ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προαποφασισμένα τα μέτρα

Σε νέο αποπροσανατολιστικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης επιδιώκεται να αναχθεί το θέμα με τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το ζήτημα έρχεται για δεύτερη φορά στην επιφάνεια, αφού είχε προηγηθεί το 2011 η σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, όπου αναζητήθηκαν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς τελικά να τους αποδοθούν. Σήμερα, ο νέος επικοινωνιακός κουρνιαχτός που σηκώνεται έχει μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού μπροστά στη νέα βάρβαρη επέλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έλλειμμα του 2009, που είχε εμφανιστεί αναθεωρημένο στο 15,4%, είτε ήταν «τεχνητά διογκωμένο» είτε όχι, αποτέλεσε το φύλλο συκής της αστικής προπαγάνδας για να εκβιαστούν τα λαϊκά στρώματα και να μην αντιδράσουν στην επιβολή των προαποφασισμένων σκληρών μέτρων.

Στις 7 Οκτώβρη 2009 - τρεις μέρες μετά τις εκλογές - ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια του τότε Υπουργικού Συμβουλίου και πριν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του ελλείμματος, κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν σε «πλήρη καταγραφή της κατάστασης που παραλαμβάνουν», ξεκαθάρισε ότι θα «υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις» και «άμεσα μέτρα». Στα τέλη Οκτώβρη - χωρίς ακόμα να έχει καταγραφεί το ύψος του ελλείμματος - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην κατάρτιση «σταθεροποιητικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», που παρουσίασε στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, περιγράφοντας τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7/02/2010, οι Ευρωπαίοι εταίροι σε πλήρη σύμπνοια στο κείμενο των συμπερασμάτων τους σημείωναν: «Οι χώρες - μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Εχουν κοινή ευθύνη για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη από το Μάρτη του 2010 προχώρησε σε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων, δρομολόγησε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πρόσθετους φόρους, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στα επιδόματα. Υλοποιούσε στρατηγικές επιλογές της ΕΕ προκειμένου να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που ήδη είχε ξεσπάσει και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Η έλευση της τρόικας και η υπογραφή του πρώτου μνημονίου, το Μάη του 2010, επιτάχυναν τους ρυθμούς της προώθησης των μέτρων και της σφαγής του λαού. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που εφαρμόζουμε ήταν στο πρόγραμμά μας», είχε ομολογήσει κυνικά ο Γ. Παπανδρέου το Γενάρη του 2011 με ομιλία του σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά κύματα προωθούνται και σήμερα, επεκτάθηκαν την ίδια περίοδο και σε καπιταλιστικά κράτη με πολύ μικρότερο έλλειμμα από αυτό της Ελλάδας. Αυτό φανερώνει ότι οι αστικές στατιστικές χρησιμοποιούνται για να νομιμοποιούν οι κυβερνήσεις τις αντεργατικές πολιτικές.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στις αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων. Η κρίση είναι προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των συσσωρευμένων κεφαλαίων και τα ελλείμματα και τα χρέη τα προκάλεσε ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής που προσφέρει φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις στα μονοπώλια για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η αντεργατική καταιγίδα θα συνεχιστεί - ανεξάρτητα από το ύψος των ελλειμμάτων που σήμερα είναι εμφανώς μικρότερα - γιατί όσο βαθαίνει η κρίση τόσο πιο λυσσαλέα θα είναι η επίθεση της πλουτοκρατίας και των αστικών κομμάτων εναντίον τους.

Για τα «μάτια» των ιμπεριαλιστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά δεν ξεχνούν τη βολική για το δίπολο ψευτοαντιπαράθεση, ούτε πολύ περισσότερο την αποστολή τους ως δυνάμει διαχειριστές της καπιταλιστικής εξουσίας. Η Ρ. Δούρου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συνοδεύει τον Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, μεταξύ Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΔΝΤ βρήκε λίγο χρόνο να αρθρογραφήσει σε ελληνική ιστοσελίδα (matrix24.gr) για να γράψει τι; Οτι: «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταράξει πολλούς στην Ελλάδα (...) Οπως για παράδειγμα ο κ. Κεδίκογλου»...

Με μεγαλοψυχία, όμως, του βρίσκει ελαφρυντικά. Δεν είναι - λέει - στις ΗΠΑ για να διαπιστώσει με τα μάτια του «το μεγάλο ενδιαφέρον με το οποίο γίνεται δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις επισκέψεις του» (...) «την πλημμυρίδα των ερωτήσεων που δέχθηκε, μετά από τη διάλεξή του σε ένα από τα σημαντικότερα think tank παγκοσμίως (...) ήταν τόσες που θα χρειάζονταν δύο μέρες για να απαντηθούν όλες».

Και με αβροφροσύνη, σε ανταπόδοση της θερμής υποδοχής, γράφει για τις ΗΠΑ: «Η απάντηση που έδωσαν στην οικονομική κρίση, αποδεικνύεται πιο κοντά στην κοινωνία από ό,τι εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην εξαθλίωση των κοινωνιών» (...) «στην ομιλία της ορκωμοσίας του ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε το στίγμα της δεύτερης θητείας του: έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα, στην ισότητα, στην προστασία των αδύναμων, των παιδιών, των γυναικών, των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων (...) τόνισε ότι θα εργαστεί για την κοινωνική ασφάλιση και τα προγράμματα Medicaid, Medicare. Σκιαγράφησε την πορεία που επιθυμεί να ακολουθήσει - μια πορεία στον αστερισμό του Μάρτιν Λούθηρ Κινγκ και των προοδευτικών αρχών και αξιών της φιλελεύθερης πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος» (...) «Σπάνια οι δύο πλευρές του Ατλαντικού μοιάζουν τόσο μακριά η μια από την άλλη όσο σήμερα...»!

Αναμενόμενο μεν, θλιβερό δε! Να ακκίζονται ενώπιον των ιμπεριαλιστών και να τους κολακεύουν, για να γίνουν αρεστοί στην τάξη που ορέγονται από κυβερνητικό πόστο να εκπροσωπήσουν. Να διαφημίζουν φόρα παρτίδα την πλήρη ενσωμάτωσή τους σε ένα σύστημα που κάθε πόρος του αναδίνει βρωμιά και δυσωδία. Να διαστρεβλώνουν εξόφθαλμα την πραγματικότητα των εκατομμυρίων Αμερικανών αστέγων, πεινασμένων, εξαθλιωμένων για να πείσουν το λαό ότι υπάρχει μείγμα αστικής διαχείρισης που υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.

Στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία

«Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές - όπως και στη δημόσια Υγεία, στην καθαριότητα, στην Εκπαίδευση - έχουν, αυτή ειδικά την περίοδο, το μειονέκτημα, λόγω λειτουργήματος, να μην μπορούν να απεργήσουν»! Αυτή τη «σύσταση»... κάνει στους χιλιάδες εργαζομένων των παραπάνω κλάδων ο Π. Μανταίος διά του χρονογραφήματός του στο προχτεσινό φύλλο της «Εφημερίδας των συντακτών». Τι λέει ο συντάκτης στους χιλιάδες εργαζόμενους (και όχι μόνο...) στους παραπάνω κλάδους, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, κατακτήσεις και δικαιώματα να τσαλαπατιούνται; Λέει ευθέως: «Σκάσε και σκύψε το κεφάλι», λόγω «λειτουργήματος». «Σκάσε» και αποδέξου την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των δικαιωμάτων σου, το πλήθος των αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων, τα φοροχαράτσια, κ.λπ., γιατί η περίοδος είναι δύσκολη. Η παραπάνω «σύσταση» γίνεται με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Μιλούν για «λειτούργημα» και όχι για δουλειά των εργαζομένων που τους κόβονται οι μισθοί. Μιλούν για «λειτούργημα», που το κατασκευάζουν ως άλλοθι ενάντια στην απεργία.

Ανάλογα επιχειρήματα δεν αξιοποιούσαν οι προηγούμενες αλλά και η τωρινή κυβέρνηση όταν απεργούσαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία; Δεν αναπαρήγαν από το πρωί μέχρι το βράδυ στις εφημερίδες, δεν έλεγαν στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ότι «πλήττεται ο τουρισμός»; Ανάλογα δεν ήταν και τα επιχειρήματα στις απεργίες των ναυτεργατών; Με την ίδια θέρμη δεν εμφανίζονταν ξαφνικά να θυμούνται το δικαίωμα των νησιωτών που αποκόπτονται εξαιτίας της απεργίας από τη στεριά; Για τα ευπαθή προϊόντα που χαλάνε; Ακόμα ακόμα για πλήγμα του κέντρου της Αθήνας δεν έκαναν λόγο κυβέρνηση, ΜΜΕ και οι δορυφόροι τους σε κάθε πανεργατική απεργία; Για τον εννιάμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών μήπως δεν έλεγαν ότι τέτοιες κινητοποιήσεις «κλείνουν τις επιχειρήσεις στη χώρα»;

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να απεργήσει στη χώρα; Κανείς! Τέτοιο κλίμα διαμορφώνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Δημοσιεύματα περί «ακατανόητων απεργιών», όπως του συγκεκριμένου συντάκτη, βάζουν «βούτυρο στο ψωμί» της μαύρης κυβερνητικής προπαγάνδας, που στοχεύει ευθέως στο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργήσουν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org