ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Εκπαίδευση στην Αθήνα ΜΚΟ που «επιχειρούν» στα Βαλκάνια

Από το «εργαστήρι» της Αμερικάνικης Πρεσβείας
Από το «εργαστήρι» της Αμερικάνικης Πρεσβείας
Σε εκπαίδευση ΜΚΟ που «επιχειρούν» στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια προχώρησε το διήμερο 22 - 23 Γενάρη η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, σε εφαρμογή προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ενόσω τρέχουν μια σειρά επικίνδυνοι για τους λαούς αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια, κλήθηκαν στην Αθήνα 42 στελέχη ΜΚΟ από Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και ΠΓΔΜ, προκειμένου, μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους, επισήμως να εστιάσουν στην αρτιότερη αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων.

Το «εργαστήρι» είχε τον τίτλο «Tech Camp: Tools in Civil Society in Greece and the Balkans» και εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία του μορφωτικού τμήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, που την υλοποίησε μαζί την HIGGS, η οποία αυτοπροβάλλεται ως «πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα και δράσεις».

Ξεκίνησε το 2012 «με τη χρηματοδότηση και τη συνεργασία ως προς το σχεδιασμό του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"». Στη «Συμβουλευτική Επιτροπή» του φιγουράρουν πανεπιστημιακοί, ένα μεγαλοστέλεχος του ΟΤΕ, δυο Αμερικανίδες και ένας Πολωνός με αντίστοιχες ανησυχίες περί της «Κοινωνίας των Πολιτών».

Ως δωρητές και «φίλοι» της HIGGS εμφανίζονται επίσης η αμερικάνικη πρεσβεία, τα ιδρύματα Λάτση, Μαμιδάκη και Μποδοσάκη, το Ιδρυμα «Vodafone», ο δήμος Θεσσαλονίκης και η «Hellenic Initiative», που ιδρύθηκε το 2012 από Ελληνες της λεγόμενης διασποράς και «φιλέλληνες» για τη στήριξη της «Ελλάδας της κρίσης». Επίτιμος πρόεδρός του είναι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ενώ ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ του είναι ο John P. Calamos, πρόεδρος της «Calamos Investments», που θέλει να πάρει την «Εθνική Ασφαλιστική», και η Arianna Huffington, πρόεδρος του «Huffington Post Media Group», που λειτουργεί παράρτημα και στην Ελλάδα.

Στα του εργαστηρίου, όπως διαχύθηκε στον Τύπο, οι ανησυχίες που απαντήθηκαν ήταν «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ, όπως ανεπαρκείς κρατικές δομές και υπηρεσίες, περιορισμένοι πόροι και πού θα βρουν χρηματοδότηση, όπως και ο «σκεπτικισμός» εκ μέρους της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά, στην ιστοσελίδα της η ΗIGGS φιλοξενεί και συνέντευξη του μορφωτικού ακολούθου της αμερικάνικης πρεσβείας, Μάικλ Σνάιντερ, που αναφέρει ότι το «εργαστήρι» αυτό έχει στόχο «την παροχή δεξιοτήτων στις ψηφιακές τεχνολογίες».

«Το πρόγραμμα αυτό, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έχει λάβει χώρα σε περισσότερες από 15 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες των ΜΚΟ να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν καλύτερα τους επωφελούμενούς τους, να προωθούν το έργο τους, να προσελκύουν πόρους για την υποστήριξη των προγραμμάτων τους, να προσελκύουν συνεργασίες κι εθελοντές, και να κάνουν "advocacy"» (βλ. προώθηση).

«Στην Αθήνα, και με την πρωτοβουλία του HIGGS, το πρόγραμμα θα προσαρμοστεί στις ανάγκες των ελληνικών οργανισμών και θα φέρει κοντά και οργανισμούς από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να προκύψουν πιθανές συνεργασίες».

Ο Σνάιντερ έδωσε επίσης μια σειρά από στοιχεία για την «υποστήριξη» («εκπαιδευτική, συμβουλευτική, οικονομική») που παρέχει η πρεσβεία σε ΜΚΟ. Οτι δίνει «επιχορηγήσεις» για τη διοργάνωση προγραμμάτων «εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και με στόχο διαφορετικά κοινά».

«Πέρα από τη βοήθειά μας, με τη μερική χρηματοδότηση προγραμμάτων, βοηθάμε ελληνικούς οργανισμούς να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχους αμερικανικούς φορείς για πιθανές συνεργασίες. Θεωρούμε ότι το έργο μας είναι η δημιουργία μιας γέφυρας ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, που προσφέρει γνώση και βοήθεια και στις δυο πλευρές».

«Προϋπόθεση για τα προγράμματα που υποστηρίζουμε είναι ότι πρέπει να περιλαμβάνουν κάποιο αμερικανικό στοιχείο, για παράδειγμα την μετάκληση κάποιου Αμερικανού ειδικού ή ομιλητή, τη συμμετοχή και συνεργασία κάποιου αμερικανικού οργανισμού κ.λπ.»...

ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ ΜΕ ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΠΕΡΟΥ
«Ευκαιρίες» για τα μονοπώλια σε βάρος των λαών

Ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής η «Κύρωση Συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της» με την Κολομβία και το Περού, που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών και προβλέπει την απρόσκοπτη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων στις νέες αυτές αγορές, για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των παραγωγικών δυνατοτήτων και εργαζομένων των χωρών αυτών.

«Η εν λόγω συμφωνία εμπορίου - σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση - αναμένεται να δώσει ώθηση στις σχέσεις της ΕΕ με την Κολομβία και το Περού και να της επιτρέψει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των χωρών αυτών μέσω της ευρείας εμπορικής συνεργασίας». Μερτικό από τη λεία προσδοκά και η εγχώρια αστική τάξη, αφού, όπως αναφέρεται, «παρουσιάζονται ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις» και ειδικά «στον κατασκευαστικό τομέα (υποδομές), στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού, θαλασσίων μεταφορών και λιμενικών υποδομών, καθώς και σε τομείς τεχνολογίας αιχμής. Επιπλέον, τα ελληνικά συμφέροντα προωθούνται κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων».

«Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι. «Κατά» ψήφισε η Χρυσή Αυγή προτείνοντας (Ηλ. Κασιδιάρης) άλλους «σοβαρούς» «εμπορικούς δρόμους για την Ελλάδα, που βρίσκονται στην Ευρώπη, στη Ρωσία».

Δίνοντας την πραγματική διάσταση της συμφωνίας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, σημείωσε ότι «καταψηφίζουμε τη συμφωνία, γιατί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων απαιτεί φτηνή, χειραγωγήσιμη και υποταγμένη εργατική δύναμη και τη διείσδυση των κεφαλαίων στις χώρες με τις οποίες γίνεται η υπογραφή αυτής της σύμβασης. Αυτές οι σχέσεις δεν υπηρετούν τα συμφέροντα ούτε των εργαζομένων ούτε των λαϊκών στρωμάτων, παρά τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, κάθε χώρας που υπογράφει αυτές τις συμβάσεις. Επομένως, είναι σχέσεις ανισοτιμίας και βλαπτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού κάθε χώρας».

Νέο αίτημα για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Νέο αίτημα υπέβαλε η Αγκυρα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, μετά τη συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα υποβλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και θα επιδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μπιλάλ Ουτσάρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αν και απέκλεισε το θέμα της έκδοσης, το οποίο, όπως είπε, «έχει λήξει τελεσίδικα από την απόφαση του Αρείου Πάγου», τόνισε πως το Ανώτατο Δικαστήριο «δεν μπαίνει σε ζητήματα ύπαρξης ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς» και επανέφερε το ενδεχόμενο δίκης τους στην Ελλάδα.

Εμπλοκή στο Αιγαίο

Εμπλοκή καταγράφηκε χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς σχηματισμός 2 οπλισμένων τουρκικών «F-16» παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο και αντιμετωπίστηκε από ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

ΝΑΤΟικό πλοίο στον Πειραιά

Αλλο ένα ΝΑΤΟικό πλοίο κατέπλευσε, επί ΣΥΡΙΖΑ, στο Αιγαίο και έδεσε σε ελληνικό λιμάνι. Πρόκειται για το γερμανικό πετρελαιοφόρο «FGS FRANKFURT AM MAIN», που κατέπλευσε στον Πειραιά χτες και θα παραμείνει έως τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2. Προχτές μετείχε σε συνεκπαίδευση με τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. «Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο», αναφέρεται από το ΓΕΝ.

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας καλούν σε εκδήλωση - κοπή πίτας, την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 12 μ., στο Στέκι εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας, (Νικολαΐδου 9, Ελευσίνα).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Μενελάου & Χρυσηίδος), με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και πόλεμοι (Βαλκάνια - Μέση Ανατολή, Ελληνοτουρκικά)». Θα ακολουθήσει κοπή πίτας για το 2018.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ