ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ενα μεγάλο ξέσπασμα της νεολαίας που τολμά, που αμφισβητεί και αγωνίζεται

Αύριο Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στις 20.30, η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Χρόνια είχε να δει η Αττική τέτοια ογκώδη μετακίνηση νέων ανθρώπων, μια μέρα όπως η Πέμπτη. Κι όμως, το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που άνοιξε χτες τις πύλες του, έμελλε να αποτελέσει πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες νεολαίους από όλη την Αττική που από νωρίς κατέκλυσαν το Πάρκο Τρίτση στην καρδιά της Δυτικής Αθήνας.

Ηταν ένα μαζικό νεανικό ξέσπασμα, μια ανάσα, που δείχνει ότι η νεολαία που εργάζεται, που σπουδάζει, που πηγαίνει στο σχολείο μπορεί να δώσει διέξοδο στην αμφισβήτησή της, να συναντηθεί με την πρωτοπόρα δράση και την πολιτική του ΚΚΕ.

Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από την πρωτόγνωρη συμμετοχή σε όλες τις συζητήσεις στις σκηνές και τα στέκια του Φεστιβάλ. Συζητήσεις που μπορεί να γίνονταν ταυτόχρονα, κι όμως όλες έσφυζαν από νέους και νέες που ψάχνουν απαντήσεις, που προβληματίζονται, που αναζητούν, που βλέπουν ότι «δεν πάει άλλο», ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Συζητήσεις που αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη του εργατόκοσμου και της νεολαίας στο ΚΚΕ και στις θέσεις του.

Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης, από τη μία πύλη μέχρι την άλλη έβλεπε νέους να συναντιούνται με φίλους και συντρόφους τους, να τα λένε μετά από καιρό. Καθένας είχε να πει για έναν γνωστό του, παλιό συμφοιτητή, παλιό συνάδελφο που είχε να τον δει χρόνια, με το Φεστιβάλ να αποδεικνύεται και φέτος σημείο αναφοράς της νεολαίας. Νέοι άνθρωποι, που χαίρονται καθώς επιτέλους μπορούν να απολαύσουν ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα περιβάλλον που το νιώθουν ολόδικό τους, και μάλιστα χωρίς το άγχος της διάδοσης του ιού, αφού από παντού γινόταν αντιληπτό ότι η ΚΝΕ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του.

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό»: Με το σύνθημα αυτό του φετινού Φεστιβάλ να δίνει το στίγμα, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο, αποτελώντας σάλπισμα αντεπίθεσης στη νεολαία, για τους αγώνες που έχει μπροστά της μαζί με την εργατική τάξη και τον λαό.

Κορυφώνονται αύριο Σάββατο 25 Σεπτέμβρη στις 20.30 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σαν να βγήκαμε στο ξέφωτο απ' τη νύχτα... Επιτέλους ανασάναμε!»

«Επιτέλους νιώθεις ότι αρχίζεις να αναπνέεις, ότι είσαι πραγματικά ελεύθερος, ότι υπάρχει φως, αισιοδοξία». «Πόσο καιρό είχαμε να πάμε σε μία καλή συναυλία, να δούμε τόσους χιλιάδες νέους, εκθέσεις. Να σηκώσουμε κεφάλι από υπολογιστή και κινητό». «ΚΝΕ παιδιά! Δύναμη!». «Ηρθαμε εδώ και θα φύγουμε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κατακτήσουμε τα όνειρά μας».

Από κάθε πύλη ξεχύνονται μέσα στην απέραντη κόκκινη πολιτεία ανθρώπινα ποτάμια, με τους νέους και τις νέες, παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες να κυριαρχούν δίνοντας ζωντάνια σε κάθε σκηνή, στις πλούσιες εκθέσεις, στα περίπτερα παντού.

Στο φοιτητικό στέκι ο Μανώλης, ο Χρήστος και ο Σταύρος, 18χρονα παιδιά οι δύο πρώτοι φέτος πέρασαν στις σχολές που ήθελαν ο δεύτερος θα ξαναδώσει, για δεύτερη φορά έρχονται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο Τρίτση. «Είχαμε έρθει την τελευταία φορά πριν από δύο χρόνια και είχαμε πάθει πλάκα. Μας το έλεγαν τα παιδιά της ΚΝΕ στο σχολείο και δεν πιστεύαμε τα όσα γίνονταν εδώ. Είχαμε φύγει και νιώθαμε ότι είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τα όνειρά μας. Με αυτήν την πανδημία δεν πιστεύαμε ότι θα ξαναγίνει. Αλλά ΚΝΕ είναι αυτή. Δύναμη παιδιά, τελείωσε!», λέει ο Μανώλης, ενώ ο Χρήστος συμπληρώνει: «Επιτέλους να πάμε σε μία συναυλία να ξαναβρεθούμε με χιλιάδες ακόμα νέους να πάρουμε ζωή ο ένας από τον άλλον. Δεν βγαίνει άλλο έγκλειστοι. Μια στον υπολογιστή. Μια στο κινητό και άντε σε καμία καφετέρια ή μπαράκι...».

Ο Σταύρος μάς λέει με τη σειρά του: «Οταν έμαθα ότι θα γίνει φέτος το Φεστιβάλ να πω την αλήθεια περίμενα πώς και πώς να ξεκινήσει. Να ξαναζήσω και να ξανανιώσω όλα αυτά που έζησα την τελευταία φορά που ήρθα. Ολη αυτήν την ένταση και τον ενθουσιασμό. Το κανονίσαμε με τους φίλους και νάμαστε. Ομως είναι ακόμα καλύτερα από όσο περίμενα. Μου φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο πλούσιο. Πέρασα Φυσικό και όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια σίγουρα θα είμαι με τα παιδιά της ΚΝΕ. Ημουν μαζί τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις μέσα στην πανδημία. Συμμετείχα στα περισσότερα καλέσματα. Εβλεπα ότι μέσα στην πανδημία δεν το έβαζαν κάτω και προσπαθούσα να μην το βάλω ούτε εγώ. Ισως το σκεφτώ καλύτερα να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι σε όλο αυτό από μέσα. Δεν ξέρω θα δω».

Ο Βαγγέλης 29 ετών ιδιωτικός υπάλληλος σε μεγάλο pet shop βρισκόταν στην έκθεση για την Παρισινή Κομμούνα. «Επιτέλους νιώθεις ότι αρχίζεις να αναπνέεις, ότι είσαι πραγματικά ελεύθερος, ότι υπάρχει φως, αισιοδοξία. Μόλις μπήκαμε στο χώρο του Φεστιβάλ ήταν σαν να βγήκαμε στο ξέφωτο από τη νύχτα. Και το λέω αντικειμενικά, γιατί δεν είμαι σύντροφος, ακόμα τουλάχιστον. Η ΚΝΕ, το ΚΚΕ είναι πρωτοπορία πώς να το κάνουμε; Προσπαθώ να παρακολουθώ όλη την επικαιρότητα. Παρακολούθησα όλη τη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ακόμα κι αν δεν το ψηφίζεις, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις ότι βάζει σφραγίδα σε κάθε εξέλιξη. Ακόμα και ότι φέτος μέσα στην πανδημία η ΚΝΕ οργάνωσε ξανά το μεγάλο αυτό Φεστιβάλ, λες ΚΝΕ είναι αυτή. Αν δεν το έκανε η ΚΝΕ ποιος θα το έκανε».

Ο Θεοδόσης ήταν στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ μαζί με τον 14χρονο γιο του, μαθητή του Γ' Γυμνασίου Ιλίου. Ο ίδιος είναι προγραμματιστής και όπως είπε «έχω φιλική στάση προς το ΚΚΕ. Μπορεί να μην το έχω ψηφίσει όλες τις φορές όμως θέλω ο γιος μου να έρθει σε επαφή με την ΚΝΕ γι' αυτό ήρθαμε. Θέλω να ακούσει ποιοτικό τραγούδι, να δει αυτές τις εκθέσεις, τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον». Αλλά και ο μικρός δήλωσε πολύ ενθουσιασμένος. «Για να πω την αλήθεια δεν ήθελα να έρθω. Δεν μου είχε μιλήσει κανείς για την ΚΝΕ. Αλλά τελικά είναι μια έκπληξη. Και από ό,τι μου είπαν τις επόμενες μέρες θα έχει ακόμα περισσότερο κόσμο. Εντυπωσιάστηκα από την έκθεση που έλεγε για την επανάσταση στη Γαλλία. Σίγουρα θα έρθουμε τις επόμενες μέρες».

Ομως το Φεστιβάλ είναι μια ανάσα, αλλά και επιβράβευση και για τα ίδια τα παιδιά της ΚΝΕ. Ο Χρήστος 16 ετών μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 1ο Λύκειο Ζωγράφου είπε: «Είμαι περήφανος που φέτος η ΚΝΕ τα κατάφερε και ήρθαμε ξανά στο Πάρκο Τρίτση. Με όλα αυτά τα μοναδικά που συμβαίνουν εδώ, νιώθω ότι είναι η μικρογραφία της εικόνας αυτού του άλλου, του όμορφου κόσμου που εμείς ονειρευόμαστε».

Αποχαιρετισμός στον Μίκη, που σημάδεψε την ιστορία των Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ και το 47ο Φεστιβάλ αποχαιρετούν τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Η ιστορία των Φεστιβάλ μας έχει σημαδευτεί από τη μουσική και τα τραγούδια του.

«Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" καθιερώθηκε ως ο μεγαλύτερος πολιτικός και πολιτιστικός σταθμός με την καθοριστική συμβολή του Μίκη. Ο ίδιος το τίμησε πολλές φορές με την παρουσία του, από τα πρώτα Φεστιβάλ έως σήμερα, βάζοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα του. Ο Μίκης Θεοδωράκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του έντεχνου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, αποτελώντας σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού, με παγκόσμια μάλιστα επιρροή. Εβαλε στα χείλη του λαού και της νεολαίας, στα σπίτια χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων, στίχους μεγάλων ποιητών, μεταξύ άλλων του κορυφαίου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Παίρνουμε τη σκυτάλη για να μάθουν τα επόμενα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, κάθε νέος αγωνιστής το τεράστιο έργο του Μίκη, που είναι συνώνυμο της ίδιας της Ιστορίας του λαού μας. Θα πορευόμαστε με τις μουσικές του, ώσπου να σημάνουν οι καμπάνες της κοινωνικής απελευθέρωσης! Αθάνατος!».

Τα παρακάτω ακούγονται από τα μεγάφωνα σε όλο τον χώρο του Φεστιβάλ, που η αυριανή τρίτη μέρα του είναι αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη. Μια δέσμευση και ένα ευχαριστώ στον μεγάλο Μίκη. Και μια υπόσχεση ότι το ανεξάντλητο έργο του θα φροντίσουν να ανοιχτεί διάπλατα σε κάθε νέο και νέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ