ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινή σύσκεψη φοιτητών - μαθητών

Η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ καλεί μαθητές και μαθητικά συμβούλια σε σύσκεψη την Κυριακή 29 Γενάρη

Κάλεσμα προς όλους τους μαθητές για κοινή οργάνωση της πάλης απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και για το σκοπό αυτό οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9).

«Αύριο θα είστε φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι. Από σήμερα λοιπόν πρέπει να είμαστε μαζί στους δρόμους. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τα 15μελή και 5μελή συμβούλια των μαθητών σε οργάνωση της πάλης. Να συναντηθούμε μαθητές και φοιτητές να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού τη δράση μας», τονίζει η Γραμματεία του ΜΑΣ και καλεί στη σύσκεψη με στόχο:

«Σε κάθε σχολείο και σχολή να ανάψει η φλόγα του αγώνα για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Να συναντηθούμε στο δρόμο για την ανατροπή.

 • Ενα σχολείο που δε θα εξοντώνει αλλά θα μορφώνει.
 • Ενα Πανεπιστήμιο που δε θα βγάζει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αλλά επιστήμονες στην υπηρεσία του λαού.
 • Μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
 • Να παλέψουμε συντονισμένα για να μην πληρώσουμε την κρίση εμείς και οι οικογένειές μας.
 • Για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Για τη Λαϊκή Παιδεία των αναγκών μας, για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - έκτρωμα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.
 • Για τα δικαιώματά μας στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό».
Ακόμα δεν έχουν πάει τα βιβλία στα σχολεία!

1.785 αντίτυπα βιβλίων λείπουν από το 7ο Γυμνάσιο Αχαρνών, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων

Eurokinissi

Φτάνουμε σχεδόν στη μέση της σχολικής χρονιάς και ακόμα να φτάσουν τα βιβλία στα σχολεία! Η νέα όξυνση του προβλήματος με την έλλειψη σχολικών βιβλίων είχε εντοπιστεί από γονείς και εκπαιδευτικούς πριν τις γιορτές ακόμα, όταν (κυρίως στα δημοτικά σχολεία) ολοκληρωνόταν η ύλη στα πρώτα τεύχη των μαθημάτων και θα έπρεπε να περάσουν στα δεύτερα τεύχη, αλλά αυτά ...δεν είχαν φτάσει στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας τηρεί «σιγήν ιχθύος» και έμμεσα σπρώχνει τους γονείς να αναζητήσουν τα βιβλία για άλλη μια φορά από το εμπόριο ή από μαθητές προηγούμενων ετών, στη λογική τού να μπαλώσουμε όπως - όπως το πρόβλημα. Η απαράδεκτη κατάσταση που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει όμως λέει ότι: Πέντε μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, δεν έχουν φτάσει ακόμα όλα τα βιβλία στα χέρια των μαθητών!

Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα για την αθλιότητα της κατάστασης δίνει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ενημερωτικό σημείωμα του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Αχαρνών. Οπως λέει ο Σύλλογος, στο συγκεκριμένο σχολείο λείπουν συνολικά 1.785 αντίτυπα, από 23 τίτλους σχολικών βιβλίων! Ανάμεσά τους είναι και βασικά μαθήματα όπως γλώσσα (λείπουν 100 τεύχη), αρχαία (100 τεύχη), λογοτεχνία (25 τεύχη), χημεία (120 τεύχη), βιολογία (110 τεύχη), αλλά και τα βιβλία μουσικής και των ξενόγλωσσων μαθημάτων και άλλα.

Η εικόνα για τις ελλείψεις σε βιβλία από περιοχή σε περιοχή ή ακόμα και από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής είναι ανομοιογενής. Στο σύνολό της πάντως η εικόνα λέει πως τα βιβλία ακόμα δεν έχουν φτάσει στα σχολεία και οι γονείς αγανακτούν γιατί η κυβέρνηση τους σπρώχνει να βρουν οι ίδιοι λύση τού πώς θα τα προμηθευτούν...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κανένας κλάδος δε θα σωθεί από μόνος του

Ανακοίνωση με αφορμή την κατάργηση του μαθήματος Θεατρικής Αγωγής στα σχολεία

Για την κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από τα σχολεία και την τύχη των θεατρολόγων που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί, εξέδωσε ανακοίνωση η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Η Γραμματεία επισημαίνει ότι μαζί με τις καταργήσεις μαθημάτων στα νέα αναλυτικά προγράμματα, ετοιμάζεται και το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, παράλληλα προωθείται η επέκταση των ελαστικών, εργασιακών σχέσεων και η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ενώ με το πολυνομοσχέδιο - τέρας καταργήθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το ΠΑΜΕ απευθύνεται στους θεατρολόγους που πετιούνται εκτός σχολείων και τονίζει: «Προωθείται το "νέο σχολείο" της αγοράς μέσα από διάφορα μέτρα (ΕΑΕΠ, νέα αναλυτικά προγράμματα, αυτοαξιολόγηση, επικείμενο νομοσχέδιο για Νέο Λύκειο και Τεχνολογικό Λύκειο κ.ά.). Οι εξελίξεις αυτές αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, διάφορων ειδικοτήτων (ξενόγλωσσοι, θεολόγοι, βιολόγοι, πληροφορικοί, καλλιτεχνικών, θεατρολόγοι κ.ά.). Αφορούν τελικά όλους τους εκπαιδευτικούς. Αφορούν κάθε λαϊκή οικογένεια!

Σήμερα, είναι ολοφάνερο ότι το "νέο σχολείο" και η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού προχωράει χέρι - χέρι με τις απολύσεις, την ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Είναι μέτρα που ετοιμάζει το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για να σώσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, την ΕΕ, το καπιταλιστικό σύστημα. Γι' αυτό το λόγο κανένας κλάδος δεν θα σωθεί από μόνος του, κανένας κλάδος δεν πρέπει να στηρίξει την επιβίωσή του στην υλοποίηση του "νέου σχολείου". Οι 710 θεατρολόγοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο σχολείο δεν θα σωθούν από την υλοποίηση του "νέου σχολείου", αλλά από τη ρήξη και την ανατροπή μαζί του, συνολικά με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας».

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους θεατρολόγους να παλέψουν μαζί με το ΠΑΜΕ για:

 • Καμιά απόλυση - καμία εφεδρεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
 • Καμιά χαμένη οργανική θέση. Ολοι οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν οργανική θέση.
 • ΟΧΙ στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, ΟΧΙ στις μετατάξεις.
 • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
 • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση,σήμερα Τετάρτη, 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ. Ομιλητής ο Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει αντίστοιχη βιβλιοπαρουσίασηαύριο Πέμπτη, 12 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ομιλητής ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει συζήτηση στο Περιστέρι, με θέμα «Ολη η Ελλάδα να γίνει μια Χαλυβουργία», το Σάββατο 28 Γενάρη, 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΥΒΕ. Ομιλητής Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Νοτίου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στην Καλλιθέα, με τη θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο από τη θεατρική ομάδα των Οργανώσεων Βάσης Καλλιθέας της ΚΝΕ, το Σάββατο 28 Γενάρη, 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Καλυψώ» (Καλυψούς και Γρ. Λαμπράκη).
Οι μαθητές δεν έχουν πάρει φέτος τα πάσο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Διανύουμε τον 5ο μήνα λειτουργίας των σχολείων και οι μαθητές δεν έχουν πάρει ακόμη το δελτίο μαθητικού εισιτηρίου για τις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», καταγγέλλει σε Επίκαιρη Ερώτησή της στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οπως εξηγεί η βουλευτής, «το γεγονός αυτό επιβαρύνει επιπλέον τον οικογενειακό προϋπολογισμό μετά και την καρατόμηση μισθών και συντάξεων. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μαθητές των νυχτερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, που μέσα σε συνθήκες όξυνσης της ανεργίας, απολύσεων, μείωσης του εισοδήματός τους, καλούνται να πληρώνουν και τις μετακινήσεις τους. Ο ΟΑΣΑ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη μη υπογραφή σύμβασης στο υπουργείο Παιδείας».

Μετά από αυτά η βουλευτής ρωτά την υπουργό τι ενέργειες θα κάνει ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να δοθούν τα δελτία μαθητικού εισιτηρίου στους μαθητές καθώς και να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών των νυχτερινών σχολείων που έμειναν άνεργοι καθώς και των μαθητών που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org