ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στη φοροληστεία

Στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, καλούν ΟΒΣΑ και ΠΑΣΕΒΕ

Η μάχη ενάντια στη φοροληστεία, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με θύματα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, συνεχίζεται με νέες πρωτοβουλίες των αγωνιστικών δυνάμεων. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί σήμερα, 25 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Στο αγωνιστικό της κάλεσμα επισημαίνει: «με τη δύναμη που δίνουν οι αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Ανοίγοντας, παράλληλα, το δρόμο για κατακτήσεις, που θα ανακουφίσουν άμεσα τη ζωή μας».

Στην κινητοποίηση καλεί και η Επιτροπή Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνοντας: «οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την καταδίκη μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Δεν θα πτωχεύσουμε εμείς για να σωθούν τα χρέη του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν τρομοκρατούμαστε από την κινδυνολογία για την εκταμίευση κάθε δόσης. Τα έχουμε ξανακούσει. Οι ίδιοι που τα λένε αυτά μας οδηγούν στην καταστροφή».

Η ΟΒΣΑ σημειώνει ακόμη: «αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή όλων μας στον αγώνα, η ενίσχυση της συμμαχίας της ΠΑΣΕΒΕ - μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, είναι μονόδρομος. Συνάδελφοι, δεν ελπίζουμε σε στήριξη του αγώνα μας από τις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι με τον αντίπαλο - συμμετέχουν σε στημένους διαλόγους, πρωτοστατούν στο να περάσουν τα αντιδραστικά μέτρα των κυβερνήσεων των μονοπωλίων, παζαρεύουν τι θα χάσουμε».

Το διεκδικητικό πλαίσιο είναι το εξής:

  • Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις ανθρώπινες. «Οχι» στις απολύσεις και στην εφεδρεία.
  • Να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις και όχι οι δανειστές τοκογλύφοι.
  • Γενικεύουμε το κύμα ανυπακοής στα χαράτσια, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους, εμποδίζουμε τη διακοπή του ρεύματος στα σπίτια, στα μικρομάγαζα και στις βιοτεχνίες.
  • «Οχι» στη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και στην ισοπέδωση των συντάξεων.
  • Κανένας άνεργος, είτε απολύθηκε απ' τη δουλειά του είτε έκλεισε το μαγαζί ή τη βιοτεχνία του, να μη μείνει χωρίς υγεία, περίθαλψη, πρόνοια και τα αναγκαία να ζήσει την οικογένειά του.
  • Φορολόγηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με 45%.
  • Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για κάθε λαϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • «Οχι» στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια.
  • «Οχι» στη λεγόμενη απελευθέρωση επαγγελμάτων που παραδίδει ολόκληρους κλάδους στο μεγάλο κεφάλαιο.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Αντιλαϊκό σφαγείο για τη διαχείριση της πτώχευσης

Στα 78 δισ. ευρώ (!), δηλαδή 36% του ΑΕΠ, οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους τους

Σε περισσότερα από 78 δισ. ευρώ, στο 36% του παραγόμενου ΑΕΠ, έφτασαν μέσα στο 12μηνο του 2011 οι κρατικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Οι βασικές συνιστώσες της εγκληματικής πολιτικής, όπως αυτές εμφανίζονται στην εκτέλεση του περσινού κρατικού προϋπολογισμού, είναι και η αύξηση των «ελλειμμάτων», η μείωση της μάζας των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της ραγδαίας υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, η καρατόμηση και των δαπανών που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Οι τρανταχτές εμφανιζόμενες τάχα ως «αστοχίες» αποτελούν και το βατήρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, στρώνουν το χαλί για τα επόμενα μέτρα και μνημόνια. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το «έλλειμμα» που αφήνουν πίσω τους διαμορφώνεται στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ, αλλά η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έχει ακόμη να περιμένει τα χαράτσια που θα εισπράξει μέχρι το Φλεβάρη για να τα εμφανίσει λογιστικά στα έσοδα του 2011. Ολα μαζί μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν για τους μεγαλοδανειστές τους και για τα άλλα σαπρόφυτα.

Σύμφωνα με τα «αναλυτικά» στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών:

Κρατικά έσοδα: Εμφανίζονται στα 49,99 δισ. ευρώ (από 50,86 δισ. ευρώ για το 2010), με ρυθμό υποχώρησης 1,7%, που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη φοροληστεία που εξαπέλυσαν ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Δαπάνες: Εμφανίζουν αύξηση σε ποσοστό 2,9%, εξέλιξη που έχει να κάνει με τη διόγκωση των τόκων, χώρια τα χρεολύσια που τα εμφανίζουν σε άλλο λογαριασμό. Το συγκεκριμένο ποσό φτάνει τα 68,89 δισ. ευρώ (από 66,9 δισ. ευρώ), επίσης σε κραυγαλέα αντίθεση με την καρατόμηση μισθών, συντάξεων, των κονδυλίων για Υγεία - Πρόνοια κ.λπ. Οι δαπάνες τους για τους τόκους του κρατικού χρέους τους - χώρια τα χρεολύσια - απογειώθηκαν στα 16,35 δισ. ευρώ (από 13,22 δισ. ευρώ) παίρνοντας και αύξηση 23,7%, παρά και το γεγονός ότι για τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών έχει δοθεί η λεγόμενη «περίοδος χάριτος». Στα χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους δαπάνησαν ακόμη τουλάχιστον 62,2 δισ. ευρώ! Το συνολικό κονδύλι για την εξυπηρέτηση του χρέους έφτασε για το 2011 στα 78,6 δισ. ευρώ. Οι λεγόμενες «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.λπ.) διαμορφώνονται στα 51,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 11 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις δαπάνες για το κρατικό χρέος!

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης έχουν πετσοκόψει τις δαπάνες στα 6,6 δισ. ευρώ (από 8,5 δισ. ευρώ), σε ποσοστό 21,8%. Τα έσοδα από τα ταμεία της ΕΕ που κατευθύνονται στις μερίδες των καπιταλιστών εμφανίζουν αύξηση 2,7%, στα 3,8 δισ. ευρώ.

Κρατικά ελλείμματα: Φτάνουν στα 21,7 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 1,3%. Εμφανίζονται στο 10% του ΑΕΠ και εφόσον αυτό διαμορφωθεί στα 217 δισ. ευρώ, όπως οι ίδιοι το υπολογίζουν.

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Μπλακ άουτ» για ENERGA και HELLAS POWER

Ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις τους λόγω των χρεών τους και οι πελάτες περνούν στη ΔΕΗ

Αποκλείστηκαν τελικά, χτες, από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, μετά την καταγγελία των συμβάσεων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, ΔΕΣΜΗΕ.

Η δυσάρεστη «οσμή» που συνοδεύει τη χτεσινή απόφαση για τις 2 εταιρείες, οι οποίες πρόσφατα αποκτήθηκαν από το επενδυτικό σχήμα «Worldwide Energy Limited», πρακτικά αφορά σε ολόκληρο το κατασκεύασμα που λέγεται «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πρωταρχικός στόχος της είναι να αντληθούν υπερκέρδη από το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτών και χρήση όλων των επιχειρηματικών πρακτικών, νομότυπων, νόμιμων και μη νόμιμων, με μόνιμα θύματα τα λαϊκά νοικοκυριά. Κάποιοι, όμως, δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν και αυτές τις εξελίξεις για να ισχυριστούν ότι πρέπει να αρθούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά. Και η βασική ...«στρέβλωση» είναι οι τιμές, που το ύψος τους δεν ικανοποιεί τις ενεργειακές εταιρείες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο ΔΕΣΜΗΕ έκαναν γνωστό, χτες, ότι «με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των 2 εταιρειών και ο ΔΕΣΜΗΕ τις διέγραψε από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς. Οι περίπου 200.000 πελάτες τους «περνούν» στη ΔΕΗ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τους πελάτες τους ως «τελευταίο καταφύγιο». Οι πελάτες έχουν περιθώριο 3 μηνών για το αν θα επιλέξουν νέα εταιρεία (Πληροφορίες θα δίνονται όλη τη βδομάδα, Δευτέρα - Κυριακή, 8 το πρωί με 8 το βράδυ, στο 214 214 2000).

Οι δύο εταιρείες, έναντι χρεών άνω των 100 εκατ. ευρώ προς ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ, δεσμεύτηκαν να καταβάλουν 27 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Η αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος μπλόκαρε τους λογαριασμούς τους. Επικαλούμενες αυτή την εξέλιξη, οι εταιρείες επιδίωξαν νέο συμβιβασμό. Παράλληλα κατήγγειλαν ότι επιχειρείται αποκλεισμός τους από την αγορά, κατά παράβαση της πολιτικής της ΕΕ και των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της τρόικας! Με ανακοινώσεις τους αμφισβήτησαν μέρος των οφειλών και κατήγγειλαν τις πρακτικές εναντίον τους. Διεκδικούν μάλιστα και 207 εκατ. ευρώ από ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ! Για τις οικονομικές διεκδικήσεις των μεν και των δε έχουν γίνει και αρκετές αγωγές που θα κριθούν στη συνέχεια.

Χτες, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ε. Ράικου, με αφορμή πόρισμα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, όπου εκτιμάται ότι 120 εκατ. ευρώ πήγαν στο εξωτερικό, αντί για τα ταμεία των ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ!

Για «φέσι» 1,5 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο εμπορικοί συνεργάτες της HELLAS POWER, που πρόσφεραν τηλεφωνικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν 1.000 εργαζόμενοι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org