ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αντιπαραθέσεις με ζητούμενο τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης

Από την παρουσία της Μέρκελ σε χτεσινή συζήτηση στο Νταβός

© KEYSTONE / LAURENT GILLIERON

Από την παρουσία της Μέρκελ σε χτεσινή συζήτηση στο Νταβός
ΒΕΡΝΗ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν χτες, δεύτερη μέρα του 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με τους ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών της ΕΕ (Μέρκελ και Μακρόν) να κοντράρονται εξ αποστάσεως, και με διαφορά διημέρου, με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Ντόναλντ Τραμπ. Το βασικό σημείο αντιπαράθεσης είναι σχετικά με τους τρόπους και τις μεθόδους που η κάθε αστική τάξη και πιο ειδικά οι ξεχωριστοί μονοπωλιακοί όμιλοι θα εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους και καλύτερη μοιρασιά στον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Πάνω σε αυτό κονταροχτυπιούνται, ζήτημα που εκφράζεται με αντιπαράθεση για την αναλογία του εθνικού προστατευτισμού και του διεθνούς «ελεύθερου» εμπορίου, αυτού που ονομάστηκε παγκοσμιοποίηση. Οσο για τις κινητοποιήσεις στην Ελβετία που κηρύσσουν ανεπιθύμητο τον ...απομονωτιστή Τραμπ, αυτές είναι απλά η απόδειξη της δυνατότητας χειραγώγησης που έχει το σύστημα, ώστε να αποπροσανατολίζει και λαϊκές δυνάμεις, που αντί να βλέπουν το κύριο, την ανάγκη ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, διαλέγουν τον εκτελεστή των συμφερόντων τους.

Χτες, βασικοί υπουργοί των ΗΠΑ, όπως οι υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου και Μεταφορών, εμφανίστηκαν στο Φόρουμ προετοιμάζοντας το έδαφος για την αυριανή εμφάνιση του Αμερικανού Προέδρου και για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις που προκαλούν οι πολιτικές «προστατευτισμού» των αμερικανικών μονοπωλίων έναντι ανταγωνιστών τους. Βεβαίως, ακριβώς η ίδια τάση υπάρχει και στις κινήσεις που βλέπουμε στην ΕΕ, π.χ. για περιορισμό των αθρόων κινεζικών εξαγωγών σε μια σειρά προϊόντα, όπως ο χάλυβας και άλλα.

Το στίγμα της αντιπαράθεσης ισχυρών χωρών της ΕΕ με τις ΗΠΑ έδωσαν και οι χτεσινές σημαντικές ομιλίες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ.

Προτάσεις Μακρόν με φόντο τον ανταγωνισμό

Ο Εμ. Μακρόν απηύθυνε έκκληση για «πολυμερή αντιμετώπιση του εξτρεμισμού» διεθνώς. Επέμεινε ότι «μία πολυμερής πολιτική και διπλωματική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική (...) Δεν έχουμε να νικήσουμε μόνο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε και τις συνθήκες για διαρκή ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Καταφέρθηκε εναντίον τεχνολογικών κολοσσών που δεν πληρώνουν φόρους στη Γαλλία, ενώ νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις καταβάλλουν φόρους «από το πρώτο ευρώ». Απαίτησε να φτιαχτεί εντός ΕΕ το «κατάλληλο» πλαίσιο φορολόγησης των τεχνολογικών μονοπωλίων και να «μεταρρυθμιστεί» η Ευρωπαϊκή Ενωση «εντός του 2018, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία». Αναγνώρισε ότι τα τεχνολογικά και άλλα μονοπώλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» και αυτοματοποίησης των περισσότερων μέσων παραγωγής, «θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο». Πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου με αποθεματικό 10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν η καινοτόμος Ερευνα και τεχνολογίες αιχμής.

Πυρά κατά του «απομονωτισμού»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ανεβαίνοντας νωρίτερα στο βήμα του Φόρουμ, υποστήριξε ότι «ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός» δεν είναι η λύση στις «διεθνείς οικονομικές προκλήσεις». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συμβάλει ως «ισχυρή δύναμη στην επίλυση κρίσεων». Χαρακτήρισε «δηλητήριο» τον εθνικισμό και το λαϊκισμό, τονίζοντας ότι «ο «προστατευτισμός δεν αποτελεί την ορθή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Αναφερόμενη στο Brexit, υποστήριξε ότι δεν γίνεται να υπάρξουν συμβιβασμοί ως προς τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε πάντως επιθυμία «για στενή σύμπραξη με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι ομιλίες Μακρόν και Μέρκελ εκτιμήθηκε πως εκφωνήθηκαν με απώτερο αποδέκτη τον Αμερικανό ομόλογό τους, Ντ. Τραμπ, που αναμένεται αύριο (τελευταία μέρα εργασιών του Φόρουμ), για να αναπτύξει και να εξηγήσει τη βασική οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής του με βασικό θέμα «Πρώτα η Αμερική».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, προσπαθώντας να εκτονώσει τις αρνητικές αντιδράσεις που αντιμετώπισε για τις πολιτικές Τραμπ, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ηγέτης υποστηρίζει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, ότι είναι υπέρ «του ελεύθερου αλλά δίκαιου εμπορίου» και επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι «οι αμερικανικές εταιρίες θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που απολαμβάνουν άλλες χώρες στις ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δεν απέκλεισε πιθανά εμπορικά αντίποινα από την Κίνα, μετά τις προχτεσινούς δασμούς που επέβαλε εναντίον αυτής και της Νότιας Κορέας η κυβέρνηση των ΗΠΑ.


ΣΥΡΙΑ
Απειλές Ερντογάν για «διεύρυνση» της επίθεσης στο Μάνμπιτζ

Ενώ κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα για αθέτηση «υποσχέσεων» για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο των πολεμικών επιχειρήσεων στη μεθόριο της βόρειας Συρίας με την Τουρκία και το πεδίο των συγκρούσεων μεταφέρθηκε, χτες βράδυ, και στο τουρκικό έδαφος, καθώς ρουκέτες Κούρδων από το Αφρίν έπεσαν σε τέμενος και σπίτι της τουρκικής μεθοριακής πόλης Κιλίν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 10 άλλων.

Τα τουρκικά στρατεύματα κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της βόρειας Συρίας στο θύλακα Αφρίν, υπό τις εντολές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, που απείλησε χτες απροκάλυπτα να επεκτείνει την «ακτίνα δράσης» και στην κουρδική πόλη Μάνμπιτζ, όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Προειδοποίησε ξανά τις ΗΠΑ ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί τους εάν δεν αφοπλίσουν και δεν σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG (που τους θεωρεί «τρομοκράτες του ΡΚΚ»), ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του προηγούμενου Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι αθέτησε την υπόσχεσή της να «ωθήσει τους τρομοκράτες σε αυτήν την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη» και να παραδώσει το Μάνμπιτζ «στους δικαιούχους». Επανέλαβε την παλιότερη επιθυμία του για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία σε βάθος 30 χλμ., τάχα για την «προστασία» προσφύγων και εκτοπισμένων, στους οποίους την τελευταία βδομάδα προστέθηκαν πάνω από 5.000 άμαχοι κάτοικοι του Αφρίν εξαιτίας των τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν θα σταματήσει τη χερσαία επέμβαση στη Συρία «εάν δεν καθαρίσουν πλήρως» οι περιοχές κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι σκοπός της τουρκικής επίθεσης δεν είναι η αρπαγή γης, αλλά... «η αποκατάσταση δικαιοσύνης».

Ο επικεφαλής των Κούρδων μαχητών στο Μάνμπιτζ, Σερνάν Νταρβίς, απάντησε πως οι δυνάμεις του που έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς είναι ετοιμοπόλεμες και πρόθυμες να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, που με κόπο ανακατέλαβαν τα τελευταία χρόνια από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αρκείται στις απειλές και στις προειδοποιήσεις, καθώς προσπαθεί με «σιδερένια πυγμή» να πατάξει κάθε φωνή αντίστασης και αντίδρασης στα πολεμικά του σχέδια. Εως χτες, οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει με το πρόσχημα της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» πάνω από 150 άτομα. Ανάμεσά τους είναι δεκάδες ξένοι και Τούρκοι δημοσιογράφοι, μόνο και μόνο επειδή ανάρτησαν σε κοινωνικά δίκτυα πληροφορίες ή σχόλια που δεν άρεσαν στο καθεστώς Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, δημοσιογράφοι της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Afrika», που είναι στα κατεχόμενα, κατήγγειλαν πρόσφατη επίθεση φανατικών ισλαμιστών - υποστηρικτών του Ερντογάν στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας τους, επειδή τόλμησαν να γράψουν και να δημοσιεύσουν άρθρα επικριτικά για την Αγκυρα. Ο μηχανισμός του παρακράτους έσπασε τζάμια της εφημερίδας, υπό το σιωπηλό βλέμμα της αστυνομίας, ενώ εκτοξεύτηκαν και απειλές για το κάψιμο των γραφείων της.

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ρωσία

Οι απειλές και οι φοβέρες του Προέδρου Ερντογάν δεν σχολιάστηκαν άμεσα από εκπρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Ο Ερντογάν είχε φροντίσει νωρίτερα (αργά βράδυ Τρίτης) να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επέλεξε να επικεντρώσει την προσοχή «στη σημασία συνέχισης της συνεργασίας για την επίλυση της κρίσης».

Στην Ουάσιγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο ΑΡ υπό τον όρο ανωνυμίας, είπε ότι οι ΗΠΑ «συμμερίζονται τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια», ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην Αγκυρα δεν αθετήθηκαν, αλλά θα εφαρμοστούν «εν ευθέτω χρόνω» και ότι το μείζον για τις ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Διέψευσε τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι τα μεγάλα φορτία όπλων και πυρομαχικών που πέρασαν πριν λίγες μέρες στη βόρεια Συρία είχαν ως τελικούς αποδέκτες τους Κούρδους, υποστηρίζοντας ότι προορίζονταν για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Νωρίτερα, συνεχίστηκαν οι ρωσο-αμερικανικές αντεγκλήσεις, έπειτα από τις προχτεσινοβραδινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, που επέρριψε την ευθύνη ...στο «ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών» για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί νέας «επίθεσης με χημικά όπλα» σε συνοικία της περιοχής Ανω Γκούτα, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών ενόπλων. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ απάντησε ότι «οι ΗΠΑ προωθούν αυτές τις ανεπιβεβαίωτες φήμες για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, επιρρίπτοντας ευθύνες στο συριακό στρατό και στη Ρωσία ώστε να μπλοκάρουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρωσία πρωτοστατεί στο να διαμορφωθεί, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένας μηχανισμός «αξιόπιστος και αμερόληπτος» για την πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Το κάνει προσπαθώντας να ακυρώσει την προσπάθεια των ΗΠΑ και άλλων 29 χωρών, που συναντήθηκαν προχτές στο Παρίσι με σκοπό να φτιάξουν «δικό τους» μηχανισμό, που θα καταγγέλλει χωρίς σχολαστική και αξιόπιστη έρευνα οποιαδήποτε πληροφορία ή φήμες διοχετεύσουν σε Μέσα Ενημέρωσης μέλη οργανώσεων τύπου «Λευκά Κράνη», που φτιάχτηκαν από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στη Συρία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ