ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ενισχύουν τον αγώνα με νέα μπλόκα στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα

Προχωράνε παράλληλα οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φλεβάρη

...και στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης
...και στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης
Με νέα μπλόκα να στήνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και το ισχυρό μπλόκο της Καρδίτσας να ενισχύεται με νέα τρακτέρ, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA», που θα αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική πορεία των αγροτών. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο στις 31/1 στη Θεσσαλονίκη.

Κόντρα στην επιχείρηση της κυβέρνησης, με μεγάλα ψέματα και προσχηματικές προσκλήσεις σε «διάλογο», να υπονομεύσει εξαρχής την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση και παρά τις προσπάθειες των γνωστών και μη εξαιρετέων εκπροσώπων του αγροτοσυνδικαλισμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών να σπείρουν συγχύσεις μέσα στον αγροτικό κόσμο και στο λαό σχετικά με το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δρώντας με επιμονή και αποφασιστικότητα, καταφέρνει κάθε μέρα να πείθει όλο και περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες να μπουν στην πάλη.

Στο ισχυρό μπλόκο της Καρδίτσας προστέθηκαν χτες τα μπλόκα στα Τρίκαλα...

Eurokinissi

Στο ισχυρό μπλόκο της Καρδίτσας προστέθηκαν χτες τα μπλόκα στα Τρίκαλα...
Μια πάλη που, που όπως έχει ξεκαθαρίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο των μικρομεσαίων αγροτών, στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που θέλουν να τους βγάλουν από τη μέση για να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια τους η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Με τον αγώνα της, η αγροτιά πιέζει για ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων - διεκδικήσεων, όπως: Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως μετά την παράδοσή τους. Να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο. Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης, να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια. Να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας. Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, στον τραπεζικό λογαριασμό των αγροτών και να μη γίνουν κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για «κόκκινα» δάνεια.

Με βάση αυτά τα κρίσιμα αιτήματα που ανταποκρίνονται στα βασικά προβλήματά τους, καλούνται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις, να πάρουν μέρος στα μπλόκα και σε όλες τις άλλες μορφές αγώνα που επιλέγουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες.

Στη Θεσσαλία

Μετά το ισχυρό μπλόκο που στήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τους αγρότες της Καρδίτσας στην Ε65 (στο ύψος του Δέλτα) και το οποίο ενισχύθηκε τις δυο επόμενες μέρες με δεκάδες νέα τρακτέρ, χτες στήθηκε ένα νέο μπλόκο στην Ε65 (κόμβος Μεγαλοχωρίου), από αγρότες του νομού Τρικάλων.

Τα τρακτέρ από χωριά της περιοχής έφτασαν εκεί στις 12.30 το μεσημέρι. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, ο Αχ. Λιάτος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», σημείωσε ότι έγινε η αρχή και τις επόμενες μέρες θα έρθουν στο μπλόκο τρακτέρ και από άλλα χωριά, γιατί - όπως τόνισε - «όσο πιο πολλοί είμαστε στη μάχη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας». Από την πρώτη στιγμή, στο μπλόκο βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Τρικάλων, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σήμερα Πέμπτη, σειρά παίρνουν οι αγρότες της Λάρισας, που, σύμφωνα με την απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα στήσουν μπλόκο στον κόμβο του Πλατύκαμπου, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της απόφασης για αγωνιστικές δράσεις που πάρθηκε από την προχτεσινή συνέλευσή τους, συμμετείχαν χτες το μεσημέρι στην κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, στα δικαστήρια της Καρδίτσας. Το σύνθημα στο πανό που κρατούσαν έγραφε «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΧΩΡΑΦΙΩΝ - ΣΠΙΤΙΩΝ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ», ενώ απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο των δικαστηρίων. Στην ανάγκη κοινού αγώνα εργατών - αγροτών - άλλων λαϊκών στρωμάτων αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στη συγκέντρωση οι Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας και ειδικός γραμματέας αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Αύριο Παρασκευή, οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα προχωρήσουν στις 10 π.μ. σε κινητοποίηση στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, όπου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνουν ημερίδα για το βαμβάκι. Για την Κυριακή 28/1, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού στο χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΑΣΚ καταγγέλλει οποιαδήποτε προσπάθεια καλλιέργειας σύγχυσης, μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που στοχεύει στην ενεργοποίηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» και τη διάσπαση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και τονίζει: «Από το μπλόκο στον Ε-65 και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν αρχίσει να στήνονται ανά τη χώρα στη βάση των κοινών αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αγωνιζόμαστε κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της ΚΑΠ της ΕΕ. Πολιτικές που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι με τους αγώνες μας έχουμε αποτέλεσμα».

Στην υπόλοιπη χώρα

Από χτες προχωρά το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία και στην υπόλοιπη χώρα, από Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα, χτες Τετάρτη στήθηκε το μπλόκο στα Πραιτώρια, στο Ηράκλειο Κρήτης, με τα πρώτα μηχανήματα και οχήματα να παίρνουν θέση και τη Συντονιστική Επιτροπή με ανακοίνωσή της να καλεί «όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο ακόμα περισσότερο και να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη κατά των παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Για τη συνέχεια, μπλόκα και συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα προγραμματίζονται:

-- Σήμερα Πέμπτη, στη Μεσσηνία (στο σταθμό Μεσσήνης στις 6 μ.μ.), στην Ημαθία (Κουλούρα) και στην Πέλλα (Γυψοχώρι).

-- Αύριο Παρασκευή, στη γέφυρα Αρτας από τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, στα Χανιά (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά) και στο Ρέθυμνο (στον κόμβο Μάντρες).

-- Το Σάββατο 27/1, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), στην Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς στην Αμαλιάδα) στις 11 π.μ., στην Ημαθία (στη διασταύρωση της Νάουσας) στις 12 το μεσημέρι και στον Εβρο συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα στις 11 π.μ. (στην πλατεία Ορεστιάδας).

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30/1 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει συνέλευση αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών σωματείων. Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το Σάββατο 3 Φλεβάρη θα συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, σήμερα Πέμπτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» πραγματοποιεί συνέλευση για τον καθορισμό των κινητοποιήσεων. Τη Δευτέρα 29/1, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Καστοριάς οργανώνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα έξω από το δημαρχείο στο Αργος Ορεστικό. Την Τρίτη 30/1, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ