ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συνέχεια στους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Eurokinissi

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Αμέσως μετά τη σημαντική μάχη που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης και το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση, οι απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ήδη αναπτύσσονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με αιτήματα απέναντι σε οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντεργατική επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, αλλά και με διεκδικητικό χαρακτήρα, δίνουν στην πράξη τον τόνο της συνέχειας των αγώνων απέναντι σε αυτήν την πολιτική, αποτελούν σημαντικούς κρίκους στη συνεχή προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την άνοδο των αγώνων και της συμμετοχής των εργαζομένων, για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν σε κινητοποιήσεις με αιχμή την επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε απεργία για την Τετάρτη 31/1 ενάντια στις απολύσεις επικουρικών εργαζομένων που απασχολούνται στα νοσοκομεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ» βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις και διεκδικώντας, για άλλη μια φορά, τα δεδουλευμένα τους, καθώς και μέτρα και υγιεινής και ασφάλειας. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν, με 48ωρη απεργία, και οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, παλεύοντας για εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στις εργολαβίες της «Τοξότης ΑΕ»

Από τη συνέλευση των οικοδόμων στο εργοτάξιο του «Αστέρα» την περασμένη Παρασκευή
Από τη συνέλευση των οικοδόμων στο εργοτάξιο του «Αστέρα» την περασμένη Παρασκευή
Χτες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους τους στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ», στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Σμύρνη, μαζί με το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Α. Κανάκης, αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ.

Οι εργαζόμενοι της «Τοξότης» έχουν πάρει επίσης απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας (Λ. Βενιζέλου 273 και Σόλωνος), όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της εταιρείας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση η εργοδοσία «υποδέχθηκε» τους εργαζόμενους με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν δέχθηκε καμία συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, αναφέροντας ότι μιλάει μόνο με το επιχειρησιακό Σωματείο και ότι συζητά μόνο με όσους είναι ενεργοί εργαζόμενοι, αποκλείοντας τους απολυμένους.

Το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας, που αρνείται να δώσει λύση στα θέματα των εργαζομένων, αλλά και το νεοεμφανιζόμενο επιχειρησιακό Σωματείο «Αρτεμις» («υπηρεσιακό» το αποκάλεσε εκπρόσωπος της εργοδοσίας... αποδίδοντας τον πραγματικό του ρόλο!), το οποίο στέκεται απέναντι από τους εργαζόμενους, κάνοντας πλάτη στην εργοδοσία.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Τοξότης»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Τοξότης»
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Οπως επισημαίνει το κλαδικό Συνδικάτο, η εργοδοσία έκανε 30 απολύσεις στις 10/1, ενώ έκανε νέες απολύσεις προχτές, ακόμα και σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, προσπαθώντας έτσι να κάμψει τον αγώνα τους, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Το κλαδικό Σωματείο αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς το υπουργείο κάνει πλάτες στον εργοδότη, αρνείται να δώσει λύση υπέρ των εργαζομένων, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να ασκήσει πίεση και είναι αυτό που στις τριμερείς συναντήσεις ουσιαστικά προέτρεπε στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου, λέγοντας ότι είναι πρόβλημα που δεν υπάρχει. Το πρόβλημά τους προφανώς είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό κλαδικό Συνδικάτο...

Στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Με 48ωρη απεργία χτες και σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Από νωρίς χτες το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, με τη συμμετοχή να είναι καθολική. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε σε συζήτηση των εργαζομένων με το Συνδικάτο για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, και με βάση την πείρα από τις αυξήσεις στα μεροκάματα που απέσπασε τις προηγούμενες μέρες η πάλη στον κατασκευαστικό όμιλο «Ακτωρ».

Οι εργαζόμενοι παλεύουν για την υπογραφή εργοταξιακής Σύμβασης με αυξήσεις και στους εργαζόμενους στους υπεργολάβους του έργου, συμβάλλοντας έτσι, στο μερίδιο που τους αναλογεί, στην υπογραφή Παναττικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για την οποία παλεύει το Συνδικάτο.

Στα δημόσια νοσοκομεία

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αιχμή την επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια, στάσεις εργασίας στην Αττική και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 31/1, ενάντια στις προωθούμενες μαζικές απολύσεις επικουρικών εργαζομένων.

Αντί να επεκτείνει το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών στον κλάδο των υγειονομικών, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, η κυβέρνηση, με διάταξη που ψήφισε με το πολυνομοσχέδιο, δρομολογεί το τσεκούρωμα ακόμη κι αυτού του πενιχρού επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μετά και το ψαλίδισμα που έχει υποστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Αφού παλέψαμε για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά στα νοσοκομεία και αποκαλύψαμε το βρώμικο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε πολλά επίπεδα, συνεχίζουμε τον αγώνα για να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία χώροι ανθυγιεινής εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ωράριο, σύνταξη, συνθήκες δουλειάς και αμοιβές», επισημαίνει στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», προσθέτει, «πρώτοι αποκαλύψαμε και αντιμαχόμαστε έντονα τη στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης για περαιτέρω ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία και γενικότερα. Κι επειδή ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι κάτι αυτονόητο για μας, συνεχίζουμε την άλλη βδομάδα τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη δουλειά χιλιάδων επικουρικών, όλων των κλάδων - γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών κ.λπ. Οι συνάδελφοι απειλούνται με απόλυση το επόμενο διάστημα και δεν παλεύουμε μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα των επικουρικών, αλλά και όλων όσοι είναι με τέτοιες σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, εργολαβικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ). Αγωνιζόμαστε επίσης για την απρόσκοπτη λειτουργία πολλών ιατρικών τμημάτων τα οποία ξεγυμνώνονται από αρχές Φλεβάρη με τις πρώτες απολύσεις όσων έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και έπονται κι άλλες απολύσεις μόλις δημοσιευτεί το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για όσους έχουν συμπληρώσει διετία ως επικουρικοί».

«Το ταξικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε τις αιτίες που το κεφάλαιο και το κράτος επιδιώκουν να μειώσουν το λεγόμενο "εργατικό κόστος", ώστε το σύστημα Υγείας να είναι "βιώσιμο" και "ανταγωνιστικό", με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και με το χτύπημα ακόμη κι αυτού του ανθυγιεινού επιδόματος, που βέβαια δεν εξασφαλίζει τη φθορά της εργατικής δύναμης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, και προσθέτει: «Συνεχίζουμε τώρα με την απεργία, το Σάββατο με την αγωνιστική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής στους ίδιους τους αποδέκτες της, τις λαϊκές οικογένειες, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, έξω από το χώρο που θα στηθεί άλλη μια φιέστα αθώωσης της ανθυγιεινής πολιτικής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ