ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η διπλοβάρδια καλά κρατεί

Με 11 από τα 14 Δημοτικά Σχολεία να λειτουργούν ακόμα με το σύστημα της βάρδιας, αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ξεκίνησε φέτος η νέα σχολική χρονιά στο Δήμο Αμπελοκήπων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και παρά την τεχνητή εικόνα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Στο Δήμο Αμπελοκήπων, από το σύστημα της βάρδιας δε γλίτωσαν για μια ακόμη χρονιά ούτε τα νηπιαγωγεία, καθώς 12 από τα 14 λειτουργούν πρωί και απόγευμα. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι ιδιαίτερα έντονο, με αποτέλεσμα 2 από τα νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε κτίρια... μαγαζιών και κάποια άλλα σε ακατάλληλες αίθουσες Δημοτικών Σχολείων.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού 1 από τα 4 Γυμνάσια και 1 από τα 3 Λύκεια του δήμου λειτουργούν σε δυο βάρδιες.

Τουλάχιστον δυο από τα δημοτικά του δήμου στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, επικίνδυνα για δασκάλους και μαθητές, λόγω της παλαιότητας και της ευτελούς κατασκευής τους. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο φιλοξενείται σε προκατασκευασμένο κτίριο από τους σεισμούς του 1978, ενώ ένα ακόμα Δημοτικό στεγάζεται σε κτίριο που έφτιαξε η ΜΟΜΑ από το 1972!

Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από την πολιτεία και η μεταφορά του κόστους της στις πλάτες των δημοτών δυσχεραίνουν την επίλυση του κτιριακού προβλήματος στο δήμο. Τα δυο οικόπεδα που έχουν εδώ και καιρό εγκριθεί για αγορά από τη Νομαρχία για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων παραμένουν δέσμια της έλλειψης χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας.

Στο σύνολο των σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης φοιτούν φέτος πάνω από 32.000 μαθητές, στοιβαγμένοι σε τμήματα των 27 και 30 ατόμων. Οι ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς ξεπερνάνε τους 100, χωρίς να υπολογίζονται οι τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αμπελοκήπων, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης λείπουν σήμερα από τα νηπιαγωγεία και τα πρωτοβάθμια σχολεία 50 δάσκαλοι, 25 νηπιαγωγοί, 9 καθηγητές αγγλικών και 9 καθηγητές μουσικής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Κλιμακώνουν με νέες απεργίες

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων σε εργολαβίες στο ΑΠΘ, στα πλαίσια της απόφασης της Γενικής τους Συνέλευσης για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αποκατάσταση άμεσης εργασιακής σχέσης με το ΑΠΘ και την κατάργηση των εργολαβιών.

Χτες, εξάλλου, σε μια ακόμα κίνηση εκφοβισμού των εργαζομένων, ο πρύτανης, Γ. Αντωνόπουλος, απέστειλε έγγραφο προς τους κοσμήτορες και τους προέδρους όλων των σχολών και τμημάτων με το οποίο ζητά προκλητικά να ενημερώνεται καθημερινά εγγράφως για τα ονόματα όσων δεν απεργούν. Στόχος είναι να «φακελωθούν» από την πρυτανεία οι απεργοί εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα καλλιεργείται και κλίμα επιβράβευσης των απεργοσπαστών.

Παρά την επιχειρούμενη υπονόμευση του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν δυναμικά. Στο τέλος της βδομάδας αντιπροσωπεία τους αναμένεται να επισκεφτεί τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομίας προκειμένου να εκθέσουν το αίτημά τους στους αρμόδιους φορείς.

Χτες, ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε και η ΦΕΑΠΘ, με τη σύμφωνη γνώμη και των παρατάξεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που όλες τις προηγούμενες μέρες, σε ρόλο απεργοσπάστη, πραγματοποιούσαν τις εγγραφές των πρωτοετών, υποκαθιστώντας στην ουσία τους απεργούς εργαζόμενους.

Αργά χτες το απόγευμα, μέλη της διοίκησης του σωματείου είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, στην οποία συζητήθηκε και η πρόσφατη παραπομπή 4 συνδικαλιστών σε δίκη για τις κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η αιτία μιας ταλαιπωρίας

Συνέβη κι αυτό. Πήγαν οικογενειακώς το Σαββατοκύριακο για να τακτοποιήσουν τα σχετικά με τη διαμονή του παιδιού τους στη Θεσσαλονίκη και έμειναν μέχρι και προχτές (Δευτέρα), για να κάνουν την εγγραφή του παιδιού τους, που πέρασε σε σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ομως, ενώ τακτοποίησαν τα σχετικά με τη διαμονή, δεν κατάφεραν να κάνουν και την εγγραφή του παιδιού τους στο ΑΠΘ. Η αιτία βρίσκεται στο πνεύμα του καπιταλιστικού «εκσυγχρονισμού», στο όνομα του οποίου πίνουν νερό τόσο ο πρωθυπουργός και συνολικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος με την ηγεσία της ΝΔ.

Η διοίκηση του ΑΠΘ, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα και στις κατευθυντήριες οδηγίες των κυβερνώντων, έχει περάσει εδώ και χρόνια πολλές από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου (μεταξύ αυτών και τις εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ) σε εργολάβους. Οι εν λόγω εργολήπτες απασχολούν τους συμβασιούχους εργαζόμενους, με μισθούς και άλλες εργασιακές σχέσεις, που το λιγότερο είναι απαράδεκτοι!

Αν, λοιπόν, ταλαιπωρήθηκαν και καταξοδεύτηκαν ορισμένοι γονείς, που δεν κατάφεραν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ΑΠΘ - ίσως και σε άλλα ΑΕΙ - γι' αυτό δε φταίνε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απεργούν διεκδικώντας το δίκιο τους. Την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι κυβερνώντες που προωθούν το συγκεκριμένο «εκσυγχρονισμό» αλλά και οι διοικήσεις των ΑΕΙ που - αποδεχόμενες αυτή την πολιτική - αναθέτουν σε εργολάβους την κάλυψη πάγιων αναγκών τους για υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχονται από μόνιμο προσωπικό. Υπεύθυνη είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που προωθεί σταθερά η κυβέρνηση.


Λ. Τ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»
Στάση εργασίας για τα προβλήματα των σχολείων

Στην απόφαση να προχωρήσουν σε συμβολική στάση εργασίας μιας ώρας σήμερα Τετάρτη οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Σωκράτης», τα προβλήματα και οι ελλείψεις των σχολείων της Ανατολικής Αττικής. Ετσι, τα μαθήματα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, από τα σχολεία λείπουν 51 δάσκαλοι, 23 γυμναστές, 10 νηπιαγωγοί, 13 αγγλικών και 9 μουσικοί. Απευθυνόμενοι προς τους γονείς των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί εξηγούν ότι προχωρούν σε αυτή την κινητοποίηση «γιατί δεν είναι όλα όπως τα παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας. Η πραγματική κατάστασή της πρέπει να γίνει γνωστή σε όλους» και ζητούν να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις διδακτικού προσωπικού στα σχολεία και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ
Διαμαρτυρία για τις ελλείψεις

Πορεία προς το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, το πρωί, μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου Ιλίου. Η απόφαση για πορεία πάρθηκε ομόφωνα στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων, που έγινε πριν δύο μέρες, αφού «τα οξυμένα προβλήματα του σχολείου δεν επιτρέπουν ούτε στιγμή ολιγωρίας πλέον».

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι η άμεση πλήρωση των κενών θέσεων καθηγητών στο σχολείο και η άμεση ρύθμιση του προβλήματος μεταφοράς και σίτισης. Οπως επισημαίνουν γονείς, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι μαθητές αντί για 8ωρο να κάνουν 5 ώρες μάθημα, από τις οποίες πολλές είναι κενές. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανεπάρκεια σχολικών αιθουσών και τις ελλείψεις σε μουσικά όργανα.

Εξετάσεις γλωσσομάθειας

Μέχρι και την Παρασκευή 3 Οκτώβρη παρατείνεται από το υπουργείο Παιδείας η υποβολή δικαιολογητικών για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 - «καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική. Το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως εξής: Αγγλική Γλώσσα Σάββατο 22 Νοέμβρη, Γαλλική Γλώσσα Κυριακή 23 Νοέμβρη, Γερμανική Γλώσσα Σάββατο 29 Νοέμβρη και Ιταλική Γλώσσα Κυριακή 30 Νοέμβρη.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται πρωί, όμως η ακριβής ώρα της γραπτής εξέτασης και οι ημερομηνίες και ώρες των προφορικών εξετάσεων, καθώς και τα εξεταστικά κέντρα θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ