ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζεται το δράμα με τις ελλείψεις στην παιδιατρική νοσηλεία

Αύριο η αγωνιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα σε πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την περίθαλψη των παιδιών και την ανάγκη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των παιδιατρικών τμημάτων ανέδειξε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με συνέντευξη που έδωσε χτες το πρωί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της, προγραμματίζει κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης - παρέμβασης, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ανέφερε ότι τα θλιβερά περιστατικά της διακομιδής των παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα προς ΜΕΘ σε Αθήνα και Πάτρα επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, ακόμα και μικρών παιδιών.

Παρουσιάζοντας την εικόνα των ελλείψεων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, με την όποια κάλυψή τους να γίνεται κύρια με επικουρικό προσωπικό που ζει συνεχώς με το καθεστώς της ανασφάλειας. Επίσης, λείπουν οι αναγκαίες εξειδικεύσεις. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους παιδονεφρολόγους, παιδοκαρδιολόγους, παιδονευρολόγους κ.λπ. Χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές.

Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο ζήτημα των ελλείψεων σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 3 ΜΕΝΝ (2 στο Ιπποκράτειο και 1 στο «Παπαγεωργίου»), οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά τόσο την Κεντρική όσο και τη Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη Βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες.

Ιδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με ελλείψεις στη νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο κρατικών δομών παιδικής προστασίας.

Κατήγγειλε ότι οι ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κινούμενες στη λογική κόστους - οφέλους υποχρηματοδότησαν, υποστελέχωσαν και συνολικά υποβάθμισαν τις υπηρεσίες Υγείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Χρ. Καραχρήστος είπε ότι η έξαρση των ιώσεων και η πίεση στις δημόσιες δομές δεν ήταν απρόσμενες. Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι θα υπάρξουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Και σημείωσε ότι «αν από πέρσι είχαν γίνει μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξειδικευθεί σε μονάδες Παίδων θα είχαμε το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν υποστηρικτικά οι ΜΕΘ ενηλίκων για την περίθαλψη παιδιών σημείωσε ότι «πέρα από το ζήτημα των υποδομών, απαιτείται να λυθεί το ζήτημα του εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που δεν λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η πανδημία είναι τρία χρόνια τώρα. Η εξειδίκευση των εντατικολόγων χρειάζεται δύο χρόνια. Αν εξαρχής ήταν επιλογή η πραγματική κάλυψη των αναγκών και όχι η λογική του κόστους - οφέλους και ό,τι προκύψει, τότε θα είχαμε το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό και τις υποδομές για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα στις εφημερίες, σημείωσε ότι με αυτήν την πρακτική η κυβέρνηση απλά κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι για να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν οι υγειονομικοί και την ίδια ώρα χρυσοπληρώνει με διπλάσιο ενοποιημένο νοσήλιο τις ιδιωτικές κλινικές.

Να δημιουργηθεί τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φορείς που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων της περιοχής σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, με αφορμή την εξοργιστική κατάσταση στις Παιδιατρικές κλινικές.

«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε (...) Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα», τονίζει το κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και μεταφέρει την εξαγρίωση των γιατρών για τη νέα καθημερινότητα, με τις καθημερινές διακομιδές παιδιατρικών ασθενών.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις ξεχωρίζει αυτή για δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, στελεχωμένου από όλες τις ειδικότητες ιατρών και κλινικών. Με ΜΕΘ Παίδων, Νεογνών αλλά και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ».

Στην Καστοριά, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο πρώην κτίριο της Νομαρχίας, στην οποία με αποφάσεις τους θα συμμετάσχουν πλήθος φορέων που συνυπογράφουν το κείμενο της ΕΙΝΔΥΜ: Τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών Γούνας - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Καστοριάς και Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, η ΕΛΜΕ Καστοριάς, ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων νομού Καστοριάς, η Ομάδα Γυναικών Καστοριάς (μέλος ΟΓΕ), ο Αγροτικός Σύλλογος «Μακεδνός» και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών νομού Καστοριάς.

Στην Κοζάνη, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην πύλη του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην οποία συμμετέχουν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κοζάνης.

Επίσης, στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, που χτες, Τρίτη, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για τη δημόσια Υγεία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Οι εργαζόμενοι παρέταξαν τα ασθενοφόρα μπροστά από το δημαρχείο, σε μια συμβολική κίνηση ενάντια στην «αδράνεια του υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στο ΕΣΥ». Παράλληλα, διεκδικούν ειδικά για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αναλογική αμοιβή της υπερεργασίας, ένταξη της ειδικότητας του διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου στον κλάδο της Υγείας, κ.ά..

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα, στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο, σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών θα βρεθεί και το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, καλώντας παράλληλα όλους τους συνταξιούχους και τον λαό της Εορδαίας να πάρουν μαζικά μέρος και να απαιτήσουν νοσοκομεία σύγχρονα με πλήρη επάνδρωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΓΝΗ
Αγωνιστική - διεκδικητική «υποδοχή» στην κυβέρνηση

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφυλάσσουν σωματεία και φορείς στο κλιμάκιο της κυβέρνησης που αναμένεται να βρεθεί στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στο ΠαΓΝΗ. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει προκηρύξει για αύριο 8ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.), καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 π.μ. και στην 7η ΥΠΕ στις 12.30 μ.μ. Παράλληλα, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΚΥ Σητείας εκφράζει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ΠαΓΝΗ καθώς και στην κινητοποίηση. Στάση εργασίας από 8 π.μ. έως 2 μ.μ. έχουν προκηρύξει για αύριο και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης. Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει και καλύπτει την παγκρήτια στάση εργασίας, ενόψει και της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσία τους αύριο στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ σημειώνει: «Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία σας επίσκεψη στο ΠαΓΝΗ, όπου δηλώνατε προκλητικά ότι δεν θέλετε να ακούτε ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι οι προσλήψεις στην Υγεία... Τώρα επισκέπτεστε ξανά την πόλη μας, συνοδεία του υπουργού Υγείας για την παρουσία δράσεων για τον καρκίνο, εν μέσω κινητοποιήσεων υγειονομικών και ασθενών για δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Και θυμίζει στην κυβέρνηση ότι:

  • Στους «ήρωες» υγειονομικούς οφείλονται 20.000 μέρες ρεπό και αδειών!
  • Οι κενές μόνιμες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι 600, εκ των οποίων οι 300 αφορούν στη νοσηλευτική υπηρεσία!
  • Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι.
  • Στον 21ο αιώνα νοσηλεύονται χειρουργημένα παιδιά στην ίδια κλινική με παιδιά με λοιμώξεις! Οι Κρητικοί πλήρωσαν για την υγεία τους στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία πριν από την έναρξη της Covid πάνω από 4.000.000 ευρώ άμεσα και σχεδόν διπλάσια έμμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία!
  • Πάνω από 12.000 Κρητικοί περιμένουν στις λίστες αναμονής να χειρουργηθούν, εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται στη λίστα του ΠαΓΝΗ.
  • Υπάρχει μία μόνο Ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα των "δράσεων" της κυβέρνησης στην Υγεία: Της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης!», σχολιάζει το Σωματείο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να γίνουν «συνένοχοι» στο έγκλημα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, γιατί «η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην παραχώρηση του Νοσοκομείου 409 σε ιδιώτη

Σύσκεψη αύριο Πέμπτη με σωματεία και φορείς της πόλης

Σε σύσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών αποτροπής της παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 409 σε ιδιώτη καλεί σωματεία και φορείς της πόλης αύριο Πέμπτη, στις 1.45 μ.μ., ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο και έχει σταλεί πρόσκληση στα Σωματεία Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΚΕΤΧ, Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία η Βοήθεια» (ΠΓΝΠ του Ρίου), Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέα» και «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Παίδων, την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας και τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης.

Στην επιστολή του ο Κώστας Πελετίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Να συζητήσουμε το θέμα της παραχώρησης του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου σε ιδιώτη, προκειμένου να προχωρήσουμε από κοινού σε πρωτοβουλίες για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Να μη χαθεί καταρχάς ο υγειονομικός χαρακτήρας του χώρου και να κατατεθούν όλες οι προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του υγειονομικού αυτού χώρου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ