ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις μετά το εμπάργκο από την ΕΕ

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το «χαρτί» των ευνοϊκών όρων που παρέχει στην αγορά πετρελαίου προτάσσει το Ιράν απαντώντας στη νέα επιθετική ενέργεια από την πλευρά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ να επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων και εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, μετά από την προχτεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιούλη (γιατί προς το παρόν τρέχουν ανεκτέλεστα συμβόλαια).

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών, τη σκυτάλη πήρε χτες και ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Χεϊντάρ Μοσλεχί, που υπογράμμισε: «Οταν γίνει αντιληπτό τι όροι υπάρχουν στην αγορά και πόσο ζημιώνεται όποιος δεν προτιμά την ιρανική αγορά πετρελαίου, δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη συναίνεση σε αυτού του είδους τα μέτρα». Το ζήτημα των όρων, με πίστωση, αφορά και τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ελλάδας, αλλά ήδη φαίνεται πως έχει αρχίσει η αναζήτηση και άλλων πηγών, πιθανόν με διμερή δάνεια.

Ακόμη, όμως, και αν τελικά το εμπάργκο εφαρμοστεί (καθώς έχει αποφασιστεί να επανεξεταστεί η εφαρμογή του ή ίσως η εξαίρεση ορισμένων χωρών την 1η Μάη), το Ιράν δήλωσε με βεβαιότητα ότι μέχρι τότε θα έχει βρει καινούριους πελάτες για να προμηθεύσει το 18% του πετρελαίου της που σήμερα κατευθύνεται προς την ΕΕ. «Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις περί εμπάργκο, γιατί καταστρέφονται χώρες», τόνισε με νόημα ο Μοσλεχί.

Την ίδια ώρα, να εκμαιεύσουν περισσότερες σύμφωνες γνώμες στις κυρώσεις κατά του Ιράν επιδιώκουν σειρά ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χτες, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις και ότι ήδη, με κόστος για την οικονομία της, έχει μειώσει τις εξαγωγές της προς το Ιράν. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει περισσότερα στρατιωτικά πλοία στον Κόλπο, πέρα από τα περίπου 4 που ήδη έχει, για να καταστήσει βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Θυμίζουμε ότι προχτές εισήλθε στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», χωρίς αντίδραση του Ιράν ενώ κινητικότητα υπάρχει και στη βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.

ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει «συνωμοσία» με αραβική συμμετοχή

Ενοπλη συμμορία στην πόλη Ζαμπαντάνι
Ενοπλη συμμορία στην πόλη Ζαμπαντάνι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Σφοδρή επίθεση κατά του Αραβικού Συνδέσμου εξαπέλυσε χτες η Δαμασκός, μία μέρα μετά την απόρριψη του νέου σχεδίου αποκλιμάκωσης του Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει παράδοση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Ασαντ σε έναν αντιπρόεδρό του, έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση υπό την αιγίδα του Συνδέσμου, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκπόνηση νέου Συντάγματος και διοργάνωση νέων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Λίγη ώρα νωρίτερα, όλες οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (αντιλαϊκές μοναρχίες) ακολουθώντας το παράδειγμα της Σ. Αραβίας, αποσύρουν τους παρατηρητές τους από την ομώνυμη αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου. Πλέον οι παρατηρητές που έχουν μείνει στη Συρία είναι 110.

Για «συνωμοσία κατά της Συρίας, που εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, ανοίγει το δρόμο σε ξένη επέμβαση και στην οποία συμμετέχουν και ορισμένες αραβικές χώρες» έκανε λόγο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, επικρίνοντας σφοδρότατα τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ο Ουαλίντ αλ Μουάλεμ χαρακτήρισε «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας» το σχέδιο που διατύπωσε ο Σύνδεσμος την Κυριακή, και «φωτογράφισε» ως «περιφερειακές δυνάμεις που συμμετέχουν στη συνωμοσία επιδιώκοντας να διεθνοποιήσουν το ζήτημα προστρέχοντας στον ΟΗΕ» τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπο. Κατέληξε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν παίζει το ρόλο του» και ότι η συριακή ηγεσία έχει καθήκον να «αντιμετωπίσει τους ένοπλους ταραχοποιούς».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί από το στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

Μερική άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είναι σε ισχύ, σχεδόν ασταμάτητα, από το 1967 ανακοίνωσε, χθες, ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατάρχης Ταντάουι, σημειώνοντας, όμως, ότι θα «εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις ταραχοποιών», χαρακτηρισμό που τόσο το καθεστώς Μουμπάρακ όσο και ο στρατός έχει πολλάκις χρησιμοποιήσει ενάντια σε επικριτές τους. Η απόφαση, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, πάντως, έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ιδιαίτερα από τις δυνάμεις εκείνες που μποϋκοτάρισαν και τις εκλογές λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οργάνωσαν τις μεγάλες διαδηλώσεις του περασμένου μήνα ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Η ανακοίνωση του Ταντάουι έγινε μία μέρα μετά την πρώτη σύγκληση της Βουλής, την πρώτη μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ. Στην νέα Βουλή, κυρίαρχη είναι η παρουσία των ισλαμιστικών δυνάμεων με τους, παρουσιαζόμενους ως μετριοπαθείς, «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το κόμμα τους της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης να συγκεντρώνει το 43% των εδρών και τους ακραίους σαλαφιστές του «αλ Νουρ» να συγκεντρώνουν το 21% των εδρών.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», επιμένοντας στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν ένα πιο «κοσμικό» προφίλ που θα μετριάσει τυχόν λαϊκές αντιδράσεις σε βάρος τους, αφού είναι προφανές ότι, με εξαίρεση ίσως το περιτύλιγμα, θα επιμείνουν στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και θα τους καταστήσει αξιόπιστους συνομιλητές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τους σαλαφιστές. Στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου εκλέχτηκε, χωρίς προβλήματα, ο ΓΓ του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Σάαντ αλ Κατνάνι, που εκλέχτηκε, χωρίς προβλήματα.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, θα παραμείνει στην κεφαλή της εξουσίας μέχρι την ολοκλήρωση και των προεδρικών εκλογών, παραχώρησε στο Κοινοβούλιο όλες τις νομοθετικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Ταντάουι. Από το Κοινοβούλιο, διά εκλογών, θα προκύψει μια 100μελής επιτροπή που θα εκπονήσει το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

ΛΙΒΥΗ
Σφοδρές συγκρούσεις στην Μπάνι Ουαλίντ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι η πόλη έχει περάσει στον έλεγχο ενόπλων που πρόσκεινται στο προηγούμενο καθεστώς του δολοφονηθέντος Καντάφι.

Αυτή την εκδοχή υποστηρίζει και ο Μουμπάρακ αλ Φατάμνι, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η νέα «κυβέρνηση» της Λιβύης συνεδριάζει για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, που αξίζει να σημειωθεί απλώς κορυφώθηκε στο Μπάνι Ουαλίντ, αλλά όπως αναφέρεται, αποτελεί κανόνα σε πολλές περιοχές της Λιβύης που οι νέοι κυβερνώντες δήθεν απελευθερωτές δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν, αφού είναι απορροφημένοι από τις, μεταξύ τους, διαμάχες για την απόκτηση περισσότερης εξουσίας. Μάλιστα, κατά ορισμένες άλλες πηγές, η όλη ιστορία στο Μπάνι Ουαλίντ δεν αφορά επίθεση ενόπλων του Καντάφι αλλά «τα γνωστά προβλήματα μεταξύ των διαφόρων ομάδων του, πάλαι ποτέ, ενωμένου μετώπου κατά του Καντάφι».

  • Δάνειο 250 εκατομμύρια δολάρια θα λάβει η νέα λιβυκή ηγεσία από την τουρκική τράπεζα Eximbank για έργα υποδομών. Η τουρκική αστική τάξη στάθηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στην πολύμηνη επέμβαση, στήριξε το αντι-κανταφικό μέτωπο και ιδιαίτερα τις ισλαμιστικές δυνάμεις, που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι «παρά τις αντιξοότητες, τελικά η νέα ηγεσία θα καταφέρει να ελέγξει τη χώρα και να διασφαλίσει την ηρεμία».
KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επεξεργάζονται σχέδια για το προτεκτοράτο

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η λεγόμενη «Διεθνής Κατευθυντήρια Ομάδα για το Κοσσυφοπέδιο» (ISG), ένα σχήμα 25 χωρών που συμμετείχαν ή υποστήριξαν τη βρώμικη επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τη δεκαετία του '90 στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε χτες πως θα κλείσει, ως το τέλος τρέχοντος έτους, το γραφείο του «Διεθνούς Πολιτικού Εκπροσώπου» (ICO) στην Πρίστινα. Γιατί; Διότι θεωρεί πως το προτεκτοράτο βρίσκεται στην «οριστική φάση» της εφαρμογής της πρότασης Αχτισαάρι, με την οποία επιδιώκεται η εδραίωση της μονομερούς «ανεξαρτητοποίησης» του κρατιδίου από τη Σερβία (που έγινε το Φλεβάρη του 2008)...

Αξιωματούχοι από τη «Διεθνή Κατευθυντήρια Ομάδα» συνεδρίασαν χτες στο κτίριο όπου στεγάζεται το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη. Ανάμεσά τους ήταν ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ (που είχε τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήσει περιοδεία σε Βελιγράδι και Πρίστινα), ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο προτεκτοράτο, Φερντινάντο Τζεντιλίνι, αλλά και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι.

Ο επικεφαλής του «ICO», Πίτερ Φέιθ, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης πως από το τέλος του 2012, το Κοσσυφοπέδιο θα είναι «όπως μία οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα». Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χ. Θάτσι, προέβλεψε ότι το προτεκτοράτο «εισέρχεται σε φάση ευρωπαϊκής προοπτικής».

Αν μη τι άλλο, η χτεσινή συνεδρίαση στη Βιέννη, σε συνδυασμό με την τωρινή δραστηριοποίηση της αμερικανικής «διπλωματίας» στα δυτικά Βαλκάνια, την επικείμενη απόφαση της ΕΕ για την παροχή καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία τον ερχόμενο Μάρτη και τις σερβικές γενικές εκλογές του Μάη, προδιαγράφει σημαντικές εξελίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ