ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κοσμοπολιτισμός και εθνικισμός συμφωνούν στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων

Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη Βουλή, για τη στάση των κομμάτων στο ζήτημα της ΠΓΔΜ

Eurokinissi

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι όλοι - και αυτοί που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια με εθνικιστικές τάσεις και οι άλλοι, οι "κοσμοπολιτικοί" και τα κόμματά τους στη Βουλή, ένα πράγμα δεν αμφισβητούν: Την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών.

Τοποθετήσεις για το ίδιο θέμα έκαναν και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, με αιχμή την ονοματολογία, πίσω από την οποία κρύβουν την ουσιαστική συμφωνία τους στα σχέδια που προωθούν στα Βαλκάνια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με αναβαθμισμένο ρόλο και εμπλοκή της Ελλάδας.

Μιλώντας για το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι «η πρεμούρα που έχει πιάσει την κυβέρνηση - δεν ξέρουμε τι συμφωνίες έχει κάνει στις ΗΠΑ - σχετίζεται ακριβώς με αυτό. Με ποιον στόχο; Να κλείσει η περικύκλωση της Ρωσίας, γιατί είναι φανερό και το γνωρίζουν οι πάντες ότι στα Βαλκάνια διασταυρώνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί από μεγάλες ιμπεριαλιστικές και άλλες δυνάμεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι «επιπρόσθετα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που ήδη βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Αξιοποιώντας την ενταξιακή διαδικασία να βγουν κερδισμένοι, δηλαδή να βάλουν περισσότερο πόδι στην περιοχή, για να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη».

«Λένε - ανέφερε - ότι θα υπάρξει ασφάλεια και ότι θα λυθεί το πρόβλημα, όταν θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ». Εμφανίζουν εγγυητή των συνόρων το ΝΑΤΟ, «που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, άλλαξε τα σύνορα που είχαν διαμορφωθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα σφάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα από παντού». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση, μάλιστα, που υποτίθεται ότι είναι αριστερή, έχει κάνει τώρα αγώνα δρόμου και ανταγωνισμού με τη ΝΔ για το ποιος θα βάλει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Ο Θ. Παφίλης επέκρινε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια, σημειώνοντας ότι σε αυτά συμμετείχε ο κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ. Υπενθύμισε ότι «το 1992 ο Συνασπισμός συμμετείχε ψυχή τε και σώματι σε όλα τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, τότε που ο Κύρκος είχε πει ότι συμμετέχουν όλοι, πλην Λακεδαιμονίων, δηλαδή πλην ΚΚΕ».

Οπως τόνισε, «το κυριότερο για μας είναι ότι πρέπει οι λαοί, και της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και των Βαλκανίων γενικότερα, να δουν ποιος είναι ο αντίπαλος, ποιος τους στέλνει σε σφαγείο πολέμου, ποιοι μοιράζουν την περιοχή, τι έχει δημιουργηθεί στα Βαλκάνια. Είναι καιρός να βγουν πολλά συμπεράσματα από τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ καλεί το λαό να βρίσκεται σε επιφυλακή και να δει ότι αυτοί που στέλνουν τους λαούς στο σφαγείο είναι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το σύστημά σας, όπου το 1%, σύμφωνα με προχτεσινά στοιχεία, κατέχει το 86% του παγκόσμιου πλούτου.

Αυτοί είναι οι φονιάδες των λαών. Αυτοί στέλνουν στο μακέλεμα τους λαούς για να μπορέσουν να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, για να μπορέσουν και γεωστρατηγικά να ελέγξουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Προς τα εκεί πρέπει να στραφούν και να σας πληρώσει και ο ελληνικός λαός για όλα όσα έχετε κάνει».

Τα άλλα κόμματα

Νωρίτερα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για «καθυστέρηση» στη «λύση του ζητήματος», σημειώνοντας ότι «θα ήταν εύκολο για εμάς να επιδιώξουμε να σκοράρουμε πόντους υπονομεύοντας την εθνική υπόθεση, καταμετρώντας μία προς μία τις ευθύνες που έχετε και τα δύο κόμματα που χειριστήκατε την υπόθεση αυτή τα τελευταία 25 χρόνια».

Ζήτησε από τη ΝΔ «να προσδιορίσει σήμερα τη θέση της» και διαφημίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει για λογαριασμό της αστικής τάξης εκκρεμότητες που άφησαν οι προηγούμενοι, πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε μέχρι το τέλος δύναμη αλλαγής σε μια σειρά από ζητήματα, που εσείς, τα δύο κόμματα της μεταπολίτευσης, τα είχατε αφήσει να λιμνάζουν, από τους δασικούς χάρτες ως το Ασφαλιστικό».

Από τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Τζαβάρας απάντησε πως «θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε ότι το όνομα είναι μεν ένα θέμα πολύ σοβαρό, αλλά εξίσου σοβαρό θέμα είναι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος ως πακέτου» και πως «αυτή είναι η θέση της ΝΔ, από το 2008». Διαμαρτυρήθηκε, δε, ότι η κυβέρνηση «με την τακτική που έχετε», να «δείχνετε ότι εσείς είστε κάτι το ξεχωριστό από όλη την πολιτική εκπροσώπηση», «διχάζετε τον ελληνικό λαό».

Ο βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης, σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα, είπε πως «η λύση είναι ελληνικό βέτο, να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ», ώστε αυτό να οδηγήσει «σε εμφύλιο πόλεμο και η Ελλάδα ως δύναμη ευθύνης και ο ελληνικός στρατός ως ειρηνευτική δύναμη, θα μπει στα Σκόπια».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Σε άλλη συγκυρία» και με «κατάλληλη προετοιμασία» η αναζήτηση λύσης

Μιλώντας χτες στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε την κριτική του στην κυβέρνηση στο γεγονός ότι ξεκίνησε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει ενημερώσει την αντιπολίτευση, τη Βουλή ή τον ελληνικό λαό και χωρίς να δημιουργήσει «στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης», «ένα εθνικό μέτωπο για να ενισχύσει τη θέση της χώρας».

Διατηρώντας σκόπιμα την αντιπαράθεση στο επίπεδο της ονοματολογίας, παρέπεμψε στη στάση που κράτησε η κυβέρνηση ΝΔ το 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όταν «σε μία κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος του ονόματος».

Στο αντίποδα παρουσίασε κείμενο εκείνης της εποχής, να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με τις υπογραφές των Τσακαλώτου, Γαβρόγλου, Χριστοδουλοπούλου, Καρανίκα και 200 ακόμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πνεύμα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «υπονομεύει ουσιαστικά τη λύση του ζητήματος» και ότι «ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς προηγουμένως να έχει διαμορφώσει μια ενιαία κυβερνητική θέση», «από πρόθεση, προσπαθώντας να διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο».

Στο διά ταύτα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι δεν διαφωνεί με τις ευρωΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια, μέρος των οποίων αποτελεί και η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αλλά με τη διαδικασία που τις προωθεί η κυβέρνηση, βάζοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή τους.

Οπως είπε, «ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, λογικός, έχει βούληση και αίσθημα δικαίου. Αναγνωρίζει το συμφέρον του. Με υπεύθυνη ενημέρωση, ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι πρόθυμος για ανατροπές και υπερβάσεις. Για αυτό αντιδρά όταν τον υποτιμούν. Αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα έκανα εγώ αν είχα την ευθύνη της. Θα ενημέρωνα πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε το 2008. Θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις, όχι να διχάσω τους πάντες - πολίτες, Εκκλησία, πολιτικά κόμματα - γύρω από το εθνικό θέμα».

Συμπλήρωσε ότι «έτσι όπως τα έκανε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να προωθήσει καμία συμφωνία έχοντας απέναντί του την ισχυρή αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα κι αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα, θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό». Κατέληξε λέγοντας ότι «έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία».

Παρεμβαίνουν για να «σπρώξουν» τις διεργασίες

Συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρέμβουν με δηλώσεις τους στις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, με αφορμή την ΠΓΔΜ. Την εκτίμηση ότι με επίκεντρο το Σκοπιανό «θα αναδιαμορφωθεί, σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως το σύνολο του πολιτικού συστήματος» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης (ρ/σ «Real»), προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν θα αλλάξει η κυβερνητική ευστάθεια».

Για τη ΝΔ εκτίμησε ότι η στάση της στο ονοματολογικό μπορεί να της κοστίσει σε βουλευτές που θα στηρίξουν στη Βουλή μια σύνθετη ονομασία, αλλά και σε ψηφοφόρους εφόσον προκύψει νέο κόμμα «στα δεξιά της».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου εξέφρασε την άποψη (TRT) ότι «τα "καρναβάλια" που είδαμε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ανοίγουν το δρόμο για ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα» και ότι «αυτό που πλέον δεν μπορεί να κάνει η Χρυσή Αυγή, καθώς με τις αποκαλύψεις για την οργάνωση και τις δολοφονίες έχει γίνει αποκρουστική, αναλαμβάνει πια να κάνει μια νέα "σοβαρή" ΧΑ». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα που προωθούν ένα τέτοιο σενάριο.

Απευθυνόμενος κι αυτός στη ΝΔ, συμπλήρωσε ότι «η ηγεσία της, με την επαμφοτερίζουσα, καιροσκοπική θέση της, υιοθετώντας την εθνικιστική πλατφόρμα και τα συλλαλητήρια - όταν δει ότι έχουν κόσμο - προωθεί κι αυτή εμμέσως τη συγκρότηση κόμματος της ακροδεξιάς που τελικώς θα στραφεί και σε βάρος της».

Τέλος, σε χτεσινή ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έγραψε: «Κόμματα που κυβέρνησαν οφείλουν να πουν τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που έκαναν τότε για το όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις. Γραπτά διαπραγματεύσεών τους υπάρχουν. Να εξηγήσουν γιατί και πώς θεωρούν σήμερα τις τότε κυβερνητικές θέσεις τους ως λάθος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ