ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Διαχειριστικά αδιέξοδα και απανωτά μέτρα

«Ενυπόγραφες δεσμεύσεις» από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για τα χειρότερα που έχουν προαποφασίσει. Κόντρες και ανταγωνισμοί για το «κούρεμα»

Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι το αντιπάλεμα των μέτρων σε ρότα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια
Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι το αντιπάλεμα των μέτρων σε ρότα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια
Με φόντο τις κόντρες και τους ανταγωνισμούς τμημάτων του κεφαλαίου, των κρατών και κυβερνήσεων που στηρίζουν και εκπροσωπούν τον καθένα από αυτά, αρχίζει πλέον να ξεπροβάλλει και το ενδεχόμενο για το σπάσιμο της λεγόμενης εθελοντικής συμμετοχής στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Η «επίσημη προσφορά» με τους τελικούς όρους (ύψος επιτοκίων κ.ά.), σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, αναμένεται πλέον μέχρι και τις 13 Φλεβάρη, δηλαδή μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Γενάρη.

«Αισιόδοξος» ότι «αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στην τελική ευθεία» εμφανίστηκε με χτεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, δίνοντας έμφαση στην «ενεργό συμμετοχή της τρόικας, του ΕFSF και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» με τους οποίους μπορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταλήξουν σε «αμοιβαία επωφελή λύση». Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, «είναι να ληφθούν δεσμεύσεις που αφορούν και την τρέχουσα περίοδο και την περίοδο μετά τις εκλογές, την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση», επανέλαβε εκ νέου χτες ο υπουργός, δηλώνοντας απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις και από τα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) της συγκυβέρνησης: «Θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις».

Την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Γενάρη και όχι για αργότερα, θα επιθυμούσε, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του, ο ευρωενωσιακός επίτροπος Ο. Ρεν, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα» ενεργοποίησης της «ρήτρας συλλογικής δράσης», που κάνει υποχρεωτική τη διαδικασία και για τους εμφανιζόμενους ως απρόθυμους να μετάσχουν «εθελοντικά».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι IIF, Τσ. Νταλάρα, που συντονίζει τους μεγαλοπιστωτές, βάζει ως προϋπόθεση την «εθελοντική συμμετοχή», προκειμένου να ρίξει στο τραπέζι και νέα διαπραγματευτικά ατού: «Εφόσον μπορέσουμε να φθάσουμε σε εθελοντική συμφωνία, είμαι αισιόδοξος για τη μεγάλη συμμετοχή των ομολογιούχων», δήλωσε χτες ο τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι η «συμφωνία της Παρασκευής (σ.σ. αυτή στην Αθήνα με τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου) συνάδει με τις αποφάσεις του Οκτώβρη (Σύνοδος Κορυφής ΕΕ)» και είναι «μέρος της συμφωνίας για την πληρωμή του 15% της αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν σε ρευστό». Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι και τα ποσά που θα τους δοθούν μέσα από τα ευρωενωσιακά ταμεία στήριξης της πλουτοκρατίας.

Ο Νταλάρα δήλωσε επίσης ότι ακόμη «δεν έχει επίσημη απάντηση από τον επίσημο τομέα για την προσφορά», δηλαδή για το κατά πόσο θα μετάσχουν στο «κούρεμα» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις που μέχρι τώρα το αρνούνται κατηγορηματικά. «Θα έχουμε θετική κατάληξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας» στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο δεξίωσης για το διπλωματικό σώμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να επιστρέψει ο Τσ. Νταλάρα στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αλλά «δεν αποκλείεται να κλειστεί η συμφωνία και από απόσταση».

Χτες το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε ξανά με την τρόικα στην Αθήνα. Τέλος, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες και ο «οίκος» των μεγαλορεντιέρηδων «S&P», στέλεχος του οποίου δήλωσε ότι πιθανότατα θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «αναδιάρθρωσης» του χρέους.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τακτικισμοί για να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής τους

Στριμώχτηκαν από την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για 11 συνολικά άρθρα. Απορρίφθηκε η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων

Την υποκρισία με την οποία τα αστικά κόμματα προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό για την πολιτική τους, αλλά και την αφοσίωσή τους στην προώθηση μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει από την κρίση, αποκάλυψε χτες στη Βουλή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία για 11 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που ρυθμίζει θέματα προσαρμογής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αποτελεί γέφυρα για το επόμενο αντιλαϊκό μνημόνιο.

Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, που επιχείρησε με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο στις ανάγκες των πολυεθνικών το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ορίζοντας ότι αυτό θα γίνεται με υπουργική απόφαση. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που ζήτησε αμέσως ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος απαίτησε την απόσυρση της ρύθμισης, τονίζοντας πως «ουσιαστικά προχωράει στην κατάργηση του ωραρίου για τους φαρμακοποιούς» και «πρόκειται για μία βόμβα στο επάγγελμα», που «ανοίγει το δρόμο στο να μπορέσουν οι πολυεθνικές να εισέλθουν στη λιανική του φαρμάκου», κάτι που θα αποβεί «σε βάρος των μικρών φαρμακοποιών».

Τόσο η τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, όσο και η πρωτοβουλία του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για το συγκεκριμένο άρθρο εξανάγκασαν την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σε υποκριτικές πρακτικές, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και διάτρητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Το συγκεκριμένο άρθρο 29 τελικά καταψηφίστηκε, αφού σε σύνολο 253 παρόντων βουλευτών 101 ψήφισαν υπέρ, 65 κατά και 87 «παρών», με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της ΝΔ να αποτρέψει την καταψήφισή του, δηλώνοντας - διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου - ότι θα ψηφίσει «παρών». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, είχε προσπαθήσει να μεταθέσει την ψηφοφορία, με την κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.

Η χτεσινή ονομαστική ψηφοφορία αφορούσε στα εξής 11 άρθρα του νομοσχεδίου: Αρ. 4, σχετικά με τη συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα, άρ. 5, για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των μεταφορών, άρ. 6, που περιέχει ρυθμίσεις για το επάγγελμα των δικηγόρων, άρ. 7, που αφορά στην εκποίηση περιουσίας του Δημοσίου, άρθρα 16 έως 19, που αφορούν σε συγχωνεύσεις εταιρειών του Δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ κ.λπ.), άρ. 24, για την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους των φορέων Ασφάλισης, άρ. 27, για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και άρ. 29, που αφορά τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, και στο οποίο ενσωματώθηκε και ρύθμιση για τα φαρμακεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε διαρροή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα άρθρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία, ιδίως στα άρθρα 6 και 24, τα οποία καταψήφισαν πάνω από 30 βουλευτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα άρθρα καταψήφισαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, καθώς και άλλοι βουλευτές, όπως η Μ. Αποστολάκη, ο Γ. Βούρος, η Β. Παπανδρέου και ο Απ. Κακλαμάνης. Συνολικά 4 άρθρα καταψήφισαν η Ντ. Μπακογιάννη και οι προσκείμενοι σε αυτήν βουλευτές. Οσον αφορά στο ΛΑ.Ο.Σ., ψήφισε το σύνολο των άρθρων, εκτός από το άρθρο 29.

Με θέμα το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας και τις συνέπειες στη συνοχή της συγκυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, είχε χτες αργά το βράδυ συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο.

Δραστηριότητα μελών του ΠΓ της ΚΕ
  • Οι Οργανώσεις Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σήμερα Τετάρτη 25/1, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μεταμόρφωσης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949-1968» Β' Τόμος. Την παρουσίαση θα κάνει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σε εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Παρασκευή 27/1, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειο» στην Ξάνθη.
  • Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις, η πρόταση του ΚΚΕ και οι αγώνες των ναυτεργατών». Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 2/2, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, 1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ