ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εφυγε για «άλλη θάλασσα» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Μεγάλη απώλεια για τον κινηματογράφο

Τεράστια απώλεια για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο αποτελεί ο αναπάντεχος χαμός του σπουδαίου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, χτες αργά το βράδυ, στο νοσοκομείο, όπου έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά από τροχαίο δυστύχημα που συνέβη λίγες ώρες νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, στις 7 χτες το απόγευμα, στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας και ενώ διέσχιζε το οδόστρωμα, ο σκηνοθέτης παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός, εκτός υπηρεσίας. Ο Θ. Αγγελόπουλος βρισκόταν στο χώρο για το γύρισμα της τελευταίας του ταινίας.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απρίλη 1935. To 1953 εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία εγκαταλείπει στο πτυχίο. Το 1961 φεύγει για τη Γαλλία και γράφεται στη Σορβόνη, όπου παρακολουθεί μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμολογίας, με καθηγητές τον Ζορζ Σαντούλ και τον Μιτρί, τους οποίους ξανασυνάντησε αργότερα στην IDHEC. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα εθνολογίας με τον Λεβί Στρος. Για να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών δουλεύει στη ρεσεψιόν της Σιτέ Ουνιβερσιτέρ (με την ώρα) μαζί με τον γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο. 1962-63: Γίνεται δεκτός, ύστερα από εξετάσεις, στην περίφημη σχολή κινηματογράφου IDHEC. Η διαφωνία και σύγκρουσή του με τον καθηγητή της σκηνοθεσίας οδηγεί σε πρόωρη λήξη τις σπουδές του. 1963-64: Συνεχίζει τη φοιτητική του διαδρομή στο Musee de l' homme κοντά στον εθνολόγο - σκηνοθέτη Ζαν Ρους, όπου διδάσκεται το σινεμά - ντιρέκτ. 1964: Επιστροφή στην Ελλάδα. Η επάνοδος συνοδεύεται από αναίτιο ξυλοδαρμό του από την αστυνομία καθώς βάδιζε ανύποπτος. Επεισόδιο που τον επηρέασε και άλλαξε τη διάθεση και τα σχέδιά του. Τότε η σκηνοθέτιδα Τώνια Μαρκετάκη του προτείνει να συνεργαστεί με την εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» ως κριτικός. Προς μεγάλη έκπληξη όλων - και του ιδίου - αντί να γυρίσει στη Γαλλία, όπως ήταν και το αναμενόμενο, έμεινε στην Ελλάδα. Και εργάστηκε ως κριτικός. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «Εκπομπή», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Αναπαράσταση», κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Εκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Εσεξ (Essex). Ταινίες: 1970: Αναπαράσταση. 1972: Μέρες του '36. 1975: Ο θίασος. 1977: Οι Κυνηγοί. 1980: Ο Μεγαλέξανδρος. 1983: Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη. 1984: Ταξίδι στα Κύθηρα. 1986: Ο Μελισσοκόμος. 1988: Τοπίο στην ομίχλη. 1991: Το μετέωρο βήμα του πελαργού. 1995: Το βλέμμα του Οδυσσέα. 1998: Μια αιωνιότητα και μια μέρα. 2003: Τριλογία - Ι. Το λιβάδι που δακρύζει. 2008: Τριλογία - ΙΙ. H σκόνη του χρόνου.

Πολιτική σάτιρα στο Εθνικό Θέατρο

«Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή, ανεβαίνει στις 3 Φλεβάρη στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την πάντα επίκαιρη και απολαυστική πολιτική σάτιρα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο.

Ο πλούσιος, αλλά λαϊκής καταγωγής, Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από τη Σύρο, πρέπει να γίνει υπουργός, προκειμένου να κερδίσει την καρδιά και το χέρι της όμορφης και φιλόδοξης Ανθούσας. Με τη βοήθεια του Στροβίλη - του «διαολεμένου» υπηρέτη του - και με ψεύτικες υποσχέσεις, δωροδοκίες και δολοπλοκίες, ο Κουτρούλης χρίζεται τελικά Υπουργός...Για πόσο, όμως; Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής γράφει τον «Κουτρούλη» το 1845, αλλά ο θεατής του 21ου αιώνα δε θα δυσκολευτεί να «φανταστεί» ότι ένα τέτοιο έργο μπορούσε να γραφτεί και σήμερα, καθώς φαινόμενα αναξιοκρατίας, ξενομανίας, διαπλοκής, διαφθοράς και εξαγορά συνειδήσεων είναι και σήμερα στο προσκήνιο. Συχνά, βέβαια, αυτά τα υπαρκτά φαινόμενα, από τα αστικά κόμματα εμφανίζονται ως το άπαν. Προβάλλεται, δηλαδή, η μορφή διαχείρισης, για να κρυφτεί το κύριο, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η φιλομονοπωλιακή πολιτική που περνάει ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, με το σάρωμα των όποιων εργατικών λαϊκών κατακτήσεων έχουν απομείνει.

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Παπαβασιλείου - Σωτήρης Χαβιάρας. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρί - Νοέλ Σεμέ. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Κίνηση: Sinequanon. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκος Χατζόπουλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θανάσης Δήμου. Χορός: Λαέρτης Μαλκότσης, Σωτήρης Τσακομίδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Μαξούρη, Αγγελος Μπούρας, Αγγελος Τριανταφύλλου, Γιωργής Τσουρής, Μιχάλης Σαράντης. (Τελευταία παράσταση: 13/05).

Στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα) συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «θεατρικού αναλογίου». Σήμερα (8.30μμ) ο Αγγελος Αντωνόπουλος θα ερμηνεύσει το θεατρικό μονόλογο του Λουίτζι Πιραντέλλο «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα», σε μετάφραση του Λάμπη Μυριβήλη. Συμμετέχει και ο ηθοποιός Θεόδωρος Προκοπίου. Διάρκεια εκδήλωσης 40'. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά στο καφέ του ΙΚ. Είσοδος 8 ευρώ, άνεργοι - φοιτητές 4 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 210.3246.614 και politismos@ionic.gr.

ΤΟ ΕΚΕΜΕΛ(Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας) συνεχίζει τις εκδηλώσεις του «Οι συναντήσεις της Τετάρτης - Οι συγγραφείς και οι μεταφράσεις τους». Κάθε Τετάρτη ένας έμπειρος μεταφραστής παρουσιάζει έναν συγγραφέα και το έργο του, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην ιδιαίτερη «σχέση» που έχει μαζί του μεταφράζοντάς τον. Η παρακολούθηση κάθε «συνάντησης» θα γίνεται με επιτόπου δήλωση συμμετοχής (δεν απαιτείται προεγγραφή, αλλά θα τηρείται σειρά προτεραιότητας). Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 - 3639520, 3639525 και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΜΕΛ www.ekemel.gr



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ