ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Προσχηματικές οι κορόνες για πάταξη της διαπλοκής

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται δε στοχεύουν στη «διαφάνεια», όπως προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση, αλλά στον περιορισμό της δράσης κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική

Με πρόσχημα την υποτιθέμενη «διαφάνεια» και την αντιμετώπιση δήθεν της - σύμφυτης με το αστικό σύστημα - διαπλοκής ανάμεσα στο κεφάλαιο και τα κόμματά του, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων. Στόχος είναι η προώθηση ρυθμίσεων που θα καταλήγουν σε έλεγχο της λειτουργίας κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που αντιμάχεται τα βάρβαρα μέτρα και παλεύει στρατηγικά για την ανατροπή της κυρίαρχης εξουσίας, με όρους μαζικής πολιτικής πάλης.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα. Οπως είπε, η όλη συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, καθώς δε θα θέσει για συζήτηση την πρόταση στην οποία είχε καταλήξει ο προκάτοχός του, Γ. Ραγκούσης. Κατά τον υπουργό, τα θέματα που πρέπει να τεθούν υπό συζήτηση είναι η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και ιδίως το ζήτημα της σύνδεσής της με την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι όροι της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η διαφάνεια και οι διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, καθώς και η τραπεζική τους δανειοδότηση.

Οπως είπε, πρέπει να εξασφαλιστεί μια ισορροπία μεταξύ της κρατικής και της ιδιωτικής χρηματοδότησης, ώστε «αφενός να ενισχύονται τα κόμματα, αλλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος της εξάρτησής τους από ιδιωτικά συμφέροντα ή μια μετατροπή τους σε κρατικοδίαιτους φορείς». Σε σχέση με την ιδιωτική χρηματοδότηση, είπε ότι «η εξασφάλισή της, ιδίως όταν αυτή αφορά μικροποσά από πολίτες μέλη και φίλους, σηματοδοτεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κομμάτων και κοινωνίας και αποτρέπει τη λειτουργία εξαρτημένων από το κράτος κομμάτων».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση από ένα σημείο και πάνω - το οποίο δεν προσδιόρισε - «οφείλει να γίνεται με όρους διαφάνειας ώστε τα κόμματα να μην είναι ευάλωτα σε κατηγορίες αδιαφάνειας». Είπε ακόμα ότι μπορεί κανείς να εξετάσει την ενδεχόμενη σύνδεση της ιδιωτικής χρηματοδότησης με την κρατική και τον καθορισμό του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνάρτηση με το ύψος της ιδιωτικής που συγκεντρώνουν τα κόμματα. Οσον αφορά στα ζητήματα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, κατά τον Τ. Γιαννίτση, μπορεί να εξεταστεί «η αξιοποίηση προσώπων εγνωσμένου επιστημονικού ή και πολιτικού κύρους».

Η θέση του ΚΚΕ

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την πάταξη της διαπλοκής είναι υποκριτική, αφού παραγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και δεν προκύπτει από μόνη της. Υπενθύμισε σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίες στόχο έχουν όχι τον έλεγχο των αστικών κομμάτων, αλλά των κομμάτων που αντιτίθενται στο σύστημα, ώστε και να τα χειραγωγήσουν, αλλά και να πάρουν και περιοριστικά μέτρα για τη δράση τους.

Εμείς ως Κόμμα, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, το έχουμε δηλώσει εδώ και καιρό ότι ο κύριος όγκος εσόδων και δαπανών μας είναι μέσα από τις συνδρομές μελών και φίλων και τις ενισχύσεις των ανθρώπων, που και στις πιο δύσκολες συνθήκες έχουν στηρίξει το ΚΚΕ. Σχετικά με τον τρόπο κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης, τόνισε ότι όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, έχουν ανάγκη να δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και πρότεινε το 50% της χρηματοδότησης να μοιράζεται ισότιμα σε όλα τα κόμματα και να υπάρχει δωρεάν τηλεοπτικός χρόνος για την πολιτική τους διαφήμιση.

Ξεκαθαρίζουμε, συνέχισε, ότι εμείς δεν είμαστε και δε θέλουμε να γίνουμε κρατικοδίαιτο κόμμα, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Τ. Γιαννίτση για ενδεχόμενη αξιοποίηση προσώπων «εγνωσμένου κύρους» στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, είπε ότι δε συμφωνούμε με τη λογική των «προσώπων κύρους», αφού κανείς δεν πρέπει να είναι πέρα και πάνω από φορείς και θεσμικά όργανα που εκλέγονται και έχουν μια πολιτική ευθύνη.

Καταλήγοντας είπε ότι κάποια μέτρα που μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα της λεγόμενης «αδιαφάνειας» είναι μεταξύ άλλων η άρση του τραπεζικού, εμπορικού και φορολογικού απορρήτου, η ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών και ο έλεγχος των χιλιάδων «οφ σορ» εταιρειών. Υπενθύμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ, σε ανύποπτο χρόνο, έκανε προτάσεις νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και της πρόσθετης αμοιβής των βουλευτών από τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε με τα κουπόνια, τις συνδρομές και τις ενισχύσεις των μελών και των φίλων μας».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ζητάει αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων

Εγγραφο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μετά το θόρυβο γύρω από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Την αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων, των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, δρομολόγησε επί της ουσίας χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, με έγγραφο που απέστειλε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει ερώτημα για την αντικατάσταση ή όχι των δυο οικονομικών εισαγγελέων, μετά την υποβολή «παραίτησης» από τη θέση τους μέσω υπομνήματος, στο οποίο περιέγραφαν τις αρχικές καταγγελίες για οχλήσεις στο έργο τους.

Στο έγγραφο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εμμέσως κατηγορεί τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς πως με αβάσιμες καταγγελίες αποδυναμώνουν το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Μ. Παπαϊωάννου ότι «η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από "γκρίζες" νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας».

Στο μεταξύ, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε με το οποίο ζητάει να διαβιβαστεί ο φάκελος για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, αναφέρει ότι δεν κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου για να δώσει εξηγήσεις, καθώς αυτό θα αποτελούσε έμμεσα αξιολόγηση για τους πιθανά εμπλεκόμενους υπουργούς, κάτι που απαγορεύει ρητά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Για το ίδιο θέμα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του Α. Λοβέρδου που μιλούσε για «μακελειό», αν ενοχληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Τετάρτη
  • Στις 6 μ.μ. η Εργατική Αχτίδα της ΝΕ Αχαΐας διοργανώνει περιοδεία σε μαγαζιά της Αγ. Νικολάου και των Ψηλών Αλωνιών με επικεφαλής τον Β. Βασιλείου.
  • Στις 7.30 π.μ. η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει περιοδεία στο Δήμο Ληξουρίου με επικεφαλής τον Δ. Μαντζουράτο, μέλος της ΝΕ.
  • Στις 9 π.μ. η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στο 1ο - 2ο ΕΠΑΛ Πύργου με επικεφαλής την Ε. Αραπακοπούλου, μέλος της ΝΕ.
  • Στη 1.30 μ.μ. η ΝΕ Ηλίας διοργανώνει περιοδεία σε Παιδικούς Σταθμούς του Πύργου με επικεφαλής τον Α. Κολόσακα, μέλος της ΝΕ.
Αύριο Πέμπτη
  • Στις 8 π.μ. η Εργατική Αχτίδα της ΝΕ Αχαΐας διοργανώνει περιοδεία στην INTRACOM με επικεφαλής την Λ. Γώγουλου.
  • Στις 11 π.μ. η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει περιοδεία στο δήμο και στην Περιφέρεια Αργοστολίου με επικεφαλής τον Σ. Φαρακλό, μέλος της ΝΕ.
  • Στη 1 μ.μ. η ΝΕ Μεσσηνίας διοργανώνει περιοδεία στην βιομηχανία «Καρέλιας» με επικεφαλής τον Γρ. Γιάνναρο.
  • Στις 9 π.μ. η ΝΕ Ηλείας διοργανώνει περιοδεία στο Γυμνάσιο Λάλα, με επικεφαλής την Ε. Αραπακοπούλου.
Ημερίδα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ημερίδα με θέμα «Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην Εθνική Αμυνα με φόντο τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο» διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 25 Γενάρη (6μμ - 9μμ) στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 52), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ) και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Θα μιλήσουν ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., ο Β. Χωραφάς, πανεπιστημιακός και ο Ν. Νικητάκος, πλοίαρχος ε.α. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org