ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
«Αφγανιστάν, 20 χρόνια μετά. Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει!»

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Ελ. Βαγενάς
Ο Ελ. Βαγενάς
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που πυροδοτούν νέες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, επικίνδυνες για τους λαούς όλης της περιοχής, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη χτεσινή συζήτηση στη Διεθνούπολη με θέμα «Αφγανιστάν, 20 χρόνια μετά. Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει!».

Στην εισαγωγική ομιλία ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, έθεσε ορισμένα βασικά ερωτήματα όπως: Γιατί αποχώρησαν οι ΗΠΑ; Ηττήθηκαν; Τι πέτυχαν; Γιατί το Αφγανιστάν ενδιαφέρει τόσο πολύ διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;

Φωτίζοντας πλευρές του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή, υπογράμμισε την ξεχωριστή στρατηγική γεωγραφική θέση του Αφγανιστάν, ανάμεσα σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ινδία), στον δρόμο από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία προς τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ με την 20χρονη ΝΑΤΟική επέμβαση «είχαν εξασφαλίσει στρατιωτικά - πολεμικά να κρατούν "δεμένο χειρόφρενο" στην κατασκευή μια σειράς αγωγών Ενέργειας και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, π.χ. από την Κίνα προς το Ιράν».

Αναφέρθηκε στο βασικό σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου, τον TAPI (Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ινδία), και την παραλλαγή του, τον TAP (χωρίς την Ινδία), ο οποίος ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τους Ταλιμπάν να εμφανίζονται σήμερα θετικοί για τον αγωγό, ενώ αντίθετη είναι η Τουρκία.


Εξήγησε δε ότι η Κίνα σχεδιάζει δρόμους μεταφοράς προς τα λιμάνια του Πακιστάν, αλλά και στο Ιράν, ως τμήμα του «Δρόμου του μεταξιού», ενώ «και η Τουρκία θέλει τον δικό της δρόμο: Αζερμπαϊτζάν - Γεωργία - Κασπία - Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ινδία, τον "Λάπις Λαζούλι"». Υπάρχουν επίσης σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις στο Κιργιστάν και στο Τατζικιστάν προς το Πακιστάν μέσω του Αφγανιστάν.

Επεσήμανε ακόμα ότι το Αφγανιστάν «διαθέτει πλούσια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 1 - 3 τρισ. δολάρια στο 30% των εξερευνημένων εδαφών». Αναφέρθηκε ειδικότερα στο λίθιο, απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών στην ηλεκτροκίνηση και όχι μόνο, πρόσθεσε δε πως για 20 χρόνια «χάρη στη ΝΑΤΟική κατοχή, κινεζικά και ρωσικά μονοπώλια έμειναν μακριά από τις πρώτες ύλες που διαθέτει το Αφγανιστάν. Οι Κινέζοι π.χ. αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εξόρυξη χρυσού».

«Στρατιωτικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, αλλά δεν αποχώρησαν και τα συμφέροντά τους», καθώς «οι αμερικανικές προτεραιότητες μετατοπίζονται προς τον Ειρηνικό», τόνισε ο ομιλητής.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν στην Ντόχα (2020) και την «παράδοση της διακυβέρνησης από τους Αμερικανούς στους Ταλιμπάν», «υπολογίζεται πως οι ΗΠΑ άφησαν στο Αφγανιστάν όπλα αξίας 85 δισ. δολαρίων», προσδοκώντας τα διαφορετικά συμφέροντα ντόπιων φυλάρχων - καπιταλιστών και ξένων δυνάμεων (Κίνας, Ρωσίας, Πακιστάν, Ινδίας, Τουρκίας, Ιράν, Κατάρ κ.ο.κ.) να δράσουν ως νέα «εύφλεκτη ύλη», προκαλώντας «αποσταθεροποίηση», εμποδίζοντας ανταγωνιστικά συμφέροντα, χαράζοντας νέους δρόμους για αμερικανικά μονοπώλια.

Τέλος, υπογράμμισε, «το "άδειασμα" των ντόπιων πολιτικών συμμάχων των ΗΠΑ για δύο δεκαετίες είναι διδακτικό για τον λαό μας, που του λένε πως αν γεμίσουμε τη χώρα με βάσεις που θα στοχεύουν άλλους λαούς και αν είμαστε το "καλό παιδί" των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τότε αυτοί οι "προστάτες" μας θα μας διαφυλάξουν από τον κίνδυνο του πολέμου...».

Αμεση και σημαντική η ελληνική εμπλοκή στο Αφγανιστάν

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του υπενθύμισε πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδιζαν ότι η ελληνική ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν ήταν «συμβολική» και «ανθρωπιστική», ενώ στην πραγματικότητα ήταν και άμεση και σημαντική, περιλαμβάνοντας: Μονάδα μηχανικού με δεκάδες άτομα προσωπικό και εξειδικευμένο βαρύ εξοπλισμό. Στελέχωση και λειτουργία πλήρους στρατιωτικής ιατρονοσηλευτικής μονάδας. Διάθεση δεκάδων στελεχών σε διάφορες επιτελικές θέσεις της ΝΑΤΟικής δύναμης ISAF. Παραχώρηση για πολεμική χρήση δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων και μεταγωγικών αεροσκαφών. Αλλά και μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, την ευθύνη διοίκησης του οποίου είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα.

Υποκρισία για πρόσφυγες και γυναίκες

Σχετικά με τη συζήτηση «για τη διαχείριση των νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, υπογράμμισε πως η ΕΕ επικεντρώνεται στην αποτροπή της εισόδου Αφγανών «για να αποφευχθεί παρόμοια κρίση όπως το 2015, με τους Σύρους πρόσφυγες».

«Ως αθώοι του αίματος, οι Ευρωπαίοι (...) εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο "μετανάστευση" προκειμένου να αποστερήσουν από τους ξεριζωμένους Αφγανούς, θύματα της δικής τους επέμβασης, την προστασία για τους πρόσφυγες (...). Το ΚΚΕ έχει δώσει αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε οι κατατρεγμένοι Αφγανοί να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες και όχι ως μετανάστες».

Καθόλου τυχαία - συνέχισε - αξιωματούχοι της ΕΕ επαναλαμβάνουν την «ανησυχία για τις γυναίκες και τους ευάλωτους, περιορίζοντας μόνο σε αυτούς την έννοια του πρόσφυγα και την απόδοση διεθνούς προστασίας, και μάλιστα με πολλά "αν" και "εφόσον"», ενώ για την πλειοψηφία των κατατρεγμένων προβλέπεται άγρια καταστολή, στο πλαίσιο και του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, αναφέρθηκε στον προβληματισμό της ελληνικής νεολαίας για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των κομμάτων που χαρακτηρίζουν την επέμβαση «εξαγωγή της δημοκρατίας» που «δυστυχώς απέτυχε» και «κουκουλώνουν» τις συνέπειές της και για τις γυναίκες.

«Θάβουν ότι 20 χρόνια τώρα μόνο το 15% των γυναικών εργάζονται και πάνω από 70% είναι αναλφάβητες», είπε, ενώ υπενθύμισε ότι «οι Ταλιμπάν ξεφύτρωσαν από τους Μουτζαχεντίν», που ανδρώθηκαν με ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ ενάντια στη λαϊκή επανάσταση το 1978 και τη σοβιετική στρατιωτική διεθνιστική βοήθεια.

Αναφέρθηκε στις ριζοσπαστικές, πρωτόγνωρες τομές που έγιναν για τη θέση των γυναικών τα χρόνια της λαϊκής επανάστασης, με ένταξη στην παραγωγή και την Εκπαίδευση, νομοθεσία για ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, απαγόρευση του γάμου ως αγοραπωλησίας, δημιουργία εκατοντάδων παιδικών σταθμών κ.ά.

Ανταγωνιστικά συμφέροντα πολλών «παικτών»

Παρεμβάσεις στη συζήτηση πραγματοποίησαν και σύντροφοι από τις διεθνείς αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ.

Ο Αϊνούρ Κουρμάνοφ, εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν, σημείωσε ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν έχουν παραιτηθεί και προσπαθούν - και μέσω της Τουρκίας - να ανακτήσουν επιρροή στο Αφγανιστάν και στην Κεντρική Ασία, όπου Ρωσία και Κίνα εδραιώνουν τη στρατιωτική - πολιτική τους παρουσία.

Αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που η Τουρκία ζητά τον έλεγχό του, λέγοντας πως «μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για ενίσχυση της παρουσίας των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, κανάλι χρηματοδότησης και καθοδήγησης δράσεων άλλων ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή της CIA».

Επιπλέον, σημείωσε, υπάρχει «ενεργή επέκταση του τουρκικού κεφαλαίου καθώς και στρατιωτική - τεχνική βοήθεια στο Κιργιστάν, που θεωρείται ήδη προκεχωρημένο φυλάκιο επιρροής της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία», ενώ στο Αφγανιστάν επιχειρεί να παρέμβει και η ηγεσία του Τατζικιστάν, εκμεταλλευόμενη τα εκατομμύρια Τατζίκων που ζουν εκεί.

Ο Σαφίκ Αχμάντ, εκπρόσωπος του ΚΚ Πακιστάν, μίλησε για το πώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «χρησιμοποίησαν τη θρησκεία εναντίον των Αφγανών επαναστατών» τη δεκαετία του '80. «Με τη βοήθεια των στηριγμάτων τους, των στρατευμάτων του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και άλλων φονταμενταλιστικών και τζιχαντιστικών δυνάμεων (...) δόθηκαν κονδύλια, όπλα, στρατόπεδα εκπαίδευσης δημιουργήθηκαν στο Πακιστάν» για να δημιουργήσουν αυτούς τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές όπως οι Ταλιμπάν και η «Αλ Κάιντα». Για τους δε Ταλιμπάν είπε ότι θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν την επιρροή της Κίνας και άλλων μεγάλων «παικτών» στην περιοχή.

Οι Ταλιμπάν «αντιιμπεριαλιστική δύναμη»;

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση για τον χαρακτήρα της λαϊκής εξέγερσης στο Αφγανιστάν, την προπαγάνδα περί «σοβιετικής κατοχής», καθώς επίσης για ιστορικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Σε ερώτηση σχετικά με ισχυρισμούς ότι οι Ταλιμπάν, αν και σκοταδιστικό κίνημα, έκαναν «εθνικοαπελευθερωτικό» ή και «αντιιμπεριαλιστικό» αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, ο Ελ. Βαγενάς απάντησε πως οι Ταλιμπάν όχι μόνο προήλθαν από τους Μουτζαχεντίν, που ήταν κατασκεύασμα των ΗΠΑ, του Πακιστάν, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά., επομένως ήταν «σάρκα από τη σάρκα» του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού, αλλά επιπλέον διευκολύνθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ να αναλάβουν ξανά την αστική διακυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Εξάλλου, πρόσθεσε, στη σημερινή εποχή του ιμπεριαλισμού, όπου «κυριαρχεί απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη το καπιταλιστικό σύστημα», «πάντα πρέπει να αναρωτιόμαστε: Ποια τάξη διεξάγει τον πόλεμο και για ποιον σκοπό;».

Στο Αφγανιστάν «από τη μια είχαμε μια αστική δύναμη, τη λεγόμενη "Βόρεια Συμμαχία" (Τατζίκοι, Ουζμπέκοι κ.ά.), και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις (από την εθνότητα των Παστούν), που είχαν επιλέξει ως βασικό σύμμαχο τις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις (π.χ. Ινδία), και την αστική δύναμη των Ταλιμπάν, που έχουν επιλέξει ως στρατηγικό σύμμαχο το Πακιστάν, όπου έντονα δραστηριοποιείται η Κίνα. Εχουμε δηλαδή μια σύγκρουση αστικών δυνάμεων και των συμμαχιών τους».

Οπως είπε, δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε «αντιιμπεριαλιστική» κάθε αστική δύναμη «που για τους δικούς της λόγους παζαρεύει ή ακόμα και αντιπαρατίθεται με τις ΗΠΑ», ενώ τόνισε ότι «στη σύγχρονη εποχή δίκαιος πόλεμος για την εργατική τάξη είναι μόνο η ταξική πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ