ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στα γραφεία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ταξικά συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι μαζικοί φορείς ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ προχωρά σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου - Δωδεκανήσου (οδός Γ. Γενναδείου 4) και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στα συνδικάτα.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Αττικής επισημαίνει ότι «η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης των συμβολαιογράφων στο ζήτημα της κατάσχεσης της λαϊκής κατοικίας είναι προκλητική. Στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και τους τραπεζικούς ομίλους. Το αίτημα για 130.000 πλειστηριασμούς ακινήτων δείχνει τη στόχευση που έχουν κυβέρνηση και τραπεζίτες».

Κινητοποιήσεις χτες στη Θεσσαλία

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις στα δικαστήρια της Λάρισας, της Καρδίτσας και του Βόλου, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, οργάνωσαν χτες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στη Λάρισα, στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, απαιτώντας αγωνιστικά να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μη γίνουν κατασχέσεις, να προστατευτεί με νόμο η λαϊκή κατοικία και να σταματήσει η ποινικοποίηση της αγωνιστικής αντίδρασης του λαού στους πλειστηριασμούς. Στην ανακοίνωση του ΕΚΛ που μοιραζόταν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, τονίζεται ότι η λαϊκή οικογένεια, εκτός των τοκογλύφων τραπεζιτών και των funds που ετοιμάζονται μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να αρπάξουν τα σπίτια, έρχεται αντιμέτωπη και με το κράτος που βάζει στο στόχαστρό του τη λαϊκή στέγη για χρέη προς το Δημόσιο, ως ένα ακόμα βήμα πίεσης και εκβιασμού προς το λαό, που αδυνατεί να πληρώσει την αντιλαϊκή φοροληστεία. Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μπουν μαζικά στον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, μετατρέποντας σε εστίες αντίστασης και οργάνωσης κάθε χώρο εργασίας και κάθε γειτονιά.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στην Καρδίτσα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, στην κινητοποίηση βρέθηκαν και αγρότες από το μπλόκο που έχει στηθεί στο νέο αυτοκινητόδρομο Ε65.

Στον Βόλο, η αγωνιστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι 6 πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι, ενώ οι δυο συμβολαιογράφοι που εμφανίστηκαν αποχώρησαν μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού... προς υπεράσπιση της απαράδεκτης σύμβασης

Με μια ανακοίνωση... μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων (ΕΑΣΤ), Θωμ. Παπαγεωργίου, πανηγυρίζει με θράσος για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση που επέβαλε η διοίκηση της ΕΑΣΤ, η οποία προβλέπει νέες μεγάλες μειώσεις μισθών. Παράλληλα, αναπαράγοντας ατόφια όλη την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας, συνολικότερα των αστικών επιτελείων και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο πρόεδρος του Σωματείου επιχειρεί να συκοφαντήσει τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν την απαράδεκτη σύμβαση και αποκάλυψε το περιεχόμενό της.

Κι όλα αυτά όταν, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, πρόκειται για μια σύμβαση που είναι χειρότερη και από τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, που είχαν επιβληθεί πριν από 3 χρόνια, καθώς μειώνονται οι μισθοί όλων των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργαζόμενος που με την ατομική σύμβαση έπαιρνε μισθό 850 ευρώ, τώρα με το ζόρι φτάνει στα 600 ευρώ!

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου αναπαράγει τον εργοδοτικό εκβιασμό ότι η απόρριψη της απαράδεκτης σύμβασης ισοδυναμεί με το «να κλείσουμε την επιχείρηση για να μείνουμε χωρίς δουλειά», ενώ υμνεί τη διοίκηση της ΕΑΣΤ που «κράτησε ανοιχτή την Ενωση όταν οι περισσότερες οδηγήθηκαν στο λουκέτο»! Απέναντι στους συνεπείς συνδικαλιστές, που αντιστέκονται στα εργοδοτικά σχέδια, επιστρατεύει τα τετριμμένα περί «πληρωμένων κομματικών στελεχών» και «επαγγελματιών συνδικαλιστών», περί «μικρών μειοψηφιών» που θέλουν «με τσαμπουκά να επιβάλουν την θέλησή τους στις συντριπτικές πλειοψηφίες».

Η ΔΑΣ, από την πλευρά της, απαντώντας στον εκβιαστικό ισχυρισμό ότι αν δεν περνούσε η νέα σύμβαση, κινδύνευαν η επιχείρηση και η δουλειά των εργαζομένων, υπογραμμίζει: «Αραγε, η ΕΑΣΤ, που έχει κέρδη 4,6 εκατομμύρια ευρώ, όπως διαφημίζει ο πρόεδρος κ. Λιούτας, έχει τόση επείγουσα ανάγκη διάσωσης; Οι θυσίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια (μειώσεις μισθών από πάγωμα τριετιών, από κόψιμο επιδομάτων, από μετατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων σε ατομικές, από μη πληρωμή υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία, από απληρωσιά τους τελευταίους 3 μήνες), δε σώσανε τίποτα; 'Η μήπως ήταν θυσίες για να γίνουν τα κέρδη 4,6 εκατομμύρια; Οι νέες περικοπές είναι για το σώσιμο της δουλειάς μας, ή για να αυγαταίνουν τα κέρδη που θα πάνε στις τσέπες μιας χούφτας ιδιοκτητών της ΕΑΣΤ;».

Σε ό,τι αφορά τα «μαθήματα δημοκρατίας» που ο πρόεδρος του Σωματείου επιχειρεί να δώσει σε όσους αντιδρούν, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι τα λέει αυτός που «δεν μας έδινε ούτε τους όρους της σύμβασης να διαβάσουμε», ενώ «δεν επέτρεψε την είσοδο στη συνέλευση εκλεγμένων συναδέλφων στο ΔΣ της Ομοσπονδίας» και θυμίζει πως στις εκλογές του Σωματείου οι φάκελοι με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια έρχονταν κατευθείαν από τα γραφεία της διοίκησης...

Απαντώντας εξάλλου στην προσπάθεια του Θ. Παπαγεωργίου να εμφανίσει όσους αντιδρούν στην απαράδεκτη σύμβαση ως βολεμένους που αμείβονται με «καθαρές αποδοχές κοντά στις 2.000 ευρώ τον μήνα για απλή δουλειά γραφείου», η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Θα του λέγαμε να προσέξει τι λέει, γιατί αυτό το ψέμα είναι μπαγιάτικο. Το έλεγε η διοίκηση και πριν από τρία χρόνια για να δικαιολογήσει τις απολύσεις που έκανε. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και εργαζόμενος που είχε αρνηθεί την ατομική σύμβαση πριν από 3 χρόνια και αμείβεται με την παλιά κλαδική σύμβαση, με 25 χρόνια υπηρεσία στην παραγωγή, με βαριά και ανθυγιεινή εργασία, παίρνει λίγο πάνω από 1.000 ευρώ».

Η ΔΑΣ χαιρετίζει εκείνους τους εργαζόμενους που κάτω από ένα καθεστώς τρομοκρατίας και εκβιασμών από την εργοδοσία και την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου αντιστάθηκαν και δεν ψήφισαν τη σύμβαση, ενώ απευθυνόμενη και σ' αυτούς που ενώ προβληματίστηκαν δεν έκαναν το βήμα, αλλά και σε πολλούς άλλους που σύντομα θα μετανιώσουν για την επιλογή τους, τους καλεί να μην πουν «οι μειώσεις μισθών είναι περασμένα - ξεχασμένα», αλλά να οργανωθούν και να αγωνιστούν στο πλάι του ταξικού κινήματος, στο κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς.

ΠΑΜΕ
Συνεδριάζει το Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Με το βλέμμα στραμμένο στην οργάνωση των νέων εργατικών αγώνων, στην κλιμάκωση της πάλης χωρίς καμία καθυστέρηση, συνεδριάζει το Σάββατο 27/1 η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1) από τις 9 π.μ. και σε αυτήν θα πάρουν μέρος πρόεδροι Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων, οι δυνάμεις που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως επισημαίνει σε δελτίο του το ΠΑΜΕ, «θέμα της συνεδρίασης είναι η εκτίμηση και τα συμπεράσματα από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, η συνέχιση και η κλιμάκωση των αγώνων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Συμβολικές καταλήψεις σε γραφεία του ΕΦΚΑ

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΕΦΚΑ, στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, στην Αθήνα, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, καταγγέλλοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στην καθαριότητα των κτιρίων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλουν το γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ υποχρεώνει τις 80 καθαρίστριες του Ταμείου να καλύπτουν ανάγκες πολλών κτιρίων, χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με εξουθενωτικούς όρους εργασίας και καθημερινές μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, χωρίς γραπτές εντολές μετακίνησης και χωρίς κάλυψη των εξόδων μετακίνησης.

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση του ΕΦΚΑ πανηγυρίζουν για τα ματωμένα πλεονάσματα του νέου υπερ-Ταμείου, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι νιώθουν στο πετσί τους το πραγματικό νόημα αυτών των δημοσιονομικών "επιτυχιών"», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, και προσθέτουν ότι το πρόβλημα με την έλλειψη καθαριότητας «θέτει επιτακτικά ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους», ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι υπηρεσίες «συστεγάζονται με ΚΕΠΑ και ιατρεία ΕΟΠΥΥ».

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, με συγκροτημένα δικαιώματα, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας όλων των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Αντίστοιχες συμβολικές συγκεντρώσεις και καταλήψεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στη Θεσσαλονίκη, στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ (Αριστοτέλους) και στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των καθαριστριών που έληξαν στις 31 Δεκέμβρη και πλέον αναγκάζονται να καθαρίζουν τους χώρους των γραφείων μόνοι τους, με δικά τους μέσα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ