ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σήμερα η απεργία για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας, κλιμακώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποφάσεις συμμετοχής, προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας, έχουν πάρει ήδη τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Αττικόν», Δαφνί, «Αγ. Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», καθώς και η Συνέλευση Γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΑΧΕΠΑ.

Στην Πάτρα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην 6η ΥΠΕ.

Στην Τρίπολη, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα ΤΕΠ του Παναρκαδικού και εξόρμηση στα τμήματα του νοσοκομείου.

Στα Τρίκαλα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Νομού Τρικάλων καλεί σε συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Στη Λάρισα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ - ειδικευομένων του ΠΓΝΛ καλούν σε συγκέντρωση το πρωί στην είσοδο του Νοσοκομείου Λάρισας.

Στο Ρέθυμνο, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ καλεί σε συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 10 π.μ.

Κάλεσμα στήριξης των κινητοποιήσεων απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Καταρρέουν τα ψέματα περί «θωρακισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας»

Με τη νέα έξαρση της πανδημίας καταρρέουν με πάταγο τα ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν «θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας», αποκαλύπτονται οι δραματικές για το λαό συνέπειες από την πολιτική που υπηρετούν χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, από την πολιτική που, όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «αντιμετωπίζει την Υγεία, από τη μία, σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και, από την άλλη, σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες».

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, είναι οι ελάχιστες ΜΕΘ να έχουν ήδη «φρακάρει». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, το 70% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες, ενώ και μετά την ανακύκλωση κλινών που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση (από γενικές κλίνες σε κλίνες Covid-19), παραμένει κατειλημμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ - Covid-19 στην Αττική.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, αντί να προχωρήσει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τα «μπαλώματα», την ανακύκλωση κρεβατιών, τις μετακινήσεις προσωπικού, το κλείσιμο κλινικών και χειρουργικών αιθουσών σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, πορεύεται με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, ισχυρίζεται ότι έχει προσλάβει 6.000 συμβασιούχους ενώ λείπουν πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Και αυτό όταν είναι γνωστό ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά: Χαρακτηριστικά, η τελευταία Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (από τις 17 Σεπτέμβρη) εκτιμά για την Ελλάδα ότι μέχρι τις 19/10 τα περιστατικά που θα χρήζουν ΜΕΘ θα είναι περίπου 1.000 τη μέρα (έως 8.000 στο χειρότερο σενάριο). Ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευομένων στα νοσοκομεία εκτιμάται σε περίπου 8.000 (έως 60.000). Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα 1.000 (έως 7.000).

Τα αιτήματα της απεργίας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τη σημερινή νέα κινητοποίησή τους διεκδικούν:

-- Οχι στην υπερεφημέρευση. Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

-- Οχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

-- Σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει, να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.

-- Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές.

-- Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

ΚΡΗΤΗ
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων απαίτησαν χτες οι υγειονομικοί στην Κρήτη, με μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.

Η συγκέντρωση έγινε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, τα Σωματεία Εργαζομένων ΠΕΔΥ Κρήτης, 7ης ΥΠΕ, Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου καθώς κι αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Προνοιακό Ιδρυμα Αγίου Νικολάου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού.

Κοινός παρονομαστής σε κάθε δημόσια υγειονομική και προνοιακή δομή της Κρήτης είναι «οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα ανεπαρκή, υποστελεχωμένα κρεβάτια ΜΕΘ, η έλλειψη μηχανημάτων μοριακού ελέγχου. Ηδη είναι προ της απόλυσης εκατοντάδες επικουρικοί, ενώ η "ειδική μοριοδότηση" απέλυσε αρκετούς συναδέλφους», υπογράμμισε ο Δ. Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Οπως επισήμανε μάλιστα, η... «θωράκιση του ΕΣΥ» από το Μάρτη μέχρι και το Μάη, με την αναστολή χειρουργείων και τις εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών, εκτίναξε τη λίστα αναμονής χειρουργείων στην Κρήτη στα 10.500 περιστατικά!

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι 500 συμβασιούχοι που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Η διοίκηση της ΥΠΕ απάντησε με το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα, που ήδη λειτουργεί ως ντόμινο στα νοσοκομεία.

Για να «μπαλώσουν» π.χ. το κενό σε αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κυβέρνηση και ΥΠΕ μετακίνησαν τον αναισθησιολόγο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ως συνέπεια, προχτές ανακοινώθηκε ότι θα ανασταλούν όλα τα τακτικά χειρουργεία και άλλες δραστηριότητες του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Βενιζέλειο. Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας, ενώ είναι ενήμεροι εδώ κι ενάμιση χρόνο για το πρόβλημα, έδωσαν «λύση» μετακινώντας αναισθησιολόγο από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου στο τμήμα χειρουργείων... Μέσα από τέτοιες «λύσεις», το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό εξωθείται σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών. Λόγω της υποστελέχωσης, ήδη αναβάλλονται στο ίδιο νοσοκομείο τακτικά χειρουργεία και κάποιες μέρες δεν λειτουργεί η 5η χειρουργική αίθουσα. Κι όλα αυτά όταν στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγου) του νοσοκομείου περιλαμβάνονται 2.493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Οπως καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στα Νοσοκομεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου, παρόλο που το 5% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η δε κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο, το Φλεβάρη, μετά από 9μηνη καθυστέρηση, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη...

358 νέα κρούσματα - Τα 194 στην Αττική

Αλλα 358 κρούσματα κορονοϊού και 5 θανάτους ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.286 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 357.

73 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα 46 είναι εισαγόμενα, ενώ 194 εντοπίστηκαν στην Αττική (15 συνδέονται με γνωστές συρροές). 32 κρούσματα συνδέονται με τα ΚΥΤ σε Καρά Τεπέ στη Λέσβο (17) και στη Σάμο (16). 13 κρούσματα εντοπίστηκαν στα Τρίκαλα, 10 στη Θεσσαλονίκη, από 7 σε Λάρισα και Πέλλα, από 4 σε Αργολίδα, Αχαΐα και Ηράκλειο, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται σε νομούς όλης της χώρας. 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αυξανόμενα «σήματα κινδύνου» από τα δημόσια νοσοκομεία

«Η κραυγή αγωνίας 6 διευθυντών του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, καθώς επίσης και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και της υπεύθυνης της πτέρυγας Covid-19 στο ΠΓΚΝ Νίκαιας, είναι μια επιπλέον απόδειξη της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας», τονίζει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις χαρακτηριστικές παρεμβάσεις από τα δύο νοσοκομεία, που αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις, τις συσσωρευμένες συνέπειες από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «σύστημα της μίας νόσου» στην πρώτη φάση της πανδημίας κ.ά.

Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει τα αιτήματα που θέτουν αυτές οι δύο παρεμβάσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Λειτουργία καταλυμάτων που θα στεγάζουν προσωρινά ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι δεν έχουν στέγη ή διαβιούν σε συνθήκες που ευνοούν την υπερμετάδοση. Αύξηση της διαθεσιμότητας σε μοριακούς ελέγχους για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς ειδικών μονάδων. Διάθεση μεταφραστών γλωσσών που ομιλούν οι πολυπληθέστερες ομάδες μεταναστών. Σαφή προσδιορισμό υπό τις παρούσες συνθήκες του αριθμού κλινών ΜΕΘ και κλινών θαλάμου που θα διατίθενται για ασθενείς με Covid-19. Αύξηση διαθεσιμότητας μόνο σε συνθήκες υπερπλήρωσης και των άλλων διαθέσιμων δομών στη Αττική. Ισόρροπη στελέχωση και ανάπτυξη των Τμημάτων με γνώμονα τις διαχρονικές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ