ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Από παλιότερες ασκήσεις των δύο χωρών
Από παλιότερες ασκήσεις των δύο χωρών
ΜΑΝΙΛΑ.--

Παρά τη «διμερή κρίση» που κατά ορισμένους αποτέλεσε η πρόσφατη ακύρωση της συνάντησης των Προέδρων των δύο χωρών, ΗΠΑ και Φιλιππίνες διατηρούν τη στενή τους στρατιωτική συνεργασία. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Σώματος Πεζοναυτών των Φιλιππίνων, Ριάν Λακουέστα, στις 4 Οκτώβρη οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε κοινές αμφίβιες ασκήσεις προσγείωσης, με σημείο εκκίνησης την έδρα του σώματος στην περιοχή Φορτ Μπονιφάσιο στη Μανίλα. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν χρήση αληθινών πυρών και θα διαρκέσουν έως τις 12 Οκτώβρη. Από τη μεριά των ΗΠΑ θα πάρει μέρος δύναμη 500 στρατιωτών, ενώ οι Φιλιππίνες θα «διαθέσουν» 1.400.

Οι Φιλιππίνες, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούν σημαντικό στρατιωτικό «εταίρο» των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία. Την πρόσφατη ...«παρεξήγηση» που προκλήθηκε μετά από προσβλητικές αναφορές του νέου Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στον Αμερικανό ομόλογό του την... έλυσε ο ίδιος ο Ντουτέρτε, εξηγώντας ότι «λυπάται» και ότι δεν ερμηνεύτηκαν σωστά τα λόγια του. Αλλωστε, και οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων είχαν σπεύσει να διευκρινίσουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν «σταθερά ισχυρές».

Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, πάντως, το σημαντικότερο είναι πως οι όποιες τυχόν αλλαγές στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ντουτέρτε - που μιλά για «νέα κατεύθυνση προς τη χάραξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής» δεν αφορούν στην υπεράσπιση λαϊκών συμφερόντων αλλά στην τακτική με την οποία προχωρά η υλοποίηση των σχεδιασμών της ντόπιας πλουτοκρατίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Τοπικές κάλπες και αβεβαιότητα για αστική κυβέρνηση

Με τις κάλπες να στήνονται σε τοπικό επίπεδο αύριο, Κυριακή, και συγκεκριμένα στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, δίνεται συνέχεια στα παζάρια ανάμεσα στα αστικά κόμματα αλλά και στο εσωτερικό τους, στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν τρίτες εκλογές σε διάρκεια ενός χρόνου. Τα παζάρια πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2 Οκτώβρη, ωστόσο οι διαφορές των κομμάτων - όχι σε ζητήματα στρατηγικής όπως καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες - δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, με 137 βουλευτές, παρότι έχει έως τώρα αποτύχει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των 350 εδρών, επιμένει να παζαρεύει την αποχή των Σοσιαλιστών (με 85 έδρες), κάτι που δεν φαίνεται. Ο Πέδρο Σάντσεθ, με εσωτερικά προβλήματα για την τακτική που θα ακολουθήσει, διοργανώνει ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος την 1η Οκτώβρη και πλασάρει τη λεγόμενη εναλλακτική κυβέρνηση στον Ραχόι με συνεργασία με το σχήμα «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» και της οπορτουνιστικής «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), που έχει 71 έδρες μαζί με διάφορα σχήματα, και τους Πολίτες (το φιλελεύθερο συνονθύλευμα τύπου Ποτάμι) με 32 έδρες. Ωστόσο, διαφορές υπάρχουν και μέσα στους «Ποδέμος», για τον τρόπο παζαρέματος με τους Σοσιαλιστές, ώστε να εξασφαλιστεί η λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση». Πρωταγωνιστές στην κόντρα εμφανίζονται ο γγ Πάμπλο Ιγκλέσιας, και ο δεύτερος στην ιεραρχία Ινιέγκο Ερεχόν, ο καθένας με το μηχανισμό του.

Σε αυτό το σκηνικό, το ενδεχόμενο να αποφευχθούν οι εκλογές λίγο πριν τα Χριστούγεννα φαίνεται λιγότερο πιθανό. Φυσικά, όσο ο λαός μένει εγκλωβισμένος στην αστική διαχείριση, ανεξάρτητα από τα παζάρια που θα γίνουν ή το αποτέλεσμα νέων εκλογών, δεν πρόκειται να δει ουσιαστική βελτίωση στη ζωή του.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις στις τοπικές εκλογές της Κυριακής δείχνουν διατήρηση της κατάστασης. Στη Χώρα των Βάσκων, για την τοπική Βουλή των 75 εδρών, το Εθνικιστικό Κόμμα είναι μπροστά με 37%, το επίσης με εθνικιστικά χαρακτηριστικά Bildu έχει 20%, οι «Ποδέμος» 19%, οι Σοσιαλιστές 12%, το Λαϊκό Κόμμα 8,4% και οι «Πολίτες» 2%. Ενώ στη Γαλικία (επίσης των 75 εδρών) το Λαϊκό εμφανίζεται να είναι μπροστά με 44%, οι «Ποδέμος» με 25%, οι Σοσιαλιστές με 18%, το Εθνικό Κόμμα με 5% και οι «Πολίτες» με 2%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόταση εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ABANA.--

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προχτές ότι ενέκρινε πρόταση προς το Συμβούλιο των αρχηγών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ για την υπογραφή της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας (PDCA) με την Κούβα. Επίσης, η Υπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατέθεσε και πρόταση για την επίσημη ακύρωση της Κοινής Θέσης που η ΕΕ είχε ψηφίσει κατά της Κούβας το 1996 (σ.σ. μια από τις «καταδίκες» της Κούβας στο όνομα της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

«Η υιοθέτηση και των δύο αποφάσεων από το Συμβούλιο και η εφαρμογή της PDCA θα είναι σημείο καμπής για τις σχέσεις ΕΕ - Κούβας», αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Ενώ η Μογκερίνι σε δηλώσεις της μίλησε για την «καρποφόρα και εποικοδομητική δουλειά» που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών και το πλαίσιο που δημιουργείται για «αυξημένη συνεργασία σε ένα ευρύ πλαίσιο πολιτικών πεδίων και μια πολύτιμη πλατφόρμα για την ανάπτυξη κοινής δράσης σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας που συνεχίζεται, στο πλαίσιο των πολύμορφων προσπαθειών ιμπεριαλιστικών κέντρων να «χτυπήσουν» με άλλη τακτική τις κατακτήσεις και τις επιλογές του κουβανικού λαού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διήμερη επίσκεψη στην Κούβα έκανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, με βασικό στόχο την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κουβανική κυβέρνηση μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο, σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες «εξέφρασαν την επιθυμία τους να διευρύνουν τους δεσμούς, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα».

Ο Αμπε συναντήθηκε και με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, με τον οποίο - σύμφωνα με την «Γκράνμα» - «αντάλλαξε σκέψεις για τις προσπάθειες εξάλειψης των πυρηνικών όπλων και τη διατήρηση της ειρήνης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KAΪΡΟ.-- Σε τουλάχιστον 148 ανέρχονται πλέον οι νεκροί του πολύνεκρου ναυαγίου βάρκας με 400 έως 600 μετανάστες και πρόσφυγες που βυθίστηκε μεσοβδόμαδα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Αιγύπτου.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην Ιστορία του Διαδικτύου φαίνεται πως αποτελεί η παραβίαση που είχε δεχτεί το 2014 στα συστήματά της η υπηρεσία της «Yahoo», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η εταιρεία. Οπως αναφέρεται, τα στοιχεία 500 εκατομμυρίων λογαριασμών εκλάπησαν, στα οποία περιλαμβάνονταν προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Το FBI, το οποίο και έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, αναζητά έναν χάκερ με το όνομα «Peace», ο οποίος τον Αύγουστο φέρεται ότι προσπαθούσε να πουλήσει στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου τα στοιχεία 200 εκατομμυρίων λογαριασμών του «Yahoo».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν 133.000.000 δολάρια για πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν ως επιπρόσθετη «ανθρωπιστική» βοήθεια στην αφρικανική χώρα, που σπαράσσεται την τελευταία διετία από εμφύλιες συγκρούσεις που υποδαυλίζει και τροφοδοτεί η διαπάλη των μονοπωλίων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στο μεγαλύτερο μονοπώλιο ξενοδοχειακών μονάδων διεθνώς οδηγεί η ανακοίνωση της εταιρείας «Μάριοτ Ιντερνάσιοναλ» για απόκτηση των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών θερέτρων Starwood Hotels & Resorts έναντι 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το Ιράκ, που είναι μέλος του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε πως υποστηρίζει οποιαδήποτε συμφωνία στηρίζει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά την υπουργική συνάντηση του οργανισμού στο Αλγέρι στις 28 του μήνα.

ΙΝΔΙΑ
«Εκλεισε» η συμφωνία για τα «Ραφάλ»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επεσαν χτες οι τελικές υπογραφές για την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» («Ραφάλ») στην Ινδία, κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στο Νέο Δελχί.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ενώ η «επιτυχής» ολοκλήρωσή τους θεωρείται σημαντική ώθηση και για την κατασκευάστρια εταιρεία «Dassault Aviation» («Ντασό»).

Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται στα 8,78 δισ. δολάρια. Η ινδική Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα «Ραφάλ» σε τρία χρόνια και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν 30 μήνες μετά την έναρξή τους.

«Είμαι βέβαιος ότι τα "Ραφάλ" και οι επιδόσεις τους θα κρατήσουν ψηλά τα χρώματα της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Θα επιδείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία του λαού της Ινδίας και της κυριαρχίας της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου», δήλωσε ο Ερίκ Τραπιέρ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ντασό», που παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Θυμίζουμε ότι η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων διεθνώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι εισαγωγές όπλων στην Ινδία για το χρονικό διάστημα 2011 - 2015 αυξήθηκαν κατά 90% σε σχέση με την πενταετία 2006 - 2010.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org