ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Δράσεις και πλαίσιο πάλης για λαϊκή κατοικία και φοιτητική στέγη

Προγραμματίζονται συνέντευξη Τύπου και παρεμβάσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς

Από τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Από τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, για το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας και της φοιτητικής στέγης Σωματεία στις κατασκευές, Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας και Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητών, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η συνέντευξη θα δοθεί στο κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, στην οδό Σανταρόζα. Το κτίριο αυτό είναι κενό και αναξιοποίητο. Αμέσως μετά θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για να θέσουν τα αιτήματά τους. Ακόμα, έχει αποφασιστεί να γίνουν παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπάγεται και ο ΟΑΕΔ, στο υπουργείο Παιδείας και αλλού.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η σύσκεψη κατέληξε σε πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων «το οποίο πρέπει να φτάσει σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και τους φοιτητικούς συλλόγους, να συζητηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς, με φοιτητές και σπουδαστές μέσα κι έξω από τις σχολές, σε κάθε γειτονιά».

Το πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίστηκε περιλαμβάνει τα εξής:

 • Οι πιεστικές ανάγκες για τη λαϊκή κατοικία να στηριχτούν αποκλειστικά από την αύξηση της άμεσης φορολογίας κεφαλαίου που θα χρηματοδοτήσει την: Επανασύσταση - επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού - στεγαστικού προγράμματος για εργατικές κατοικίες. Αξιοποίηση χώρων και ακινήτων του ΟΕΚ για τις ανάγκες στέγασης εργατικών σωματείων, για τις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες ανάγκες τους.
 • Αμεση επιστροφή από τον ΕΦΚΑ των εισφορών που έχουν παρακρατηθεί και απόδοση των τρεχουσών εισπράξεων προς τον ΟΕΚ.
 • Αμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, πολύτεκνες οικογένειες, για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εκτός έδρας.
 • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αύξηση στα μεροκάματα, για τους οικοδόμους και εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, με κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ για ανειδίκευτους χωρίς 3ετίες, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ.
 • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό, πάγωμα κατασχέσεων και χρεών προς τράπεζες, μείωση τιμολογίων για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
 • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, με ειδική μέριμνα για τους φοιτητές από τις πυρόπληκτες περιοχές.
 • Αξιοποίηση κρατικών κτιρίων και εκτάσεων που παραμένουν κενά ή αδειάζουν λόγω μεταστέγασης στο Κέντρο αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, για μετατροπή τους σε χώρους φοιτητικών εστιών, πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας για τους φοιτητές.
Πυκνώνουν οι διώξεις και τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Για παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και της ενημέρωσης των εργαζομένων σχετικά με τη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μ.μ., καταγγέλλει τη διοίκηση ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου κατέβηκε πανό που είχε αναρτηθεί στον αύλειο χώρο και καλούσε τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση. Τονίζει μάλιστα ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων περιστατικών, όπως η άρνηση από την πλευρά της διοίκησης να παραχωρηθεί το αμφιθέατρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων, αλλά και της έντονης παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της προέδρου του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» και μιας πρώην εργαζόμενης, υπέβαλε η εταιρεία «Mediterranean Village», επειδή το Συνδικάτο «τόλμησε» να καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας στο ξενοδοχείο.

Το Συνδικάτο και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλούν όλα τα σωματεία του νομού να καταδικάσουν την απαράδεκτη πρακτική της εργοδοσίας. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό βίωσαν και βιώνουν στο πετσί τους το πώς χτίζονται η πολυδιαφημιζόμενη "ανάπτυξη του κλάδου" και τα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις. Χτίζονται πάνω στα σμπαραλιασμένα δικαιώματα, στους μισθούς πείνας, με την εργοδοτική ασυδοσία και εκμετάλλευση να βαράνε "κόκκινο"».

Για τον συγκεκριμένο εργοδότη αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας τους την περίοδο του καύσωνα (...) Οι συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στην ξενοδοχειακή μονάδα και το πώς χτίζεται το τουριστικό θαύμα αποδεικνύονται από τις σωρηδόν παραιτήσεις που υποβλήθηκαν στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς οι εργαζόμενοι δεν άντεχαν άλλο».

Αναδεικνύουν, ακόμη, τον ρόλο που παίζει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Πιερίας, που με τις πλάτες του Εργατικού Κέντρου αρνείται να δεχτεί ως μέλη του τους εργαζόμενους του κλάδου.

Τέλος, τη χειροδικία σε βάρος εργαζόμενου τεχνικού από προϊστάμενο του ΔΕΔΔΗΕ Ικαρίας καταγγέλλουν η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ - ΚΗΕ Παράρτημα Σάμου - Ικαρίας και το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας από τις αρμόδιες αρχές.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα κινητοποίηση την Τρίτη στα δικαστήρια

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του υπουργείου και της ΑΑΔΕ. Οι 150 εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία εδώ και χρόνια, με την απειλή της λήξης της σύμβασης και της απόλυσης να πλανάται πάνω από το κεφάλι τους.

Σήμερα, ένα μέρος τους συνεχίζει να δουλεύει με τρίμηνη παράταση των συμβάσεων που δόθηκε μετά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη και ένα άλλο έχει βρεθεί εκτός δουλειάς. Την Τρίτη, με αφορμή την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι, προγραμματίζουν κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, με όλες τις δυνατές μορφές, αναφέρθηκε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Κάλεσε τους συμβασιούχους να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους στις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και τις υποσχέσεις των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά να αξιοποιήσουν κάθε παράταση των συμβάσεών τους για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους.

Επίσης, την επίθεση της εργολαβικής εταιρείας ISS στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΕΜΠ καταγγέλλει το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία προσπάθησε να εκβιάσει τους εργαζόμενους να δηλώσουν παραίτηση και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με διάρκεια ενός μήνα. Με την τακτική αυτή, ασκεί πίεση στο προσωπικό που δουλεύει «από 6 έως 15 χρόνια» να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα που έχει (3ετίες, επιδόματα, άδειες κ.τ.λ.), προκειμένου «να προσληφθούν ως καινούριοι εργαζόμενοι στην οποιαδήποτε εταιρεία αναλάβει την εργολαβία».

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση, μαζί με το Σωματείο τους, στην οποία αποφάσισαν να μην υπογράψει κανείς την παραίτηση. Τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας και σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 μ., στα γραφεία της εταιρείας.

Δραστηριότητες σωματείων και αρχαιρεσίες
 • Με εξορμήσεις και συνελεύσεις σε εργοτάξια της Αττικής, αλλά και σε έργα στις γειτονιές, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά στην προετοιμασία της τακτικής Γενικής Συνέλευσής του, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτώβρη. Σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει συνέλευση στο εργοτάξιο της «Βallian» στη Νερατζιώτισσα. Τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη στις 7.30 π.μ. στον πύργο του Πειραιά και την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη στις 12 μ. στο εργοτάξιο της «ΕΡΕΤΒΟ» στο νέο δημαρχείο Χαλανδρίου.
 • Αύριο, Σάββατο 25/9, πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ καλούν σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της τονίζοντας ότι είναι ευθύνη κάθε τίμιου συνδικαλιστή, κάθε αντιπροσώπου στο Εργατικό Κέντρο να βάλει φρένο στην υπονομευτική δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, να μην προδώσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων που τον στέλνουν αντιπρόσωπο, έτσι ώστε η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί, να εκφράζει τις ανάγκες και τις αληθινές αγωνίες τους, να παίρνει αποφάσεις που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, που θα συμβάλλουν στην οργάνωση της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών.
 • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε σύσκεψη διοικήσεων σωματείων και αντιπροσώπων της δύναμής του την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην έδρα του, με θέμα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης των συνδικάτων. Παράλληλα καλεί σε κινητοποίηση την Τρίτη 28/9 στις 12 μ. στη ΔΕΗ (Κάτσαρη) ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.
 • Σε σύσκεψη, την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 11 π.μ., καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική. «Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση και διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την απλήρωτη εργασία, που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης. Τα μητρώα, τα στοιχεία των μελών μας, είναι στην ευθύνη των σωματείων και δεν τα παραδίδουμε για να γίνουν βορά στα νύχια της εργοδοσίας», σημειώνουν τα σωματεία.
 • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 17 Οκτώβρη και διενέργεια αρχαιρεσιών την περίοδο 1 Νοέμβρη - 14 Νοέμβρη προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τον τόπο διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης.
 • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.
 • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής συνεχίζει τις αρχαιρεσίες έως τις 30 Σεπτέμβρη. Σήμερα το πρόγραμμα έχει ως εξής: Κεντρικό Εκλογικό Κέντρο, στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Εκλογικό Κέντρο του Παραρτήματος του Συνδικάτου στα Νοτιοανατολικά που στεγάζεται στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου (οδός Δουνακάρα 7) 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Εκλογικό Κέντρο του ξενοδοχείου «DIVANI CARAVEL», που βρίσκεται στην οδό Βασ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα, 11 π.μ. - 7 μ.μ. Εκλογικό Κέντρο του καζίνο «Μοντ Παρνές» (Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ, Αχαρνές), 1 το μεσημέρι - 9 μ.μ.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org