ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Σκληρός αγώνας επιβίωσης

Ο,τι προμήθειες μπορούν φέρνουν οι Παλαιστίνιοι από την Αίγυπτο, πριν το ξανακλείσιμο του περάσματος στη Ράφα...

Προσπάθεια εξασφάλισης των προς το ζην στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου

Associated Press

Προσπάθεια εξασφάλισης των προς το ζην στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός από τους 1.500.000 κατοίκους της Γάζας μπαινοβγήκε μέσα στο τελευταίο 48ωρο από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο για να προμηθευτεί σχεδόν τα πάντα. Οτιδήποτε, δηλαδή, είχε εξαντληθεί από τον πολύμηνο ισραηλινό αποκλεισμό...

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως τα σύνορα δε θα είναι ανοιχτά για πολύ, όσο και εάν το Ισραήλ θα ήθελε κάτι τέτοιο για να «απαλλαγεί» τάχα από την εποπτεία των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας με απώτερο στόχο να παγιώσει τον αποκλεισμό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χτες ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Μάταν Βιλνάι, που - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» -«εξομολογήθηκε» ότι «το Ισραήλ θέλει σταδιακά να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Γάζα, τώρα που ξανάνοιξαν τα σύνορα της περιοχής με την Αίγυπτο...».

Δεν άργησε η απάντηση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, που διαμήνυσε ότι «σύντομα» θα επανέλθει η ομαλότητα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ αναγκάστηκε να κάνει τα «στραβά μάτια» στο άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα (που πέτυχαν προχτές ανεπίσημα δυνάμεις ασφαλείας της «Χαμάς») λόγω της μεγάλης λαϊκής πίεσης. Πίεσης που προκλήθηκε από το ατελείωτο δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων αποκλεισμένων Παλαιστινίων της Γάζας...

Στο μεταξύ, χτες, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε το Ισραήλ για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του πληθυσμού της Γάζας και το κάλεσε να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην περιοχή, με 30 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 15 αποχές (όλες της ΕΕ...). Επιπλέον, η οργάνωση του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστινίων (UNRWA) απηύθυνε χτες έκκληση για τη συγκέντρωση 9.800.000 δολαρίων για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων κυρίως για εγκύους και παιδιά της Λωρίδας της Γάζας.

ΚΚΕ
Να σταματήσει ο βάρβαρος αποκλεισμός

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αφόρητη κατάσταση που έχει προκύψει για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό αποκλεισμό επέδωσε, χτες το πρωί, στον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις απάνθρωπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και απαίτησαν να σταματήσει άμεσα ο αποκλεισμός, ενώ εξέφρασαν τη διαφωνία τους στη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε σήμερα την πρεσβεία του Ισραήλ για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού, που είναι ένα απάνθρωπο μέτρο. Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο λαό της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον παλαιστινιακό λαό θα πρέπει να ξεδιπλωθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης μέσα στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια για το νέο διαμελισμό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Κ. Καζάκος, Λ. Καφαντάρη, Δ. Κουμπούρης, Γ. Μαυρίκος, Ε. Μελά, Β. Νικολαΐδου και οι ευρωβουλευτές Δ. Μανωλάκου, Θ. Παφίλης και Γ. Τούσσας.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Συνένοχη η Ευρωπαϊκή Ενωση στη γενοκτονία

Η υποκριτική «ανησυχία» που εκφράζει χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα του πολύμηνου ισραηλινού αποκλεισμού και των τακτικών στρατιωτικών επιδρομών, δείχνει τη συνενοχή της ΕΕ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Αυτό προκύπτει και από την απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, που είχε καταθέσει στις 17 Δεκέμβρη - πριν τις εγκληματικές επιπτώσεις που διαπιστώνονται σήμερα - και ζητούσε να τοποθετηθεί το Συμβούλιο, σχετικά με τον αποκλεισμό των Παλαιστινιακών εδαφών και με τα «μέτρα αντιποίνων» των ισραηλινών αρχών.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλούσε το Συμβούλιο να απαντήσει αν «σκοπεύει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς τις αρχές του Ισραήλ, ώστε να άρουν τα "μέτρα αντιποίνων" που παραλύουν τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας, με καταστροφικά αποτελέσματα για το σύνολο του παλαιστινιακού πληθυσμού που κατοικεί σε αυτές τις περιοχές».

Στην απάντησή του, το Συμβούλιο εξαίρει τις «προσπάθειες» της ΕΕ για μια ειρηνευτική λύση στη Μέση Ανατολή, μέσω και της στρατηγικής για την «Οικοδόμηση κράτους για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή». Προφανώς, εννοεί τη συμβολή και της ΕΕ στον αποκλεισμό των Παλαιστινίων μετά τη νίκη της «Χαμάς». Γι' αυτό, συνειδητά δεν κάνει κουβέντα για τη συνεχιζόμενη στήριξη που δείχνει η ΕΕ στην εγκληματική επιθετική πολιτική του Ισραήλ, αλλά υποκριτικά αναφέρεται στη Διάσκεψη Δωρητών στο Παρίσι αμέσως μετά την Ανάπολη. Παράλληλα, εξισώνοντας το θύμα με το θύτη, υποστηρίζει ότι «έχει επίσης ζητήσει από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές (!) να καταβάλουν κατεπειγόντως προσπάθειες για το άνοιγμα σημείων διέλευσης των συνόρων προς και από τη Γάζα τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για εμπορικές συναλλαγές». Ουσιαστικά δεν απαντάει τι θα κάνει συγκεκριμένα για να άρει τον βάρβαρο αποκλεισμό στη Γάζα, αλλά για άλλα «τυρβάζει», εκφράζοντας την «υποστήριξη του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που άρχισαν στη Διάσκεψη της Ανάπολης», δηλαδή τη στήριξη της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τα ... 935 ψέματα των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ελέγχονται από έναν βίαιο τύραννο ο οποίος έχει σκοτώσει ήδη χιλιάδες με δηλητηριώδες αέριο και ο οποίος στέκεται εχθρικά απέναντι στις ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους το 2002, λίγο πριν λάβει το πράσινο φως από το Κογκρέσο για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Είναι ένα από τα «935 ψέματα», μισές αλήθειες και παραποίηση στοιχείων του προέδρου Μπους, αλλά και επτά ακόμη αξιωματούχων στην ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» ο πόλεμος κατά του Ιράκ, σύμφωνα με έρευνα του Center for Public Integrity.

Στην έρευνα γίνεται λόγος για 935 ψευδείς τοποθετήσεις σχεδόν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου όσον αφορά την «απειλή για την εθνική ασφάλεια» που συνιστά το Ιράκ, είτε με τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής είτε με τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους: 232 φορές έκανε λόγο για όπλα μαζικής καταστροφής, 28 φορές μίλησε για ...διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με 244 ψευδείς δηλώσεις όσον αφορά το Ιράκ, με κορυφαία του στιγμή φυσικά την έκθεση που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Φλεβάρη του 2003, δηλώνοντας ότι «πέραν πάσης αμφιβολίας το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής».

Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ οι επιθέσεις συνεχίζονται. Χτες, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μοσούλης στρατηγός Σαλάχ αλ-Τζουμπούρι σκοτώθηκε μαζί με δυο ακόμα αστυνομικούς σε επίθεση ενώ είχε πάει να επισκεφθεί τον τόπο της έκρηξης σε κτιριακό συγκρότημα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του αμερικανικού κατοχικού στρατού στη Βαγδάτη. Τελικά, από την έκρηξη στη Μοσούλη οι νεκροί έφθασαν στους 34 και οι τραυματίες ανέρχονται σε 224. Τέλος, ο Ρασίντ Μάτζεντ Αλ Σάρι, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αλ Φάταχ» της Βαγδάτης, συνελήφθη στις 18 Γενάρη στη Βαγδάτη από τον αμερικανικό στρατό και έκτοτε κρατείται για άγνωστους λόγους.

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο λαό της Παλαιστίνης διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Αύριο στην Καλαμάτα, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία της 23ης Μάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει πικετοφορία για να εκφράσει την καταδίκη στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ και την αλληλεγγύη της στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ