ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
Εκβιασμοί...

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ σημείωσε με έμφαση: «Στην επόμενη ΔΕΘ εάν έχει περάσει ένας ακόμη χρόνος και μένει αυτή η κυβέρνηση μπορεί αυτά που σας είπα χθες (...) τότε να μην μπορούμε αυτά και να μπορούμε λιγότερα»! Την ίδια στιγμή ο Βαρουφάκης, σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και παρολίγον υποψήφιος ευρωβουλευτής, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι «αίμα και δάκρυα» στο λαό, λες και δεν φτάνουν το αίμα και τα δάκρυα που έχει χύσει ο λαός μας, οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια... Από τη μια, λοιπόν, εκβιάζουν το λαό ότι αν δεν τους φέρει γρήγορα στην κυβέρνηση, δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε καν τα ψίχουλα που υπόσχονται στην ακραία φτώχεια. Από την άλλη, στρώνουν το έδαφος για το χιλιοπαιγμένο έργο «παραλάβαμε καμένη γη». Αλήθεια, τι διαφορά έχουν όλα αυτά από τους αντίστοιχους εκβιασμούς της κυβέρνησης ότι αν δεν συνεχίσει το «έργο της» θα «χαθούν οι θυσίες» που έχει κάνει ο λαός; Καμιά απολύτως. Αφού έτσι και αλλιώς και οι δύο βρίσκονται στην ίδια όχθη, αυτή του κεφαλαίου και της ΕΕ...

Η μισή αλήθεια...

Εως πρόσφατα, αστοί οικονομολόγοι και «αριστεροί», που τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να μάθουν οι εργάτες ότι ο καπιταλισμός δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται, έχουν χρησιμοποιήσει χίλια δυο επίθετα, για να περιγράψουν την οικονομική κρίση, χωρίς να αναφερθούν στο κεντρικό χαρακτηριστικό της ότι οι αιτίες της βρίσκονται στην ίδια τη ρίζα του καπιταλισμού. Εσχάτως, εξαιτίας δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι διάφορες εκδοχές διαχείρισής της, όλο και κάποια πράγματα λέγονται πιο καθαρά. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, σε άρθρο στο «capital»: «Για να επέλθει η κάθαρση και να επανέλθει η οικονομία σε ένα νέο σημείο ισορροπίας, από το οποίο να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος, απαιτείται μαζική απαξίωση, δηλαδή μαζική ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ "απαξιωμένων" παραγωγικών πόρων (οικονομικού και ανθρώπινου κεφαλαίου). Οι διαστάσεις αυτής της καταστροφής μπορεί να είναι αυτές ενός παγκοσμίου πολέμου ή αυτές που έγιναν στο μεγάλο κραχ του 1929».

... και ο Κέινς

Βεβαίως, ο αρθρογράφος, ως αστός οικονομολόγος, δεν μπορεί να ξεφύγει από το γνωστό μύθο της αστικής οικονομίας ότι η λύση βρίσκεται στον Κέινς: «Για να τελειώσει μία "κρίση υπερπαραγωγής" και να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας, πρέπει, ή να μειωθεί η προσφορά, δηλαδή να καταστραφούν παραγωγικοί πόροι, ή να αυξηθεί η ζήτηση. Η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί μόνο με τεχνητή διόγκωσή της, που σημαίνει να ξοδεύουμε δανεικά! Ο μέγας Κέυνς πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να διογκώνεται η ζήτηση (...) Ο Κέυνς ζητά αύξηση των ελλειμμάτων στις κρίσεις, τα οποία, όμως, να χρηματοδοτούνται από πλεονάσματα στις καλύτερες εποχές...», γράφει. Ομως, οι προτάσεις του Κέινς έχουν εφαρμοστεί ήδη από τη δεκαετία του 1930. Ούτε αυτήν την κρίση γιάτρεψαν ούτε την επόμενη απέτρεψαν. Οπότε το ερώτημα παραμένει, μαζί με την αυτονόητη απάντησή του...

Μετακομμουνιστική προσαρμογή

Η πρόληψη στον τομέα της Υγείας μπήκε σε δεύτερη μοίρα την περίοδο της «μετακομμουνιστικής προσαρμογής», ανέφερε χτες ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Αγις Τσουρός, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Healthworld, που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με τίτλο: «Eξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγείας».

«Μετακομμουνιστική προσαρμογή» είναι η εγκαθίδρυση της «ελεύθερης αγοράς» (δηλαδή του καπιταλισμού) εκεί που άλλοτε υπήρχαν δωρεάν κρατικά συστήματα Υγείας με καθολική κάλυψη και - ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο - παρείχαν επαρκή πρόληψη στον πληθυσμό, όπως σημείωνε ο ΠΟΥ απ' τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μάλιστα, ο ΠΟΥ από τότε προειδοποιούσε για την έξαρση των παλιών νοσημάτων ως «συνέπεια της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων», όπως έλεγε για τις ανατροπές στις τότε σοσιαλιστικές χώρες.

Τώρα η ανθρωπότητα ολόκληρη έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες εκείνων των ανατροπών, που οδήγησαν στην καταστροφή της πρόληψης των ασθενειών. «Η Υγεία είναι πολιτική επιλογή», είπε σε κάποια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Μόνο που και αυτή η «πολιτική επιλογή» με τους μοντέρνους προσανατολισμούς προσφέρεται για επενδυτική δραστηριότητα στους επιχειρηματίες και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1845 Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Μετά το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ενώ στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός Στρατιωτικών & Εσωτερικών στην επαναστατική κυβέρνηση.

1869 «Μαύρη Παρασκευή» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1884 Γεννιέται ο Ισμέτ Ινονού. Στενός συνεργάτης και διάδοχος του Κεμάλ Ατατούρκ, ανέλαβε την Προεδρία της Τουρκίας κατά την περίοδο 1938 - 1950.

1908 Το Κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την Ενωση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

1922 Στα νησιά Χίος και Μυτιλήνη, όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία, συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή» με επικεφαλής τους Πλαστήρα - Γονατά. Με προκήρυξή της, η «Επαναστατική Επιτροπή» ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και το σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» για τη διενέργεια εκλογών.

1929 Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου υποβάλλεται μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη» για τη δημοσίευση άρθρων που αφορούσαν την τρομοκρατία που ασκούσε η μοναρχική δικτατορία στη Γιουγκοσλαβία. Ο «Ριζοσπάστης» απαντά με τη δημοσίευση νέας σειράς άρθρων για το ίδιο θέμα.

1943 Δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Μπουραντά διενεργούν επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, 2 φοιτητές δολοφονούνται, ενώ άλλοι 10 τραυματίζονται. Ο εκφοβισμός των φοιτητών δεν πέρασε. Τρεις μέρες αργότερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου θα γιορτάσουν με συγκέντρωση τα 2χρονα του ΕΑΜ.

1946 Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1950 Ξεκινά τις εργασίες του το 10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24/9 - 1/10/1950), υπό συνθήκες τρομοκρατίας και νοθείας. Ως προς τους στόχους των διοργανωτών του το Συνέδριο θεωρήθηκε επιτυχές, αφού, από τη μια, υιοθετήθηκαν «οι σκοποί και υποχρεώσεις της ΔΣΕΕΣ» (της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής διεθνούς - διάσπαση της ΠΣΟ) και, από την άλλη, «η ΓΣΕΕ σώθηκε από τον κομμουνισμό». Η δύναμη του Ενιαίου Συνδικαλιστικού Κινήματος Ελλάδας, όπου συσπειρώνονταν οι ταξικές δυνάμεις, καταγράφηκε στο 10% περίπου του συνόλου των αντιπροσώπων. Βέβαια, όπως υπογραμμίστηκε και από τους ίδιους τους ξένους παρατηρητές, το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική του δύναμη στις εργατικές μάζες

1957 Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά Αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».

1988 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο Καναδός Μπεν Τζόνσον κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.79, αλλά έξι μέρες μετά του αφαιρούν το μετάλλιο, γιατί βρέθηκε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.

2004 Πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν (Φρανσουάζ Κουαρέζ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ