ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
Με επιμονή και σχέδιο στη μάχη

Οι ταξικές δυνάμεις αποτίμησαν χτες τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος και έβαλαν ακόμα ψηλότερα τον πήχη για τις επόμενες αναμετρήσεις

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Εξοπλισμένες με την πολύτιμη πείρα των μέχρι τώρα αγώνων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ρίχνονται με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη μάχη για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργίας στις 13 του Φλεβάρη. Στόχος είναι νέες δυνάμεις, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να πάρουν θέση στο μετερίζι της ταξικής πάλης, γιατί αυτό απαιτεί η αντιπαράθεση με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές.

Η δύναμη που απαιτεί ένας τέτοιος αγώνας αντλείται από την καθημερινή δράση στα εργοστάσια και τα γιαπιά, στις γειτονιές, από τη συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους. Αυτή η ανάγκη, αλλά και διάθεση για ένταση της πάλης, τονίστηκε στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ, τόσο εισηγητικά, όσο και από τους ομιλητές που ακολούθησαν.

Μαζική ταξική πάλη

Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποτιμώντας στην εισήγησή του τη δράση του ΠΑΜΕ το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι «πλατύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις έρχονται κοντά στο ΠΑΜΕ (...) Συσπειρώνονται νέα σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα». Στοιχείο που «έχουμε καθήκον να το δυναμώσουμε. Κι αυτό θα γίνει με μεγαλύτερο άνοιγμα, με επιμονή στην ίδια, ταξική γραμμή ρίχνοντας μεγαλύτερο βάρος στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, την εκλαΐκευση του πλαισίου του ΠΑΜΕ, την οργάνωση στους χώρους δουλιάς και τη βελτίωση της λειτουργίας των συνδικάτων. Να πάμε σωματείο το σωματείο, συνδικαλιστή τον συνδικαλιστή, εργαζόμενο τον εργαζόμενο».

Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη για συστηματική αποκάλυψη των ελιγμών που κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Οι ταξικές δυνάμεις, είπε, πρέπει να «δρούμε επίμονα τόσο για την Κοινωνική Ασφάλιση όσο και για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα προβλήματα. Συνδυάζουμε τις προσπάθειες, επιταχύνουμε τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση, τη συλλογική συζήτηση των αιτημάτων για τις συμβάσεις».

Πιο κάτω, τόνισε ότι η ίδια «η μαζική πάλη για τα προβλήματα των εργαζομένων είναι η πιο ουσιαστική απάντηση στη σήψη και τη διαφθορά που σημαδεύει το αστικό πολιτικό σύστημα, το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, την αντιλαϊκή πολιτική». Το ταξικό κίνημα «υποστηρίζει ένα δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι το κέρδος των λίγων και αυτές τις θέσεις πρέπει να τις κάνουμε κτήμα της εργατικής τάξης. Στην καθημερινή πάλη χτίζονται οι προϋποθέσεις για βαθιές, ριζικές πολιτικές - κοινωνικές αλλαγές».

Δε χάνουμε ώρα

Σε αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, «με τη γραμμή συσπείρωσης και πάλης που έχουμε, οργανώνουμε την απεργία. Δε χάνουμε ώρα», με στόχο να φτάσουν «σε πολύ περισσότερους εργαζόμενους οι θέσεις του ΠΑΜΕ» και να «ξεσηκωθούν περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, να απεργήσουν, να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

Στις ομιλίες που ακολούθησαν από συνδικαλιστές και εργαζόμενους διάφορων κλάδων μεταφέρθηκε η εμπειρία από τις μάχες που δόθηκαν για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Εγινε καθαρό ότι όπου οι ταξικές δυνάμεις παρενέβησαν με συγκεκριμένο σχεδιασμό, ακόμα και εκεί όπου ήταν μειοψηφία κατάφεραν να αφυπνίσουν τους εργαζόμενους, να βάλουν στη μάχη νέες δυνάμεις και σήμερα να παλεύουν από ακόμα καλύτερες θέσεις. Και με βάση αυτήν την εμπειρία ανέδειξαν την ανάγκη αξιοποίησης στο έπακρο όλων των δυνάμεων στη μάχη για την απεργία στις 13 Φλεβάρη.

  • Την Τετάρτη 30/1 ορίστηκε να γίνει η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Βγαίνουν στους καταπέλτες στις 13 Φλεβάρη

Στους καταπέλτες βγαίνουν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 13 Φλεβάρη, συντονίζοντας τα απεργιακά τους βήματα με τους εργάτες ολόκληρης της χώρας. Η απεργία στα καράβια θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της 13ης Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της 14ης Φλεβάρη.

Η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία αποφασίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ (συγκλήθηκε μετά από απαίτηση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και επιβλήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις και τους ίδιους τους ναυτεργάτες. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΠΝΟ προβάλλει διεκδικητικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στη βάση της προστασίας των εφοπλιστικών συμφερόντων. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που εκ των πραγμάτων θα επωμιστούν και το βάρος της προετοιμασίας της απεργίας, ήδη οργώνουν το λιμάνι.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας στις 13 Φλεβάρη, τη Δευτέρα 28 Γενάρη η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη, που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στο κενό οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις

Με την καθολική συμμετοχή τους και στη χτεσινή δεύτερη μέρα των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, οι μηχανουργοί κλιμακώνουν τη μάχη της Σύμβασης. Χτες, σε έλεγχο που διενήργησαν από κοινού τα δύο ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με το Συνδικάτο Μετάλλου στο πλοίο «ΠΟΛΑΡΙΣ» του εφοπλιστή Βεντούρη, που επισκευάζεται στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας, διαπίστωσαν ότι το πλήρωμα, λόγω της απεργίας των συνεργείων είχε αναγκαστεί από τον εφοπλιστή να εκτελεί εξειδικευμένες μηχανουργικές εργασίες. Με την παρέμβαση των σωματείων, οι εργασίες σταμάτησαν και οι ναυτεργάτες δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς μηχανουργούς.

Ο αγώνας των μηχανουργών άρχισε να καταγράφει θετικά αποτελέσματα. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν συμφωνήσει για τη Σύμβαση περίπου 20 επιχειρήσεις, ενώ σήμερα, μετά από πρόσκληση της εργοδοτικής Ενωσης θα γίνει συνάντηση με το Συνδικάτο. Τη μάχη για ικανοποιητική Σύμβαση δίνουν με αποφασιστικότητα και οι ηλεκτρολόγοι πλοίων, οι οποίοι χτες συμμετείχαν σύσσωμοι στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ταξική Ενωσή τους, καθώς τις επόμενες μέρες κλιμακώνεται ο απεργιακός αγώνας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Σε υποχώρηση υποχρεώθηκε η εργοδοσία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας και του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, καθώς η εταιρεία καθαρισμού «Biological Service» αναγκάστηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα Δεκεμβρίου που χρωστούσε. Η μαχητικότητα του σωματείου, η αποφασιστικότητα και η συνεπής στάση των μελών του - καθαριστριών να προχωρήσουν στην επίσχεση εργασίας, η ταξική αλληλεγγύη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υποχρέωσαν την εργοδοσία και τη διοίκηση του Νοσοκομείου σε υποχώρηση.

Η εξέλιξη αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι καθαρίστριες είχαν να αντιμετωπίσουν και το εργοδοτικό σωματείο καθαριστριών, το οποίο όχι μόνο δε φρόντισε να παρέμβει υπέρ τους, αλλά «με νύχια και δόντια» υπερασπίστηκε τον εργοδότη, ρίχνοντας ταυτόχρονα τόνους λάσπης ενάντια στις ταξικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικά, σε τελευταία ανακοίνωσή του αναφέρει: «Είμαστε όλοι ενωμένοι και δε θα αφήσουμε τα εξοεργασιακά στοιχεία να παρεμποδίσουν άλλο την εργασία μας και να δυσφημίζουν συνεχώς την εταιρεία που δουλεύουμε με απώτερο σκοπό τους το δόλο...».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Νομιμοποιεί και νέο διαχωρισμό εργαζομένων

Απόφαση που προωθεί τον παραπέρα διαχωρισμό των εργαζομένων πήρε χτες η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να προταθεί στην κυβέρνηση η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων στους δήμους, δίπλα στους μόνιμους και τους αορίστου χρόνου.

Για το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η πλειοψηφία έκανε για μια ακόμα φορά καθαρό ότι στηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης που αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα και επιβάλλει επασφάλιστρο και άλλα. Σχέδιο που θα λειτουργήσει ως «μπούσουλας» και για το υπόλοιπο Δημόσιο. Τέλος, η πλειοψηφία αποφάσισε τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό χωρίς όμως να ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ενώ αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας στις 7 Φλεβάρη για εξειδικευμένα ζητήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ