ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Εξέτασε τον απολογισμό και ενέκρινε τον προγραμματισμό δράσης της

Σε συνεδρίαση της Ολομέλειάς της στις Βρυξέλλες

Αποψη από τις εργασίες της χτεσινής Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Αποψη από τις εργασίες της χτεσινής Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας με αντικείμενο συζήτησης τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχτηκαν τα θετικά βήματα που η ΕΚΠ κατέκτησε στη δράση της το προηγούμενο διάστημα, περνώντας απ' την προσπάθεια διατύπωσης κοινών θέσεων και παρεμβάσεων στη διοργάνωση κοινών δράσεων όπως η αντιΝΑΤΟική εκδήλωση στη Βαρσοβία, το Σεμινάριο στην Αθήνα για τα 100 χρόνια απ' το έργο του Λένιν «Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» κ.ά. Η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια τον επόμενο χρόνο, καθώς εγκρίθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα κοινών δράσεων.

Στο πλαίσιο της Ολομέλειας ανανεώθηκε η θητεία της Γραμματείας, στην οποία συμμετέχουν 9 κόμματα (ΚKΕ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, ΚΚ, Ιταλία, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας).

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρόντες ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής. Την εισήγηση της Γραμματείας έκανε στην Ολομέλεια της ΕΚΠ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εισήγηση έχει ως εξής:

Η εισήγηση της Γραμματείας

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Την περίοδο που εξετάζουμε, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία αντιπάλεψε πολύμορφες δυσκολίες και έκανε ορισμένα ουσιαστικά βήματα. Πραγματοποίησε δύο συντονισμένες εκδηλώσεις διεθνούς ενδιαφέροντος στη Βαρσοβία και στην Αθήνα, επέδειξε ετοιμότητα και κατάφερε να παρεμβαίνει εύστοχα, τακτικά για σοβαρά πολιτικο-κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία, όπως θα δούμε στη συνέχεια στον απολογισμό δράσης.

Στα βήματα αυτά καταγράφεται η θέληση των κομμάτων μας να στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία και να συμβάλουμε στην παραπέρα ανάπτυξή της. Στο δρόμο αυτό θα βαδίσουμε και το επόμενο διάστημα, παίρνοντας υπόψη ότι οι οικονομικές - πολιτικές εξελίξεις αλλά και η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο κομμουνιστικό κίνημα, επιβάλλουν να εντείνουμε τις προσπάθειες, να σταθεροποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε τη δράση της "Πρωτοβουλίας".

Ο στόχος αυτός συνδέεται με την ισχυροποίηση των κομμάτων μας, με τη βελτίωση του συντονισμού της πάλης και τη διαμόρφωση των όρων για την κατάκτηση ενιαίας αντίληψης σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Μπορούμε να μετρήσουμε αποτελέσματα στην επεξεργασία και προσαρμογή της πολιτικής και της δράσης των κομμάτων μας, σε κατεύθυνση αντιστοίχησης με τις αυξανόμενες ανάγκες της ταξικής πάλης, να μετρήσουμε αποτελέσματα στην ενδυνάμωση των δεσμών με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στην ενίσχυση της πάλης των κομμουνιστών μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να κτιστούν νέες Κομματικές Οργανώσεις, να αναπτυχθούν παραπέρα οι Κομμουνιστικές Νεολαίες (ΚΝ) ή να συγκροτηθούν ΚΝ όπου δεν έχει γίνει δυνατόν.

Με αυτά τα εργαλεία θα μπορέσουν τα κόμματά μας να συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων, της ταξικής πάλης, να δυναμώσει η διαπάλη με τον οπορτουνισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, με τη διαβρωτική δουλειά που κάνει το ΚΕΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σήμερα, από καλύτερες θέσεις αντιμετωπίζουμε σημαντικά θέματα και αποκαλύπτουμε πόσο επικίνδυνη είναι η στήριξη ή συμμετοχή Κομμουνιστικών Κομμάτων σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, πόσο επικίνδυνος είναι ο εξωραϊσμός της σοσιαλδημοκρατίας, όπως έγινε π.χ. με το Podemos στην Ισπανία ή τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί πολύ σκληρή πολιτική ενάντια στην εργατική τάξη, την αγροτιά, τα μεσαία στρώματα της πόλης, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε συνεργασία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παλεύουμε σε πολύ σύνθετες συνθήκες: Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης είναι πολύ βαριές για τους λαούς και σήμερα η επιβράδυνση, η ασθενική ανάπτυξη που σημαδεύει τις οικονομίες στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σε πολλές καπιταλιστικές χώρες συμβαδίζει με την ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα εκδηλώνεται με την επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας, την προσφυγιά, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγωγών, το μοίρασμα των αγορών, βρίσκονται πίσω από τους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Ουκρανία, βάζουν τη σφραγίδα τους στις θερμές εστίες σε πολλά μέρη της υδρογείου, διαμορφώνοντας όρους ακόμα και για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μέρος του πολέμου είναι η εγκληματική δράση του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων παρόμοιων εγκληματικών μηχανισμών που έχουν εκθρέψει οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.

Απολογισμός δράσης

Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας αναπτύσσουν δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και είναι θετικό που η "Πρωτοβουλία" βρέθηκε στη Βαρσοβία, καταδίκασε το ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, την εγκατάσταση Πυραυλικού Συστήματος κ.ά.

Είναι θετικό που η "Πρωτοβουλία" παρεμβαίνει και καταγγέλλει την αντιλαϊκή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών αντιθέσεων είναι και η εξέλιξη του Brexit και συνεπώς η εργατική τάξη σε κάθε χώρα, οι λαοί έχουν υποχρέωση να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα, να μην στοιχίζονται πίσω από τα συμφέροντα των αντιπάλων τους και να ακολουθούν το δρόμο της πάλης με βάση τα δικά τους συμφέροντα, να οργανώνονται, να δίνουν τη μάχη με φάρο την ανατροπή του καπιταλισμού, την εργατική εξουσία, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τη δημιουργία νέων διεθνών σχέσεων με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, έξω από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Από την προηγούμενη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας το Δεκέμβρη του 2015, προωθήσαμε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

3/7/2016: Εκδήλωση της "Πρωτοβουλίας" στη Βαρσοβία ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής.

4/7/2016: Συμμετοχή στη διαδήλωση του ΠΣΕ στο κέντρο της Βαρσοβίας, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις του.

10/12/2016: Σεμινάριο της "Πρωτοβουλίας" στην Αθήνα: Ενας αιώνας μετά τη δημοσίευση του έργου του Β. Ι. Λένιν "Σχετικά με το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης".

Επίσης προχωρήσαμε στις εξής παρεμβάσεις - ανακοινώσεις της "Πρωτοβουλίας":

22/12/2015: Κάλεσμα για αποφασιστική δράση ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου

23/12/2015: Καταδίκη των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη σφαγή των λαών

8/3/2016: Για τη Διεθνή Μέρα Πάλης της Γυναίκας

29/4/2016: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

9/5/2016: Για τις 9 Μάη - Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

14/6/2016: Ανακοίνωση σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία

7/9/2016: Κάλεσμα το οποίο αναδεικνύει ότι η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

8/11/2016: Κάλεσμα για την 99η επέτειο εορτασμού της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης - Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος

28/11/2016: Για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο - Ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης

29/11/2016: Μήνυμα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

30/11/2016: Τοποθέτηση σχετικά με την ΤΤΙΡ, την CETA και άλλες αντιλαϊκές διακρατικές συμφωνίες

2/12/2016: Παρέμβαση για να καταργηθεί ο νέος αντικομμουνιστικός νόμος - αλληλεγγύη με τους Βούλγαρους κομμουνιστές

Προγραμματισμός δράσης

Τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα; Το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και το γεγονός αυτό επιβάλλεται να βάλει τη σφραγίδα του στη δράση των κομμάτων που στηρίζουν την "Πρωτοβουλία", κάνοντας μεγάλο άνοιγμα στην εργατική τάξη, προβάλλοντας την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Σχετικά με το πρόγραμμα δράσης, η πρόταση είναι να κινηθούμε στους ακόλουθους άξονες και να τους εμπλουτίζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις.

Προγραμματισμός δράσης:

-- Αλληλεγγύη στους αγώνες των αγροτών στην πάλη ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια

-- Για τις 8 Μάρτη - Μέρα Πάλης των Γυναικών, ανακοίνωση της Γραμματείας

-- Ανακοίνωση των κομμάτων της "Πρωτοβουλίας" για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης και τις εξελίξεις στην ΕΕ σήμερα

-- Ανακοίνωση της Γραμματείας της "Πρωτοβουλίας" για τις αντικομμουνιστικές διώξεις, τη διαστρέβλωση της Ιστορίας ("Ευρωπαϊκό Σπίτι Ιστορίας").

-- Για την Εργατική Πρωτομαγιά, ανακοίνωση της Γραμματείας.

-- Για τις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εκδήλωση στο Βερολίνο.

-- Τοποθέτηση της Γραμματείας μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, που θα συμπεριλάβουμε τις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αλλά και την πιθανή μέχρι τότε ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit και πιθανά άλλες εξελίξεις.

-- Τοποθέτηση της Γραμματείας για την Εκπαίδευση, μαθητές, φοιτητές κ.λπ.

-- Εκδήλωση της "Πρωτοβουλίας" στην Αθήνα με προσκαλεσμένες νεολαίες και με θέμα "Το δικαίωμα στη μόρφωση εκατό χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση και η πάλη των νέων κομμουνιστών σήμερα".

-- Θα χρειαστεί τοποθέτηση της Γραμματείας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το ερχόμενο φθινόπωρο, με βάση και τις εξελίξεις με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

-- Εκδήλωση της ΕΚΠ ενάντια σε αντικομμουνιστικές νομοθεσίες στη Βουδαπέστη ή τη Σόφια.

-- Εκδηλώσεις όλων των ΚΚ της "Πρωτοβουλίας" για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης, έκδοση κοινής ανακοίνωσης της ΕΚΠ. Στήριξη των εκδηλώσεων που οργανώνει το ΚΕΚΡ στο Λένινγκραντ.

-- Αποστολή αντιπροσωπείας στην Παλαιστίνη για να εκφράσουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή, 27 Γενάρη:

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση - κοπή πίτας για τη νέα χρονιά, το βράδυ, στο κέντρο «Αρχόντισσα» στα Λέικα. Με φαγητό, κρασί και ζωντανή μουσική με τους: Τάκη Σταθέα, Γιώργο Κουφαλάκο, Πέτρο Στυλιανόπουλο και Γιάννη Τσότρα.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη βράβευση των πρωτοπόρων συντρόφων και οπαδών του Κόμματος στην Οικονομική Εξόρμηση, στην ισόγεια αίθουσα του «μύλου του Παπά» (κεντρικό κτίριο). Στην εκδήλωση θα γίνει και κοπή πίτας.

-- Στις 6 μ.μ., στη Θάσο στο «Κάβο Ντόρο» στη Σκάλα Μαριές, η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 Χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Το Σάββατο, 28 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ionion Star» (πρώην «Ξενία»), η ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση και την κοπή της πίτας της. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και θα ακολουθήσει εργατικό - λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Μινόρε».

Την Κυριακή, 29 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Ιλίου (Κάλχου 48 - 50), η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων Κομματικών Οργανώσεων και συντρόφων στην κάλυψη του πλάνου της πρόσφατης Οικονομικής Εξόρμησης και της πρώτης ΤΟ στην άμιλλα της στρατολογίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ