ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
Νέα εκστρατεία χειραγώγησης των εργαζομένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επίσημη αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές της 6ης Νοεμβρίου εκ μέρους του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ήταν η χθεσινή ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Εθνους», η τρίτη από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ομιλία, σύμφωνα με όσα διαρρέονταν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν να έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και να στρέφεται στη λεγόμενη μεσαία τάξη, που πλήττεται από την πολύχρονη επίθεση του κεφαλαίου στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμενόταν να παρουσιάσει ένα «σχέδιο δράσης για μια οικονομία» που επικεντρώνεται στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και των ...αξιών της μεσαίας τάξης. Αναμενόταν να κηρύξει μια «επιστροφή» στις αξίες που καθορίζουν την Αμερική, όπου «η σκληρή δουλειά και η υπευθυνότητα -και όχι η απερισκεψία- ανταμείβονται...». Βέβαια, αυτές οι φανφάρες κρύβουν την ουσία της βαρβαρότητας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Η βαθιά καπιταλιστική κρίση απλά την έφερε πιο κραυγαλέα στην επιφάνεια.

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα: για το 2010, 46.200.000 Αμερικανοί ζούσαν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15,1% του πληθυσμού. Ενα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας και σχεδόν τα μισά από αυτά (9,3%) ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, 19 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ πάνω από 50 εκατομμύρια δεν έχουν ασφάλιση.

Μετά την ομιλία αναμενόταν να αρχίσει και την προεκλογική καμπάνια. Ετσι από σήμερα ξεκινά τριήμερη περιοδεία σε πέντε πολιτείες, ανάμεσά τους η Φλόριντα από τις μεγαλύτερες πολιτείες και κρίσιμη για την έκβαση του αποτελέσματος των εκλογών. Κατόπιν αναμένεται να επισκεφτεί την Αϊόβα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα και το Κολοράντο.

ΡΩΣΙΑ
Εκκίνηση για τις προεδρικές εκλογές

Οπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, μόλις 5 θα είναι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Ρωσίας, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 4 Μάρτη. Πρόκειται για τον σημερινό πρωθυπουργό Β. Πούτιν, που εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και τους αρχηγούς των άλλων 3 κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ρωσικό κοινοβούλιο: ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Σ. Μιρόνοφ, Πρόεδρος του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» και Βλ. Ζιρινόφσκι, Πρόεδρος του «Φιλελεύθερου - δημοκρατικού κόμματος». Επίσης θα λάβει μέρος ο εκατομμυριούχος και επικεφαλής του μη κοινοβουλευτικού κόμματος «Δεξιά υπόθεση», Μ. Πρόχοροφ, ο οποίος ήταν ο μόνος που μπόρεσε να περάσει τη «δοκιμασία» της συλλογής 2 εκατομμυρίων υπογραφών υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων. Οπως ο ίδιος δημόσια δήλωσε κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο χωρίς το χρήμα που διέθεσε για να καταφέρει να συλλέξει αυτές τις υπογραφές.

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το προεκλογικό πρόγραμμα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που προβλέπει τη συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης «λαϊκής εμπιστοσύνης» με βασικά χαρακτηριστικά την καταπολέμηση της φτώχειας, την αναδιανομή του πλούτου, μέσω της ενίσχυσης του κρατικού τομέα της οικονομίας, χωρίς τη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Σ' ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική στο πρόγραμμα υπογραμμίζεται πως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ συντελείται ένα νέο ξαναμοίρασμα του κόσμου και βρίσκεται σε εξέλιξη η αρπαγή των φυσικών πόρων και των αγορών με την επιβολή φιλοδυτικών καθεστώτων. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ πραγματοποιούν «κατακτητικούς πολέμους» και εκπονούν σχέδια, όπως αυτό της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής», με στόχο την εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους. Στο πρόγραμμα του Γκ. Ζιουγκάνοφ δεν υπάρχει αναφορά στον ιμπεριαλισμό, αλλά στην επιθετικότητα και στις επιβουλές των ΗΠΑ και προβάλλεται ως «αντιστάθμισμα» η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ρωσίας, η συγκρότηση του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν και Ουκρανίας και η ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, για τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, που θα περιορίσει την επιρροή του ΝΑΤΟ.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

AMMAN.-- Στην ιορδανική πρωτεύουσα μεταβαίνει η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα και αύριο με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους, στους οποίους θα ασκήσει πιέσεις να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ τους και να μην τελειώσουν την Πέμπτη, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και το οποίο η παλαιστινιακή πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος ν' αλλάξει, αν η ισραηλινή ηγεσία δεν αποδεχτεί να «παγώσει» ο εποικισμός και να αρχίσει η κουβέντα από τα σύνορα του '67. Στο Αμμάν, πιθανότατα, θα μεταβεί την Κυριακή και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Μασχάαλ, συνοδευόμενος από τον πρίγκιπα διάδοχο του Κατάρ (εμιράτο που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή) που στη συνέχεια σκοπεύει να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά στη ζωή του, αφού είναι πρόσφυγας από τη Δ. Οχθη. Εντονη ήταν η φημολογία ότι ο Μασχάαλ θα συνοδεύεται στη Γάζα από τον Πρόεδρο Αμπάς σε μια ισχυρή ένδειξη συμφιλίωσης μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ».

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-- «Ρατσιστικό» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί (επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο) την άρνηση των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει το γαλλικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Αρμενίων. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «όποιος δεν βλέπει τα βήματα του φασισμού στην Ευρώπη σε αυτές τις αποφάσεις είναι τυφλός» και επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι ουσιαστικά αξιοποιεί το θέμα για προεκλογικούς λόγους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν σημαντικές συνέπειες αν τελικά ο Σαρκοζί υπογράψει το νομοσχέδιο. Από την άλλη, το Παρίσι συνιστά ψυχραιμία και επιλέγει να εξάρει τη «συμμαχία» με την Τουρκία. Αλλωστε, οι συναλλαγές των δύο χωρών φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ ετησίως, η Τουρκία είναι ο τρίτος εξαγωγικός προορισμός της Γαλλίας εκτός ΕΕ και η Γαλλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Δύο ακόμη υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από μέλη του κατοχικού στρατού, της αποστολής του ΟΗΕ, καταγγέλθηκε πέντε μήνες μετά το σκάνδαλο κακοποίησης με πρωταγωνιστές άντρες της αποστολής από την Ουρουγουάη. Εξαιτίας της κατακραυγής ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε βάση του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Πορτ ω Πρενς, προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή και το σάλο.

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-- Με συγκέντρωση και πορεία ξεκίνησε χτες το λεγόμενο «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ» στη Βραζιλία επικεντρωμένο στην κρίση και για την «αναζήτηση εναλλακτικών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», κατά κύριο λόγο μορφών διαχείρισης του καπιταλισμού και όχι ανατροπής του.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αρχισε χτες η δίκη του Ισπανού δικαστή Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ο οποίος κατηγορείται πως εν γνώσει του ξεπέρασε τα όρια που του παρείχε η εξουσία του, όταν θέλησε να ερευνήσει εγκλήματα στα οποία προέβη το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο. Ο Γκαρθόν, που έγινε διεθνώς γνωστός το 1998 όταν διέταξε τη σύλληψη του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ετέθη σε διαθεσιμότητα το Μάη του 2010 και κινδυνεύει με απαγόρευση άσκησης τους επαγγέλματος μέχρι και για 20 χρόνια.

ΙΤΑΛΙΑ - ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

ΤΖΙΛΙΟ.--

Ξεκίνησαν χτες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia» έντεκα ημέρες μετά το ναυάγιο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν τουλάχιστον 16 άτομα αγνοούμενα, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί καθώς πιθανά να υπήρχαν και λαθρεπιβάτες στο πλοίο, ενώ δεν υπάρχει ακόμα και τώρα πλήρης κατάλογος των επιβατών. Η σορός μιας ακόμα γυναίκας εντοπίστηκε στο τρίτο κατάστρωμα του «Concordia», όπου βρίσκονταν και πολλές σωσίβιες λέμβοι.

Η ίδια η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων πιθανά να ξεκινήσει το Σάββατο ενώ υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις βδομάδες, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους.

Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας της περιοχής εκτίμησε χτες ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να περιοριστεί στη διερεύνηση των ευθυνών του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου, Φραντσέσκο Σκετίνο -που κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροήν, καθώς και για εγκατάλειψη του πλοίου- αλλά να ερευνήσει και τυχόν ευθύνες της εταιρείας «Costa Crociere». Υπενθυμίζεται πως το κρουαζιερόπλοιο στις 13 Γενάρη προσέκρουσε σε ύφαλο στην ακτή του νησιού Τζίλιο κοντά στην Τοσκάνη με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστιο ρήγμα και να πλημμυρίσει νερά. Το πλοίο μετατράπηκε σε «πλωτό φέρετρο», τόσο από την απαράδεκτη στάση του πλοιάρχου όσο και από την πολιτική που ακολουθούν οι εφοπλιστές για να θησαυρίζουν με τα λεγόμενα «διεθνή πληρώματα» τα οποία δουλεύουν με μισθούς πείνας, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, συγκροτημένα δικαιώματα και βέβαια δεν είναι εκπαιδευμένα σε έκτακτες καταστάσεις.

ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι οδηγοί φορτηγών

ΡΩΜΗ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών στην Ιταλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της τιμής των διοδίων, ενώ χτες ένας απεργός έχασε τη ζωή του. Ο 46χρονος Μάσιμο Κρεπάλντι παρασύρθηκε από Γερμανίδα οδηγό, που, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην προσπάθειά της να περάσει τη γραμμή των απεργών πέρασε από πάνω του. Η γυναίκα κρατείται και η αστυνομία συγκεντρώνει επιπλέον μαρτυρίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι οδηγοί φορτηγών, που ξεκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων αρχικά στη Σικελία και επεκτάθηκαν σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Οι ιταλικές αρχές άρχισαν ήδη να ισχυρίζονται πως υπάρχει έλλειψη τροφίμων και πετρελαίου στα καταστήματα και στα πρατήρια. Χτες η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat» ανακοίνωσε πως σταμάτησε η παραγωγή σε πέντε μονάδες λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org