ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προς εκλογή ηγεσίας με ανησυχίες αν ανταποκρίνεται πια στο ρόλο της

Στο επίκεντρο των διεργασιών στη ΝΔ το πώς θα ανακτήσει το ρόλο της ως ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος

Eurokinissi

Στο επίκεντρο των διεργασιών στη ΝΔ το πώς θα ανακτήσει το ρόλο της ως ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος
Με έκδηλη ανησυχία σε μια σειρά από αστικά επιτελεία για το αν θα μπορέσει η ΝΔ, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική ήττα της, να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της, ως ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, ικανός να ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική και την εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει στα γεμάτα στην υπόθεση ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Σήμερα, συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ, προκειμένου να δώσει προθεσμία 7 - 10 ημερών (το πιθανότερο έως τις 3/10) για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Τυπικά, κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ή υπογραφές από το 1/10 των μελών του προηγούμενου Εθνικού Συνεδρίου της ΝΔ (είχε 4.450 μέλη).

Την υποψηφιότητά του έχει δηλώσει ήδη από προχτές ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος χτες ζήτησε να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων προέδρων της ΝΔ, όπως επίσης να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής προέδρου, αλλά να γίνει από την «κοινωνία». Βάσει της προβλεπόμενης στο καταστατικό της ΝΔ εκλογικής διαδικασίας, μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι σπεύσουν να εγγραφούν μέλη ακόμα και την ώρα της ψηφοφορίας.

«Παίζει» και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Ευ. Μεϊμαράκη

Πιθανόν ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντά έτσι στον Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος διαφωνεί με τη διαδικασία αυτή, δηλαδή με το «να μπορεί κάθε περαστικός δίνοντας 2 ευρώ να εγγράφεται μέλος και να ψηφίζει για αρχηγό της ΝΔ». Ο ίδιος θα ήθελε εκλογή μέσω εσωκομματικών διαδικασιών, οργάνων και αντιπροσώπων, εξ ου και προσώρας δεν ξεκαθαρίζει οριστικά αν θα είναι υποψήφιος ή όχι.

Πάντως, από διάφορες πηγές διαχέεται ότι αναζητείται κάποιος εύσχημος τρόπος να δηλώσει τελικά υποψήφιος και ότι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι και ο επικρατέστερος, απολαμβάνοντας στήριξη τόσο από «καραμανλικούς» όσο κι από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, ώστε να αποτραπεί μια επιστροφή του «κλίματος Αντ. Σαμαρά» στην προεδρία της ΝΔ, καθώς εκτιμούν ότι μπάταρε το κόμμα στα δεξιά, αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά του, ως μια «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη», κόβοντας επαφές με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι «μετριοπαθών» ψηφοφόρων, το οποίο τους κόστισε εκλογικά, καθώς δεν είχε ο Ευ. Μεϊμαράκης το χρονικό περιθώριο να τους επαναπροσεγγίσει.

Την απόφαση Μεϊμαράκη, ο οποίος αναμένεται σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται να περιμένουν διάφοροι δελφίνοι, για να καταλήξουν στο αν θα δηλώσουν υποψήφιοι ή όχι οι ίδιοι.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση από το περιβάλλον του Μαν. Κεφαλογιάννη ότι θα είναι υποψήφιος αν δεν κατέβει ο Ευ. Μεϊμαράκης. Είναι επίσης χαρακτηριστική η δήλωση, χτες στο «Mega», του Νικ. Κακλαμάνη ότι «οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος ο Μεϊμαράκης είναι περισσότερες από το να μην είναι, και τότε οι περισσότεροι υποψήφιοι θα αποσυρθούν». Ισως με αυτά κατά νου δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα παράγοντες όπως ο Ν. Δένδιας, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Σαμαρά μετά την ήττα της ΝΔ το Γενάρη και προβαλλόταν ως ενδιαφερόμενος για την προεδρία της.

Εχουν ακουστεί εξάλλου κι άλλα ονόματα, όπως της Ολγας Κεφαλογιάννη ή του Β. Κικίλια, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν πει ακόμα κάτι.

«Να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για τη λαϊκή δεξιά...»

Αυτός που τοποθετήθηκε χτες ήταν ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος ζήτησε από τους ιθύνοντες του κόμματος να τον έχουν «υπ' όψιν τους», υπενθυμίζοντας ότι ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2009. Εγραψε σε ανακοίνωσή του: «Για μία ακόμη φορά οι εκκλήσεις μου για συστράτευση, για ενεργοποίηση στελεχών που στο παρελθόν είχαν καταλυτικό ρόλο στις εκλογικές νίκες της ΝΔ, δεν εισακούστηκαν. Και δυστυχώς για τη ΝΔ, απεδείχθη για μία ακόμη φορά πως χωρίς Ψωμιάδηδες, χωρίς αγώνα στο πεζοδρόμιο, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα, χωρίς διάλογο με την κοινωνία, με ιδεολογικούς ακροβατισμούς και βαθυστόχαστες αναλύσεις κενές περιεχομένου, εκλογές δεν κερδίζονται (...) Το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης είναι να απαλλαγεί η παράταξη από τους τουρίστες, από τους κομματικούς ανθρωποδιώχτες, από αυτούς που για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους ήθελαν και θέλουν τη ΝΔ ένα μικρό κόμμα».

Παραπέρα, ζήτησε «να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για τη λαϊκή δεξιά που θα έπρεπε να εκφράζουμε», και τόνισε: «Είμαι βέβαιος πως ενόψει της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για την εκλογή του νέου προέδρου, θα υπάρξουν εκπλήξεις. Παρακαλώ μόνο τους ιθύνοντες της Συγγρού, αν περισσεύει καμιά θέση για τον άνθρωπο που το 2012 κλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα με τα γνωστά, νικηφόρα αποτελέσματα και το 2009 επέμεινε μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του, διεκδίκησε και πήρε 15,5% για αυτούς που γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη τότε και 10,5% επίσημα, να με έχουν υπ' όψιν τους»...

ΠΟΤΑΜΙ
Συζητούν «παζάρια, συγκολλήσεις, συνεργασίες, συμβιβασμούς»

Οι διεργασίες αναμόρφωσης που γίνονται ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό επηρεάζουν και το Ποτάμι, με το ζήτημα των συνεργασιών του με άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης να είναι όπως φαίνεται στο επίκεντρο της συζήτησης στο εσωτερικό του.

Σε αυτήν τη βάση, απαντώντας και σε προτροπές «συγκόλλησης», με σχήματα όπως αυτό της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ - οι οποίες πιθανότατα δεν περιορίζονται στη δημόσια τοποθέτηση του Π. Τατσόπουλου - ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση της νυν και πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς και άλλων στελεχών του κόμματος, είπε: «Το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρακαλούνται όσοι πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ό,τι αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε. Αλλά θα παραμείνουμε Ποτάμι. Ενα ξεχωριστό Κίνημα (...) Αλλη η συνεργασία με έμπειρους πολιτικούς που τόλμησαν και προσπάθησαν και δημιούργησαν και άλλο η παράδοση στους παλιούς μηχανισμούς». Αφησε, δηλαδή, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασιών και «συμβιβασμών» με άλλα αστικά κόμματα, αρκεί όλα αυτά να γίνουν με διατήρηση της αυτονομίας του Ποταμιού και όχι με όρους «παράδοσης».

Παραπέρα, κάνοντας μια αποτίμηση της χαμηλής εκλογικής επίδοσης του κόμματός του (μόλις 4% αντί 10% που είχαν βάλει ως στόχο), υποστήριξε ότι «ήττα δεν είναι το 4% (...) Ηττα ήταν που δεν κυριαρχήσαμε στον χώρο που θέλαμε να κυριαρχήσουμε. Ηττα είναι που δεν μας επέλεξαν οι άνεργοι. Που απείχαν οι νέοι μας. Ηττα είναι που δεν ενθουσιάσαμε πραγματικά τον κόσμο της εργασίας. Ηττα είναι που δεν μας ψήφισαν καθόλου οι αγρότες και δεν μας άκουσε η περιφέρεια. Ηττα είναι που κάποιοι "παλιοί" έφυγαν και πήγαν -προσωρινά έστω- στην ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ήττα που έχουμε ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στη Βουλή ενισχύθηκαν συντηρητικές και ακραίες φωνές».

Αναφερόμενος, δε, στο επερχόμενο συνέδριο του Ποταμιού (4-6/12) δεν παρέλειψε να προσθέσει και μερικές πινελιές αντικομμουνισμού για την εσωκομματική λειτουργία των κομμουνιστικών κομμάτων! «Δεν με ενδιαφέρει» ανέφερε, «ένα συνέδριο όπως των άλλων κομμάτων. Δεν θα γίνουμε ένα λενινιστικό κόμμα με μια Κεντρική Επιτροπή που θα επιβεβαιώνει τις εισηγήσεις του προέδρου και τα μέλη της θα περιμένουν να γίνουμε κυβέρνηση για να αναλάβουν κυβερνητικούς ρόλους. Ούτε όμως μια γιάπικη παρέα που θα τα κάνει όλα στο "μεταξύ μας" χωρίς προσωπική επαφή, χωρίς αντιπαραθέσεις, χωρίς συγκλίσεις. Θέλουμε ένα Κίνημα που θα παράγει λύσεις και θα προωθεί συνεχώς το καινούργιο. Με επαΐοντες στους Τομείς Πολιτικής που θα τους ακούει το Κίνημα, η κοινωνία (και βέβαια οι βουλευτές)».

Τέλος, επιχειρώντας να δώσει ένα στίγμα του κόμματός του είπε: «Στο εσωτερικό μας υπάρχουν δύο όχθες: Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά και μια φιλελεύθερη κεντροαριστερή. Αυτό που λέμε "προοδευτικοί φιλελεύθεροι" και "αριστεροί μεταρρυθμιστές". Είμαστε λοιπόν η φιλελεύθερη αριστερά ή η φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι η συγκολλητική ουσία και ο οικονομικός φιλελευθερισμός το σημείο τριβής. Το Ποτάμι δεν πρέπει να επιλέξει μεταξύ των δύο τάσεων, πρέπει όμως συνεχώς να συνθέτει τις δύο τάσεις και να τις εκφράζει με λέξεις».

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Αιτήματα «δειγματοληπτικής» επανακαταμέτρησης ψήφων

Δειγματοληπτική επανακαταμέτρηση ψήφων σε 4 δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής ζήτησε χτες η Λαϊκή Ενότητα, σε μια κίνηση περισσότερο εντυπωσιασμού παρά ουσίας, αφού υπολείπονται αρκετές χιλιάδες ψήφοι για την είσοδό της στη Βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε: «Είθισται η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου κατά τη μετεκλογική περίοδο από υποψηφίους, κόμματα ή και εκλογείς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (άρθρο 25), υποψήφιοι της Λαϊκής Ενότητας κατέθεσαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία αίτημα διενέργειας δειγματοληπτικού ελέγχου για τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις στους εξής Δήμους: Αθηνών, Περιστερίου, Αχαρνών και Νίκαιας και αναμένεται απάντηση στο αίτημά τους».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αν τα αποτελέσματα του ελέγχου στις συγκεκριμένες περιοχές δείξουν «σφάλματα» και «παραλείψεις», τότε η ΛΑΕ θα καταθέσει στον Αρειο Πάγο αίτημα επανακαταμέτρησης των ψήφων της πανελλαδικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ