ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009

Ολοκληρώνει σήμερα ο «Ρ» την παρουσίαση των ομιλιών των βουλευτών του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009, η οποία έκλεισε τα μεσάνυχτα της Κυριακής που μας πέρασε. Στην ψηφοφορία, όπως ήταν αναμενόμενο, υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 151 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Πολιτική στήριξης των μονοπωλίων

«Πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό αντιλαϊκό, που παίρνει από τους πολλούς, τους εργαζόμενους και δίνει στους λίγους. Επτά δισεκατομμύρια υπολογίζονται η είσπραξη περισσότερων φόρων, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, μείωση των κοινωνικών παροχών ή καθήλωση, ενώ οι ανάγκες είναι τεράστιες, όπως αυτό συμβαίνει στην Παιδεία, στην Υγεία και στους άλλους κοινωνικούς τομείς», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος και υπογράμμισε:

«Αντίθετα, έχουμε ελαφρύνσεις, με προοπτική παραπέρα ελαφρύνσεων, της φορολογίας του κεφαλαίου και όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις όλα κατευθύνονται στη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα είτε με τη μέθοδο της παραχώρησης είτε με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είτε με κατευθείαν εργολαβίες που δίνονται σε ιδιώτες. Πρόκειται λοιπόν για έναν ταξικό προϋπολογισμό, που αναδιανέμει τα όποια έσοδα υπέρ των ισχυρών, υπέρ των μονοπωλίων».

Εχουμε συνηθίσει, συνέχισε, όμως σε τέτοιους προϋπολογισμούς όχι μόνο για την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, που έχουμε συνεχώς τέτοιους προϋπολογισμούς, αφού ανάλογους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς που έκαναν αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου είχαμε και στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι φυσικό γιατί και τα δύο κόμματα έχουν την ίδια στρατηγική, αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα νεοφιλελεύθερα λεγόμενα κόμματα και η σοσιαλδημοκρατία έχουν την ίδια στρατηγική, τη στρατηγική της Λισαβόνας, τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας. Πώς θα κερδίσει το κεφάλαιο περισσότερο. Και αν κερδίσει και αν γίνουν επενδύσεις, να πετάξουμε και ένα κόκαλο στους εργαζόμενους που απασχολούνται στη βιομηχανία ή σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για την οικονομική κρίση, παρατήρησε ότι και εδώ συμπίπτουν τα δύο κόμματα και για τις αιτίες της κρίσης και για τη διέξοδο από την κρίση. Κατ' αρχήν, συνέχισε, στην Ελλάδα ακόμα δεν είδαμε τα φαινόμενα της κρίσης και τόνισε: «Εχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπου να 'ναι όμως έρχεται η κρίση και στην Ελλάδα. Ακούσαμε κανέναν από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να μας εξηγεί ότι φταίει το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός, για την κρίση; Αλλοι τα φορτώνουν στα Golden Boys, που λένε, στα στελέχη που έπαιρναν μεγάλες αμοιβές. Αλλοι λένε, οι διεθνείς σοσιαλιστικοί, ότι θα έπρεπε να βάλουμε κανόνες ρυθμιστικούς σε διεθνές επίπεδο. Αν είναι δυνατόν να μπουν κανόνες διεθνείς με τέτοια ανισομετρία που υπάρχει από κράτος σε κράτος σε διεθνές επίπεδο. Αλλοι το θεωρούν σαν φυσικό φαινόμενο που έρχεται και παρέρχεται. Η αιτία είναι το σύστημα και αυτό είναι που κρύβετε επιμελώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και όχι μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αλλά με τον τρόπο τους προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, αναφερόμενος στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, τόνισε ότι «έχουμε δολοφονίες λόγω της γενικότερης αντίληψης που επηρεάζει μέρος τουλάχιστον των σωμάτων ασφαλείας λόγω της διαπαιδαγώγησης που έχουν και έχουμε τέτοια φαινόμενα και στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Κάποιοι πλουτίζουν από την εξαθλίωση των λαών

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στέκεται απέναντι και στα τέσσερα κόμματα της Βουλής, γιατί έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη και γιατί δε θέλει με κανένα τρόπο να εξυπηρετήσει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στη χώρα μας», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Καζάκος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των στρατοκρατών και του ΝΑΤΟ και που η εφαρμογή της στην Ελλάδα έχει προκαλέσει τρομερά δεινά.

Ολοι οι μεταπολιτευτικοί προϋπολογισμοί, είπε, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και είναι μελετημένοι με το υποδεκάμετρο, με μαθηματικούς υπολογισμούς. «Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τόνισε. Σε αυτούς τους Προϋπολογισμούς αποτυπώνεται η πορεία και η εξέλιξη αυτής της πολιτικής της νέας τάξης πραγμάτων. Μετά μάλιστα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ένταξη στην ΟΝΕ και όλα αυτά που συνέβησαν, το πράγμα γίνεται φανερό. Οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ολοι οι προϋπολογισμοί είναι ακριβείς και φέρνουν το αποτέλεσμα για το οποίο έχουν γίνει. Το αποτέλεσμα είναι ορατό».

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για τη διεθνή οικονομική κρίση, τόνισε ότι οι κρίσεις σε αυτό το σύστημα το συγκεκριμένο είναι καινούριες ευκαιρίες για κερδοφορία και απλώς γίνεται ανακατανομή, αναδιανομή του πλούτου. «Φεύγουν από μερικά χέρια και πάνε σε μερικά άλλα. Ευκαιρίες για πλουτισμό είναι και για εξαθλίωση των μαζών», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν ξέρετε, είπε, ότι οι κρίσεις, οι πόλεμοι, η αγραμματοσύνη είναι τα βασικά όπλα του καπιταλισμού για την υπερσυγκέντρωση του κεφαλαίου, για την εξαθλίωση των λαών; Δε βλέπετε; Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Η πραγματικότητα βοά, ουρλιάζει απέξω. Και εδώ η συζήτηση γίνεται λες και είμαστε σε άλλο πλανήτη, λες και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς αυτήν τη στιγμή και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις αναπτυγμένες χώρες του καπιταλισμού, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο στόχος είναι, συνέχισε, όλη η εξουσία να κλειστεί στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών και των χρηματιστηρίων και αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί και τόνισε: «Ποιος αμφιβάλλει; Ποιος αμφιβάλλει ότι η υποβάθμιση των εθνικών Κοινοβουλίων και των εκλεγμένων κυβερνήσεων των λαών της Ευρώπης έχουν υποβιβαστεί στο ρόλο - ελπίζω να μην είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός, αλλά θα τον πω - των σεκιουριτάδων ουσιαστικά, που διευκολύνουν την ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση των χρηματαποστολών. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Εμείς ξέρουμε, κατέληξε, ότι η μόνη διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας - και καλούμε το λαό συνεχώς, τον ενημερώνουμε - είναι η οργανωμένη πολιτική ταξική πάλη. Αλλο τρόπο για να αντιστρέψουμε το κλίμα και να το γυρίσουμε υπέρ των εργαζομένων του τόπου μας, δε βλέπουμε.

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών θα ενταθεί

Στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και της φτωχομεσαίας αγροτιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, τονίζοντας ότι «από τα κονδύλια του φετινού προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και θα συγκεντρωθεί η αγροτική γη σε λιγότερα χέρια, θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί η διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Τα ελλείμματα, είπε, στο αγροτικό ισοζύγιο θα συνεχίσουν την ανηφόρα, θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών ενώ, από την άλλη μεριά, θα απογειωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζών, των πολιτικών τροφίμων.

Αυτός ο προϋπολογισμός, συνέχισε, παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γεωργίας, δε δίνει στο παραμικρό λύση στο χρεοκοπημένο ΕΛΓΑ αφού δίνει 270 εκατομμύρια ευρώ όταν τα τοκοχρεολύσια αγγίζουν τα 340 εκατομμύρια. Για μας, είπε, η χρεοκοπία του ΕΛΓΑ είναι μια συνειδητή πολιτική χρόνων τώρα απ' όλες τις κυβερνήσεις, από τη Νέα Δημοκρατία σήμερα, από το ΠΑΣΟΚ χτες, για να γίνει εύκολη υπόθεση η ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων στο μέλλον.

Τα κονδύλια, συνέχισε, του φετινού Προϋπολογισμού για τη γεωργία και την κτηνοτροφία μπορεί να είναι αυξημένα κατά 7%, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αναστρέψει, να ανακόψει τον κατήφορο, τη συρρίκνωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. «Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση» ανέφερε και τόνισε ότι δεν είναι λύση οι προκαταβολές των επιδοτήσεων, αν και αυτές είναι καθηλωμένες σε τιμές του 2002. Το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι ριζικά αντίθετο με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κομμάτων του ευρωμονόδρομου και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής κινείται και ο Προϋπολογισμός και είναι «εργαλείο» για την εφαρμογή της.

Το ΚΚΕ, ανέφερε, στηρίζει τους αγώνες των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν ταξικά πλαίσια διεκδίκησης, που βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που ξεσκεπάζουν τις αιτίες που τη δημιουργούν. Το ΚΚΕ θα συγκρουστεί, θα αποκαλύψει τη δημαγωγία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που σκορπούν μοιρολατρία, που καλλιεργούν αυταπάτες, που λένε στους αγρότες ότι μπορεί να υπάρξει φιλοαγροτική πολιτική μέσα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ότι είναι θέμα διαχείρισης. Θέλουν να βγάλουν «λάδι» την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ενοχοποιούν τις ελληνικές κυβερνήσεις. «Χαϊδεύουν τα αυτιά» των αγροτών, όπως «χαϊδεύουν τα αυτιά» των κουκουλοφόρων.

Καταλήγοντας τόνισε: «Εμείς λέμε καθαρά ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας προς όφελος του λαού. Η ανάπτυξη αυτή θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών που θα καταπολεμούν το μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, θα αξιοποιούν όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνονται και θα καλύπτουν τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα σέβονται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και θα αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org