ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ «ΚΡΙΣΤΙΣ»
Συνυπεύθυνες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Οικοσκευή» ή όχι, ο πίνακας «βγήκε» στο «σφυρί» χτες
«Οικοσκευή» ή όχι, ο πίνακας «βγήκε» στο «σφυρί» χτες
Σοβαρά ερωτήματα για την πρώην βασιλική περιουσία προκαλούν η απάντηση του οίκου «Κρίστις» στο εξώδικο του ΥΠΠΟ, η ανταπάντηση του τελευταίου και χτεσινές δηλώσεις του Γ. Βουλγαράκη.

Στην απαντητική επιστολή του ΥΠΠΟ, μέσω πληρεξούσιων δικηγόρων του, μετά την άρνηση του οίκου να σταματήσει τη δημοπρασία (διεξήχθη κανονικότατα χτες), σημειώνεται: «Δεν πιστοποιήσατε ότι όλα τα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνονταν στην άδεια εξαγωγής του έτους 1991». Θυμίζουμε, ότι, παρά τις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης της ΝΔ (1991) ότι τα «κοντέινερ» που φορτώθηκαν στο Τατόι περιείχαν μόνο «οικοσκευή», ουδέποτε αυτό επιβεβαιώθηκε, αφού και σήμερα κανείς (ούτε το ΥΠΠΟ) δεν μπορεί να πει με σιγουριά - τι βρίσκεται πού. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Γ. Βουλγαράκης σε χτεσινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ, λέγοντας: «Αν είχα στοιχεία ότι είναι κλεμμένα ή οτιδήποτε άλλο, θα είχα κάνει αμέσως ασφαλιστικά μέτρα»!

Το εντυπωσιακό προκύπτει στη συνέχεια της επιστολής: «Αυτό δε μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη, δεδομένου ότι οι δικηγόροι σας αναφέρουν στην επιστολή που μας απηύθυναν σήμερα ότι ήσασταν άμεσα εμπλεκόμενοι στη συσκευασία των αντικειμένων για αποστολή στην Αγγλία από το πρώην βασιλικό ανάκτορο Τατοΐου»! Δηλαδή οι «Κρίστις»... «πακετάρισαν» τα δημοπρατούμενα αντικείμενα το 1991; Αλλά αν είναι έτσι και αν όντως πρόκειται για «οικοσκευή» (αυτό φαντάζει ανέκδοτο αν δει κάποιος τη λίστα της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα του οίκου) τότε προς τι η φασαρία; Αν δεν είναι έτσι, τότε προκύπτει ότι το 1991 η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε άδεια για να εξαχθούν αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως ...«οικοσκευή»!

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «οι πελάτες μας (σ.σ. το ελληνικό κράτος) έχουν την ισχυρά πεποίθηση ότι αντικείμενα εκ των δημοπρατουμένων αύριο ενδέχεται να ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και/ ή έχουν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα». Ο Γ. Βουλγαράκης όμως στην ίδια συνέντευξη είπε ότι όλα έγιναν σωστά το 1991, ότι δεν έφυγαν αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με τα «κοντέινερ»... αλλά ότι από το 1991 μέχρι σήμερα «υπάρχουν δύο κλοπές». «Η μία κλοπή έγινε το 2001, η οποία είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο συμβάντων και η άλλη 10 χρόνια πριν». Σε προηγούμενη ερώτηση για το πού βρίσκονται όσα «έμειναν» στο Τατόι, ο υπουργός απάντησε: «Εγώ δεν τα έχω δει να τα τσεκάρω, αλλά υποτίθεται ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί, υπάρχει το Αστυνομικό Τμήμα, υπάρχει φύλαξη, υπάρχουν υπηρεσίες»!

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο στη συνέχεια της επιστολής: «Παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της τέως βασιλικής οικογενείας, όπου εμφανίζεται να αποδέχονται ότι κάποια εκ των δημοπρατουμένων αντικειμένων δεν περιλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο με την αναφορά στη φράση "απ' όσο γνωρίζουμε πολλά από τα δημοπρατούμενα αντικείμενα είναι καταχωρημένα στις καταστάσεις της οικοσκευής, η οποία εξήχθη από την Ελλάδα με την επιμέλεια και άδεια των αρμοδίων αρχών το 1991». «Πολλά», όχι «όλα». Το ΥΠΠΟ, όμως, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει τίποτα. Και δεν μπορεί, γιατί καμία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τις απογραφές. Αρα είναι συνυπεύθυνες.

Πολύτιμα μουσικά κειμήλια

Κιβωτό της μουσικής μας παράδοσης αποτελεί το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο (ΜΛΑ) Μέλπως Μερλιέ, που εκδίδει πολύτιμες καταγραφές. Τελευταίοι «καρποί», οι τέσσερις εκδόσεις: «Μουσική Καταγραφή στην Κρήτη, 1953-54» με υλικό από την εθνομουσικολογική έρευνα του κορυφαίου μελετητή της ελληνικής μουσικής Samuel Baud-Bovy, σε συνεργασία με τις Αγλαΐα Αγιουτάντη και Δέσποινα Μαζαράκη. Στη δίτομη έκδοση περιέχονται ανέκδοτα κείμενα, σπάνιες φωτογραφίες, κρητικά δημοτικά τραγούδια σε νότες και δύο cd με ηχογραφημένα αποσπάσματα. Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, Μάρκος Δραγούμης, Θανάσης Μωραΐτης, συμπαραγωγή του ΜΛΑ και του Fonds Samuel Baud-Bovy (Γενεύη). Το βιβλίο «Δημοτικές μελωδίες από τη Χίο», με πρωτότυπες ηχογραφήσεις (114 τραγούδια) του Γάλλου γλωσσολόγου Hubert Pernot το 19ο αιώνα στη Χίο και του Μάρκου Δραγούμη (νέα γραφή το 1999) διορθωμένες στο ρυθμό και μέτρο. Το διπλό cd «Αρβανίτικα τραγούδια από τα χωριά της Φλώρινας (Φλάμπουρο - Λέχοβο - Δροσοπηγή), της Κόνιτσας (Πληκάτι) και της Ορεστιάδας Εβρου (Νέο Χειμώνιο - Ρήγιο)», με ηχογραφήσεις ντόπιων τραγουδιστών (1996-2004) και πληθώρα πληροφοριών. Το cd «Ασπρο τριαντάφυλλο φορώ», με ηχογραφήσεις στο Βογατσικό Καστοριάς από τους Μάρκο Δραγούμη και Γιάννη Αννινο (1965-1980).

Οι τέσσερις εκδόσεις θα παρουσιαστούν την Κυριακή (7μμ), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Αποσπάσματα θα παρουσιάσουν οι: Δόμνα Σαμίου, Νίκος Οικονομίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Κάρολος Κουκλάκης, Ειρήνη Δερέμπεη.

«Παντρολογήματα» στο «Τέχνης»

Ανεβάζονται σήμερα στο «Θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου) «Τα παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Το θέμα της κωμωδίας αυτής είναι πολύ απλό: Τον αναποφάσιστο, νωθρό Ποντκολιόσιν πείθουν μια προξενήτρα και ένας φίλος του να ζητήσει σε γάμο την κόρη ενός εύπορου εμπόρου. Νυμφίος και φίλος πηγαίνουν στο σπίτι του μέλλοντος πεθερού, όπου βρίσκονται και άλλοι μνηστήρες. Χάρη στο φίλο του, ο Ποντκολιόσιν «επικρατεί», τα πάντα πάνε μια χαρά - ώσπου ο «γαμπρός» τρομάζει μπρος στο γάμο, πηδάει από το παράθυρο και το βάζει στα πόδια.

Ο Γκόγκολ και οι φίλοι του θεωρούσαν τα «Παντρολογήματα» και τους «Παίχτες» απλές φάρσες. Μόνο ο κριτικός Μπιελίνσκι είδε την αληθινή σημασία τους, ιδιαίτερα των «Παντρολογημάτων», ως «καλλιτεχνικής και πιστής αναπαράστασης των ηθών της μέσης κοινωνίας της Πετρούπολης».

Μετάφραση Λεωνίδας Καρατζάς - Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική Θοδωρής Οικονόμου. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Στέλιος Μάϊνας, Γιώργος Ψυχογιός, Στέλιος Δρίβας, Τάσος Γιαννόπουλος κ.ά.

Με έργα Σοστακόβιτς

Το 63χρονο, διάσημο «Κουαρτέτο Μποροντίν», παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, σήμερα (25/1, 8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Κουαρτέτο που συνεργάστηκε στενά με τον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη θα παρουσιάσει τα Κουαρτέτα του για έγχορδα αρ. 10, 8 και 9. Το κουαρτέτο αποτελούν οι: Βαλεντίν Μπερλίνσκι (τσέλο), Ρούμπεν Αχαρονιάν (πρώτο βιολί), Αντρέι Αμπραμένκοφ (δεύτερο βιολί), Ιγκόρ Ναϊντίν (βιόλα).

Το Κουαρτέτο δημιούργησαν φοιτητές της Μουσικής Ακαδημίας της Μόσχας, το 1944, με την επωνυμία «Φιλαρμονικό Κουαρτέτο Μόσχας». Το 1955 μετονομάστηκε σε «Κουαρτέτο Μποροντίν», και άρχισε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη. Τα μέλη του άλλαξαν πολλές φορές. Μόνο ο τσελίστας Βαλεντίν Μπερλίνσκι παραμένει σ' αυτό επί 63 χρόνια! Το Κουαρτέτο συνεχίζει να δίνει συναυλίες ανά τον κόσμο, με ευρύ ρεπερτόριο, δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα Ρώσων συνθετών.

Βραβεία θεατρικού έργου

Από το Τμήμα Θεάτρου του υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι στους διαγωνισμούς Κρατικών Βραβείων Θεατρικών Εργων έτους 2006 απονέμονται τα εξής βραβεία:

Στο διαγωνισμό θεατρικού έργου: Α΄ Βραβείο στον Παναγιώτη Τουρτουρόπουλο για το έργο του «Ωρα του Απιέναι» (9.000 ευρώ). Β΄ Βραβείο από κοινού στους: Θανάση Παπαθανασόπουλο για το έργο του «Ιώβ» και Νικόλαο Κ. Μπακογιάννη για το έργο του «Στρατοκράτες» (5.000 ευρώ). Γ΄ Βραβείο στην Αμαλία Αλειφέρη, για το έργο της «Αχνιστό φρικασέ και κόκκινα γοβάκια» (3.000 ευρώ).

Στο διαγωνισμό για νέους συγγραφείς: Β΄ Βραβείο στη Βεατρίκη Μαγρίζου για το έργο της «Η τελευταία βελονιά» (5.000 ευρώ). Γ΄ Βραβείο στην Ανέλλη Ξηρογιάννη για το έργο της «bed» (3.000 ευρώ).

Στο διαγωνισμό θεατρικού έργου για παιδιά: Α΄ Βραβείο στη Δήμητρα Γιαννουλάτου για το έργο της «Θα μου χαρίσεις το καπέλο σου;» (8.000). Β΄ Βραβείο στο Νίκο Καμτσή για το έργο του «Στα βουνά της γης ένα πουλί» (5.000). Γ΄ Βραβείο στην Ερυφίλλη Λέκκα για το έργο της: «Ενα μπουκέτο αστέρια...» (3.000).

Το καθιερωμένο ετήσιοΠαζάρι Βιβλίου θα διεξαχθεί από 2-11 Φλεβάρη στην πλατεία Κλαυθμώνος, από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου. Εκεί, όπως πάντα, οι βιβλιόφιλοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ χιλιάδων τίτλων, με τιμές που ξεκινούν από 1 ευρώ. Το παζάρι θα λειτουργεί από 10 π.μ. - 9.45 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ