ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕ ΟΤΑ
Βάζουν πλάτη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Απέρριψαν πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη

Πολύτιμο χρόνο προσφέρουν στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι οποίες στις χτεσινές συνεδριάσεις των οργάνων τους απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να προχωρήσουν στην κήρυξη απεργίας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη. Επιπλέον, η πλειοψηφία στην ΠΟΕ - ΟΤΑ πήρε αποφάσεις που μαρτυρούν την κλιμάκωση της επίθεσής της στους συμβασιούχους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο ζήτησαν να προκηρυχθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία απεργία, στο πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη και, παράλληλα, να ζητηθεί από τη ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση για την κήρυξη απεργίας την ίδια μέρα ώστε να γίνει γενική απεργία. Ακόμα κατήγγειλαν το «διάλογο» των «κοινωνικών εταίρων» και τόνισαν ότι οι ταξικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν στην πράξη τα σχέδια που απεργάζονται.

Οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ απάντησαν ότι θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τη ΓΣΕΕ πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για απεργία, προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στη συγκυβέρνηση να εφαρμόσει ανενόχλητη το αντεργατικό - αντιλαϊκό της έργο.

Ανάλογη ήταν και η απάντηση που έδωσαν για το ζήτημα της απεργίας ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Δηλαδή, ότι αναμένουν τις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων! Κατά τα άλλα η ΠΑΣΚ επιδόθηκε για μια ακόμα φορά σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα μην μπορώντας να απαντήσει με επιχειρήματα στην επισήμανση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ ΟΤΑ, ότι η απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει τη συμμετοχή στην πρόσφατη παναττική απεργία διευκολύνει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Επίσης, η ΠΑΣΚ επιτέθηκε φραστικά σε στελέχη της ΔΑΣ προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της να σύρει στα δικαστήρια και το Σωματείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής επειδή στις πρόσφατες εκλογές του ψήφισαν συμβασιούχοι. Ακόμα, απόφασισε να προχωρήσει την αγωγή για τον ίδιο λόγο σε βάρος του Σωματείου στον Κορυδαλλό, ενώ αρνήθηκε χτες να εγγράψει στη δύναμή της τέσσερα σωματεία γιατί έχουν μέλη τους συμβασιούχους. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ΠΑΣΚ αρνήθηκε να καταγγείλει τον «κοινωνικοεταιρικό διάλογο» και η ΔΑΚΕ απέφυγε να πάρει θέση.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η απόρριψη της πρότασης των ταξικών δυνάμεων, το επερχόμενο συνέδριο να γίνει στην Αθήνα σε συνεδριακή αίθουσα που θα παραχωρηθεί από δήμο ώστε να μην ξοδευτούν χρήματα των εργαζομένων. Οι ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, το συνέδριο να γίνει σε ξενοδοχείο στην Κυλλήνη ή στη Θεσσαλονίκη...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Στάχτη στα μάτια» των ανέργων η κοινωνική οικονομία

Αντί για κοινωνική πολιτική και πραγματική στήριξη των ανέργων ενισχύει την επιχειρηματικότητα

Με ένα ακόμα πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας, το οποίο μεταθέτει ουσιαστικά την Πρόνοια στην επιχειρηματικότητα, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των πιο ευπαθών ομάδων που συνθλίβονται από αυτή την πολιτική. Από τη μία, λοιπόν, η κυβέρνηση διαλύει και τις υποτυπώδεις δομές Πρόνοιας που υπήρχαν, πετσοκόβει αναπηρικές συντάξεις κι επιδόματα, έχει δημιουργήσει επιτροπή για την επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο τη συρρίκνωσή τους κι από την άλλη, με το πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για περίπου 20.000 ανέργους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, πρώην χρήστες ουσιών, άτομα που απειλούνται από τη φτώχεια κ.ά.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο θα διαθέσει 60 εκατ. ευρώ για την «υποστήριξη των ωφελουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής». Το πρόγραμμα θα προετοιμάσει τους άνεργους, ώστε να μπορέσουν: Να ιδρύσουν επιχειρήσεις, να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες θα τους προσλάβουν. Περικοπές, δηλαδή, στην προνοιακή και κοινωνική πολιτική για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η λεγόμενη κοινωνική οικονομία.

Η κοινωνική οικονομία, όμως, βαφτίζει τους άνεργους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες «επιχειρηματίες», που θα πασχίζουν να επιβιώσουν στον αμείλικτο ανταγωνισμό της αγοράς. Από την άλλη, κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες που είναι απαραίτητο και ρεαλιστικό σήμερα να προσφέρονται σε όλους δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο, κατακερματίζονται και υποβαθμίζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται οι άνεργοι των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ως μοχλός για να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία σε κοινωνικούς τομείς και στη συνέχεια τη σκυτάλη να πάρουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η κυβέρνηση δε δίνει ούτε 1 ευρώ παραπάνω για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, αλλά δίνει απλόχερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τέτοια προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες, όπως και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που παρέχει στους ανέργους: «Συμβουλευτική - υποστήριξη - προώθηση στην απασχόληση. Κατάρτιση - Επιμόρφωση. Δικτύωση και Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης»...

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση με συνδικαλιστές από τη Νότια Αφρική

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ΠΑΜΕ με Νοτιοαφρικανούς συνδικαλιστές
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ΠΑΜΕ με Νοτιοαφρικανούς συνδικαλιστές
Η συμβολή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ν. Αφρική και η ανάγκη το ταξικό κίνημα να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα από το δυνάμωμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αστυνομικών και Υπαλλήλων Τροχαίας Κίνησης «POPCRU» της Νοτίου Αφρικής, με επικεφαλής τον ΓΓ της Ομοσπονδίας «Nathi Theledi». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΜΕ (πλ. Μητροπόλεως) συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίοι και μέσα από τις ερωτήσεις τους επιδίωξαν να ενημερωθούν συνολικά για την κατάσταση της εργατικής τάξης στη Ν. Αφρική.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των συνδικαλιστών από τη Ν. Αφρική με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο. Αυτό που υπογραμμίστηκε στη συνάντηση είναι ότι στις σημερινές συνθήκες έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης απαιτείται να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η ΠΣΟ να μεγαλώσει, να δυναμώσει για να συντονίσει ακόμα καλύτερα τις ταξικές δυνάμεις και την πάλη τους ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, ενάντια στις δυνάμεις εκείνες στο συνδικαλιστικό κίνημα που στηρίζουν τις επιλογές της εργοδοσίας και πολιτικών τους υπηρετών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Κινητοποιήσεις από σήμερα

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εκχώρηση των εργασιών της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου σε ιδιώτη ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 7 έως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση στις 8.30 π.μ., και αύριο Πέμπτη, στις 2.30 μ.μ., θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης όπου συνεδριάζει το ΔΣ του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει μέσα από Γενική Συνέλευση πως αν η διοίκηση δεν πάρει πίσω την απόφασή της να εκχωρήσει σε ιδιώτες εργολάβους τις τεχνικές υπηρεσίες, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και απεργίες.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του «Θεαγένειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου και διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν καμία απόλυση συναδέλφου τους.
Συνάντηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στη Λήμνο

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία του ΚΚΕ στην Βουλή, ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποτελούμενη από τον Σπ. Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ και τον Σπ. Σκοπελίτη, βουλευτή Λέσβου, με τον δήμαρχο Λήμνου και μέλη της Επιτροπής των κατοίκων.

Κατά την συνάντηση, ο δήμαρχος ενημέρωσε τους βουλευτές του Κόμματος για το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του νησιού και παρέδωσε φάκελο με τα συγκεκριμένα αιτήματα. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε στην παρέμβασή του, ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και που είχαν σχέση με την τακτικότητα των δρομολογίων, την κατάσταση των πλοίων που έχουν δρομολογηθεί, ιδιαίτερα στις λεγόμενες άγονες γραμμές και που στην πλειοψηφία τους είναι υπέργηρα και η ακρίβεια στα εισιτήρια, είναι αποτέλεσμα της συνολικής ακτοπλοϊκής πολιτικής, της άρσης του καμποτάζ και της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Στο σημείο αυτό, ο Σπ. Χαλβατζής ανέπτυξε εν συντομία την θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη, την πάλη για σύγχρονα ασφαλή πλοία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και μειώσεις της τιμής του εισιτηρίων. Γι' αποκλειστικά δημόσιο φορέα θαλάσσιων συγκοινωνιών, όπου τα καράβια θα είναι λαϊκή περιουσία. Τότε μόνο θα γίνει δυνατόν οι νησιώτες μας να έχουν φθηνές, ποιοτικές και τακτικές χειμώνα - καλοκαίρι, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ