ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΣΕΑΔΕ
Κινητοποίηση για τους δασεργάτες του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αγωνιστική παρέμβαση για το πρόβλημα της ασφάλισης που αντιμετωπίζουν 3.695 δασεργάτες, οι οποίοι εργάζονται στα δασαρχεία της χώρας με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», έκαναν χτες στο υπουργείο Εργασίας, συντονίζοντας τη δράση τους, τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Λάρισας και Αγρινίου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τις περιοχές ευθύνης των Εργατικών Κέντρων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Με την παρέμβασή τους οι συνδικαλιστικοί φορείς ζήτησαν την άμεση λύση του προβλήματος στην ασφάλιση, το οποίο έχει συνέπειες στη μη λήψη του εποχικού επιδόματος, αλλά και στη μη κατοχύρωση της προϋπηρεσίας των δασεργατών. Ανέδειξαν επίσης τη σημασία που έχουν η δασοπροστασία και η πρόληψη των κινδύνων για το δασικό πλούτο της χώρας μας, κάτι που επιτάσσει τη συνέχιση της εργασίας των χιλιάδων δασεργατών και μετά το τέλος του προγράμματος.

Η αντιπροσωπεία των Εργατικών Κέντρων και των δασεργατών, στη συνάντηση που είχε με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, απέσπασε την κυβερνητική δέσμευση ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εγκύκλιος προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να αντιμετωπιστεί οριζόντια το πρόβλημα και να διορθωθεί ο κωδικός της ασφάλισης, με αναδρομική ισχύ, από την αρχή του προγράμματος.

«Δημοσιονομικό κόστος» η σταθερή εργασία και η δασοπροστασία

Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τη σοβαρή εργασία που παρέχουν οι δασεργάτες στην αναγκαία πρόληψη για τη σωτηρία του δασικού πλούτου και την προστασία της ζωής της λαϊκής οικογένειας από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι με 100 και πλέον νεκρούς. Γι' αυτό, τόνισαν, «η δασοπροστασία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, αλλά απαιτείται η συνέχιση της εργασίας των δασεργατών και μετά το πέρας του προγράμματος, η κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών που υπάρχουν, όπως φυσικά και η πρόσληψη και στήριξη των δασαρχείων με επιστήμονες, ώστε να θωρακιστεί η δασική περιουσία της χώρας».

Απέναντι σ' αυτό το αίτημα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επικαλέστηκαν ως συνήθως το «δημοσιονομικό κόστος» που θα έχει η συνέχιση της εργασίας των δασεργατών.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η σωτηρία του δασικού πλούτου και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν είναι "δημοσιονομικό κόστος", αλλά πολιτική απόφαση και έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση, και αυτές είναι σε πλήρη αντίθεση τόσο με τα συμφέροντα των εργαζομένων που βρίσκονται όμηροι στα κοινωφελή προγράμματα, όσο και με τη σωτηρία του δασικού πλούτου, που έχει επιλέξει να τον κάνει πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους».

Παράλληλα, τονίζει ότι «τα Εργατικά Κέντρα και οι εργαζόμενοι θα είμαστε σε επιφυλακή για το ζήτημα των ενσήμων, γιατί υπάρχει απόσταση από τη δέσμευση του υπουργείου μέχρι τελικά την υλοποίηση της διόρθωσης και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη συνέχιση της εργασίας επ' αόριστον, με πλήρη δικαιώματα για όλους τους δασεργάτες. Ο συντονισμός των Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων σωματείων, με τη συμμετοχή των δασεργατών από όλη τη χώρα, δίνει δυναμική στον αγώνα για δικαίωση».

Δουλειά για ψίχουλα σε αντίξοες συνθήκες... και στο βάθος ξανά ανεργία

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», συμβασιούχοι δασεργάτες αποτυπώνουν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που βιώνουν, την ίδια ώρα που πάνω από το κεφάλι τους κρέμεται η επικείμενη επιστροφή στην ανεργία...

Οπως μας λέει ο Αποστόλης Μαστρογιάννης, από το δασαρχείο της Αμφιλοχίας, αυτή είναι η μεγάλη αγωνία του ίδιου και όλων των συναδέλφων του, το γεγονός δηλαδή ότι οι 5.000 συμβασιούχοι δασεργάτες θα βρεθούν και πάλι στην ανεργία μετά το τέλος του 8μηνου προγράμματος. Μάλιστα, ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι θα βρεθούν χωρίς ούτε το επίδομα ανεργίας, καθώς δεν συμπληρώνουν τις χρονικές προϋποθέσεις που τίθενται. Οσο για τις αμοιβές: Ο μισθός του, όπως και των συναδέλφων του, είναι 495,25 ευρώ καθαρά και από αυτά, πάνω από 60 ευρώ τα δίνει για βενζίνη, αφού αναγκάζεται καθημερινά να μετακινείται στο δασαρχείο Αμφιλοχίας με το αυτοκίνητό του από το Αγρίνιο, όπου είναι η κατοικία του.

Με τα ίδια χρήματα επιβιώνει και ο Νίκος Χασιώτης, που εργάζεται στο δασαρχείο της Λάρισας και έχει και την επιμέλεια δύο ανήλικων παιδιών. Μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας, μας λέει πως είναι απαράδεκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες της πρόσφατης χιονόπτωσης, αυτός και οι συνάδελφοί του έκαναν αποψίλωση στον λόφο Μεζούρλο έξω από τη Λάρισα. «Μας άφησαν μέσα στα χιόνια σε μια παράγκα... Χωρίς τουαλέτες... Και ήταν μαζί μας και γυναίκες συνάδελφοι!», μας λέει χαρακτηριστικά...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Μαζική σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων 17 εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ και του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πραγματικά να διώξει τους εργολάβους, θα μετέτρεπε εξαρχής τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου για να πάψουν να είναι όμηροι, να πάψει η ανακύκλωση της ανεργίας. Ο στόχος όμως δεν ήταν αυτός. Οι ίδιες οι διοικήσεις έγιναν εργολάβοι, χωρίς να αναγνωρίζουν προϋπηρεσίες, 13ο και 14ο μισθό, με μισθούς πείνας, με 6ωρα κ.λπ. Ο αγώνας που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου, άμεση επανασύσταση των καταργημένων θέσεων από τους οργανισμούς των νοσοκομείων, οι οποίες καταργήθηκαν με ευθύνη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε μια νύχτα».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις γνωστές απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τις εκάστοτε διοικήσεις ότι «δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε ΙΔΑΧ, δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατί το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος», ο Δ. Βρύσαλης τόνισε ότι με την επικείμενη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση δεν έχει πια προσχήματα, πρέπει να προχωρήσει η κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων όπως ήδη απαιτούν Ομοσπονδίες και σωματεία του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αγώνων, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων που έχουν εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στις αρχές Φλεβάρη.

Κινητοποίηση απέναντι στην κυβερνητική φιέστα

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 28/1, ενώ θα διεξάγεται κυβερνητική φιέστα στο ΠΑΓΝΗ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για τα εγκαίνια δύο ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποιεί στάση εργασίας (10.30 π.μ.- 12.30 μ.μ.), με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Το Σωματείο καλεί Λαϊκές Επιτροπές, άλλα σωματεία, συλλόγους ασθενών, να παραβρεθούν και να διεκδικήσουν όλοι μαζί το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία.

Οπως επισημαίνει, η καθημερινή σκληρή εικόνα στο ΠΑΓΝΗ «διαψεύδει την κυβέρνηση πανηγυρικά. Ακόμα και η εγκατάσταση του 2ου σύγχρονου γραμμικού επιταχυντή, που αναμφίβολα θα προσφέρει στους χιλιάδες ασθενείς της Κρήτης, δεν είναι προϊόν επένδυσης των δισεκατομμυρίων από τη σκληρή φορολόγηση του ελληνικού λαού, αλλά αποτελεί αγορά με χρήματα "φιλανθρωπίας" ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας μας. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία με κρατική χρηματοδότηση (...) προσφεύγει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για τη δημιουργία και ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, "ξεπλένοντάς" το με "νόμιμες" φοροαπαλλαγές. Εχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι οι δωρεές δεν γίνονται με αγνές προθέσεις, αλλά προσβλέπουν στην ανάπτυξη των δημόσιων δομών Υγείας με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα διάφορων ιδιωτικών ιδρυμάτων και ομίλων, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και στην προσέλκυση ασθενών - πελατών με κίνητρο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών για Υγεία».

«Αποτελεί πρόκληση να καλούμαστε στα εγκαίνια την ώρα που μετράμε απολύσεις νοσηλευτών, προσωπικού ασφαλείας, κοινωνικών λειτουργών και έπονται γιατρών, εργαζομένων στην καθαριότητα - σίτιση κ.α.», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Αλλες πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή»
  • Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και τη δημιουργία παναττικής επιτροπής καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους ΟΤΑ μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31/1, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Αντίστοιχη σύσκεψη έχουν κάνει ήδη οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στη Σύρο, με τη στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων. Οι εργαζόμενοι σύστησαν Επιτροπή Αγώνα, ενώ αποφάσισαν μια σειρά από πρωτοβουλίες: Την Πέμπτη 31/1, στις 12.30 το μεσημέρι, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Την Πέμπτη 14/2, στις 12.30 το μεσημέρι, θα κάνουν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Το Σάββατο 16/2 προγραμματίζουν νέα συνάντηση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Σύσκεψη για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Σωματείων του Δημοσίου οργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 30/1, στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Novotel», με στόχο την οργάνωση του αγώνα για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Η Επιτροπή καλεί όλα τα σωματεία του Δημοσίου και όλες τις Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων να υιοθετήσουν την πρότασή της, παίρνοντας σχετικές αποφάσεις, και να συμμετάσχουν στη σύσκεψη. Η πρότασή της είναι η εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η πρόταση θα κατατεθεί άμεσα στο προεδρείο της Βουλής και σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ