ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ «NOVARTIS»
Απαράδεκτες διαδικασίες που οδηγούν σε «κουκούλωμα»

Αποχώρησε το ΚΚΕ για να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία

Eurokinissi

Αποχώρησε χτες το ΚΚΕ από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά το ρόλο του Δ. Παπαγγελόπουλου στη «Novartis», αρνούμενο να νομιμοποιήσει τη συμπαιγνία που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και η οποία αφορά την αξιοποίηση διαδικασιών τέτοιων που παρεμποδίζουν την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης του σκανδάλου, ενώ ανοίγουν - με βάση τα όσα προβλέπονται και στις σχετικές διατάξεις του «τρομονόμου» - επικίνδυνους δρόμους.

Τέτοια διαδικασία είναι η κατάθεση των «προστατευόμενων» μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικ. Κελέση», που άρχισε χτες το απόγευμα στην Επιτροπή. Οι μάρτυρες καταθέτουν στην Επιτροπή μέσα από κλειστή αίθουσα της ΓΑΔΑ, δηλαδή χωρίς να τους βλέπει κανείς, με ηλεκτρονικά τεχνικά μέσα που τους εξασφαλίζουν την αλλοίωση της φωνής τους κ.ο.κ.

Ο τρόπος αυτός κατάθεσης των μαρτύρων είναι η απόφαση που πήραν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τα οποία αφού επιδόθηκαν επί μέρες σε έναν αποπροσανατολιστικό καβγά, τελικά απέρριψαν μαζί την πρόταση του ΚΚΕ για κατάθεση των μαρτύρων αυτών με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους, όπως όλοι οι μάρτυρες, ώστε να γνωρίζει κανείς με τι έχει να κάνει και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη των καταθέσεών τους, όπως και για να μη νομιμοποιηθεί η απαράδεκτη διαδικασία των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, διευκρινίζοντας παράλληλα πως το κράτος μπορεί να προστατεύσει ουσιαστικά τους μάρτυρες και αποτελεσματικότερα σε καθεστώς δημοσιότητας και όχι στο σημερινό απαράδεκτο καθεστώς.

Την αποχώρηση του ΚΚΕ ανακοίνωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής, στη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε χτες το πρωί, ως προετοιμασία για την εξέταση των «προστατευόμενων» μαρτύρων.

Αμέσως μετά η η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την εξής γραπτή δήλωση:

«Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε, ανελλιπώς, στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της "Novartis". Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξεταστούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι "προστατευόμενοι", που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξεταστούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχτηκαν με το σκάνδαλο "Novartis".

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
«Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει» τις παγίδες εγκλωβισμού του λαού

Την προσπάθεια να «ξανατονώσουν» τις κάλπικες μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές για τον εγκλωβισμό του λαού στα κοινά και για τους δύο προτάγματα του κεφαλαίου, σηματοδότησαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι ομιλίες του Αλ. Τσίπρα σε κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ λίγο - πολύ επειδή δεν προωθεί πιο αποφασιστικά την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, μιλώντας ξανά για «ψεύτικες προσδοκίες» που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, «που γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι» και για «κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής», «εθνική και κοινωνική ανασφάλεια» και «οικονομική στασιμότητα» και για «μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι την κοινωνική πλειοψηφία», καλλιεργώντας τις γνωστές απάτες με την κυβέρνηση περί «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης με άλλο «μείγμα» διαχείρισης.

Πάνω σε αυτήν τη βάση και με δεδομένο ότι τα διακυβεύματα για την αστική τάξη επιτάσσουν γρήγορη διαμόρφωση του σοσιαλδημοκρατικού έτερου πόλου του αστικού διπολισμού, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ενεργότερη παρέμβαση για τη χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης», επιχείρησε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως... προστάτη των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων σε τομείς όπως «το κοινωνικό κράτος, η πρώτη κατοικία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον», θεωρώντας το λαό «λωτοφάγο» για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας από τους εργαζόμενους να στηρίξουν από άλλο δρόμο τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι αναφορές του στην εξωτερική πολιτική, όπου αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια και «κραδαίνοντας» την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, έστησε «καβγά» με τη ΝΔ για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα «εθνικά» συμφέροντα της αστικής τάξης.

Πάνω σε αυτήν τη βάση, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει», ως «η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, που σύντομα θα κληθεί από το λαό να πάρει ξανά τις τύχες της χώρας στα χέρια της», λέγοντας πως «δεν θα είναι η δεύτερη φορά αριστερά. Αλλά θα είναι η πρώτη φορά με δικό μας αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Εξω από μνημόνια και χωρίς καταναγκασμούς», ζητώντας δηλαδή από το λαό να δώσει συγχωροχάρτι και να στηρίξει για μια ακόμα φορά το ίδιο σχέδιο εγκλωβισμού του στα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Κατά τ' άλλα, μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στη σκανδαλολογία με αιχμή την υπόθεση «Novartis», όπου, αφού υπερασπίστηκε την απαράδεκτη διαδικασία που οδηγεί στη συγκάλυψη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια».

Παίρνοντας τη βολική «πάσα», ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ομιλία Τσίπρα ως «πανάκριβη διαφήμιση, χωρίς όμως προϊόν για να προσφέρει», ενώ από τη σκοπιά τού ποιος έχει την καλύτερη «πραμάτεια» για το κεφάλαιο, υπερασπίστηκε όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό έργο της κυβέρνησής του, προαναγγέλλοντας και όσα είναι μπροστά, όπως το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, συγκρίνοντάς το με το πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που από κοινού ψήφιζαν το 3ο μνημόνιο και «καρφώνοντας» στην αστική τάξη τον ΣΥΡΙΖΑ πως τάχα δεν υπηρετεί τις στρατηγικές της επιλογές, αφού «ακόμη δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων. Και ενώ υποδύεται τον οικολόγο, κατέληξε να υπερασπίζεται το λιγνίτη και τη ρύπανση».

Επόμενη μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρυσοχοΐδης;

Σε άρθρο του στην «Αυγή» ο Γ. Κυρίτσης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολείται ξανά με το ΚΚΕ. Βασικά ασχολείται με το να διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ, αυτή τη φορά με αφορμή τη στάση του ΚΚΕ για τους «προστατευόμενους» μάρτυρες. Μάλιστα δεν υπερασπίζεται αυτόν τον επικίνδυνο θεσμό με αφορμή μόνο τη «Novartis», αλλά επιχειρεί να τον καθαγιάσει ως θεσμό που είναι - γενικά - «στη σωστή πλευρά της ιστορίας»!

Ας τα πάρουμε ένα ένα:

- Αναρωτιέται ο Γ. Κυρίτσης: «Είναι ποτέ δυνατόν το ΚΚΕ να είναι κατά της διερεύνησης των σκανδάλων και της διαφθοράς;». Το ΚΚΕ είναι το μόνο που απαιτεί με λόγια και με έργα να διερευνηθεί το σκάνδαλο «Novartis» σε βάθος. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει με μάρτυρες υπό καθεστώς ανωνυμίας. Αλλά ας αντιστρέψουμε το ερώτημα: Η πλειοψηφία της Προανακριτικής, που αποτελείται από όλα τα άλλα κόμματα εκτός του ΚΚΕ και η οποία αποδέχεται την πρόταση για τον συγκεκριμένο τρόπο κατάθεσης των «προστατευόμενων» μαρτύρων, θέλει να διερευνηθεί το σκάνδαλο; Θέλουν δηλαδή τα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να φτάσει η έρευνα σε βάθος; 'Η μήπως οι κυβερνήσεις, όπως αυτές του Σημίτη ή του Σαμαρά - Βενιζέλου, νομοθετούσαν με αυτό το σκεπτικό; Ας το πει ο κος Κυρίτσης ανοιχτά...

- Ο Γ. Κυρίτσης, ως άλλο τρολ και μεταμοντέρνος αυριανιστής, επαναφέρει ως αξίωμα τη φράση «Η δράση του ΚΚΕ και η συμπόρευσή του με τη Δεξιά τα τελευταία χρόνια»! Αλήθεια, τα τελευταία χρόνια ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά στα μνημόνια; Ποιος συγκυβέρνησε με τμήμα της Δεξιάς και τώρα τους έχει ως συνιστώσα στην «Προοδευτική Συμμαχία»; Ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά στον πολλαπλασιασμό των αμερικανικών βάσεων; Ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης; Ποιος συμπορεύτηκε με τη Δεξιά στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος; Ενας καθρέφτης αρκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρει την απάντηση...

- Συνεχίζει λέγοντας πως για το ΚΚΕ δεν προβλέπονται το επόμενο διάστημα «διώξεις», αφού «όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για το κόμμα»... Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση - διά στόματος του ΥΠΕΞ μάλιστα - είχε παραδεχτεί πως συνέλαβε φοιτητές που συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαδήλωση για τα μάτια της αμερικάνικης πρεσβείας, τολμάει να ψελλίζει τέτοια πράγματα; Ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι το νομικό οπλοστάσιο για να τυλίγονται άνθρωποι «σε μια κόλλα χαρτί» υπάρχει και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ το αποδέχτηκε και εφαρμόστηκε επί ημερών διακυβέρνησης του (βλ. Ηριάννα);

Ο αρθρογράφος, για να φτάσει να υπερασπιστεί αυτόν τον διάτρητο θεσμό, αναλαμβάνει επίσης να κάνει και την κωλοτούμπα... «αρχών» που απαιτούσε η περίοδος. Αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τις ίδιες επιφυλάξεις με το ΚΚΕ για το νόμο, αλλά πλέον πέρασαν τα χρόνια, μαζί και οι επιφυλάξεις. Εδώ περάσανε άλλα κι άλλα... Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μία ανωνυμία που είναι τέτοια μόνο για τον απλό κόσμο, αφού οι «προστατευόμενοι» και ανώνυμοι μάρτυρες είναι μάλλον πασίγνωστοι στους διάφορους «αρμούς της εξουσίας»...

Ξέρουμε και άλλους που υπερασπίζονται με τέτοιο σθένος το αντιδραστικό και επικίνδυνο νομικό οπλοστάσιο για τις λαϊκές ελευθερίες που νομοθέτησαν, εμπλούτισαν και διατήρησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2001 μέχρι σήμερα... Ο πρώτος νομοθέτης ήταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη... Μπορεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ να γκαζώνει και τόσο πολύ... Ποιος ξέρει;

ΥΓ: Ολοι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ μέχρι τώρα τοποθετούνταν με καθαρότητα για τη στάση αρχών του ΚΚΕ, χωρίς να υιοθετούν τις βρωμιές που τις ίδιες μέρες αναπαρήγαγε ο διαδικτυακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης... Ποιος «αδειάζει» ποιον τώρα;


Ν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ