ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η ελπίδα βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών

Με επιτυχία η εκδήλωση στην Γκράβα για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
«Η ελπίδα βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την ενίσχυση του κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε το απόγευμα της Κυριακής η ιδιαίτερα πετυχημένη εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Α' Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους μετανάστες από διάφορες χώρες όπως Γουινέα, Αιθιοπία, Κένυα κ.ά., γέμισαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Γκράβα, παρακολουθώντας με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση που είχε τίτλο: «Μετανάστες δεύτερης γενιάς: Δύο πατρίδες... ίδια προβλήματα, ίδια όνειρα και ανάγκες. Με το ΚΚΕ, ενάντια στις πολύμορφες διακρίσεις και εμπόδια, στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών για τη ζωή που μας αξίζει».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και υποψήφια στην Α'Αθήνας με το ΚΚΕ.

Αρχικά στάθηκε στο ότι το ΚΚΕ «θέτει στις προτεραιότητες της πολιτικής και της δράσης του τα δικαιώματα όλων των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας, των μεταναστών που ζουν και εργάζονται για χρόνια ολόκληρα στην Ελλάδα, των νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην πατρίδα μας από μετανάστες γονείς, που είναι πλέον και δική τους πατρίδα. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Αντίθετα, μας ενώνουν πολλά. Το ζήτημα αυτό έχει για το Κόμμα μας μεγάλη σημασία και γι' αυτό στο τελευταίο - όπως και σε κάθε - Συνέδριό του συζητήσαμε ιδιαίτερα για τα προβλήματα των μεταναστών εργαζομένων, για την ανάγκη πολύμορφης παρέμβασης, ώστε να οργανωθεί ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που καταδυναστεύει όλο τον λαό».

H Κατερίνα Γεράκη στο βήμα
H Κατερίνα Γεράκη στο βήμα
Για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε σημείωσε:

«Ιδιαίτερα τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδοθούν σε έναν αποπροσανατολιστικό ανταγωνισμό, ότι με τη δική τους κυβέρνηση πάρθηκαν τάχα σωστά μέτρα, αντιμετωπίστηκαν δήθεν προβλήματα, βελτιώθηκε δήθεν η κατάσταση υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων.

Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση της ΝΔ λέει ότι ασκεί μια δίκαιη, αλλά αυστηρή πολιτική στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ότι υπερασπίζεται τον νόμο και την τάξη. (...) Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει υποκριτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για το ζήτημα των μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για χρόνια, άλλοι «χωρίς χαρτιά» και άλλοι έχοντας καταφέρει να αποκτήσουν άδειες διαμονής, επεσήμανε ότι «τα άλλα κόμματα εδώ στραμπουλάνε τη γλώσσα τους. Γιατί εδώ και χρόνια η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη και καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των δικαιωμάτων τους».

Τόνισε ακόμα πως «όλοι τους μιλούν με μεγάλα λόγια και περηφάνια και μοιράζουν συγχαρητήρια όταν έρθει μια ορισμένη διάκριση σε έναν τομέα, π.χ. στον αθλητισμό, με ένα μετάλλιο κ.λπ., αλλά τότε μόνο θυμούνται τους μετανάστες και πάλι μόνο για τα μπράβο σε κάποιους ελάχιστους μετανάστες με ιδιαίτερες επιδόσεις, χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων της τεράστιας πλειοψηφίας των μεταναστών».

Εφερε μια σειρά παραδείγματα, μεταξύ άλλων την απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για χρόνια ολόκληρα, όπου απαιτούνται υπέρογκα παράβολα, γραπτές εξετάσεις και Τράπεζα Θεμάτων με δύσκολα και εξωπραγματικά θέματα, συνεντεύξεις κ.ά. Τις Υπηρεσίες Μετανάστευσης, που είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου των μεταναστών στις τοπικές εκλογές, που σταθερά διεκδικεί το ΚΚΕ. Την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής φροντίδας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα για όλους τους μετανάστες.

Τι προσπαθούν να κρύψουν τα αστικά κόμματα

«Μεγαλύτερη αξία, όμως, έχει τι δεν θα πουν και τι θα προσπαθήσουν να κρύψουν όλοι αυτοί», συνέχισε.

«Δεν θα πουν ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά, ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλείται από το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων, που όλοι τους στηρίζουν και υπηρετούν. (...) Θα προσπαθήσουν, ακόμα, να αποφύγουν τη συζήτηση για την αξιοποίηση και εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων στα διάφορα γεωπολιτικά παζάρια. (...) Δεν θα μιλήσουν για την ουσία της πολιτικής της ΕΕ, που όλοι τους εφαρμόζουν και συνδιαμορφώνουν. Αυτή η πολιτική επιβάλλει την άγρια καταστολή στα σύνορα, τα hot spot και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και αλλού, τις απελάσεις και βίαιες επαναπροωθήσεις. Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, και το συμπλήρωμά της, για τις λεγόμενες "νόμιμες οδούς μετανάστευσης", δηλαδή τις διμερείς συμφωνίες σκαλοβοπάζαρου για να έρχονται φτηνά εργατικά χέρια στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία εισαγωγής εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο ήταν αποκαλυπτική. Κανένας δεν διαφώνησε ουσιαστικά με το δουλεμπόριο με τη σφραγίδα του κράτους και όλοι τους είπαν, λίγο ή περισσότερο, ότι στα χωράφια λείπουν εργάτες γης, γιατί τα μεροκάματα είναι πολύ υψηλά! Αλλωστε, η απόλυτη συμφωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αξιοποίηση των μεταναστών μπορεί να φέρει λύσεις στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, δείχνει το πώς αντιμετωπίζουν τους μετανάστες».

Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και την ΕΕ, γι' αυτό υπερασπίζεται Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Κ. Γεράκη υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην απέναντι όχθη από όλους αυτούς και τόνισε: «Δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό υπερασπίζεται με συνέπεια τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, την υποβάθμιση της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Με τις παρεμβάσεις, τις Ερωτήσεις και τις προτάσεις του στη Βουλή. Με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος. Εχει σταθεί δίπλα, αλληλέγγυο σε κάθε μετανάστη που έχει υποστεί εργοδοτική και κρατική βία, που δέχεται επίθεση στα δικαιώματά του.

Το ΚΚΕ μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας για τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και παλεύει ενάντια σε αυτές. Είναι το μόνο κόμμα που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο όλων των λαών και των εργαζομένων, παντού, στις λιγότερο και τις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης.

Σήμερα έχουν τεράστια αξία οι αγώνες των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, όπως με πολλά παραδείγματα από πολλούς κλάδους. (...) Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ υπάρχει εγγύηση ότι θα δυναμώσει η πάλη για τα δίκια του λαού. Αυτή είναι η πραγματική ελπίδα και πηγή αισιοδοξίας για όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες».


Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις

Στο βήμα η Κωνσταντίνα Κούνεβα
Στο βήμα η Κωνσταντίνα Κούνεβα
Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις με τις οποίες ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Ο Γιώργος Ντούνης, μετανάστης αλβανικής καταγωγής, μέλος του Τομεακού Γραφείου Α' Αθήνας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου Ελληνες και μετανάστες μαθητές ζουν για πάνω από 30 χρόνια μαζί, μοιράζονται τα ίδια θρανία, έχουν τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες, βιώνουν τα ίδια προβλήματα. Μαζί όμως οργανώνουν και την πάλη τους, διεκδικούν, κινητοποιούνται ενάντια στον κοινό ταξικό αντίπαλο». Στάθηκε επίσης στη σημασία της ταξικής αλληλεγγύης που όπως τόνισε «έχει εκφραστεί όλα αυτά τα χρόνια και στην περιοχή, με τη δράση του Στεκιού Νεολαίας και Εργαζομένων Πατησίων - Κυψέλης "Καίτη Πανοπούλου", όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές. Εκεί συναντιούνται Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, γυναίκες. Οι δράσεις του Στεκιού είναι τέτοιες που το καθιστούν αποκούμπι για τους μετανάστες της περιοχής».

Ο Εντρι Νέζα, μετανάστης αλβανικής καταγωγής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, που θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές με το ΚΚΕ στην Α'Αθήνας , τόνισε ότι «η μεγάλη αγκαλιά και το ζεστό χαμόγελο των κομμουνιστών, η αλληλεγγύη και το κάλεσμα για κοινό αγώνα προς μετανάστες και πρόσφυγες της τάξης μας, πηγάζουν από την αντίληψη που έχει το ΚΚΕ ότι οι μετανάστες είμαστε τμήμα της εργατικής τάξης. Το ΚΚΕ δεν διαχωρίζει τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα με βάση την εθνική τους καταγωγή. Οι εθνοτικοί, θρησκευτικοί και λοιποί διαχωρισμοί δεν συμφέρουν τους λαούς, αλλά τους εκμεταλλευτές τους». Και απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε μετανάστη να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, για να μαζικοποιηθεί και δυναμώσει ο αγώνας σε όλα τα μέτωπα πάλης για τη ζωή και το μέλλον του εργαζόμενου λαού.

Ο Αχμέτ Μουσταφά, μετανάστης αιγυπτιακής καταγωγής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, υποψήφιος στην Α'Αθήνας με το ΚΚΕ, υπογράμμισε πως «μεγάλο ποσοστό νέων εργαζόμενων μεταναστών, προσφύγων, ξεριζωμένων που βρίσκονται στην Ελλάδα σήμερα μπαίνουν στην παραγωγή με τους χειρότερους όρους, χειρότερες αμοιβές, χωρίς τις περισσότερες φορές ούτε καν τα πλέον αυτονόητα δικαιώματα. Είναι συνάδελφοι που τα συνδικάτα έχουμε καθήκον πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά να τους απλώσουμε το χέρι, να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να γίνουν κομμάτι του οργανωμένου εργατικού κινήματος της χώρας μας απέναντι στις δυνάμεις που μας εκμεταλλεύονται και μας εξωθούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Τα θετικά παραδείγματα του πρόσφατου διαστήματος αποτελούν οδηγό για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα».

Η Βιολέτα Γαλανοπούλου, δασκάλα σε Διαπολιτισμικό Σχολείο, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας», στάθηκε στα ταξικά εμπόδια που συναντούν όλες οι λαϊκές οικογένειες, αλλά και στον πρόσθετο κοινωνικό αποκλεισμό που συναντούν μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ανέδειξε τις δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως επίσης τον ρόλο των κομμουνιστών δασκάλων, που μπαίνουν μπροστά για ένα σχολείο στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές, με ιδιαίτερη μέριμνα για την ένταξη των μεταναστών. «Οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ξεπεραστούν προβλήματα, να προσφέρουμε ενισχυτική βοήθεια στους μαθητές μας εντός και εκτός προγράμματος. Δίνουμε τη μάχη τα σχολεία αυτά να μη θεωρούνται σχολεία κατώτερα και υποβαθμισμένα. Δίνουμε τη μάχη να μην επιτρέψουμε στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας να βρουν πρόσφορο έδαφος στα σχολεία μας. Γινόμαστε ασπίδα προστασίας ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να βλάψουν τους μαθητές μας», σημείωσε.

Τον λόγο πήρε και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετανάστρια από την Βουλγαρία, συνδικαλίστρια στον χώρο των καθαριστριών και πρώην ευρωβουλευτής. Εφερε διάφορα παραδείγματα από άλλες χώρες τα οποία δείχνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ειδικότερα στάθηκε στο πρόβλημα της μη αναγνώρισης του επαγγέλματος των καθαριστών - καθαριστριών από καμία κυβέρνηση, ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελεί βασικό εμπόδιο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες συγκρότησης σωματείου οικιακών βοηθών, «τεράστιος κλάδος αλλά αόρατος» όπως επεσήμανε.

Τέλος ο Αμπτελαντίφ Νταρουίζ, μέλος της διοίκησης της Παλαιστινιακής Παροικίας, αναφέρθηκε στον ξεριζωμό που οδήγησε παλιότερα Ελληνες να βρεθούν μετανάστες στη Συρία, συνολικά στη Μέση Ανατολή, και αντίστοιχα στις συνθήκες που ανάγκασαν τους ανθρώπους από αυτές τις χώρες να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός, ενώ μεταξύ άλλων καυτηρίασε τη δυσκολία των ερωτήσεων στις εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ