ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Μια συγκλονιστική λαοθάλασσα συναντιέται με την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ

Το Σάββατο στις 8.30 μ.μ. η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα χαιρετίσει ο Νίκος Αμπατιέλος

Εκεί λοιπόν ξανά, στο πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον, στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας, όπου το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από την Πέμπτη το βράδυ γράφει Ιστορία.

Εκεί οδηγούν ξανά απόψε στις 8.30 μ.μ. όλοι οι δρόμοι, για τη μεγάλη κορύφωση, τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι δύο πρώτες μέρες έχουν ήδη στείλει το μήνυμα: Μια συγκλονιστική λαοθάλασσα συναντιέται με την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ, στέλνει μήνυμα ότι ο λαός «δεν σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι», δεν «προσαρμόζεται» στα «θέλω» των καπιταλιστών, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, κόβοντας συνεχώς από τις ανάγκες του, αλλά ετοιμάζεται για τις μεγάλες μάχες που έρχονται, με το ΚΚΕ μπροστά!

Η κοσμοσυρροή και την Παρασκευή ήταν ασταμάτητη, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο! Ανθρώπινα ποτάμια εισρέουν χωρίς σταματημό από κάθε πύλη, σχηματίζοντας μια λαοθάλασσα, χωρίς να μπορεί να δει κανείς αρχή και τέλος.

Δεν υπάρχει στέκι, μουσική σκηνή, έκθεση που να μην ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο, που να μην επικρατούσε το αδιαχώρητο.

«Κάθε χρόνο και καλύτερο», «κάθε χρόνο το Φεστιβάλ είναι και μια έκπληξη». «Δεν υπάρχει χώρος που να περάσεις και να μη μάθεις ή να μη δεις κάτι καινούργιο, να μην πάρεις απαντήσεις στα όσα ζεις σήμερα, τον πόλεμο και την ειρήνη, την ακρίβεια, πανεπιστημιακή αστυνομία, για τα πάντα. Αυτή είναι η ΚΝΕ, παιδιά». «Είναι εντυπωσιακό πώς δένεται αυτό το φοβερό γιορτινό κλίμα με το πολιτικό περιεχόμενο». «Εδώ έχει μέχρι και έκθεση αφιερωμένη στη τεχνολογία», «ακόμα περισσότερες γιγαντοοθόνες», «όλα είναι σύγχρονα, φωτεινά. Μοναδική εμπειρία».

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ' όσα πιάνει το αυτί μας περνοδιαβαίνοντας στους χώρους, όπου δεν πέφτει καρφίτσα. Δεν είναι απλά μια γιορτή της νεολαίας, δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο νεολαιίστικο φεστιβάλ που γίνεται. Το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο, είναι ότι ολόκληρο το Φεστιβάλ είναι η εικόνα από το μέλλον, από «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό».

«Νιώθεις πως ναι, μπορείς να πάρεις το μέλλον στα χέρια σου»

«Οι φίλοι μου ήταν προκατειλημμένοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. "Ελα μωρέ, όλοι ίδιοι είναι. Ολοι τα ίδια λένε", μου έλεγαν. "Σιγά τώρα μην ασχολούμαστε με κόμματα". Χτες τους έφερα "με το ζόρι". Σήμερα είμαστε πάλι εδώ», μας λέει ο 19χρονος Γιάννης. «Δεν το περίμενα. Εδώ όλα είναι αλλιώτικα, απίθανα. Δεν μπορώ να το φανταστώ πώς στήνονται όλα αυτά. Οι κατασκευές είναι τεράστιες. Τόσα χρώματα. Οι εκθέσεις, οι γιγαντοοθόνες, οι συναυλίες. Εντάξει, μπράβο παιδιά. Ολοι εδώ με την ΚΝΕ, δύναμη!», λέει ένας από τους «προκατειλημμένους» φίλους του.

«Παίρνεις δύναμη από τη δύναμη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Εδώ ανάμεσα στους χιλιάδες, όλους με τον ίδιο ενθουσιασμό για τον ίδιο σκοπό, νιώθεις ότι ναι, μπορείς να πάρεις το μέλλον στα χέρια σου. Να αποφασίζεις εσύ για τον εαυτό σου, γιατί δεν είσαι ένας, είσαι χιλιάδες, και οι χιλιάδες θα γίνουν ακόμα περισσότεροι», είναι οι φράσεις της 18χρονης Αλεξίας, που λίγη ώρα πριν έχει πάρει την απόφαση να γίνει μέλος της ΚΝΕ. «Μέχρι να γίνουμε το ποτάμι που θα πνίξει όλους αυτούς που βάζουν εμπόδια στο μέλλον, στη ζωή μας», συμπληρώνει ο Γιώργος, εργαζόμενος στον Επισιτισμό.

Τα στιγμιότυπα που εκτυλίσσονται είναι αμέτρητα, παντού, το καθένα ξεχωριστό. Οπως οι συζητήσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον, η μεγάλη έκθεση για τις αιτίες της ακρίβειας, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη διέξοδο.

Δύο παιδιά Γυμνασίου, μαζί με τους γονείς τους, κοιτάζουν τη γιγαντοοθόνη με «το δέντρο που έχει κόκκινα τα φύλλα». «Είδατε πώς το κόβουν, το χτυπάνε για να πέσει. Αλλά αυτό αντέχει», λέει η μητέρα. Τα παιδιά παρατηρούν ότι «έρχεται ένας άνθρωπος από το βάθος της οθόνης και ακολουθούν κι άλλοι». Του εξηγεί η μητέρα του ότι «είναι οι εργαζόμενοι, όπως εγώ και ο πατέρας σου. Εμείς που δημιουργούμε όλα όσα βλέπετε γύρω σας, και τις τεράστιες αυτές οθόνες, και που θα έρθει η στιγμή να τον πάρουμε στα χέρια μας». Τα παιδιά αυθόρμητα χειροκροτούν. «Αιφνιδιασμένοι» αρχίζουν να χειροκροτούν όλοι όσοι ήταν γύρω. Και οι επόμενοι παίρνουν τη σκυτάλη, για να πάει το μήνυμα ακόμα παραπέρα, για να γίνουν ακόμα περισσότεροι, για τη μεγάλη απόφαση και τη στιγμή που «θα πάρουν αυτόν τον κόσμο στα χέρια τους».

***

Με το ΚΚΕ λοιπόν!

Γιατί όποτε η νεολαία, συνολικά ο λαός κέρδισε, το έκανε στηριγμένος στη δύναμή του, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πάντα μπροστά!

Γιατί στην «τέλεια καταιγίδα» και στον «δύσκολο χειμώνα», για τα οποία μας προετοιμάζουν, μόνο το ΚΚΕ θα είναι η «ασπίδα» μας!

Γιατί στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, που κλιμακώνεται, διέξοδο θα δώσουν οι λαοί, διαλέγοντας όχι στρατόπεδο ληστών, αλλά τον δρόμο των δικών τους συμφερόντων!

Γιατί το μέλλον της νέας γενιάς δεν είναι η χαμοζωή με τα ψίχουλα και τα «pass», δεν είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η αδικία και η εκμετάλλευση, αλλά «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», που βρίσκεται στον αγώνα και στη σύγκρουση με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Ενας κόσμος στο ύψος των ονείρων, των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό!

Το πρόγραμμα του Σαββάτου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

21.30 Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την 100ή επέτειο γέννησής του. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης. Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου.

23.00 Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 Γιάννης Διονυσίου.

22.30 «Ο Γκάτσος που αγάπησα» - Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. Ερμηνεύουν: Μανώλης Μητσιάς, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

23.30 Γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.30 Φοίβος Δεληβοριάς.

22.30«Ο διαχρονικός ήχος της αμφισβήτησης» - Αφιέρωμα στο ελληνικό rock. Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Θανάσης Χουλιαράς - KollektivA. Συμμετέχουν: KollektivA, Θοδωρής Βλαχάκης & Μιχάλης Σκαράκης (Magic de Spell), Στέλιος Μαγαλιός, Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια), Λάκης Παπαδόπουλος, Στέλιος Σαλβαδόρ (Μωρά στη Φωτιά), Εύα Τσάχρα.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 Μπάντα ΚΕΘΕΑ - Στροφή.

21.30 Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση - Σάλα.

22.30 Κοινοί Θνητοί.

23.30 Stavento.

ΣΚΗΝΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

21.30 Παρουσιάσεις δίσκων: Mother of Millions, Κώστας Βλαχούτσος, Γιάννης Ταυλάς, Δημήτρης Ψαρράς.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.00 Συζήτηση:«Η Κούβα δεν είναι μόνη της!». Θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες, και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.00 Επιδείξεις αναρρίχησης και τραμπολίνο για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

21.30 Παρουσίαση της ορειβατικής δραστηριότητας της ΚΝΕ από την πρόσφατη επιτυχημένη ανάβαση στον Ολυμπο και την ψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα.

ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

19.00 Συζήτηση με τους «Κοινούς Θνητούς» και τον Πάνο Ζάχαρη, καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον Νίκο Μπελογιάννη.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.30 Μουσικοκινητικό παιχνίδι (για παιδιά 3 έως 6 ετών).

19.00 «Ο μαγικός κόσμος της σαπουνόφουσκας», παράσταση από τη «Fundastick Performing Arts».

21.30 «Ερωτόκριτος» για παιδιά, με τους Ηλία Καρελλά, Αρετή Κετιμέ και String Demons.

Σε ζωντανή μετάδοση η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο 48o Φεστιβάλ θα μεταδοθεί ζωντανά από τον «902.gr» και από το ertnews.gr



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ