ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πρώτη ανάγκη η διεύρυνση της πρόληψης

Με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Η ανάγκη συντονισμού και άμεσης παρέμβασης απέναντι στη δήθεν «αντιναρκωτική» πολιτική που τινάζει την πρόληψη στον αέρα, μετατρέπει σε πελάτες τις λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τοξικοεξάρτησης, φιμώνει την έρευνα και υπονομεύει την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, αναδείχτηκε χτες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) κατά των ναρκωτικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι έκλεισε το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών στην πρόληψη, ενώ σήμερα αναγγέλθηκε ότι κλείνει και ο τομέας της έρευνας που έχει σχέση με την πρόληψη των ναρκωτικών, την απεξάρτηση και με τη μελέτη της πορείας της επαγγελματικής επανένταξης. Ολα αυτά δείχνουν ότι σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι είτε να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας, είτε να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, υπολογίζοντας πια να έχουν πελατεία τις δυστυχισμένες λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ναρκομανίας και της απεξάρτησης. Για μας, πρώτα απ' όλα κριτήριο είναι η διεύρυνση του τομέα της πρόληψης. Επιπλέον, καταγγέλλουμε ότι χρωστούν στους εργαζόμενους στον τομέα της πρόληψης πάνω από έξι εκατομμύρια το υπουργείο Υγείας και πάνω από ένα εκατομμύριο το υπουργείο Εσωτερικών.

Θεωρούμε, λοιπόν, υποχρέωσή μας - και θα το κάνουμε - να ενημερώσουμε ευρύτερα τον ελληνικό λαό και να υπάρχουν συντονισμένες και άμεσες ενέργειες για να αποτραπούν τα χειρότερα. Προτάσεις υπάρχουν. Εμείς έχουμε προτείνει ενιαίο φορέα, δημόσιο φορέα, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που περιλαμβάνει όλους τους τομείς που έχουν σχέση με τη ναρκομανία, ξεκινώντας από την πρόληψη, που βεβαίως η παρακολούθηση αυτού του τομέα, η χρηματοδότησή του από το κράτος, οι δωρεάν υπηρεσίες μπορούν να συντελέσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος πέρα από τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που παίζουν ρόλο.

Στα πλαίσια αυτά, προτείνουμε τα Κέντρα Πρόληψης να είναι καθαρά δημόσιου χαρακτήρα, με μόνιμο προσωπικό που θα πληρώνεται από το υπουργείο Υγείας. Εκεί πρέπει να ανήκει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα της ναρκομανίας είναι πρόβλημα υγείας ή ψυχολογικό. Και σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υπάρχει μια συγκέντρωση δυνάμεων για να διευρυνθεί η προσφορά του τομέα της πρόληψης, αλλά σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε τη συρρίκνωση και κυρίως το να αφεθεί αυτός ο τομέας στα χέρια των ιδιωτών, κλινικαρχών και οποιωνδήποτε άλλων».

Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...

«Η πρόληψη δεν είναι αρρώστια για να ενταχθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ποιος γονιός θα πάρει από το ΙΚΑ παραπεμπτικό για να συμμετάσχει σε ομάδες γονέων;» «Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης είναι σε εργασιακή ομηρία, απλήρωτοι εδώ και μήνες, δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». «Η αναλογία των 400 στελεχών στα ΚΠ είναι ένας για 80.000 πολίτες...» «Η χρήση των ναρκωτικών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, οι αιτίες είναι βαθύτερες» «Η ενημέρωση δεν είναι πρόληψη, είναι ένα κομμάτι της». «Προάγεται η ατομική ευθύνη ως αιτία για τα ναρκωτικά και αυτή την αντίληψη είχαν αρχίσει να την αλλάζουν τα Κέντρα Πρόληψης. Να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι η τοξικοεξάρτηση είναι αρρώστια».

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σκιαγράφησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η νοσηρή κυβερνητική πολιτική, με τους εργαζόμενους να ζητούν την ενδυνάμωση του ρόλου της πρόληψης, τη θεσμική και οικονομική υποστήριξη της πρόληψης, η οποία, όπως τόνισαν, πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.

Ο Αλέξης Σταθακιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, σε δήλωσή του, ευχαρίστησε το ΚΚΕ «για την υποστήριξη που παρέχει στα εργασιακά μας θέματα και όχι μόνο, αλλά και στην αποσαφήνιση του ρόλου μας στην κοινωνία και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας της πρόληψης. Ακούσαμε με προσοχή τις προτάσεις του ΚΚΕ για την πρόληψη, μεταφέραμε και εμείς κάποιες δικές μας προτάσεις και πραγματικά αισθανθήκαμε ότι βρεθήκαμε σ' ένα χώρο όπου υπάρχουν ανοιχτά αυτιά για τα προβλήματά μας, αλλά και για τη θεσμοθέτηση της πρόληψης».

Λουκέτο και στην έρευνα με πολιτική απόφαση

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Σε υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας του οδηγήθηκε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), μετά από 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, αφήνοντας στο δρόμο, την Πρωτοχρονιά, περίπου 20 εργαζόμενους. Ο λόγος που οδηγήθηκε στην αναστολή λειτουργίας το ΕΚΤΕΠΝ είναι οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, καθώς ο ΟΚΑΝΑ σταμάτησε να χρηματοδοτεί και αυτό το έργο, όπως υπογραμμίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ετσι, με ευθύνη της κυβέρνησης, «μπαίνουν στο ψυγείο» όχι μόνο η έρευνα, αλλά και η θεραπεία, η κοινωνική επανένταξη, υποθηκεύοντας το μέλλον χιλιάδων νέων παιδιών, υπονομεύοντας τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά.

Το ΕΚΤΕΠΝ λειτουργεί από την ίδρυσή του, το 1993, στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το 1998 ανακηρύσσεται Εθνικό Κέντρο επίσημα αρμόδιο για τη συλλογή αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών για όλες τις παραμέτρους του προβλήματος των ναρκωτικών στον ελληνικό χώρο, δηλαδή ο μοναδικός φορέας στη χώρα μας, που καταγράφει, συλλέγει και αναλύει στοιχεία εθνικής εμβέλειας για τα ναρκωτικά. Χρηματοδοτείται από την ΕΕ και από τον ΟΚΑΝΑ κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης ανανεούμενης ανά τριετία. Ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑ σταμάτησε τη χρηματοδότησή του, παρόλο που υπάρχει σχετικό συμβόλαιο διάρκειας δύο επιπλέον ετών (2008 - 2009). Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε προηγηθεί το κλείσιμο του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών.

Ο Ηλίας Μιχαλαρέας, εκπροσωπώντας το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει μια πολιτική απόφαση. Δεν έχει κλείσει τυχαία ούτε το αντίστοιχο τμήμα του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών, ούτε σήμερα το ΕΚΤΕΠΝ. Αυτό σηματοδοτεί όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον, δηλαδή δε θα κάνει τίποτα άλλο από το να υποθηκεύει από δω και πέρα την υπόθεση της πάλης ενάντια στα ναρκωτικά, στη χώρα μας. Δεδομένου ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε η θεραπεία, ούτε η κοινωνική επανένταξη αν δεν υπάρχει έρευνα, πληροφόρηση και αξιολόγηση. Πώς να συντονιστεί όλη αυτή η δράση, πάνω σε ποιο ζήτημα, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, με ποιους σκοπούς και στόχους; Δεν απαξιώνεται μόνο το επιστημονικό έργο, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Το έργο δεν έγινε μόνο του, έγινε από ανθρώπους που κατέθεσαν την ψυχή τους εκεί. Και μια πολιτεία που απαξιώνει έτσι το επιστημονικό προσωπικό, τους πολίτες της, είναι μια ανάξια πολιτεία. Αυτό θα πρέπει να είναι η προμετωπίδα των αγώνων μας και γι' αυτό προτείνουμε συντονισμένα από σήμερα, να απαντήσουμε σε αυτές τις λογικές».

Ακόμα αναπλάθουν το χώρο...

Μόνο εκκαθάριση του παλιού Αναμορφωτηρίου δίπλα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» έχει γίνει μέχρι σήμερα, όπου πρόκειται να λειτουργήσει το Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για Ενήλικες και Εφήβους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Το χώρο επισκέφτηκαν χτες ο υπουργός Υγείας και ο δήμαρχος Αθηναίων. Τα κτίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς χρειάζονται ανακατασκευή και είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Αθήνα - Ζωή» και προβλέπει δύο φάσεις ανάπτυξης με τη δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού, πρόγραμμα υποστήριξης οικογενειών, τμήματα έρευνας και Διοίκησης, ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα και κέντρο κοινωνικής επανένταξης. Θα εργάζονται 96 άτομα και θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε 1.170 χρήστες και οικείους. Το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αθηναίων που προβλέπει την επιχορήγηση με 3.000.000 ευρώ το χρόνο για τη μονάδα απεξάρτησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ