Οικονόμου βγήκε να κατακρίνει τον Τσίπρα, μιλώντας για «παραλήρημα» έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με το οποίο «ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στη διάθεσή τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα». «Ομως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα», πρόσθεσε, παραπέμποντας βασικά σε όλη τη σαπίλα τους, π.χ. «τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Α2 και τις κυπριακές offshore» κ.λπ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δικαιοσύνη ακόμα καλύτερα προσαρμοσμένη στα «θέλω» των επενδυτών

Συνέχεια στην προσαρμογή της Δικαιοσύνης στα ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων δίνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ακόμα «ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής (χτες ήταν η συζήτηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και για τα άρθρα) και όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Τσιάρας, εισάγονται «πρωτοποριακές διατάξεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε η χώρα μας να καταστεί ελκυστική και να είναι ο προτιμώμενος τόπος διεξαγωγής διεθνών διαιτησιών, παρέχοντας παράλληλα ένα ευέλικτο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών με το οποίο είναι εξοικειωμένες επιχειρήσεις που μπορούν να υλοποιήσουν άμεσα ξένες επενδύσεις στη χώρα μας».

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, «η ευελιξία και η ταχύτητα της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, για την επίτευξη της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους, απαιτεί και αντίστοιχες ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες επίλυσης των διαφορών τους, είτε αυτές είναι δικαστικές είτε εξώδικες». Ετσι μετά τη δημιουργία των πολυτελών επενδυτικών τμημάτων στα τακτικά δικαστήρια, πολιτικά και διοικητικά, τώρα διευρύνονται και οι εξουσίες των διαιτητικών δικαστηρίων, ενώ προωθείται και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, όπου «επιδιώκεται και η ίδια να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, με δικαστές "μάνατζερ" που ταιριάζουν περισσότερο σε ανώνυμες εταιρείες απ' ό,τι σε δικαστήρια».

Για παράδειγμα, στο άρθρο του νομοσχεδίου, όπως επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, «δίνεται η δυνατότητα οργάνωσης θεσμικών διαιτητών και από ανώνυμες εταιρείες, με πρόβλεψη μάλιστα για ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ». Οι εταιρείες αυτές «μπορούν να έχουν συσταθεί και στο εξωτερικό, καθώς και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτή είχαν μόνο οι δικηγορικοί σύλλογοι».

Βέβαια, κατά την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ελευθεριάδου, εκφράζοντας τις θέσεις του κόμματός της, δεν είναι το θέμα της διαιτησίας «ο λόγος που δεν διευκολύνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα», αλλά «η έλλειψη πολιτικής στόχευσης και σχεδίου της ΝΔ και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», προτρέποντας ευθέως την κυβέρνηση για νέα φιλοεπενδυτικά μέτρα των οποίων βασική προϋπόθεση είναι το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι «ήταν χαρακτηριστική η αγωνία που εκφράστηκε από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων και μεγαλύτερων επενδύσεων» και τόνισε πόσο πολύ άλλωστε έχουν φροντίσει γι' αυτό όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όταν εναλλάσσοντας τη σκυτάλη «κατακρεουργούν μισθούς, εργασιακά δικαιώματα» για να προσφέρουν με το άλλο χέρι αμέτρητα «φορολογικά δώρα, προνόμια και άλλα τέτοια», γι' αυτό και διαγκωνίζονται για την «καλύτερη αξιοποίηση του θεσμού της διαιτησίας», όταν από την άλλη λιμνάζουν και ταλαιπωρούν υποθέσεις που αφορούν τον λαό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και τα κόμματα που υπέγραψαν τον «βούρκο»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου:

«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις - ούτως ή άλλως δεδομένες - ευθύνες τους.

Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του "βούρκου", των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Καμία ανοχή στο δόγμα "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ