ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα σε κορυφαίο του Ιαπωνικού Κινηματογράφου

Αφιέρωμα στο έργο του Κέντζι Μιζογκούτσι, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς από καταβολής κινηματογράφου, διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και με την υποστήριξη της Επιτροπής Εορταστικών Εκδηλώσεων για την Εκατονταετηρίδα Φιλικών Σχέσεων Ελλάδας - Ιαπωνίας. Οι προβολές θα γίνονται στο «Παλλάς» μέχρι τις 28 Γενάρη. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μιχάλης Δημόπουλος.

Ο Κέντζι Μιζογκούτσι γεννήθηκε το 1898, στο Τόκιο και πέθανε το 1956 από λευχαιμία. Γιος φτωχού ξυλουργού, μεγάλωσε με μεγάλες στερήσεις. Το σχολείο μπόρεσε να το ολοκληρώσει χάρη στην υποστήριξη της αδελφής του, η οποία για να ζήσει ασκούσε το επάγγελμα της γκέισας. Το γεγονός αυτό διευρύνει την κοινωνική ευαισθησία του και επηρεάζει σημαντικά τη θεματογραφία του. Αρχικά ήθελε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Στις αρχές όμως της δεκαετίας του '20, με τη μεσολάβηση ενός φίλου του ηθοποιού, προσλαμβάνεται ως ο άνθρωπος για όλες τις δουλιές σε ένα κινηματογραφικό στούντιο.

Το 1922 ξεκινά τη σκηνοθετική του καριέρα γυρίζοντας δεκάδες ταινίες κάθε χρόνο, αντλώντας τα θέματά του από την ιαπωνική, αλλά και τη δυτική λογοτεχνία. Δυστυχώς η δουλιά του αυτή έχει καταστραφεί.

Η σημαντικότερη δημιουργική περίοδος του Μιζογκούτσι, αρχίζει το 1936, με τις ταινίες «Η ελεγεία της Οζάκα» και «Οι αδελφές της Γκιον», με τις οποίες αρχίζει η συνεργασία του με το σεναριογράφο Γιοσικάτα Γιόντα.

Ολες οι ταινίες της ώριμης περιόδου του Μιζογκούτσι, αναφέρονται λίγο πολύ στη «μοίρα» της γυναίκας σε διάφορες περιόδους της ιαπωνικής ιστορίας και κοινωνίας. Στη «μοίρα» της εκμετάλλευσης της γυναίκας, κυρίως με την εκπόρνευσή της, είτε σαν παλλακίδας του αυτοκράτορα («Η αυτοκράτειρα Γιανγκ Κουέι - Φέι», είτε σαν γκέισα σε σπίτια («Η μελωδία της Γκιόν»), είτε σαν πόρνη του δρόμου («Γυναίκες της νύχτας»). Αρκετές από τις ταινίες του φανερώνουν την επιρροή του σκηνοθέτη από τις προοδευτικές ιδέες της εποχής του και γι' αυτό λογοκρίθηκαν από τις αρχές. Στη Δύση έγινε πλατύτερα γνωστός μετά τη βράβευσή του με τον «Αργυρό Λέοντα» στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1952 για τη «Ζωή της Οχάρου», την οποία ο Μιζογκούτσι τη θεωρεί ως την καλύτερή του ταινία.

Να σημειώσουμε ότι οι σημερινές προβολές αρχίζουν στις 7μμ («Οι 47 Ρονίν», «Η εκδίκηση των 47 Ρονίν», «Η δεσποινίς Ογιού»). Οι αυριανές προβολές αρχίζουν στις 6μμ («Πατρίδα», «Ο θρύλος του Μουσάσι Μιγιαμότο», «Ο δρόμος της ντροπής», «Η ιστορία του τελευταίου χρυσάνθεμου»). Οι προβολές της Πέμπτης αρχίζουν στις 7μμ («Το πάθος της ηθοποιού Σουμάκο», «Οι αδελφές της Γκιόν», «Η ζωή της Οχάρου»). Την Παρασκευή (τελευταία ημέρα του αφιερώματος) οι προβολές αρχίζουν στις 7μμ και περιλαμβάνουν τις ταινίες «Ερωτική φλόγα», «Η αυτοκράτειρα Γιανγκ Κουέι-Φέι», «Η νίκη των γυναικών». Τιμή εισιτηρίου για όλη την ημέρα 1.800 δρχ.

Διάλεξη για τον Καβάφη

Τι μπορεί να προσφέρει σήμερα μια συζήτηση γύρω από την καβαφική έκφραση της έννοιας του ελληνισμού; Για τους διοργανωτές της διάλεξης με θέμα «Η Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καβάφη» από το «Γαλλικό Ινστιτούτο» (Σίνα 31), «αυτή η εσωτερική αναζήτηση της έννοιας του ελληνισμού δε χάνει τίποτε από την αξία της στις αρχές του 21ου αιώνα, του οποίου ο ερχομός εξάπτει τα μίση και τις εθνικές περηφάνιες».

Η διάλεξη θα γίνει στις 27 του Γενάρη και ώρα 7.30 μμ, με ομιλητές τους Δημήτρη Δημητριάδη και Dominique Grandmont. Αφορμή είναι η κυκλοφορία στα γαλλικά ολόκληρου του έργου του Καβάφη από τις εκδόσεις «Γκαλιμάρ» σε μετάφραση του Ντ. Γκρανμόν.

Ελληνικές ταινίες στο εξωτερικό

Από την «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη
Από την «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη
Δύο ελληνικές ταινίες που ξεχώρισαν φέτος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ταινία «Πέππερμιντ» του Κώστα Καπάκα και η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Η Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» επιλέχτηκαν και θα προβληθούν στη φετινή 50ή ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ. Το «Πέππερμιντ» θα προβληθεί στο πρόγραμμα «Πανόραμα» του επίσημου προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου (9-20 του Φλεβάρη) και στόχο έχει να προβάλει ταινίες που με ποιότητα και πρωτοτυπία χειρίζονται σύγχρονα θέματα, δίνοντας προτεραιότητα σε καινούρια ταλέντα και νέες κινηματογραφίες.

Η «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» θα συμμετέχει στο 30ό Διεθνές Φόρουμ Νέου Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του ίδιου Φεστιβάλ. Το «Φόρουμ» φιλοξενεί ταινίες απ' όλο τον κόσμο που διαπραγματεύονται νέες κοινωνικές και στιλιστικές δυνατότητες του κινηματογραφικού μέσου, αλλά και νέες όψεις της πραγματικότητας.

Επίσης, στο πρόγραμμα «Shooting stars», που κάθε χρόνο φιλοξενεί νέους ταλαντούχους ηθοποιούς και διοργανώνεται από το «European Film Promotion», από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχει η Φένια Παπαδόδημα, η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Π. Καρκανεβάτου «Χώμα και νερό».

Ναυτικοί χάρτες του 16ου αιώνα

Η Εθνική Χαρτοθήκη εγκαινιάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη έκθεση σπάνιων χειρόγραφων ναυτικών χαρτών του 16ου αιώνα σε περγαμηνή Ελλήνων χαρτογράφων της περιόδου αυτής. Οι χάρτες παραχωρούνται ειδικά για την έκθεση αυτή από το Μουσείο Correr της Βενετίας, με γενικό τίτλο «Ακτίνες ανέμων στη θάλασσα».

Στα πλαίσια της έκθεσης οργανώνεται επίσης διήμερος κύκλος επτά διαλέξεων Ελλήνων και Ιταλών ειδικών, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο (7μμ), στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με θέματα σχετικά με τους πορτολάνους ναυτικούς χάρτες και το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.

Η έκθεση, που θα ολοκληρωθεί στις 16 του Φλεβάρη, πραγματοποιείται στους εκθεσιακούς χώρους της Εθνικής Χαρτοθήκης, στην Ανω Πόλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προεκλογικά ... στη Θράκη

Μουσεία και έργα, όλα στο Γ' ΚΠΣ, υποσχέθηκε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια περιοδείας στη Θράκη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ. Το Μουσείο που επρόκειτο να γίνει στο Διδυμότειχο με χρήματα του Β' ΚΠΣ και το οποίο είχε επισκεφθεί με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ο προηγούμενος γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ε. Γιαννακόπουλος, τώρα «θα» ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ.

Στο βυζαντινό ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερρών (12αι. μ.Χ.)οι εργασίες αποκατάστασης θα άρχιζαν πριν δύο χρόνια και το μνημείο θα ήταν έτοιμο να παραδοθεί, αλλά κι αυτή τη φορά «θα» προχωρήσουν οι εργασίες. Στην Αλεξανδρούπολη «θα» γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο και γενικότερα θα αναδειχτούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Θράκης, όλοι ενταγμένοι στο Γ' ΚΠΣ.

Το ταξίδι θυμίζει μάλλον προεκλογική περίοδο και τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ δεν μπορούν παρά να αποτελούν το καλύτερο δόλωμα.

Σελίδες για το Βόλο

Ενα κομμάτι της νεότερης ιστορίας του Βόλου, από την ένταξή του στο ελληνικό κράτος το 1881 μέχρι τους σεισμούς του 1955, προβάλλει μέσα από τις σελίδες του πρώτου τόμου ενός καλαίσθητου λευκώματος τριακοσίων σελίδων, έκδοση του «Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου».

Το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τομείς πάνω στους οποίους εξελίχθηκε η πόλη, όπως η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική, ο σιδηρόδρομος, το λιμάνι, το εμπόριο, η βιομηχανία, ο πολιτισμός, ο Τύπος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Κέντρο προτίθεται να παρουσιάσει το δεύτερο τόμο μέσα στο 2000, καταγράφοντας την ιστορία της πόλης μέχρι τις μέρες μας.

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών (Σίνα 52), έκθεση με τίτλο «20 χρόνια φίλοι και συνεργάτες». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 του Φλεβάρη και θα λειτουργεί Τρίτη έως Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Στο θέατρο «Οδός» (25ης Μαρτίου 32, Θεσσαλονίκη), βρήκε λιμάνι κι άραξε το θέατρο σκιών «Πανί του ονείρου» του Αγάπιου Αγαπίου. Κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα, θα διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από ποικίλα έργα του Καραγκιόζη. Το «Πανί του Ονείρου» άρχισε τις δραστηριότητές του το 1990. Μαζί με τον Αγ. Αγαπίου εμφανίζεται και ο συνεργάτης του Τάσος Παπαδόπουλος.

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διανύοντας την τρίτη δεκαετία παρουσίας στο χώρο της Τεχνολογίας και των Θετικών Επιστημών, προχωρεί στη σύσταση Ιδρύματος με την επωνυμία «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας». Ετσι, παράλληλα με το Εκθετήριο που υπάρχει στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, σε έκταση 49 στρεμμάτων, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Εκεί θα στεγαστεί ένα μεγάλο κέντρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, που θα παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2002.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ