ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλεί σε σύσκεψη αύριο στο Πέραμα για την υποδοχή των προσφυγόπουλων

Στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Περάματος

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου στο Πέραμα
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου στο Πέραμα
Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής συνδικαλιστικές, μαζικές οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Περάματος, δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες και τη δράση των εργατικών συνδικάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος των προσφυγόπουλων στη μόρφωση, για την απομόνωση των εγκληματιών νεοναζί της Χρυσής Αυγής από κάθε σχολείο και εργατογειτονιά, αλλά και για την καλύτερη οργάνωση της πάλης ενάντια στον κοινό εχθρό των λαών, που είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα του Συνδικάτου: «Τα σωματεία μας από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες, έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους υλικά και ηθικά, αλλά και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ώστε οι πρόσφυγες να καταλήξουν το γρηγορότερο στον προορισμό που επιθυμούν, αλλά και όσο παραμείνουν στη χώρα μας να ζουν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας». Αυτό που καλούνται τώρα να πράξουν τα συνδικάτα, είναι να συζητήσουν για το πώς «θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά, αλλά και να απομονώσουμε τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που πατάνε πάνω στην άσχημη κατάσταση που ζούμε ως εργαζόμενοι και προσπαθούν να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα», όπως έκαναν όταν στοχοποίησαν τα 25 προσφυγόπουλα που αναμένεται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου, εξαπολύοντας επίθεση σε δασκάλους και γονείς.

Τη συμμετοχή της στην αυριανή σύσκεψη δηλώνει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, ενώ απευθύνει το κάλεσμα στους «Συλλόγους Γονέων, τους γονείς, να συμμετέχουν στη σύσκεψη, προκειμένου να διεκδικήσουμε από κοινού να είναι πλήρης και ομαλή η ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών και την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού». «Να συζητήσουμε πώς θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας», τονίζει, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, «αλλά και πώς θα απομονώσουμε τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές που ακούγονται και προσπαθούν» να ποτίσουν με το δηλητήριο του φασισμού εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις.

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενταση της κοινής πάλης Ελλήνων και προσφύγων - μεταναστών

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την άμεση κινητοποίηση εργατοϋπαλλήλων, λαϊκών ανθρώπων, της νεολαίας του Περάματος και του Πειραιά που συνέδεσαν τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους με την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα προσφυγόπουλα, αλλά και με την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα παρά τη θέλησή τους, με την επίσημη υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στηρίζει την κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που είναι η αιτία της προσφυγιάς, τονίζεται: «Η δυσκολία να ανακάμψουν οι καπιταλιστικές οικονομίες δημιουργεί νέα δεινά για τους λαούς. Από τη μια, στο εσωτερικό των χωρών, οι κυβερνήσεις παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα, είτε είναι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε τα μέτρα τα βαφτίζουν "μνημόνια" είτε όχι. Από την άλλη, στο εξωτερικό, συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές και επιτελεία, με πολεμικό υλικό, διαλύοντας ολόκληρα κράτη, αλλά και ανεβάζοντας φασιστικά καθεστώτα και διαμελίζοντας χώρες, όπως στην Ουκρανία (...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει όλο και βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, διατηρώντας τη στρατιωτική βάση της Σούδας και αναβαθμίζοντάς την, κάνει πρόταση για νέα στρατιωτική βάση στην Κάρπαθο. Παρουσιάζεται ως δύναμη για τη "σταθερότητα" στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχοντας σε στρατιωτικές αποστολές μέσω του ΝΑΤΟ».

Για τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η ΤΕ Πειραιά υπογραμμίζει ότι η εγκληματική οργάνωση επιδιώκει να στάξει το φασιστικό της δηλητήριο μέσα στον ελληνικό λαό, με πρώτο στόχο να χτυπήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Συμπληρώνει ότι «δρα οργανωμένα και σχεδιασμένα με στόχο τα σχολεία που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα, δείχνοντας ότι ο εχθρός είναι τα 6χρονα και όχι η πολιτική που εφαρμόζεται τόσα χρόνια. Ρίχνει το εθνικιστικό της παραλήρημα, λες και οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι το ίδιο με τους Ελληνες εργάτες».

Αναφερόμενη σε δυνάμεις, που με αφορμή τα γεγονότα στο Ν. Ικόνιο καλούν σε «κοινό αντιφασιστικό μέτωπο», η ΤΕ Πειραιά σημειώνει:

«Δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να "ξεπλύνουν" την κυβέρνηση μιλώντας για πάλη ενάντια στον φασισμό, ενώ πριν λίγο καιρό βρίσκονταν σε φιέστες "πατριωτισμού" μαζί με χρυσαυγίτες βουλευτές στο Καστελόριζο. Ενώ, και σήμερα, υπουργείο, δημοτική αρχή και διευθυντές σχολείων προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις δεν αναφέρουν τις λέξεις Χρυσή Αυγή με αφορμή τα γεγονότα στο Ικόνιο, μιλώντας γενικά για "εξωσχολικούς". Αλλες δυνάμεις αποσυνδέουν την πάλη ενάντια στο φασισμό από το ίδιο το σύστημα που τον γεννά και τον αναπαράγει, χρησιμοποιούν το "κοινό αντιφασιστικό μέτωπο" στα πλαίσια μιας πολιτικής γραμμής εγκλωβισμού εργατικών - λαϊκών δυνάμεων εντός των τειχών του συστήματος».

Τέλος, η ΤΕ Πειραιά καλεί σε ένταση της κοινής πάλης Ελλήνων και προσφύγων - μεταναστών, ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της Παιδείας, αλλά και για τη δυνατότητα να φτάσουν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. Επαναφέρει το αίτημα για άμεση απόδοση του κονδυλίου των 300.000 ευρώ, που ήδη εδώ 3 χρόνια έχει εγκριθεί για την κάλυψη ελλείψεων στα σχολεία του Περάματος. Ταυτόχρονα, διεκδικεί την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, με ειδική φροντίδα για τα ασυνόδευτα ανήλικα, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΜΚΟ.

Κινητοποίηση το Σάββατο και στο Αιγάλεω

Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 11 π.μ., Θηβών & Ιερά Οδό, με συνθήματα: «Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ελληνες εργάτες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια και τους πολέμους που κάνουν με θύματα τους λαούς. Για ζωή δίχως εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Αύριο η συγκέντρωση αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα

Αύριο, Πέμπτη, μέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου συνεδριάζει με θέμα τη φοίτηση των προσφυγόπουλων σε σχολεία της περιοχής, η Λαϊκή Επιτροπή της πόλης καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και απομόνωσης των φασιστών, με αιτήματα:

-- Πλήρης και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

-- Με ευθύνη του κράτους να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

-- Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε τα προσφυγόπουλα να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, καθημερινή είναι η εξόρμηση με την ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και σχολεία της πόλης. Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τη συλλογή γραφικής ύλης καθημερινά από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. (στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου, Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών), ώστε με την έναρξη των μαθημάτων να καλωσορίσει τους πρόσφυγες - μαθητές, προσφέροντας συμβολικά όσα χρειάζονται στα πρώτα τους βήματα στο σχολείο.

Για την καλύτερη οργάνωση όλης αυτής της δραστηριότητας, σήμερα, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων η Λαϊκή Επιτροπή καλεί σε σύσκεψη φορείς και εργαζόμενους της περιοχής.

Νεκρός μετανάστης στη Μόρια

Νεκρός μεταφέρθηκε χτες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ένας μετανάστης από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας στη Λέσβο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο μετανάστης πέθανε από αναθυμιάσεις θερμάστρας, ενώ προσπαθούσε να ζεσταθεί από το κρύο στη σκηνή του.

Πρόκειται για 20χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος μαζί με άλλα δυο άτομα ζούσε στη σκηνή. Κοιμόταν μέσα σε αυτήν και όταν κάποιος φίλος του του φώναξε για να ξυπνήσει, αυτός δεν ανταποκρίθηκε. Τον πλησίασε και κατάλαβε ότι ήταν νεκρός. Αυτό συνέβη στις 4.30 το απόγευμα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε γιατρός που βρισκόταν στο hot spot της Μόριας, ο οποίος διαπίστωσε το θάνατό του. Πάντως, η πρώτη εκτίμηση της Αστυνομίας κάνει λόγο για θάνατο από παθολογικά αίτια, υποστηρίζοντας ότι δεν πέθανε από αναθυμιάσεις. Σήμερα το πρωί θα γίνει νεκροψία - νεκροτομή για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ