ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ερωτήματα από κατάθεση μάρτυρα

...και προσπάθειες εκφοβισμού από τον Λαγό

Ως ένας «άλλος άνθρωπος» εμφανίστηκε χτες, στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Κώστας Τατσιόπουλος, γείτονας των Αιγύπτιων αλιεργατών, που υπέστησαν την άγρια δολοφονική επίθεση από το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής στο σπίτι τους. Σημειώνεται ότι για τον εν λόγω μάρτυρα το δικαστήριο είχε διατάξει τη βίαιη προσαγωγή για να έρθει να καταθέσει. Χτες, μάλιστα, ρωτήθηκε από την πρόεδρο, Μ. Λεπενιώτη: «Εσείς δεν είστε ο Κωνσταντίνος Τατσιόπουλος; Αυτά που σας διαβάζω, εσείς τα έχετε πει». Μάλιστα, του έδειξε την υπογραφή του σε προηγούμενη κατάθεσή του στην προανάκριση, ζητώντας να μάθει αν είναι η δική του!

Πιο συγκεκριμένα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν πλησίασε το σπίτι των αλιεργατών μαζί με τους άλλους γείτονές του, παρά μόνο όταν έφυγε το τάγμα εφόδου των χρυσαυγιτών, γιατί, όπως έλεγε σε όλους τους τόνους, «φοβόνταν να πλησιάσουν». Ακόμα, κατέθεσε ότι το μυαλό όλων των γειτόνων πήγε στη Χρυσή Αυγή. Χτες, κατέθεσε ότι οι χρυσαυγίτες που συμμετείχαν στην επίθεση ήταν πιτσιρικάδες που φορούσαν βερμούδες και κουνούσαν το βαν των αλιεργατών και έφυγαν σε δευτερόλεπτα. Επιπλέον, ο μάρτυρας, που είχε καταθέσει ότι το μπουλούκι που ήταν έξω από το σπίτι των αλιεργατών ήταν χρυσαυγίτες και ότι είχε ακούσει πως έκαναν διάφορα εκείνη την εποχή, όταν ρωτήθηκε χτες τι εννοεί «διάφορα», απάντησε ότι μοίραζαν τρόφιμα!

Κατέθεσε, επίσης, ότι είδε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες να κουβαλάνε τον τρίτο αλιεργάτη χτυπημένο. Είπε συγκεκριμένα: «Τον έβγαζαν από το σπίτι για να τον βάλουν στο ασθενοφόρο. Τον κρατούσαν, δεν μπορούσε να κινηθεί μόνος του, ήταν λιπόθυμος. Ηταν χτυπημένος στο πρόσωπο. Εσταζαν τα αίματα...».

«Φοβάστε; Σας έχουν απειλήσει;», ρωτήθηκε πολλές φορές από το δικαστήριο.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπού Χάμαντ Σάαντ, που επανέλαβε απαντώντας στους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών: «(...) Ο αδελφός μου αλλά και κάποιοι πελάτες μού είχαν πει ότι ο Λαγός (σ.σ. ο χρυσαυγίτης βουλευτής και περιφερειάρχης Πειραιά) έλεγε "γιατί οι Αιγύπτιοι να έχουν μαγαζί και να πουλάνε ψάρια και να μην το έχει Ελληνας... να δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή"». Είπε επίσης για τις επιθέσεις των χρυσαυγιτών: «Οταν το κάνουν, λένε ότι είναι η Χρυσή Αυγή και μετά όταν τους πιάνουν δεν το λένε». Μάλιστα, για τη μέρα της άγριας δολοφονικής επίθεσης από το τάγμα εφόδου, είπε πως η επίθεση προέρχεται από χρυσαυγίτες «επειδή ποτέ κανένας Ελληνας δεν είχε χτυπήσει πριν ξένους. Αυτοί κάνουν αυτά τα πράγματα»...

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Γ. Λαγός, της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, σε μια επιχείρηση να εκφοβίσει όσους αναφέρονται στα όσα έχει κάνει, έστειλε με περισσό θράσος εξώδικα για τα σχετικά ρεπορτάζ στην «Αυγή», στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην ΕΡΤ. Μάλιστα, χτες, στη δίκη χρυσαυγίτες άρχισαν γι' ακόμη μια φορά να φωτογραφίζουν κοινό και δημοσιογράφους με τα κινητά τους... Εξαιτίας αυτού, έγινε παρατήρηση από την πρόεδρο του δικαστηρίου.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Αντιπαράθεσης, μηνύσεων και προσφυγών συνέχεια

Στη Βουλή χτες συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες, στο φόντο των ανταγωνισμών ανάμεσα σε «παλιά» και «νέα» τζάκια. Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς - απαντώντας σε ερώτηση του Ποταμιού - άφησε να εννοηθεί ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμα με τη μοιρασιά των τηλεοπτικών αδειών, λέγοντας: «Τι σημαίνει "οριστικός υπερθεματιστής"; Σημαίνει ότι έχει κηρυχθεί οριστικά ως αυτός που κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά. Δεν είναι αδειούχος. Δεν είναι κάτοχος άδειας αυτή τη στιγμή, δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που του αποδίδει άδεια. Αυτό έχει και άλλες προϋποθέσεις».

Υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού, επαναλαμβάνοντας σε κάθε αποστροφή της τοποθέτησής του ότι «δεν έχει υπάρξει δημόσιος διαγωνισμός που να έχει τέτοια και τόσα επίπεδα ελέγχου», «αυτή τη δικαστική βάσανο», ενώ απαντήσεις προσπάθησε να δώσει και σε ό,τι αφορά την υπόθεση Καλογρίτσα και Μαντζουράνη.

Για την πρώτη υπόθεση κατέθεσε στα πρακτικά δημοσίευμα της «Καθημερινής» του 2014 για τα λεγόμενα «βοσκοτόπια», το οποίο «μιλάει ακριβώς για αυτήν την έκταση και την εντάσσει στη δυνατότητα των μεγάλων επενδύσεων κ.λπ.».

Οσον αφορά την υπόθεση Μαντζουράνη, είπε ότι «η μέθοδος της τρομοκράτησης και της πίεσης των δημόσιων λειτουργών δεν περνάει. Και θεωρώ ότι είναι ντροπή του Κοντομηνά, του Βαρδινογιάννη, του Αλαφούζου, όλων αυτών που στήνουν δελτία, γιατί νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν τους δημόσιους λειτουργούς», προσθέτοντας πως «όποιος θέλει κόντρα, εδώ, στην πολιτική ηγεσία, η οποία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη».

Πάνε κι έρχονται οι μηνύσεις

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, κατά παντός υπευθύνου, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ, μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Μάκης Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Τσιάρας και άλλοι). Στη μήνυσή τους, οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούνται τις αποκαλύψεις του Τύπου των τελευταίων ημερών και ζητούν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει οτιδήποτε μη σύννομο γενικά στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Μήνυση σε βάρος του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Ελευθέριου Κρέτσου, καθώς και της επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες», κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha», στο πλαίσιο της υπόθεσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και των εξελίξεων με το «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να συζητήσει το θέμα.

Για «πανικό και παλινωδίες της ΝΔ» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣKAΪ» αλλά και η εταιρεία «Alter Ego» του Β. Μαρινάκη κατέθεσαν χτες στη ΓΓ Ενημέρωσης την πρώτη δόση του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια, ύψους 14.533.333 ευρώ και 24.633.333,34 ευρώ αντίστοιχα.

Περιοδείες σε αμαξοστάσια

Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω περιοδείες σε αμαξοστάσια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς:

Την Τρίτη 27/9

-- Στις 10 π.μ. στο Μετρό στα Σεπόλια με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στον Πειραιά με τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Εκδηλώσεις στην Κρήτη

-- Η ΚΟ Αμαρίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν εκδήλωση τιμής, μνήμης και χρέους αφιερωμένη στη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς στις 11/9/1944, στη «Μάχη στους Ποταμούς». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Ποταμούς (Δ. Αμαρίου) σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ.

-- Οι ΤΟ Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 28/9, στις 7 μ.μ., στο Νεροχώρι Αποκορώνου (δίπλα στο Μπαμπαλί), προς τιμήν του αγωνιστή του ΔΣΕ και συγγραφέα Λευτέρη Ηλιάκη και των δολοφονημένων Νεροχωριανών παπά Νίκου Αποστολάκη, Ηλία και Αγγελή Ηλιάκη και Δημήτρη Μπολιουδάκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ θα προβληθεί βίντεο και θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

Καθυστερεί η ΤΤΙΡ, προς ολοκλήρωση η CETA

Οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τον Καναδά απασχόλησαν το Ατυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε χτες στην Μπρατισλάβα, πιο συγκεκριμένα η διαδικασία ολοκλήρωσης της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ - Καναδά) και της TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σε σχέση με την ΤΤΙΡ συντάχθηκε με την άποψη της προσωρινής αναστολής των διαπραγματεύσεων αφού, όπως τόνισε, στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις «δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα» και πιο συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα ναυτιλίας, αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, γενετικά τροποποιημένα προϊόντα κ.ά. Αντίθετα, προς ολοκλήρωση φαίνεται πως βαδίζει η συμφωνία με τον Καναδά, με τον Ελληνα υπουργό να χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι ΕΕ και Καναδάς συμφώνησαν να εκδοθεί πριν από την τελική υπογραφή, έως τις 18 Οκτώβρη, νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση της συμφωνίας, στην οποία θα αποσαφηνίζονται «ευαίσθητα θέματα». Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα επικυρωθεί και από τα εθνικά Κοινοβούλια, ενώ πριν από την υπογραφή της στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Καναδά στις 27 - 28 Οκτώβρη, θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στις 18 του ίδιου μήνα στο Λουξεμβούργο, ειδικά γι' αυτόν το σκοπό.

COSCO
Επενδυτικά πλάνα στον Πειραιά

Για τα προσεχή επενδυτικά σχέδια της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φου Τσενγκ Κιου. Οπως είπε, στόχος της «Cosco» είναι η αύξηση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι στα 5 εκατομμύρια TEU σε πρώτη φάση, ώστε να καταστήσει την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο για το ταχέως αναπτυσσόμενο εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. «Εάν φθάσουμε το επίπεδο αυτό, το λιμάνι του Πειραιά θα είναι μεταξύ των 30 μεγαλύτερων λιμανιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων», σημείωσε. Σήμερα, ο Πειραιάς κατατάσσεται στην όγδοη θέση μεταξύ των λιμένων όπου διακινούνται εμπορευματοκιβώτια, ενώ με την επέκταση των εγκαταστάσεών της, που σχεδιάζει η «Cosco», θα ανέλθει στην πέμπτη θέση, ξεπερνώντας τα ισπανικά λιμάνια Βαλένθια και Αλτζεσίρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Cosco» σημείωσε, ακόμη, πως ο Πειραιάς ανέβηκε την περασμένη χρονιά στην 44η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμπορευματικών λιμανιών από την 93η που ήταν το 2010 και η εμπορευματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό του συνολικού τζίρου του λιμανιού. Ο Φου σημείωσε ότι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην αναβάθμιση των επισκευών πλοίων, των εφοδιαστικών αλυσίδων και δραστηριοτήτων κρουαζιέρας, με το πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο να αναμένεται τον προσεχή Νοέμβρη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org