ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ
«Με τους αγώνες σας δίνετε παράδειγμα»

Στο περίπτερο της ΣΕΑΑΝ
Στο περίπτερο της ΣΕΑΑΝ
Το περίπτερο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στον χώρο του Φεστιβάλ επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συζήτησε με τους παρευρισκόμενους, που του εξέφρασαν την αγωνία τους για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις συνέπειες που έχει στα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας πως στόχος είναι να πεταχτεί τελικά το βάρος της εκπαίδευσης αλλά και της υγείας τους στις πλάτες τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχήθηκε καλή δύναμη και υγεία σε όλους, σημειώνοντας ότι «νιώσαμε υποχρέωση να περάσουμε και από το περίπτερό σας, είστε πραγματικά παλικάρια, αγωνιστές της ζωής, με τους αγώνες σας δίνετε το παράδειγμα, έτσι πρέπει να είναι όλος ο λαός».

Επεσήμανε πως ενώ οι κυβερνώντες λένε πως θα έχουμε βαρύ χειμώνα και δύσκολο με τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια, ενώ έρχεται χειμώνας άσχημος με τον πόλεμο στη γειτονιά μας και μια νέα οικονομική κρίση που έρχεται, παρ' όλα αυτά όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών ανθρώπων, των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη περισσότερο τη στοργή και τη βοήθεια του κράτους, αλλά φέρνουν και τα χειρότερα, και με το «νέο ΕΣΥ», συνολικά με τα μέτρα για την Υγεία που αποσαθρώνουν το σύστημα Υγείας παραπέρα, περιορίζουν τις δαπάνες και όσα είναι απαραίτητα να παρέχει το κράτος και για τα άτομα με αναπηρίες.

Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ στη Διεθνούπολη
Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ στη Διεθνούπολη
Σημείωσε πως έχουν διαχρονική ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, οπωσδήποτε, της ΝΔ, που ακολουθεί αυτή την αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική της βαρβαρότητας και οι προηγούμενες που πέρασαν, και τόνισε: «Ξέρετε ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό σας, συμμετέχουμε και στηρίζουμε τους αγώνες σας. Βεβαίως κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να παρθούν και νομοθετικά μέτρα, πρωτοβουλίες και στη Βουλή αλλά κυρίως μέσα στο κίνημα, μέσα στους δρόμους του αγώνα έτσι ώστε να υπάρξουν οι ανάσες ανακούφισης», φέρνοντας και ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις για ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, τα παιδιά με διαβήτη.

Και υπογράμμισε την «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» που έχει μαζί τους το Κόμμα για όλα τα ζητήματα, και για να ασκηθεί πίεση για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, μέχρι να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για πολιτικές αλλαγές. «Χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού», επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «και στα σωματεία, στους συλλόγους, στις συντονιστικές επιτροπές, στις κινητοποιήσεις μας, αλλά και στις εκλογές τις βουλευτικές όταν γίνουν ή αργότερα τις δημοτικές - περιφερειακές», καλώντας τους παρευρισκόμενους «να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, να δυναμώσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας, ο λαός, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, όλοι οι καταπιεσμένοι στις εξελίξεις».

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη Διεθνούπολη και χαιρέτισε αντιπροσωπείες ξένων νεολαιών.


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της στον Περισσό

Οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών και των αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της στον Περισσό.

Τις διεθνείς αντιπροσωπείες καλωσόρισε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στην ομιλία με την οποία άνοιξε τη συνάντηση, ο Κ. Παπασταύρου στάθηκε σε βασικές πλευρές των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως και στην παρέμβαση του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέδειξε αφενός τις οικονομικές επιπτώσεις του για τους λαούς και το πώς αυτές διαπλέκονται στην Ελλάδα με την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με βασικό χαρακτηριστικό την «απελευθέρωση» του τομέα της Ενέργειας, καθώς και την προώθηση της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» συνολικότερα με τον στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών ανταγωνισμών και ο πόλεμος της Ουκρανίας ωθεί ακόμα πιο βαθιά τη χώρα σε αυτούς.


Τόνισε παράλληλα την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, καθώς πέρα από την αποστολή στρατιωτικού υλικού, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με βάσεις και υποδομές που αξιοποιούνται σήμερα για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού, για την ενεργοποίηση των «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», για την επιτήρηση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο κ.ο.κ., καθιστώντας το ελληνικό έδαφος αντικειμενικά στόχο σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου. Η ενεργός εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, τόνισε, εκφράζεται και με άλλους τρόπους, όπως η προώθηση της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, η στήριξη της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Δυτικά Βαλκάνια, η στρατηγική συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επισήμανε, τα Ελληνοτουρκικά μπαίνουν μέσα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό παζάρι που πραγματοποιείται με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τοποθετήθηκε με σαφήνεια για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου και από τις δύο πλευρές. Η στάση αρχής του Κόμματος που εκφράστηκε με το σύνθημα «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών» είχε σημαντική συμβολή στο γεγονός ότι η ΝΑΤΟική προπαγάνδα και τα προσχήματα για την ενεργό συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο δεν έχουν αποκτήσει πλατιά λαϊκή αποδοχή και βάση. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ πρωτοστάτησε να εκφραστεί με πρακτικό τρόπο η εργατική - λαϊκή αντίδραση στην εμπλοκή, με κινητοποιήσεις, εμποδίζοντας συμβολικά τρένα, φορτηγά πλοία που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, περικυκλώνοντας ΝΑΤΟικές βάσεις κ.ά.

Αναγκαία η στρατηγική και πολιτική ετοιμότητα και δράση των κομμουνιστών

Υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προοίμιο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τόνισε την ανάγκη για στρατηγική και πολιτική ετοιμότητα των κομμουνιστών σε τέτοιες συνθήκες να μπορέσουν να οδηγήσουν την εύλογη αντίδραση ενάντια στον πόλεμο στον δρόμο της αμφισβήτησης του ίδιου του καπιταλισμού, της πάλης για την επαναστατική ανατροπή του.

Απ' αυτήν την πλευρά, τόνισε, έχουν μεγάλη σημασία η παρέμβαση των κομμουνιστών μέσα στην εργατική τάξη, στο εργατικό κίνημα, η προσπάθεια για τη διαμόρφωση της κοινής δράσης και της συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα των αγροτών και των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, θέμα που αποτέλεσε και ένα από τα βασικά ζητήματα του 21ου Συνεδρίου.

Σήμερα, επισήμανε, σε συνθήκες που οι επιπτώσεις της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας συσσωρεύονται στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και που η πιθανότητα μιας νέας οικονομικής κρίσης βρίσκεται προ των πυλών, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να δυναμώσουν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες. Ανέφερε δε παραδείγματα από την πλούσια πείρα της δράσης των κομμουνιστών το προηγούμενο διάστημα, σε εργατικούς - λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας, που παρά τον γενικό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων είχαν θετικά αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα να αναθερμανθεί η πίστη στον ταξικό αγώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη δράση για τον απεγκλωβισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων εργαζομένων, στην παρέμβαση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για να ωριμάζει ένα πλαίσιο πάλης που να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Επισημαίνοντας τις αγωνιστικές διεργασίες που συντελούνται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων και των άλλων στρωμάτων, όπως π.χ. των αγροτών, ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε την ανάγκη η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει με την παρέμβαση των κομμουνιστών ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Οι εξελίξεις, πρόσθεσε, στις χώρες που εμπλέκονται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, επιβεβαιώνουν τη λενινιστική θέση ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η οικονομική κρίση μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες αστάθειας της αστικής εξουσίας.

Επιτακτική ανάγκη να γίνουν σημαντικά βήματα ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

Σχολιάζοντας την προσπάθεια των αστικών τάξεων να αξιοποιήσουν δυνάμεις για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, με καλλιέργεια προσδοκιών από δήθεν αριστερές, προοδευτικές, στην πραγματικότητα σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, υπογράμμισε ότι σήμερα έχει συγκεντρωθεί πείρα και στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ που αποδεικνύει ότι η αναμονή λύσεων από τα πάνω από αστικές κυβερνήσεις, από εναλλαγές κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού είναι αδιέξοδη, οδηγεί στον παροπλισμό, στη συντηρητικοποίηση.

Επισημαίνοντας, τέλος, τις μακροχρόνιες προσπάθειες του ΚΚΕ να συμβάλει στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, υπογράμμισε την ανάγκη στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες να γίνουν σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απάντηση ερωτήσεων που τέθηκαν από μέλη των αντιπροσωπειών Οργανώσεων Νεολαίας, για θέματα όπως η στάση των κομμουνιστών απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η άνοδος ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων και ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και άλλων πολιτικών δυνάμεων, η πείρα του ΚΚΕ από τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ