ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια με στόχο νέο συμβιβασμό

...ενώ εντείνονται οι επιδρομές και οι συγκρούσεις στο Χαλέπι...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα ρωσο-αμερικανικά παζάρια για την αναβίωση της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας της 9ης Σεπτέμβρη για τη λεγόμενη συμφωνία «εκεχειρίας» στη Συρία, με φόντο τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς κυρίως στο βόρειο και ανατολικό Χαλέπι.

Χτες ξημερώματα, στη Νέα Υόρκη, η νέα, δίωρη συνάντηση της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας», στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ, η Τουρκία, η Κίνα, αραβικές χώρες, δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα. Πλην ίσως από τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Λι Μπαοντόνγκ, επέμεινε σε συμβιβαστικές λύσεις για τον τερματισμό της διαμάχης. Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, συναντώντας τον πρόεδρο Μπαρζανί προέβλεψε πως θα «χρειαστεί πολύς καιρός» μέχρις ότου ηττηθούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Ιράκ και Συρία.

Νωρίτερα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ δημοσιοποίησε, όπως ισχυρίζεται, το πλήρες κείμενο της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας εκεχειρίας στη Συρία, με ημερομηνία 9 Σεπτέμβρη, το οποίο επιχείρησαν να αποκρύψουν οι Αμερικανοί, πιθανά γιατί άφηνε περιθώρια να μείνουν ακάλυπτοι οι λεγόμενοι αντικαθεστωτικοί που υποστηρίζουν. Επιπροσθέτως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι πριν τρεις μέρες εξόπλισαν με όπλα και πυρομαχικά Κούρδους μαχητές της Συρίας, τους οποίους η κυβέρνησή του θεωρεί «παρακλάδι του ΡΚΚ».

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος» Κούρδων του Ιράν, (RDKI), Χασάν Σαράφι, μιλώντας σε δημοσιογράφο του ΑΡ στην πόλη Κόγια της μεθορίου Ιράκ - Ιράν, ανήγγειλε έναρξη «εκστρατείας κατά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας» για «προστασία και υπεράσπιση» των Κούρδων του Ιράν.

ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Βασικό ζήτημα και η Κύπρος ως «πάροχος ασφάλειας»

Ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη - Μπάιντεν
Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη - Μπάιντεν
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο ρόλος της Κύπρου στην προώθηση κρίσιμων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών απασχολεί πολλές από τις συναντήσεις που συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην προχτεσινοβραδινή συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κυριάρχησε «το θέμα της Ασφάλειας και η ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κύπρος να μπορεί να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της ως παροχέα ασφάλειας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως εξήγησε αμέσως μετά ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησαν «και διμερή θέματα, με την Ενέργεια να κυριαρχεί» και «τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ υποστήριξε και ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε τη Λευκωσία για την προχτεσινή συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν, αναφέροντας συμπερασματικά: «Υπάρχει σημαντική πρόοδος που καταγράφεται, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και διαφωνίες, λιγότερο στο περιουσιακό περισσότερο στα κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, παρεμβαίνοντας χτες σε ενημερωτική εκπομπή, ο Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως η Λευκωσία έχει ενημερώσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους «εταίρους μας στην ΕΕ» για την πρόταση που έχει διαμορφώσει για την ασφάλεια, που «μπορεί να προσφέρει αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες» για να αντιμετωπίζονται οι «ανησυχίες». Επίσης, υπογράμμισε ότι στις διαπραγματεύσεις συζητιούνται και σημεία που έχουν να κάνουν «με την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας - κάτι το οποίο συζήτησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας», δηλαδή «ότι στη μετά τη λύση περίοδο του Κυπριακού, η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει ή ακόμα και να ενισχυθεί περισσότερο ο ρόλος που διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ετοιμασίες και για πολυμερή διάσκεψη

Τέλος, όσον αφορά τη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή ο γγ του ΟΗΕ με τον Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως μετά αναμένεται να συνεχιστούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι «ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου που θα μας επιτρέπει να οδηγηθούμε στο μετέπειτα στάδιο, που είναι μια πολυμερής διεθνής διάσκεψη».

ΗΠΑ
Διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δώστε το βίντεο στη δημοσιότητα τώρα!» φώναζαν το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του 43χρονου Αφροαμερικανού πατέρα δύο παιδιών Κιθ Σκοτ από πυρά αστυνομικού. Τα μέλη της οικογένειάς του, που είδαν προχτές το βράδυ το βίντεο στα γραφεία της αστυνομικής διεύθυνσης του Σάρλοτ, μαζί με τους δικηγόρους τους, απαίτησαν επίσης τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ενώ η αστυνομία το αρνείται. Επίσης, συνεχίστηκαν τα μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής και η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως ο 26χρονος άνδρας Τζάστιν Καρ που τραυματίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από πυροβολισμό αργά το βράδυ της Τετάρτης στο κεφάλι στη διάρκεια διαδήλωσης, πέθανε. Το θέμα των συχνών δολοφονιών από αστυνομικούς απασχόλησε και τον Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, που ζήτησε «σεβασμό» και «ειρηνικές διαδηλώσεις».

Παραδόθηκε η αστυνομικός στην Οκλαχόμα

Παράλληλα, χτες, η 42χρονη αστυνομικός Μπέτι Σέλμπι, που σκότωσε πριν μία βδομάδα για ασήμαντη αφορμή άοπλο Αφροαμερικανό στο Τούλσα της Οκλαχόμα, παρουσιάστηκε μόνη της στις φυλακές της κομητείας Τούλσα, αφού την Πέμπτη τής απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το θάνατο του 40χρονου Τέρενς Κράτσερ. Ακολούθως, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 50.000 δολαρίων και θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο, για την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση, στις 30 Σεπτέμβρη.

Ανεβαίνει ο προεκλογικός «πυρετός»

Με φόντο τα αμέτρητα θύματα αστυνομικής βίας, συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα. Χτες, δύο βουλευτές των Δημοκρατικών με πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Νταϊάν Φάινσταϊν και ο Ανταμ Σκιφ, κατηγόρησαν τη Ρωσία «για σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια παρέμβασής της στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ». Ισχυρίστηκαν, επίσης, πως οι πρόσφατες παραβιάσεις ηλεκτρονικών αρχείων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων πολιτικών οντοτήτων στις ΗΠΑ, έγιναν υπό τις εντολές και οδηγίες του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο μεταξύ, στις δημοσκοπήσεις ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να βελτιώνει τα ποσοστά του, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον διατηρεί το προβάδισμά της, ενώ απομένουν μόλις τρεις μέρες από την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων και επτά βδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη.

ΟΗΕ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Στις διμερείς συνομιλίες επιμένει ο Νετανιάχου

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η «παγωμένη» εδώ και χρόνια ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό πήρε κεντρική θέση στις ομιλίες που εκφώνησαν το περασμένο 48ωρο στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μίλησε για ανάγκη απευθείας συνομιλιών με την παλαιστινιακή ηγεσία, επιτέθηκε κατά των ηγετικών στελεχών της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας την για «τρομοκρατία» και «δηλητηρίαση των νέων παιδιών με ακραίες ιδεολογίες», ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το Ιράν «τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ, την περιοχή και τον κόσμο».

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού σχέδιο απόφασης κατά της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη από τους Εβραίους εποίκους, που γίνονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης Νετανιάχου, εκφράζοντας την ελπίδα «πως αυτή τη φορά κανείς δεν θα ασκήσει βέτο». Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει αφοσιωμένη σε όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Οσλο (στις αρχές της δεκαετίας του '90).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχίες για τους εξοπλισμούς των Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις ενστάσεις της Αγκυρας για τη στήριξη των οργανώσεων των Κούρδων της Συρίας PYD - YPG, ζήτημα τριβής ειδικά στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, επανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» μίλησε για «αιτία ανησυχίας (μας)».

«Πριν από τρεις μέρες, προσγειώθηκαν δύο αεροπλάνα φορτωμένα όπλα. Πού; Στο Κομπάνι. Για ποιον; Για το PYD και το YPG», υποστήριξε ο Τούρκος ηγέτης, εκτιμώντας ότι «γίνεται ένα πολύ σοβαρό λάθος μπροστά στα μάτια του κόσμου». Επιπλέον, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στο θέμα της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία είχαν το προηγούμενο διάστημα συμφωνήσει, «αλλά όταν είπαμε εμείς να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, δυστυχώς αυτό το βήμα για κάποιο λόγο δεν έγινε».

Αναφερόμενος στο αίτημα έκδοσης του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που θεωρείται πρωτεργάτης του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος και διαμένει στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε ότι «εμπιστευόμαστε τον πολιτικό μας εταίρο (σ.σ. την Ουάσιγκτον) και θέλουμε να δώσει την κατάλληλη απάντηση», συμπληρώνοντας: «Ελπίζουμε να μη γίνει κάποιο λάθος».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Χουριέτ» μετέδωσαν χτες στις ιστοσελίδες τους ότι στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρώσος επιτελάρχης, Βαλερί Γκερασίμοφ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταρτίσουν ειδικό «πρωτόκολλο» για το «συντονισμό» των πτήσεων των πολεμικών τους αεροσκαφών στο συριακό εναέριο χώρο, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά όπως αυτό που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη (με την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ