ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Κλιμακώνουν με αποφασιστικό άνοιγμα σε όλο τον κλάδο
  • Σήμερα θα βρεθούν έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα
  • Με μαθητές μίλησαν χτες οι εργάτες κόντρα στις προσπάθειες ορισμένων ... παιδαγωγών να μη γίνει κουβέντα για την απεργία

Συνεχίζουν, κλιμακώνουν και απλώνουν τον αγώνα τους παραπέρα οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο και αυτό το μήνυμα ξεκινάνε να μεταφέρουν και σε άλλους χώρους εργασίας με σκοπό να ξεσηκώσουν όλους τους εργαζόμενους ενάντια στην αδίστακτη επίθεση της εργοδοσίας σε δικαιώματα και κατακτήσεις που οδηγούν στην εξαθλίωση. Προχωρούν σε μαζικές εξορμήσεις που έχουν αποφασίσει μέσα από την πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση σε χώρους εργασίας όλης της χώρας και πρώτα και κύρια στον κλάδο του μετάλλου. Για να απευθύνουν κάλεσμα συμπαράστασης και κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και για νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στα βάρβαρα μέτρα εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά σήμερα Τετάρτη θα βρεθούν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και θα μιλήσουν στις 1.30 μ.μ. στους εργαζόμενους της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας. Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με το εργοστασιακό σωματείο ενώ στις 6 το απόγευμα θα συμμετέχουν σε σύσκεψη που διοργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Και θα συνεχίσουν τις εξορμήσεις την Πέμπτη στο εργοστάσιο της ΠΕΣΙΝΕ στις 2 μ. μ. όπου επίσης θα μιλήσουν με εργαζόμενους των δύο βαρδιών.

«Οι χαλυβουργοί δίνουν έναν αγώνα για λογαριασμό όλου του κλάδου. Αν χάσουμε εμείς θα χάσει όλος ο κλάδος, αν κερδίσουμε εμείς θα κερδίσουνε όλοι οι μεταλλεργάτες» αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που θα στείλουν. Ταυτόχρονα θα απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κάνουν συνελεύσεις, να απομονώσουν και να προσπεράσουν τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ, που δεν κάνουν τίποτα για τον αγώνα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται σε όλες τις επιχειρήσεις του Μετάλλου. Να αποφασίσουν και να βγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στον αγώνα γιατί η εργοδοσία θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρη.

Με τη γενιά των παιδιών τους

Οσοι θέλησαν να εμποδίσουν τους μαθητές να μιλήσουν με τους συναδέλφους των πατεράδων τους, δεν τα κατάφεραν
Οσοι θέλησαν να εμποδίσουν τους μαθητές να μιλήσουν με τους συναδέλφους των πατεράδων τους, δεν τα κατάφεραν
Στο μεταξύ χθες το πρωί απεργοί χαλυβουργοί με επικεφαλής τον Γιώργο Σιφωνιό, πρόεδρο του σωματείου και μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο 2ο Λύκειο. Κατήγγειλαν γραπτώς και προφορικώς την απαράδεκτη ενέργεια του Διευθυντή Ευσταθόπουλου να παρεμποδίσει την περασμένη βδομάδα μαθητές που συγκέντρωναν χρήματα για να εκφράσουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς. Παρά τη λυσσασμένη αντίδραση των δύο υποδιευθυντών που αρνούνταν την είσοδο στο σχολείο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ... παράνομο, οι απεργοί κατάφεραν να μιλήσουν με τα παιδιά.

Μπήκαν στο σχολείο και μίλησαν στους μαθητές την ώρα του διαλείμματος. «Είστε παιδιά της εργατικής τάξης. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη στον αγώνα μας. Πρέπει εσείς κυρίως που είστε νέοι άνθρωποι να αντισταθείτε στις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση». Οταν εμφανίστηκε μάλιστα και ο ίδιος ο διευθυντής, ο οποίος έλειπε, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο να γίνεται «έρανος» - έτσι αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη σε απεργούς εργάτες - στο σχολείο και ότι δεν έχει πρόβλημα με τον αγώνα τους αλλά πρέπει να εφαρμόζει το ...νόμο!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «INTRACOM DEFENSE»
Τριήμερη απεργία από σήμερα

Νέα αγωνιστική απάντηση στα εργοδοτικά σχέδια για εκ περιτροπής απασχόληση

Με νέα τριήμερη απεργία, που ξεκινάει από σήμερα, Τετάρτη, και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Intracom Defense» του ομίλου «Intracom» ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία των 4 ημερών, που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία στο σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Η απόφαση για τη νέα τριήμερη απεργία πάρθηκε χτες σε μια μαζική συνέλευση των εργαζομένων.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε στους απεργούς της «Intracom Defense», την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας τους, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Μιλώντας στους απεργούς έξω από την επιχείρηση ο Σπύρος Χαλβατζής μεταξύ άλλων τόνισε: «Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας εκ μέρους του ΚΚΕ. Οι κυβερνήσεις όλες και η σημερινή του μαύρου μετώπου επιχειρούν να κατατρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να θεσμοθετήσουν νόμους που θα φέρουν το Μεσαίωνα». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία σκληρή ταξική πολιτική των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζεται από όλα τα κόμματα της κυβέρνησης και από την Μπακογιάννη. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις επιλογές που θέλουν να μετατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις, να μειώσουν παραπέρα το εισόδημα». Υπογράμμισε ότι: «Υπάρχουν αγώνες χωρίς άμεσες νίκες αλλά καμία νίκη χωρίς αγώνα, καμία νίκη μέσα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ λέει όχι στο διάλογο. Να μην μπουν οι εργάτες στη λογική να συζητήσουν πόσα θα τους περικόψουν, καμία συζήτηση».

«Ως ΚΚΕ θα στηρίξουμε τον αγώνα σας σε όλα τα μέτωπα, μέσα και έξω από τη Βουλή. Θα ενισχύσουμε κίνημα αλληλεγγύης όπως στηρίζουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι νέοι άνθρωποι, οι αυτοαπασχολούμενοι τον αγώνα στη "Χαλυβουργία". Νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη ολόκληρης της εργατικής τάξης, νίκη δική σας θα είναι νίκη σε όλο τον ευρύτερο χώρο», κατέληξε.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων

Απάντηση στην ποινικοποίηση και τρομοκράτηση των εργατικών αγώνων δίνουν την Παρασκευή το πρωί στις 9.30 π.μ. στα δικαστήρια Αγρινίου οι εργαζόμενοι της πόλης μέσα από την κινητοποίηση που πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Την ημέρα αυτή σέρνονται στα δικαστήρια δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το 2009 διεκδικώντας την ανάκληση απολυμένου εργαζόμενου.

Εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, αναβλήθηκαν οι δίκες των 14 στελεχών του ΠΑΜΕ που ήταν να γίνουν χτες σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ύστερα από μήνυση της επιχείρησης για τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν μπροστά στα πολυκαταστήματά της σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην απόλυση εργαζομένου - συνδικαλιστή της επιχείρησης. Η δίκη που θα γινόταν στην Κομοτηνή αναβλήθηκε για τις 20 Μάρτη του 2012 και η δίκη που θα γινόταν στην Αλεξανδρούπολη για τις 9 Οκτώβρη του 2012.

«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»
Απεργία την Πέμπτη

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της «COCA COLA» αντιδρώντας στις απολύσεις και στις απειλές του ομίλου να κλείσει και να μετακομίσει τα εργοστάσια στις Βαλκανικές χώρες. Απαιτούν κάλυψη όλων των κενών που προέκυψαν από τις εθελούσιες εξόδους και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα και την Παρασκευή σε 4ωρες στάσεις εργασίας και την Πέμπτη σε πανελλαδική 24ωρη απεργία.

Διόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» εκ παραδρομής γράφτηκε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αμαρουσίου προσέφεραν 500 ευρώ στον αγώνα των χαλυβουργών. Το σωστό είναι πως το χρηματικό ποσό καταθέτει στον απεργιακό αγώνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου με ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συναυλία αλληλεγγύης στην Κύπρο

Με πρωτοβουλία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και τουρκοκυπριακών συνδικάτων

Συνεχίζεται και διευρύνεται η διεθνής έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών και στα πλαίσια αυτά την Παρασκευή 27 Γενάρη διοργανώνεται στην Κύπρο μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και τα Τουρκοκυπριακά Συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, μέλη της ΠΣΟ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει και ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου των χαλυβουργών ενώ θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο πρόεδρος της DEV-IS Μεχμέτ Σεγίς.

Ολοι οι συντελεστές, τραγουδιστές, μουσικοί, τεχνικοί, θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Επίσης, στην εκδήλωση θα διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης των απεργών. Κουπόνια ενίσχυσης θα κυκλοφορήσουν και σε τόπους δουλειάς της Κύπρου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org