ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ

*

Μια βδομάδα στους εθνικούς δρόμους κλείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο μαζικός και δυναμικός αγώνας τους, με τη συνδρομή χιλιάδων τρακτέρ, έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα. Με την πάλη τους κατάφεραν, ήδη, ν' αναδείξουν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, πείθοντας, σχεδόν τους πάντες, ότι οι διεκδικήσεις τους είναι δίκαιες.

Το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται, σήμερα, σε οικτρή κατάσταση και αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, καθώς το εισόδημά του έχει υποστεί καθίζηση.

-- Οι εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν, κατά μέσο όρο, 50%, ενώ μεγάλες ποσότητες της περσινής σοδειάς παραμένουν, ακόμα, αδιάθετες.

-- Οι επιδοτήσεις, που αποσυνδέθηκαν από την παραγωγή, περικόπηκαν δραστικά και η λεγόμενη ενιαία ενίσχυση - το διαβόητο «χρονιάτικο τσεκ» - που εξαρχής ήταν πενιχρό για τους μικροκαλλιεργητές, με τις πολλές και συνεχώς αυξανόμενες παρακρατήσεις που επιβλήθηκαν, κατάντησε «βοήθημα ελεημοσύνης».

-- Το, ήδη, υπέρογκο κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές.

Η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, σε συνδυασμό με τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - διόγκωση της ακρίβειας, εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, κ.ά. -, έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση τους μικρομεσαίους αγρότες και, γενικότερα, τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.

Οι διεκδικήσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης κι αυτό είναι, κατ' αρχήν, που τον ωθεί στους δρόμους του αγώνα για ν' απαιτήσει άμεσες λύσεις, διεκδικώντας: Ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των παρακρατήσεων. Μείωση του κόστους παραγωγής, με επιδότηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ, αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνότερο αγροτικό ρεύμα, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, κ.ά.

Η κοροϊδία

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αν και κάνει πως αναγνωρίζει το δίκαιο των διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών, αρνείται να τις ικανοποιήσει. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης, ανακοίνωσε κάποια μέτρα - κοροϊδία, με τα οποία προσφέρει λίγα ψίχουλα στους αγρότες, καλώντας τους να αποχωρήσουν από τα μπλόκα και να σταματήσουν τον αγώνα. Κι όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - παρά τα περί του αντιθέτου ψεύτικα λόγια, ουδόλως ενδιαφέρεται για τη φτωχή αγροτιά και για το μόνο που νοιάζεται είναι πώς θα ξεγελάσει πάλι τον αγροτικό κόσμο για να ξαναπάρει την ψήφο του.

Το «δρεπάνι»

Με τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες άνοιξαν και τη συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας. Κι όλο και περισσότεροι πείθονται ότι η ρίζα όλων των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η ΚΑΠ και οι αναθεωρήσεις της οδήγησαν σε δραστική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και σε αφανισμό καλλιεργειών - όπως, π.χ., ο καπνός -, σε σοβαρή μείωση της αγροτικής παραγωγής, σε δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και σε μαζικό ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, ενώ οι νέες αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του λεγόμενου ελέγχου υγείας της ΚΑΠ, θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά.

Γι' αυτό και η ΠΑΣΥ, που εκφράζει το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, έχει καλέσει τους αγρότες να συγκρουστούν, κατά μέτωπο, με την ΚΑΠ, που τους «θερίζει» σαν δρεπάνι, με στόχο να την ανατρέψουν.

Η «γραμμή»

Βεβαίως, μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχει και δρα και η άλλη «γραμμή» - εκδηλώθηκε και στις τωρινές κινητοποιήσεις - που εκφράζεται από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., οι οποίοι δε θέλουν και δεν προωθούν αγώνες κατά της ΚΑΠ, αλλά κινούνται στη λογική της αποδοχής της, καλώντας τους αγρότες να μη θέτουν διεκδικήσεις που στρέφονται εναντίον της, αλλά να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της.

Μετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις οι αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου επιχειρούν να τις ξεστρατίσουν από το δρόμο της εναντίωσης και της σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, να υπονομεύσουν, εκ των έσω, την ενότητα, τη δυναμική, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η επιλογή

Οι χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτές τις δύο «γραμμές» που υπάρχουν και δρουν μέσα στο αγροτικό κίνημα. Αν επιλέξουν τη «γραμμή» των αγροτοσυνδικαλιστών του ευρωμονόδρομου, τότε δεν έχουν καμιά τύχη και πολύ γρήγορα θα οδηγηθούν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας και της φτώχειας.

Αν επιλέξουν τη «γραμμή» της ΠΑΣΥ θα δώσουν αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα τους. Γιατί η μόνη προοπτική βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής.

Η πρόταση της ΠΑΣΥ για ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, η οποία θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας μας, για την παραγωγή πολλών, ποιοτικών και φτηνών προϊόντων, με τα οποία θα διατρέφεται ο λαός μας, είναι η μόνη διέξοδος σωτηρίας για τη μικρομεσαία αγροτιά. Αυτή η αγροτική ανάπτυξη θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα συνενώνουν, παραγωγικά, τους μικρομεσαίους αγρότες, εξασφαλίζοντας, σε όλους, μόνιμη δουλειά και βιώσιμο εισόδημα.

Η προοπτική

Την αγωνιστική «γραμμή» της ΠΑΣΥ στηρίζει το ΚΚΕ, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να δημιουργήσουν Κοινό Μέτωπο Πάλης με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το οποίο θα παλεύει για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων της άρχουσας τάξης και του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει φιλολαϊκή - φιλοαγροτική πολιτική. Με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, που σημαίνει κατάργηση των καπιταλιστών παντού και στην αγροτική οικονομία, και δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα, την οργάνωση του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικροπαραγωγών.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ
Εδώ χτυπάει η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Μία βδομάδα στο δρόμο συμπληρώνουν σήμερα οι αγρότες

Δευτέρα πρωί: Οι αγρότες της Λάρισας «πορεύονται» στον κόμβο της Νίκαιας
Δευτέρα πρωί: Οι αγρότες της Λάρισας «πορεύονται» στον κόμβο της Νίκαιας
Το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από την πόλη της Λάρισας, αποτέλεσε το μεγάλο και ισχυρό αγωνιστικό μετερίζι των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας, που έφτασαν εκεί, με εκατοντάδες τρακτέρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, για κλιμάκωση της πάλης.

Επί έξι συνεχείς μέρες οι Θεσσαλοί αγωνιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς δίνουν, με αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή, τη μεγάλη μάχη για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, για την ικανοποίηση των ουσιαστικών και δίκαιων αιτημάτων τους.

Από την περασμένη Δευτέρα, που στήθηκε το μπλόκο, κάθε μέρα έφταναν ενισχύσεις με νέα τρακτέρ κι αυτό ανέβαζε στα ύψη το αγωνιστικό φρόνημα των μαχητών του μπλόκου. Δύναμη και κουράγιο τους έδινε και η διαρκώς αυξανόμενη εκδήλωση αγωνιστικής συμπαράταξης φορέων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ακλόνητοι στις θέσεις μάχης παρέμειναν και όταν, την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, ανακοίνωσε τα γνωστά μέτρα - κοροϊδία. Ούτε για μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό τους ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τον αγροτικό κόσμο και, βεβαίως, κανείς δεν μπήκε στον «πειρασμό» να προβληματιστεί για το αν θα έπρεπε να συνεχιστούν, ή να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Το «δεν πρόκειται να φύγουμε, αν δεν ικανοποιηθούμε», ήταν στα στόματα όλων.

Δευτέρα μεσημέρι: Τα τρακτέρ μπαίνουν στην Εθνική Οδό
Δευτέρα μεσημέρι: Τα τρακτέρ μπαίνουν στην Εθνική Οδό
Αγωνιστικά μπλόκα στήθηκαν και σε πολλές άλλες περιοχές. Ανάμεσά τους:

  • Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.
  • Οι αγρότες της Χαλκιδικής στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, έξω από την Ν. Τρίγλια.
  • Οι αγρότες των Σερρών στο τελωνείο του Προμαχώνα, τα μπλόκα των Ν. Κερδυλλίων και του Στρυμονικού.
  • Οι αγρότες της Καβάλας στον κόμβο της Χρυσούπολης και στο Σταυρό του Αμυγδαλεώνα.
  • Οι αγρότες της Ροδόπης στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής - Ιάσμου και στην Εγνατία.
  • Οι αγρότες του Εβρου στα μπλόκα του Ορμενίου και της Κορνοφωλιάς.

Η σταθερή, αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση των αγωνιστών των αγροτικών μπλόκων, στέλνει το μήνυμα της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών σε όλη την Ελλάδα...

Τα τρακτέρ παρατάσσονται
Τα τρακτέρ παρατάσσονται
Τα πρώτα βράδια στο μπλόκο
Τα πρώτα βράδια στο μπλόκο
Από το μπλόκο του Προμαχώνα

Motion Team

Από το μπλόκο του Προμαχώνα
Απ' το «καρότο» στο «μαστίγιο»

Την ώρα, ακριβώς, που ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλούσε στη Βουλή με λόγια «κατανόησης», «συμπόνιας» και «συμπαράστασης» για την αγροτιά, το δικαστήριο του Βόλου αποφάσιζε την επιβολή βαριών ποινών φυλάκισης σε 14 αγρότες, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους σε αγροτική κινητοποίηση, το 2005. Το πού στοχεύει αυτή η δικαστική απόφαση το είπε, καθαρά, ο εισαγγελέας της Εδρας, υπογραμμίζοντας ότι η ποινή επιβάλλεται προς παραδειγματισμό των αγροτών που, αυτές τις μέρες, κινητοποιούνται στους δρόμους.

Είναι φανερό ότι αυτή η δικαστική απόφαση - λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι πάρθηκε στη συγκεκριμένη στιγμή και τη δεδομένη συγκυρία - βολεύει, τα μάλα, την κυβέρνηση, η οποία είναι «στριμωγμένη στο τοίχο», λόγω της μαζικότητας και της δυναμικής της αγροτικής κινητοποίησης κι αναζητά εναγωνίως «χείρα βοηθείας». Αυτό δε χρειάζεται να είναι κανείς πολύ έξυπνος και ιδιαίτερα «πονηρεμένος» για να το καταλάβει.

Κι αν εύκολα μπορεί κάποιος να διερωτηθεί: η εν λόγω δικαστική απόφαση - παρέμβαση ήταν «ανυποψίαστη» και «τυχαία»; Πολύ περισσότερο, αν σκεφτεί ότι σε όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δώδεκα ετών και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΝΔ, εκδηλώθηκαν ανάλογες παρεμβάσεις, από τα δικαστήρια, τα οποία λειτουργούσαν σαν αγροτοδικεία, εκδίδοντας καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς.

Το ίδιο, ακριβώς, γίνεται και με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων - το σύνολο, σχεδόν, των απεργιών κρίνονται παράνομες, ή καταχρηστικές - των μαθητών, με τα διαβόητα «μαθητοδικεία» και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Κι είναι, πλέον, «κοινός τόπος» ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία, που, ούτως ή άλλως, λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία», συνεργάζονται αρμονικά και δρουν συντονισμένα για την κατασταλτική αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως, άλλωστε, ήταν φυσικό και αναμενόμενο - εκτός από το «καρότο» του «διαλόγου» με τους αγωνιζόμενους αγρότες, χρησιμοποιεί και το «μαστίγιο» της τρομοκράτησής τους. Και ας μην παραξενευτεί κανείς αν δει και τα ΜΑΤ να χρησιμοποιούνται κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, με την οργάνωση τρομοκρατικών - κατασταλτικών επιχειρήσεων «τύπου βουλκανιζατέρ». Οσοι, λοιπόν, είχαν την άποψη - αυταπάτη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαφοροποιούνταν, έστω και κατ' ελάχιστο, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση των αγροτικών και, γενικότερα, των λαϊκών αγώνων, ήδη, την αναθεωρούν...

Αλλά, «άλλαι αι βουλαί» της κυβέρνησης και άλλες των αγωνιζόμενων αγροτών, οι οποίοι δε θα τρομοκρατηθούν για να σταματήσουν τον αγώνα. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι κυβερνώντες της ΝΔ, ας ρωτήσουν τους πρώην κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, για να τους μεταφέρουν την εμπειρία τους...


Π.Ρ.

Τα βασικά αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα του μπλόκου της Νίκαιας, έτσι όπως καταγράφονται στο σχετικό ψήφισμα που παραδόθηκε την Παρασκευή στην κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για τη χρονιά που πέρασε.

2. Εγγυημένες κατώτερες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Βαμβάκι 0,60 - σιτάρι 0,40 - καλαμπόκι 0,27 - γάλα πρόβειο 1,40 - γάλα αγελαδινό 0,70 ευρώ.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, με επιτόκια στην ΑΤΕ όσο και ο πληθωρισμός, με κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο.

4. Αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο στο ύψος του πληθωρισμού κατάργηση της παρακράτησης 5-7%.

5. Προστασία της ντόπιας αγροτικής παραγωγής από τις εισαγωγές, με μέτρα της κυβέρνησης.

6. Εκδημοκρατισμός και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

7. Αποζημίωση στο 100% των καλλιεργειών που πλήχτηκαν από την ξηρασία, ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ και πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.

8. Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, πάγωμα για τρία (3) χρόνια και να αποδίδεται το 100% της ενιαίας ενίσχυσης.

9. Εκτέλεση των βασικών έργων υποδομής που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας με έργα στο δίκτυο Σμοκόβου, επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα, κατασκευή φραγμάτων Αχελώου, Μουζακίου και κατασκευή λιμνοδεξαμενών.

Αλληλεγγύη από ΠΑΜΕ, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ

Ενα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του αγώνα της αγροτιάς τούτες τις μέρες είναι η συμπαράσταση και το κίνημα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε από τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Με πρωτεργάτη το ΠΑΜΕ, οι εργάτες εκδηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, γνωρίζοντας ότι από κοινού, με ενιαίους αγώνες και μέτωπο μπορεί να αναπτυχθεί το λαϊκό μέτωπο αντίστασης, ρήξης και αντεπίθεσης. Στο μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους έχουν ήδη εκφράσει δεκάδες Σωματεία και ταξικές Ομοσπονδίες, ανάμεσά τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» κ.ά.

Στο μέτωπο της αλληλεγγύης συμμετέχουν και οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ.

Αλληλεγγύη και από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που επισημαίνει ότι η αγρότισσα είναι η πιο ξεχασμένη γυναίκα της χώρας μας, το πρώτο θύμα των βάρβαρων ευρωενωσιακών πολιτικών.

Για σήμερα το πρωί, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποίηση συμπαράστασης στους αγρότες. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει εξόρμηση στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ