Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 1997

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"
Ανεργία - φτώχεια - εξαθλίωση η εικόνα της "νέας τάξης"

Τις ιδιωτικοποιήσεις και την προωθούμενη φιλελευθεροποίηση των αγορών παραδέχεται ο ΟΗΕ, ως αιτίες της φτώχειας και της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο

Ανεργία, φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση. Αυτό είναι το μοντέλο της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας, που προωθούν με ευλαβική συνέπεια μετά το 1990 οι κάθε είδους υποστηρικτές της "νέας τάξης πραγμάτων" σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα η κυβέρνηση του "νέου" και "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ. Με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, άρχισε το ξήλωμα κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών και η επιβολή μιας πολύμορφης λεηλασίας στα λαϊκά εισοδήματα. Συνέπεια αυτής της πολιτικής, η έξαρση της φτώχειας σ' Ανατολή και Δύση, όπου οι φτωχοί και οι εξαθλιωμένοι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη, είναι τα στοιχεία - που παραθέτει στο σημερινό τετρασέλιδο αφιέρωμα για τη φτώχεια ο "Ρ" - τα οποία προέρχονται από τις στατιστικές διεθνών οργανισμών και τη διεθνή ειδησεογραφία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Στις 12 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 1993 ζούσαν κάτω από το όριο φτώχειας τουλάχιστον 57 εκατομμύρια κάτοικοι ή το 17%. Από αυτούς 2,5 εκατομμύρια ήταν οι φτωχοί στην Ελλάδα, που φαίνεται ότι κατέχει την πρωτιά, αφού το ποσοστό των φτωχών στη χώρα μας φτάνει στο 25%.
  • Στις ΗΠΑ - μητρόπολη του ιμπεριαλισμού - το 22% των μεταναστών ζει κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Στη Μόσχα - πρώην μητρόπολη της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών - η φτώχεια ανθεί. Φέτος το Μάη, πέθαναν από την πείνα και την εξαθλίωση 22 τρόφιμοι ψυχιατρείου, επειδή η παλινόρθωση του καπιταλισμού επέβαλε και... το σφαγιασμό των δαπανών λειτουργίας του ψυχιατρείου, στα πλαίσια του γενικού ξηλώματος του κράτους πρόνοιας.
  • Στη Ρουμανία η πείνα έχει οδηγήσει στο φαινόμενο πολλοί να πουλάνε τα χρυσά τους δόντια για να ζήσουν, ενώ στη γειτονική Βουλγαρία το 90% ζει κάτω από το όριο φτώχειας και πολλοί συνταξιούχοι ζουν με σκυλοτροφές ή άλλες ζωοτροφές επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν κανονικά τρόφιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ αποδίδει την έξαρση της φτώχειας και της διαφθοράς, που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, στις ιδιωτικοποιήσεις και την προωθούμενη φιλελευθεροποίηση των αγορών.


ΣΕΛ.  11   -   15

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κίνδυνος οριστικού ναυαγίου

"Στην κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται το πρώτο μεγάλο έργο στη χώρα, το μετρό Αθήνας.Πολύμηνο "πάγωμα" των κύριων εργασιών, αλλά και νέα προβλήματα, κλείσιμο σταθμών, συνεχιζόμενοι εκβιασμοί των εργολάβων και ανευθυνότητα από πλευράς κυβέρνησης, σηματοδοτούν δυσάρεστες εξελίξεις. Το ολικό σταμάτημα των εργασιών εκτιμάται ότι είναι "προ των πυλών", ενώ καθίσταται αβέβαιη η έκβαση όλου του έργου. Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο λαός, έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στο έργο. Ταυτόχρονα απευθύνονται στην κυβέρνηση απαιτώντας καθαρές και ξάστερες απαντήσεις για το τι θα γίνει με το μετρό.


ΣΕΛ.  38   -   39

Προσφορά (Για 1η σελίδα Κυριακής)

Στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο του αγαπημένου μου ΑΡΜΟΔΙΟΥ,προσφέρω 200.000 δρχ. για την αποκατάσταση του ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

Μαρία ΠανταζίδουΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κίνημα Ειρήνης

Στο προσκήνιο η δύναμη των λαών

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι δραστηριότητες του Κινήματος Ειρήνης, στο 15ήμερο που πέρασε. Η επιτυχία της μεγάλης Μαραθώνιας πορείας και των άλλων φιλειρηνικών εκδηλώσεων, αλλά και τα σοβαρά βήματα συντονισμού του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινήματος, ενισχύουν τις ελπίδες και την αισιοδοξία των λαών


ΣΕΛ.  24   -   25<
Συνέντευξη
Η Κούβα δε θα αποτύχει

Η Αλέιδα Γκεβάρα - Μαρτς μιλά για την πατρίδα της, τον ηρωικό αγώνα του κουβανικού λαού, αλλά και για τον πατέρα της, το θρυλικό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το "Ρ"


ΣΕΛ.  6   -   7
Εφοπλιστές
Ανταγωνιστικότητα ίσον αφελληνισμός

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καθώς προχωρά - με τη συνενοχή της κυβέρνησης - ο "ντε φάκτο" αφελληνισμός των πληρωμάτων, σύμφωνα με τις εντολές του Κόμιτι


ΣΕΛ.  35
Αποστολή
Παραδέρνει στα προβλήματα η Ημαθία

Κάποτε ήταν από τους πλουσιότερους νομούς της χώρας. Σήμερα είναι πρώτος στα χρέη προς την Αγροτική Τράπεζα και η ανεργία έχει φθάσει στο 40%. Οι αγρότες της Ημαθίας, όμως, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους


ΣΕΛ.  36   -   37
Μακρόνησος
Το κολαστήριο της σύγχρονης ιστορίας μας

Πενήντα χρόνια κλείνουν αυτές τις μέρες από την έναρξη της λειτουργίας των "στρατοπέδων αναμόρφωσης" της Μακρονήσου, της ντροπής και της καταισχύνης του σύγχρονου πολιτισμού και της ιστορίας μας


ΣΕΛ.  16,    33


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org