ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Αλλος ένας κρίκος στην αντιλαϊκή στρατηγική της «απελευθέρωσης»

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το κράτος χάνει το πλειοψηφικό πακέτο

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» της αγοράς του ρεύματος αποτελεί η απόφαση κυβέρνησης - διοίκησης ΔΕΗ ΑΕ να προχωρήσει η εταιρεία σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας το κράτος θα απολέσει το πλειοψηφικό πακέτο στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης. Οπως ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξης των 750 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, σκοπός της είναι η επιτάχυνση και η ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 9,1 GW και να επεκταθεί η επιχείρηση σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου «να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή».

Δηλαδή, κριτήριο της απόφασης είναι η επέκταση της κερδοφορίας της με επενδύσεις στις ΑΠΕ και στη διασυνδεσιμότητα των δικτύων, που αποτελούν πυλώνες της στρατηγικής του κεφαλαίου στην Ενέργεια, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει εδώ και πολλά χρόνια ο λαός.

Ηδη, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχουν το 34% και το 17%, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αυξηθεί η «ελεύθερη διασπορά» και να εισέλθουν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης. Ετσι, ο έμμεσος κρατικός έλεγχος θα μειωθεί στο 34%.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα. Η ενεργειακή φτώχεια, το πανάκριβο ρεύμα και οι κατεβασμένοι διακόπτες, που ήταν καθεστώς και με κρατική πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ΑΕ, θα ενταθούν.

Κι ενώ η κυβέρνηση ξεδιπλώνει επιθετικά τη στρατηγική της, αξιοποιώντας τους νόμους της «απελευθέρωσης» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μάταια να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του και να καταγραφεί ως «θεματοφύλακας» τάχα του λαϊκού δικαιώματος σε φτηνή Ενέργεια.

Αυτό επιχείρησε την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, απ' όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, τα δίνει όλα». Σπέρνοντας αυταπάτες για μια «φιλολαϊκή» ΔΕΗ στις συνθήκες του λυσσαλέου ανταγωνισμού και στο έδαφος της «απελευθέρωσης», ισχυρίστηκε ότι «θα έπρεπε να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων».

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν ο νόμος 4425/2016, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτός που εισήγαγε την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού στις απαιτήσεις του λεγόμενου «μοντέλου στόχου της ΕΕ» (target model), δηλαδή του ενιαίου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται στις χώρες της ΕΕ. Επί της ουσίας επρόκειτο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ, όπως περιγράφονται στην Οδηγία 2009/72/ΕΚ.

«ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ»
Κάλεσμα αγώνα για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τον λαό

Πολύμορφη πολιτική παρέμβαση της ΤΕ Κοζάνης και εκδήλωση την Παρασκευή 1η Οκτώβρη, με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη

Το επόμενο διάστημα η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ οργανώνει μια πολύμορφη πολιτική παρέμβαση των Κομματικών Οργανώσεων πάνω στις εξελίξεις της περιοχής, που θα κορυφωθεί με την εκδήλωση με τίτλο «Ακρίβεια, ανεργία, απολιγνιτοποίηση - Οι θέσεις του ΚΚΕ», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Οκτώβρη στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η δραστηριότητα αυτή δίνει συνέχεια και στην επιτυχημένη προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος, με το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ως βασικό στοιχείο του επιλέχθηκε η ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα του «πράσινου new deal» και μέσα από την κεντρική έκθεση, που κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Παράλληλα, δημιουργείται το έδαφος για να δουλέψουμε πιο προσηλωμένα και συγκεκριμένα, με βάση και τους στόχους που αποφασίσαμε στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος, να γίνουμε «πιο πολλοί, πιο ικανοί», επικεντρώνοντας στην ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση, αφήνοντας μια σημαντική υποδομή στην Οργάνωση για το επόμενο διάστημα.

Εκδήλωση με χαρακτηριστικά κινητοποίησης και διεκδίκησης

Με την εκδήλωση θέλουμε να φτάσουμε ευρύτερα στην εργατική τάξη της περιοχής, στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και βιοπαλαιστές αγρότες, στις γυναίκες και τη νεολαία, που βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης», που εφαρμόζεται από την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της.

Επιδιώκουμε, πέρα από το να φωτίσουμε τον πραγματικό ένοχο και αντίπαλο, να προβάλουμε ολοκληρωμένα την πολιτική πρόταση του Κόμματος ως τη μοναδική απάντηση στα αδιέξοδα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα.

Στόχος μας είναι τελικά η εκδήλωση να πάρει χαρακτηριστικά κινητοποίησης και διεκδίκησης, συνολικά να αποτελέσει ένα ηχηρό κάλεσμα αγώνα προς τον λαό της περιοχής, να αξιοποιήσει την πραγματική δύναμη που έχει στα χέρια του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, με συγκεκριμένα μέτρα, για την επιτυχία και την πλατιά προπαγάνδιση της εκδήλωσης, με συζήτηση στις ΚΟΒ και σχεδιασμό ώστε στην υπόθεση αυτή να συμβάλει ολόκληρη η Οργάνωση. Μέσα από περιοδείες και συσκέψεις το κάλεσμα να φτάσει παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές της Κοζάνης, αλλά και στα χωριά που το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Ξεχωριστό στοιχείο στην προετοιμασία αποτελεί ο στόχος για την αξιοποίηση της μπροσούρας «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του Πράσινου New Deal». Ενώ σημαντική υποδομή για αυτό το άνοιγμα αποτελεί η εσωοργανωτική προσπάθεια που έγινε και γίνεται, με διαλέξεις γύρω από την οικονομική κρίση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Βασικός άξονας η «απολιγνιτοποίηση» και τα πρώτα της αποτελέσματα

Επιλέγουμε μέσα από την εκδήλωση να αναδείξουμε ως βασικό άξονα τα ζητήματα της ακρίβειας, της ανεργίας και της «απολιγνιτοποίησης», διότι είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και έχουν συγκεκριμένη έκφραση στην περιοχή. Αφού η τεράστια κρατική στήριξη που συνοδεύει τον σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης» για να απαξιωθεί κεφάλαιο (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, εκτίναξη ανεργίας με την απώλεια τουλάχιστον 20.000 θέσεων εργασίας), για να γίνουν επενδύσεις (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) και να δοθεί διέξοδος για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αύξηση στις τιμές σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και ειδικά στο ρεύμα, όπου για ακόμη μια φορά τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο λαός.

Η «απολιγνιτοποίηση» ως μέρος της «πράσινης μετάβασης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων ενεργειακών ομίλων, είναι αυτά που οδηγούν στη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και τηλεθέρμανσης, είναι η πολιτική που βάζει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων (κίνδυνος χαμηλού θερμικού φορτίου), είναι η πολιτική που εκτινάσσει την ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

Ιδιαίτερα θέλουμε να αναδείξουμε και να αποκαλύψουμε το πρόσχημα που χρησιμοποιούν, για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Είναι κάλπικο, αφού ετοιμάζονται μια σειρά από επενδύσεις όπως η καύση σκουπιδιών, η ταφή επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ ήδη έχουν παραχωρηθεί τεράστιες εκτάσεις ορεινών όγκων, ακόμα και περιοχών Νatura και βοσκοτόπων.

Επομένως, μέσα από αυτήν την παρέμβαση θέλουμε:

-- Να απαντήσουμε στο «τι μπορεί να γίνει», ερώτημα που έρχεται συχνά στις περιοδείες και συσκέψεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου, που συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο το πού πηγαίνει η κατάσταση.

-- Να φωτίσουμε τη διέξοδο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός της περιοχής, κόντρα στον εγκλωβισμό που προσπαθεί να του επιβάλει ο αντίπαλος αλλά και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα του κεφαλαίου, που καμία σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες.

-- Να αναδείξουμε ότι από τη «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται, ο λαός το μόνο που μπορεί να περιμένει - και ήδη το αντιμετωπίζει - είναι φτώχεια, ανεργία και πανάκριβο ρεύμα.

-- Να τονίσουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με όχημα την «πράσινη» Ενέργεια να βαδίσουν στον δρόμο προς νέα πεδία κερδοφορίας.

Μονόδρομος η οργάνωση και η πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων

Ο λαός της περιοχής έχει πλέον αποκτήσει πείρα τα τελευταία δύο χρόνια, γνωρίζει καλά τι του επιφυλάσσει αυτός ο σχεδιασμός.

Κανένας συμβιβασμός δεν χωράει με την ανέχεια, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια.

Δική μας δύναμη και μονόδρομος είναι η οργάνωση, η κοινή συλλογική διεκδίκηση, η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, και γι' αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε αγρότη και κάθε μικροεπαγγελματία να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.

Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε σύλλογο και κάθε μαζικό φορέα να συντονίσει τη δράση του με όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, να οργανώσει την κοινή πάλη για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τον λαό. Δύναμή μας είναι η πάλη που βάζει στο στόχαστρό της τον πραγματικό αντίπαλο. Δύναμή μας είναι η πάλη που ανοίγει την προοπτική για τον σοσιαλισμό στον 21ο αιώνα.


Του
Γιάννη ΚΑΝΑΤΣΙΟΥ*
*Ο Γ. Κανάτσιος είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόφαση που κλιμακώνει την επίθεση στους εργαζόμενους και τον λαό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΗ:

«Η κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους και όλο τον λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη "μονοκαλλιέργεια" των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, στην ιδιωτικοοικονομική της λειτουργία, στην ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο.

Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της Ενέργειας ως εμπορεύματος - πυρήνας της πολιτικής της "απελευθέρωσης" - οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο. Γι' αυτό και είναι κροκοδείλια τα δάκρυα όσων "κλαίνε" για τις συνέπειες, όμως την ίδια στιγμή αποδέχονται την αιτία, την πολιτική της "απελευθέρωσης" και τα τεράστια κέρδη στον ενεργειακό τομέα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας στο σύνολό της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που - αντιμετωπίζοντας την Ενέργεια ως δικαίωμα - μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org