ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Σήμερα η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων

«Οδόφραγμα» στις 12 μ. στη Συγγρού από τους εργαζόμενους του «Athens Ledra» - Συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο κέτερινγκ «Newrest»
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο κέτερινγκ «Newrest»
Μέρα Πανελλαδικής Δράσης είναι η σημερινή για τους εργαζόμενους σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, με συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, στην Αττική και σε άλλες περιοχές, που διοργανώνονται μετά από το σχετικό κάλεσμα 36 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.

Στην Αθήνα, στις 3 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια ώρα έχει οριστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, από το «Athens Ledra», εκεί όπου οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς θα αποκλείσουν συμβολικά τη λεωφόρο Συγγρού, στήνοντας «οδόφραγμα» στην αντιλαϊκή πολιτική. Στη συνέχεια θα κάνουν πορεία μέχρι το υπουργείο, όπου θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για σήμερα (12.00 - 16.00), προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Τα σωματεία προτάσσουν διεκδικήσεις που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων και των χιλιάδων εποχικών του κλάδου. Συγκεκριμένα διεκδικούν: Να επανέλθουν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Συνεχίζοντας χτες τις εξορμήσεις για την προετοιμασία της κινητοποίησης, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Ledra» έκαναν περιοδεία στο κέτερινγκ «Newrest». Οι εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου στη «Newrest» στάθηκαν στον αγώνα για την ανανέωση της επιχειρησιακής σύμβασης, με βασικό αίτημα να ενταχθούν σε αυτήν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι σε «δουλεμπορικά».

Παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις και στα νησιά

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, σήμερα, Τετάρτη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων προγραμματίζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις. Στις 11 π.μ. οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα και στη συνέχεια παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις έξω από ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Στην Κρήτη, συγκέντρωση στην Περιφέρεια, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, διοργανώνει σήμερα, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο, η Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει σε εξόρμηση στον τοπικό ΟΑΕΔ.

Στη Σάμο, το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά γραφεία και τα επισιτιστικά επαγγέλματα οργανώνει σήμερα, στις 11.30 π.μ., εξόρμηση - παρέμβαση στον ΟΑΕΔ στο Βαθύ, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Εξόρμηση στον ΟΑΕΔ στη Χαλκίδα θα γίνει από το κλαδικό σωματείο στην Εύβοια.

Οι «ατμομηχανές» της ανάπτυξης κινούνται με «καύσιμο» τα εργατικά δικαιώματα

Την πρωτοβουλία των σωματείων χαιρετίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), εκφράζοντας τη στήριξή της στις σημερινές κινητοποιήσεις και την αλληλεγγύη της ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο «Athens Ledra».

Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, οι εργαζόμενοι στους κλάδους του Τουρισμού και του Φαρμάκου γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι «ατμομηχανές» της ανάπτυξης κινούνται με «καύσιμο» τα δικαιώματά τους.

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων», σημειώνει, «βιώνουν την κυριαρχία της απληρωσιάς και της ανασφάλιστης, μερικής, περιστασιακής και ευέλικτης δουλειάς. Ακόμα και οι ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί, δεν εφαρμόζονται. Οι μισθοί είναι στα 586 μεικτά ή και κάτω από αυτά. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου αυξάνονται συνεχώς.

Αντίστοιχα, κι εμείς οι εργαζόμενοι στο φάρμακο - καλλυντικό αντιμετωπίζουμε, εδώ και 7 χρόνια, την άρνηση των εργοδοτών - επιχειρήσεων του κλάδου να υπογράψουν την κλαδική μας ΣΣΕ και τώρα τελευταία την απαίτησή τους να διαλυθούν όλα τα κατακτημένα και συγκροτημένα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματά μας, μέσα από μια "νέα" ΣΣΕ στη βάση των "νέων δεδομένων", δηλαδή των μεικτών 586 και 511 ευρώ. Επιπλέον, αυξάνονται στον κλάδο μας τα "δουλεμπορικά" και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι ατομικές συμβάσεις με χειρότερους όρους, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι απολύσεις. Και όλα αυτά, όταν οι επιχειρήσεις στο φάρμακο - καλλυντικό εμφανίζουν σημαντικά στοιχεία επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας».

«Τόσο ο κλάδος του φαρμάκου, όσο και αυτός του τουρισμού αντιμετωπίζονται ως "ατμομηχανές" της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μια ανάπτυξη που απαιτεί την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς έχουμε απέναντί μας έναν κοινό αντίπαλο: Τη μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις της και τους μηχανισμούς της. Για να τον αντιμετωπίσουμε, πρέπει να αντιπαρατεθούμε μαζί του καθώς και με τα στηρίγματά του μέσα στο εργατικό κίνημα, με ενιαίο ταξικό αγώνα».

Στάσεις εργασίας στα πρακτορεία Τύπου

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, ενάντια στις καθυστερήσεις των πληρωμών και τις απολύσεις, έχει προκηρύξει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η πρώτη στάση εργασίας θα γίνει την Παρασκευή 27/1 (9.00 - 13.00) και η δεύτερη το Σάββατο 28/1 (μεσάνυχτα έως 4 π.μ.).

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς (10 π.μ. στο προαύλιο της «Ευρώπης» την Παρασκευή και 1 π.μ. στην «Ιριδα» το Σάββατο) όπου οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο αναφέρει: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναμονή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, ενάντια στην συνεχή επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία με συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών, μειώσεις μισθών, απολύσεις, την προκλητική καθυστέρηση των καταβολών στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στις "διαπραγματεύσεις" της κυβέρνησης (...) Εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν έναν και μόνο στόχο: Να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική μας δύναμη. Να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι γενικότερες εξελίξεις στον Τύπο ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτός του αγώνα και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Ο

«360 CONNECT» - ΟΜΙΛΟΣ «VODAFONE»: Την απόφασή τους να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα τους, δημιουργώντας ένα επιχειρησιακό σωματείο για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο «Vodafone», θα επιβεβαιώσουν μέσα από Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην «360 Connect», αύριο Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο κτήριο των Πετραλώνων (Πειραιώς και Εχελιδών). Το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» απηύθυνε το προηγούμενο διάστημα ανοιχτό κάλεσμα στο ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) «Vodafone» και όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία ενός σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 20/1, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στα ΔΣ των σωματείων «360 Connect» και ΠΑΣΕ «Vodafone», με κύριο ζήτημα την ενότητα και τη συσπείρωση των εργαζομένων μπροστά στην επίθεση της εργοδοσίας.

ΣΕΤΗΠ: Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 29/1, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτέμβρη και Μάρνη), τους εργαζόμενους που πρόσφατα έγιναν μέλη του. Το ΣΕΤΗΠ χαιρετίζει την απόφασή τους να οργανωθούν στο κλαδικό σωματείο, τονίζοντας πως ισοδυναμεί με ένα πρώτο βήμα μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Τώρα καλεί τα νέα μέλη να δώσουν συνέχεια, συζητώντας για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το Συνδικάτο να δυναμώσει περισσότερο, για την ανάγκη να απορριφθεί στην πράξη ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε συμβασιούχους, «ενοικιαζόμενους», αορίστου χρόνου, και να δυναμώσει η ενότητά τους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και ειδικότητα.

ΔΡΑΜΑ
Ακυρη η απόλυση συνδικαλίστριας στα «ΜΙΚΕΛ»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Δράμας, έκρινε άκυρη την απόλυση της αντιπροέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας από την επιχείρηση καφεστίασης «Μikel». Η συγκεκριμένη εργαζόμενη απολύθηκε το Φλεβάρη του 2016, αφού έγινε γνωστή η συνδικαλιστική της ιδιότητα και καθώς δεν υπέκυψε στην προσπάθεια της επιχείρησης να την αναγκάσει σε παραίτηση.

Το δικαστήριο έκρινε άκυρη την απόλυση και επιβάλλει στην εργοδοσία να καταβάλει στην εργαζόμενη τους μισθούς για το διάστημα που έμεινε εκτός εργασίας και χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Το κλαδικό Σωματείο της Δράμας χαιρετίζει τα σωματεία και τους εργαζόμενους που έδειξαν την αλληλεγγύη τους στον πολύμηνο αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης. «Ο αγώνας που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει, «απέναντι στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που χρησιμοποιεί πάντοτε η εργοδοσία για να καταστείλει τη συνδικαλιστική δράση, να εμποδίσει την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων (...) μας δίνει σημαντική πείρα και μεγαλύτερη δύναμη για τη συνέχεια».

Και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις προσεχείς αρχαιρεσίες του Σωματείου, για να ενισχύσουν τη δύναμή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ